kapat
   
25 Ocak 2007 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hepimiz Ermeni'yiz diasporayı şaşırttı
Sessiz bir meydan okumaydı

Hepimiz Ermeni'yiz diasporayı şaşırttı

Yüz binlerce kişinin cenazede Hrant Dink'e sahip çıkması yurtdışındaki Ermenileri hislendirdi. Biri diyor ki: Hepimiz Ermeni'yiz sözünü en çılgın rüyada görsem inanmazdım.

Hrant Dink'in cenaze töreni, Fransa'daki Ermeni diasporasını derinden etkiledi, hislendirdi ve çoğunu da şaşırttı. Fransa'da, cinayetin duyulduğu ilk andan itibaren diasporanın sivil toplum örgütleri liderlerinden ve halktan gelen tepkiler de Türkiye'yi şaşırtacak ve hislendirecek cinstendi. Paris'te Ermeni Asıllı Avukatlar Derneği Başkanı Alexandre Kuyumcuyan, "Madem ki Türk gazetecisiniz, biz bu olaydan derin üzüntü duyan Türklerin farkındayız. Siz de lütfen aşırı görüşlü Ermenileri değil, bu iki millet arasında köprüleri kuracak, diyalog yolunu açacak şekilde bu üzüntüyü ortak yaşadığımızı anlatın" diyordu.

Anlamlı
konuşmalar

Tıpkı Türkiye'de aşırı milliyetçilerin tepkileri gibi, Ermeni diasporasında da bu cinayetin arkasından son derece sert, ırkçı ifadeler içeren, küfür ve hakaretler yağdıranlar da çıktı. Ama daha önce iki toplum arasında yaşanmayacak kadar anlamlı ve duygulu konuşmalar ve yazışmalar yaşandı. Fransa'da Ermeni diasporası için en etkili olan Nouvelle d'Armenie internet sitesinde bir taraftan Türkiye'deki kamuoyunun tepkileri, gazetelerin ve gazetecilerin yazılarının tercümesi yayınlanırken, diğer tarafta yazıların altında, Türk asıllı ve Ermeni asıllı Fransızlar tepkilerini sıraladılar.

İşte diasporanın internet mesajları:
*
Silvia:
"Görebileceğim en tuhaf, en çılgın rüyalarda bile 'Türklerin hepimiz Hrant'ız hepimiz Ermeni'yiz' diyebileceğini göremezdim ama gerçekte gördüm. Bu bir mucize. Arkadaşlar ben inançlı biriyim, yıllardır dua ediyorum bir mucize olsun. 1989'da Ermenistan'daki depremle SSCB'nin demir perdesi yıkılmıştı. İşte Allah şer'den hayır çıkarır. Türklerin dostluğunu niçin reddedeceğiz ki? Aynı görüşte olmadığımız Ermeniler de var neticede. İstanbul'daki Ermeni Patriği bana dedi ki 'Türkler iyi insanlardır ve Ermenilere çok benzerler.' Türkiye'deki Ermeniler denizdeki balık gibidir, o kadar bütünleşmiştir toplumla. Türk devletiyle, Türk milletini ayıralım."

* Yupangui: "Hrant'ın ölümünden daha birkaç gün önce Avrupalılar piçleri (yani Ermenileri) sever" diye döviz taşıyan, slogan atan Türkler görmüştüm. Ama simdi insani Türkiye'yi gördüm. Görmek istediğim Türkiye bu. Bravo onlara."

* Bedros: "Dünyanın her yerinden diasporanın temsilcileri gelmişlerdi. Ben İstanbul'a indiğimde şaşırdım. Herkes şaşırdı. Ve tahmin ediyorum diasporanın bir kısmında önyargılar yıkıldı. "

* Raffi: "Ermeni kelimesinin küfür ve hakaret gibi kullanıldığı bir ülkede 'Hepimiz Ermeni'yiz' demek büyük adım."

* Ara Toranyan: Nouvelle d'Armenie adlı sitenin yöneticisi, eski Ermeni Davası Dernekleri Federasyon Başkanı: "Bu Türk halkının çok güzel bir reaksiyonu. Ben bir şeyler bekliyordum ama bu kadarını beklemiyordum. Buna karşılık Türkiye'de çok demokratik ve gönül insanları olduğundan hiç kuşku duymadım, hiçbir zaman ümitsizliğe düşmedim. Bu ülkede olağanüstü güçler var, çok güç durumlarda bile direnen bir şeyleri değiştirmek isteyen. Bu tören olağanüstü bir ümit mesajıdır, yaşadığımız acının Türkiye'de hissedileceğini, anlaşılacağını ümit ediyorum. Türklerin gönüllerinin açıklığı ispatlandı. 1915'te yaşananlara milisler, ordunun bir kısmı, devlet ve aşiretler katılmıştı. Türk halkından çok az katılım oldu. Hiçbir zaman Türk halkına ne kin, ne kötü hisler duydum."

BELKIS KILIÇKAYA - PARİS


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 İsmail Cem'i kaybettik
 İDO seferleri iptal
 Bu kez Orhan Pamuk'a tehditler savurdu
 Emniyet Müdürü: Ne varsa çıkacak
 Ne metro, ne karayolu Tek başına çözüm değil
 Her veliye mektup... Öğrenciye ödev yok
 Havada bomba ihbarı panik yarattı
 Vekiller Ankara'da internet kafe bastı
 Gaffar Okkan unutulmadı...
 Uğur Mumcu 14. yılında karanfillerle...
 Oflu İsmail 28 yıllık cinayeti anlattı
 Şimdi de 'e-kitap' devri
 Okullardan Mehmetçiğe sevgi mesajı
 Hastane sahibi doktora gözaltı
 ABD'nin yüzen devi geldi
YILMAZ ÖZDİL
Hepimiz İsmail Cem'iz...
24 Ocak, Uğur Mumcu.
24...
ERGUN BABAHAN
İsmail Cem
Yumuşak ama inançlarından taviz vermeyen...
MEHMET BARLAS
Siyaset İsmail Cem'e değil, İsmail Cem siyasete katkıda...
UMUR TALU
Şahsi beyan!
Ne düşündüğümü söyleyeyim de.
Bir...
ERDAL ŞAFAK
İsmail Cem ve sol
Dışişleri eski Bakanı ve...
Sovyetler geri geliyor
Rus uzmanlara göre Kremlin, eski Sovyet ülkelerine karşı petrol ve...
'Yeni Irak planına bir şans daha verin'
6 yıldır ilk kez Demokratların çoğunlukta olduğu bir Kongre'ye...
Bomba gibi dönüyorum
Bomba gibi dönüyorum
G.Saray'ın efsane golcüsü Hakan, SABAH'a konuştu: "Sakatlığım geçti.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu