kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Plazma TV'li esnaf lokantası
Plazma TV'li esnaf lokantası
Beğendiklerim:

Çağdaş bir esnaf lokantası

Esnaf lokantalarının büyük kısmı günümüz koşullarına uyamadığı için yok olup gitti. Küçük Ev, İstanbul'un geleneksel esnaf lokantalarının çağdaş bir örneği


Plazma TV'li esnaf lokantası

Esnaf lokantalarının büyük kısmı günümüz koşullarına uyamadığı için yok olup gitti. Küçük Ev, İstanbul'un geleneksel esnaf lokantalarının çağdaş bir örneği.

Günümüz Alman basınının en büyük röportaj ödülüne adını veren ünlü gazeteci Egon Erwin Kisch, sağlığında meslektaşlarına, konu aramak için çok uzaklara bakmaları gerekmediğini, haber kaynaklarının hemen yanı başlarında olduğunu söylermiş. Bu sözü yıllardır kendime ilke edindiğim halde, sizlere duyurmaya layık restoranları ararken genellikle uzak semtleri, ilk kez gittiğim mekanları taradığımı fark ettim. Gazeteye çok yakın, arkadaşlarla sık sık uğradığımız bir lokantayı mercek altına almak nedense hiç aklıma gelmedi. Bugün bunu telafi etmek, Levent'te yıllardır Küçük Ev adıyla hizmet veren 'aşçı dükkanı', 'esnaf lokantası' kategorisinde nitelenebilecek, ancak bu kategorinin sınırlarını zorlayan restoranı sizlere tanıtmak istiyorum.

ESKİ MUHALLEBECİ
Ta 1962'den beri burada, aynı yerde, Küçük Ev. Muhallebici olarak açılmış. Ardından ev yemekleri yapmaya başlamış. Oldukça basit, salaş bir lokanta olarak... Ben o dönemden bu yana giderim Küçük Ev'e. Dekoru albenisiz olmasına rağmen çevredeki işyerlerinden insanlar akın akın gelirlerdi. Henüz burada içlerinde sayısız büfe ve lokanta olan dev alışveriş merkezleri yoktu. Levent Çarşısı içinde birkaç kebapçı ve tek tük lokanta arasında yemeklerinin lezzeti ve fiyatlarının uygunluğu ile hemen sıyrılıyordu Küçük Ev. Derken 2003 yılında İstanbul kenti art arda büyük terör felaketleri yaşadı. Bunlardan biri de hemen Küçük Ev'in karşı köşesinde yer alan HSBC Genel Müdürlük binasının önünde bir bombalı aracın havaya uçurulmasıydı. Eski bir binada yer alan Küçük Ev, patlamadan sonra bir türlü hizmete giremedi. Derken aradan bir yıla yakın bir zaman geçti. "Küçük Ev yeniden açıldı" müjdesini verdi arkadaşlar. Yine aynı ev yemeklerini ve lezzetli pideleri yapıyordu ama bu kez 21. yüzyıla yakışan bir ortamda. Dekoru modernleşmiş, yemek salonları üç kata yayılmış, duvarlarda plazma ekranlar, tertemiz, modern masa ve servis takımlarıyla 'esnaf lokantası' beklentilerini aşıyordu. Kısa sürede alışveriş merkezlerinde ya da plazalarda küçük self servis şubeleri de açıldı Küçük Ev'in. Ama Levent'teki ana lokantanın mönüsü şubelerle kıyaslanmayacak kadar zengindi. Burada artık garsonların elinde telsizli cihazlar vardı. Siparişinizi verdiğiniz anda cihaz bunları mutfağa iletiliyor, garson eski tip açık mutfağın önündeki tezgaha gittiğinde siparişleri hazır buluyordu. Yeniden açıldıktan sonra İstanbul'da yaygınlaşmaya başlayan İspir fasulyesinden Doğu Karadeniz usulü kuru fasulye yemeğini de mönüsüne kattı ve fasulyesinin fiyatı çok daha ünlü rakiplerinden daha makul olmakla birlikte, onların kalitesinden hiç de aşağı kalmadı. Küçük Ev'de her gün birkaç çorba mutlaka bulunur. Tezgahın arkasındaki irili ufaklı tencerelerde kuzu, tandır, güveç, beğendili kebap, kuzu haşlama, kağıt kebabı, islim kebabı, Elbasan tava, Arnavut ciğeri, çoban kavurma gibi klasik Türk yemeklerinin yanı sıra Macar kebabı, mantarlı et sote, İtalyan köfte, tavuklu krep, dana rosto gibi mutfağımıza nispeten daha yeni girenleri de görürsünüz. Etli sarma ve dolmalar, karnıyarık, pilavlar, fırın makarna, göze çarpan diğer çeşitlerdir. Bamyadan taze fasulyeye dek sebze yemekleri de boldur.

PİDE DE VAR, PİRZOLA DA...
Küçük Ev'in giriş kısmındaki küçük taş fırında değme Karadenizli pide ustalarına parmak ısırttıracak nefasette pideler de pişirilir. Pek çok müşteri buraya sadece pide yemek için gelir, zengin bir pide mönüsü içinden seçimini yapar. İsteyen köfteden bonfileye, kuzu şişten kuzu pirzolaya kadar ızgara çeşitleri içinden de tercihte bulunabilirler. Küçük Ev İstanbul'un geleneksel esnaf lokantalarının günümüz koşullarına nasıl uydurulabildiğini gösteren çok başarılı bir örnek. Şık ve kaliteli ortamlarda yemek yemenin faturasının kabarık olmasının gerekmediğinin de kanıtı. Keşke Küçük Ev benzeri, bize özgü çağdaş lokantaların sayları artsa...

DENİZ ERBİL

DİĞER GURME HABERLERİ
 Adını bilmediğin şeyi yememeli
 Bu İngilizi çok sevdik
 Mazlum bereketiyle diziliyor ciğerler şişe...
 Yeme de büfene koy
 Mönü karanlık
 Suşi polisi devrede...
 Fast food balık lokantası
 Meyhane kokusu başkadır
 Bu kebaplarda kuyruk yağı yok
 Bu 'misina'nın ucunda farklı mezeler var
 Restoranında Ali Baba'nın...
 Tek mekânda hepsi bir arada
 Ay ışığında romantik yemekler
 Şehirdeki son İtalyan
 Manzara ve lezzet bir arada
 Yemek bizden sorulur
 Bu mönüye karşı koymak zor
 Tatlılarıyla baştan çıkarıyor
 Müzede lezzetli eserler de var
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
  » Gurme
Hayat eskiden mahallede yaşanırdı, artık televizyonda
Hayat eskiden mahallede yaşanırdı, artık televizyonda
SABAH gazetesi magazin müdürü Şengül Balıksırtı ve deneyimli gazeteci...
Gece, gündüze benzemez
Gece, gündüze benzemez
Taksi şoförü Şevket Şahintaş, geceleri İstanbul'un arka sokaklarında...
Kahvaltı bahane aşk şahane
Geçtiğimiz hafta düzenlenen çöpçatan kahvaltısına ilgi büyüktü.
Tir tir titreyen maymunlar
Kalorifer peteklerine yapışmış, ısınmaya çalışan maymunlar... Ankara...
80'lerde New York'ta genç ve isyankâr olmak...
İşte Amerikan bağımsızlarından gelen gerçekten ilgi çekici bir film. Bu tür...
Gerzekliğin dip noktası
Bir saat 55 dakika boyunca gülümseme fırsatı bile bulamadığı Emret KomutanımŞah...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.