kapat
   
24 Ocak 2007 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İsmail Cem vefat etti
Gazetecilikten siyasete uzanan 67 yıl
Siyasiler Cem'i anlatıyor
Galatasaray Kulübü'nden başsağlığı mesajı
"Nezaketi ve alçakgönüllülüğüyle ayrı bir yeri vardı"
İpek Cem Taha babasının vasiyeti olmadığını söyledi
Cem'in doktoru:Son 2 güne kadar tüm gelişmeleri bilgisayardan takip ediyordu

İsmail Cem vefat etti

Dışişleri eski Bakanlarından İsmail Cem, kanser tedavisi gördüğü İstanbul Cerrahi Hastanesi'nde yaşamını yitirdi.

Akciğer Kanseri nedeniyle 26 Aralık 2006 tarihinde İstanbul Cerrahi Hastanesi'ne yatırılan İsmail Cem, bu sabah 09.50'de yaşamını kaybetti.

Tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden esik Dışişleri Bakanları'ndan İsmail Cem'in kızı İpek Cem Taha, babasının cenazesinin Cuma günü toprağa verileceğini açıkladı.

ZİNCİRLİKUYU MEZARLIĞI'NDA TOPRAĞA VERİLECEK


Hastane önünde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan İpek Cem Taha, babasının 26 Aralık 2006 tarihinden itibaren antibiyotik tedavisi gördüğünü söyledi. İpek Cem Taha, "Bugün saat 09.50 sıralarında babamızı kaybettik. O ülkenin sevilen bir insanıydı. Cuma günü Teşvikiye Camii'nde kılınacak cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek." diye konuştu.

"BİLGİSAYARIYLA
OYNUYORDU"


Son dönemdeki durumu nasıldı? şeklindeki bir soruya Taha, "Babamızın son zamanlarında durumu iyiydi. Bilgisayarıyla oynuyordu. Kitabıyla uğraşıyordu." şeklinde cevap verdi.

Daha sonra İsmail Cem'in eşi Elçin Cem ile kızı İpek Cem Taha, hastaneden ayrıldı.

Eski Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in vefat etmesinin ardından siyasiler, gazeteciler ve yazarlar önemli bir devlet adamının vefatından üzüntü duyduklarını belirttiler.

ERDAL İNÖNÜ: SOSYAL DEMOKRASİYE BÜYÜK HİZMET VERDİ

SHP eski Genel Başkanı Erdal İnönü, İsmail Cem'in sosyal demokrasinin Türkiye'de gelişmesi için önemli hizmetler vermiş bir dost olduğunu ifade ederek "Özellikle Yunanistan ile barış ortamının kurulmasında çok önemli katkılarda bulunmuştur. Kendisini çok arayacağız. Ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Her zaman ileriye bakan aydın bir insandı. Dünyadaki gelişmeleri iyi takip eden uygar bir insandı. Bakanlıkta kendi fikirlerini yürürlüğe koymak için uğraştı.'' dedi.

BAYKAL: DERİN ÜZÜNTÜ İÇİNDEYİM

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, eski Dışişleri bakanlarından, CHP Parti Meclisi üyesi, Bilim ve Kültür Platformu Başkanı ve Genel Başkan Başdanışmanı İsmail Cem'i kaybetmenin derin üzüntüsü içinde olduğunu belirtti.

Baykal, yaptığı yazılı açıklamada, Cem'in vefatından duyduğu üzüntüyü ifade etti. Baykal, şunları kaydetti:

''Sevgili kardeşim İsmail Cem İpekçi'yi kaybetmenin derin üzüntüsü
içindeyim. İsmail Cem, toplumumuzun tarihsel süreklilik içindeki değişim ve modernleşmesini inceleyen, araştıran bir bilim ve kültür adamı, Türkiye'nin sosyal ve demokratik dönüşümüne katkı veren seçkin bir siyaset adamı ve aydınlık düşünceli fedakar, güvenilir bir dost olarak hem yaşamımda, hem de partimizin yaşamında daima özel bir yere sahip olmuştur ve hep sahip olacaktır.Ülkemiz, çok değerli bir evladını kaybetmiştir. Son dönemlerde büyük acılar içinde yaşam mücadelesi verirken bile Türkiye'ye sahip çıkma kararlılığını, ilkeli duruşunu her an ve örnek olacak bir davranışla sergilemiştir. İsmail Cem'in bu aşamada bile yüreğinin nasıl halkımızın sosyal ve ekonomik ilerlemesi, ülkemizin onuru, saygınlığı ve kişiliğinin korunması için mücadele azmiyle dolu olduğunun, nasıl çabalar gösterdiğinin tanığıyım.Yaşamı boyunca bağımsızlığın, demokrasinin ve laik Cumhuriyetin kararlı savunucusu olan sevgili kardeşim Cem'e rahmet, ailesine, partimize ve tüm halkımıza başsağlığı diliyorum.''

ERDOĞAN: SİYASET DÜNYASI İÇİN ÖNEMLİ BİR KAYIP


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Eski Kültür ve Dışişleri Bakanı olarak ülkesine ve milletine büyük hizmetleri geçen İsmail Cem'in vefatının, siyaset dünyası için önemli bir kayıp olduğunu'' belirtti.

Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Başbakan
Erdoğan, İsmail Cem'in vefatı nedeniyle başsağlığı mesajı yayınladı.
Erdoğan, mesajında şunları kaydetti:

''Değerli siyaset ve devlet adamı İsmail Cem'in vefatından büyük üzüntü
duydum.Eski Kültür ve Dışişleri Bakanı olarak ülkesine ve milletine büyük
hizmetleri geçen sayın Cem'in vefatı, siyaset dünyası için önemli bir kayıptır.

Gazeteci-yazar kimliğiyle de kültür ve düşünce dünyamızın önde gelen
isimleri arasında yer alan İsmail Cem'e rahmet, ailesine, tüm sevenlerine ve milletimize başsağlığı dilerim.''Öte yandan, Başbakan Erdoğan'ın, İsmail Cem'in eşi Elçin Cem'i telefonla arayarak başsağlığı dileklerini ilettiği bildirildi.

DIŞİşLERİ'NDEN TAZİYE MESAJI

Eski Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in yaşamını yitirmesinin ardından Dışişleri Bakanlığı da bir taziye mesajı yayınladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "1997-2002 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı yapmış olan Sayın İsmail Cem'in bugün vefat etmesi camiamızda derin üzüntü yaratmıştır" denildi.
İsmail Cem'e rahmet, ailesine ve Türkiye'ye de başsağlığı dilenen açıklamada, "Sayın Cem'in dış politikamıza ve Bakanlığımıza yaptığı değerli hizmetler ve katkılar unutulmayacaktır" ifadeleri yer aldı.

DEMİREL:MİLLETİMİZ DEĞERLİ BİR EVLADINI KAYBETMİŞTİR

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, eski Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in vefatıyla ilgili olarak, ''Milletimiz değerli bir evladını kaybetmiştir'' dedi.Demirel, Cem'in vefatı dolayısıyla yayımladığı mesajda şunları kaydetti:

''Değerli yazar, devlet ve siyaset adamı Sayın İsmail Cem, ebediyete intikal etmiştir. Milletimiz, değerli bir evladını kaybetmiştir. Ailesine, kendisini sevenlere ve milletimize başsağlığı diliyorum. Allah rahmet eylesin.''

Demirel, İsmail Cem'in eşi Elçin Kadriye Cem'e de başsağlığı telgrafı gönderdi. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, telgrafında, ''Muhterem eşiniz, değerli devlet ve siyaset adamı, yazar, aziz dostum, kardeşim İsmail Cem'in vefatını teessürle öğrendik. Milletimiz, büyük bir evladını kaybetti. Eşim ve ben, size ve ailenize başsağlığı dileriz. Milletimizin başı sağolsun, Allah rahmet eylesin'' dedi.

DENKTAŞ: TÜRKİYE ÖNEMLİ BİR EVLADINI KAYBETTİ

KKTC eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, ''Türkiye önemli bir evladını kaybetti. Kıbrıs konusunda kendisiyle uzun yıllar birlikte çalıştık. Bakanlık yaptığı dönemde hiç bir zaman Kıbrıs meselesinin halli için görüş ayrılığına düşmedik. Çok önemli çalışmalarda bulunduk'' şeklinde konuştu.

MEHMET BARLAS: POLİTİKADA HİÇ KIRICI OLMADI

Gazeteci Yazar Mehmet Barlas, İsmail Cem ile gazetecilik çalışmalarının birlikte başladığını belirterek "Onun hayatının çok önemli bir kısmını gazetecilik ve yazarlık oluşturur. Özellikle TRT'de önemli bir misyon üstlendi. Gençlere imkan tanımayı prensip sayardı. Her türlü yeniliğe açıktı. Türkiye'nin her yerine TRT'nin kameralarını gönderdi. TRT'den ayrıldıktan sonra aktif politikaya atıldı. Politikada hiç kırıcı olmadı. İlişkilerinde hep yumuşaktı. Dünya liderleriyle ilişkileri iyiydi. Ancak siyasi hayatındaki son dönemlerde kırıklıklar yaşadı. Bir oluşum içine girdi ancak birlikte yola çıktıkları daha sonra ayrıldı. Bunun muhakkak kendisi üzerinde etkisi olmuştur.'' diye konuştu.

BİLA: HEM FİKİR ADAMI HEM DE DEVLET ADAMIYDI

Gazeteci Fikret Bila, ''Tüm Türkiye'nin başı sağolsun. Türkiye için erken bir kayıptır. İsmail Cem hem bir fikir adamı hemde bir devlet adamıydı. Görüşleriyle Sosyal Demokrasinin gelişimine katkıda bulundu. Aynı zamanda bir meslektaşımızdı. Özellikle TRT'ye unutulmaz bir dönem yaşattı. '' şeklinde konuştu.

ULUĞBAY: ÇOK ÖNEMLİ HİZMETLER YAPTI


Eski Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay, önemli bir devlet adamını kaybettiklerini belirterek "Türkiye'ye yaptığı çok önemli hizmetleriyle tarihte yerini alacaktır. Türkiye'de örnek devlet adamının nasıl olması gerektiğini tüm türkiye'ye göstermiştir. Kendisinin arkadaşlık ilişkileri çok iyiydi. Kendisiyle aynı kabinede görev yaptık. Dışişleri Bakanlığı döneminde önemli hizmetlerde bulunmuştur.'' diye konuştu.

TÜRKMEN: TÜRK-YUNAN DOSTLUĞUNU CANLANDIRDI

Eski Dişışleri Bakanı İlter Türkmen, ''Türk-Yunan dostluğunun canlandırılması konusunda önemli bir çabası oldu. Bunu unutmamız mümkün değil. Atina'da Türk ve Yunan gençlerinin toplantısına katılmıştım. Bu tür bir dostluk 1998 yılında İsmail Cem'in Papandereu ile bir araya gelmesinin çok büyük bir etkisi vardır. Türkiye'nin AB yolunda önemli adımlar atmasında etkili olmuştur.'' dedi.

ŞAHİN: YENİ BİR OLUŞUMUN İÇİNE GİRMİŞTİ

Eski YTP Genel Sekreter Yardımcısı Metin Şahin, ''Hüsamettin Özcan ve Kemal Derviş ile birlikte yeni bir oluşumun içine girmişti. Ancak bu sonuca ulaşmadı. Ciddi ve yumuşak uslubunu hiç bir zaman kaybetmeyen bir insandı. Çalışma ortamında hep yapıcıydı. Daime çözüm üretirdi.'' dedi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Ermenistandan uzlaşma çağrısı
 Cem'in 'Veda' şiiri
 Devlet sırrında kara delik!
 Bahçeli ağır konuştu
 Meclis cinsel istismarı araştıracak
 Irak'a karşı Suriye'ye yaptığımızı yapalım
 'Sözde soykırım' sitemi
 Siyasi gündem
 Erdoğan taziyeye bugün gidiyor
 The Guardian: Türkiye artık 301'i gözden geçirmeli
 Gizli oturumda cep telefonları çalışmadı
 En fazla mülk İnönü döneminde satılmış
YAVUZ DONAT
Nerede kalmıştık?
Siyasete kısa bir "Hrant Dink...
MUHARREM SARIKAYA
Kahve falı...
TBMM, K. Irak ve Kerkük'teki gelişmeleri...
Albaya sahte çürük raporu tutuklaması
Para karşılığında sahte çürük raporu hazırlayan çete operasyonunda...
6 hastane hijyenden sınıfta kaldı
Yapılan bir araştırmada İzmir'de 6 devlet hastanesindeki...
Güvercinler eşliğinde son yolculuğuna çıktı
Güvercinler eşliğinde son yolculuğuna çıktı
Dink, son yazısında kendini benzettiği güvercinlerin kanat çırpışları...
SABAH atış talimi yapılan yeri buldu
SABAH atış talimi yapılan yeri buldu
Dink'in katil zanlısı Ogün Samast ile azmettirici olduğu iddia edilen...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu