kapat
   
22 Ocak 2007 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Umur Talu @ SABAH
Tel:
0537 660 71 21
Fax:
0212 280 05 51
SMS:
UT yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 

"Soy-adı" peşinde

Bu yazı, birbirinden haberli, habersiz, birbirinin hayatını, eyleminin sorumluluğunu kesinlikle taşımayanlar için "ima" değil; sadece dikkat çeken soy/adlı bir zanlı etrafında sesli bir merak. Samast, nedir? 17 yaşında bir genç manayı, soyu merak etmiş, anlatana rastlamış, kendine vazife çıkartmış mıdır?



1. Samast, esasen Trabzonlu bir soy adı. Soyun, soyadının üyeleri Almanya'dan İstanbul'a dağılmış. "Semasti, Samastı, Samasti" soyadı olan var. Esas merkez Trabzon; Düzköy, Çal (Çalköy). Bir kol da Bursa'da.
2. Samastoğulları' ndan geldiği, onların Çepniler' den olduğu söyleniyor. Çepniler; özellikle Giresun ve doğusunun "Türkleşmesi" nde önemi olan, kökü Oğuzlar'da Türkmenler. İlk Müslüman Türkler'den, geçmişte bir kısmı Alevi, sonra Sünnileşmiş, Pontus'la mücadele eden, Akkoyunlular'a hizmet etse de "Trabzon'un fethi" nde Fatih' in yanında, "Topal Osman" la gurur duyan bir soy. İddiaya göre,
'Atatürk dönemi muhafız alayı Çepniler'den. Nitelemeler, "Çok Atatürkçü, milliyetçi, ulusalcı, devlet yandaşı ama devlete kırgın, son seçimde AKP'ye oy vereni de var, eskiden CHP, şimdi daha ziyade MHP, BBP ağırlıklı" ya kadar çeşitli.
3. İnternette yoğunlaşan tartışmalar, soy, köken arayışları, Lazlarla farklılık, esmerlik, sarışınlık, Türklük, Türkmenlik üstüne forumlar mevcut.
4. 2003'te Bursa'daki kol, Mudanya Göynüklü'de "dünyanın her tarafından, Samast soyadlı 491 kişi" yi buluşturuyor. "Bir dahaki sefere asıl memleketimiz Akçaabat Çal Köyü'nde buluşacağız. Hedef 1500 Samast" deniyor. Göynüklü Muhtarı, Remzi Samast. Mudanya Karadenizliler Derneği Başkanı Ercan Samast. Ayrıca "Tüm Samastlar'a destek amacıyla bir dernek" mevcut.
5. Trabzon Düzköy, Çal, Taşocağı, Çeşmeler ise çok sayıda belediye başkanı, muhtar, meclis üyesi Samast' a sahip. Eski Çal Belediye Başkanı Hayri Samast(i). Baykal, 2003 haziranında kazada ölen başkanın mezarını ve evini 18 gün sonra ziyaret ediyor. Çalköy (Düzköy)'ün Trabzon Amatör Küme'deki takımı "Karadağspor"; başkanı ve iki yöneticisi: Emin Samast, Bilgin Samast, Engin Samasti. 7 oyuncusu Samast, Samasti. Hepsi Çal doğumlu. İstanbul'da Düzköy Çal Köyü Derneği Başkanı Celal Samast.
6. Aynı soy mu, bilmiyorum; Milliyet'in eski bir haberinin iddiasına göre "İstanbul yeraltının Kartal, Maltepe, Ümraniye yöresi" nde hakim olan "Samast Grubu". Zanlı Ogün' ün doğduğu, aile evinin bulunduğu Yakacık da o bölgede.
7. "Soy-adı" nın farklı meslek ve gelirden üyeleri var. İlginç iki temsilcisi ise Orhan ve Yüksel Samast. Trabzon kökenli ama Bursa'ya göç eden koldan.
8. Orhan Samast, internet ve iletişim şirketi Forsnet Bilgi Teknolojileri'nin başında. İşleri arasında, web sitesine göre, "İlk Türk Kültür Mağazası Ottoman Store, Türk Tarih Kurumu'na E-mağaza, Panorama Dergisi, Stradigma stratejik yayıncılık, onlyatataturk.com, Ermeni sorunu CD'leri, Kıbrıs Portalı, Terör Web Sitesi, Dilimiz sitesi, Atatürk Bilgi Bankası, Çanakkale Web Sitesi, Avrasya Nevruz Sitesi, TürkYunan, Batı Trakya bölümleri" mevcut.
9. Forsnet' ten, grubun bir başka sitesi "Kim Kimdir?" e ulaşınca dün açılan sayfa doğrudan Hrant Dink biyografisini veriyor. Üstünden de "Saldırıyı nefretle kınıyoruz" yazısı geçiyor.
10. Forsnet'in çok gurur duyduğu işlerden biri, www.ermenisorunu.gen.tr sitesi. Dört dilde "İddialara cevapla Ermenilerle sanal ortamda mücadele ediliyor". "5 yıllık çalışma Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu danışmanlığında profesörler heyetince" hazırlanmış.
11. Forsnet'ten ulaşılan bir başka adres "Elele". Elele, Türk Silahlı Kuvvetleri vakıflarından. Genel Müdürü, Hopalı Em. Tümgeneral Bahtiyar Türker.
12. TSK Elele Vakfı' nın en önemli iştiraki, Türktrust (Türk güven). Yine bilgi işlem, internet, yazılım, özellikle "Eimza" üstüne çalışıyor; Forsnet ile de bağlantılı şirketin Genel Müdürü, küçük bir hissesi de olan Trabzon kökenli Yüksel Samast.



Tekrar: Bir zanlı, suçlu, ana babası da dahil, kendi soyadını, kanını taşıyan kimseye peşin gölge düşüremez. Benimkisi, sadece bir "soy adı"nı merak ve onu tevatürden biraz olsun çıkarmak Gerçek muhtemelen başka yerdedir.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Ogün'den bugüne   / 21-01-2007
 Ülkeni, onu kanatmadan seveceksin!   / 20-01-2007
 (Anti)emperyalist   / 19-01-2007
 Yan yana fotoğraf çektirelim!   / 18-01-2007
 Kamu hezimeti!   / 17-01-2007
 Gamlı maaş!   / 16-01-2007
 Henüz Yaşar'ken   / 15-01-2007
 Oferim sana!   / 14-01-2007
 Kim vurduya gitmek!   / 12-01-2007
 Irak, Kulak gitmek gelmek   / 11-01-2007
ERGUN BABAHAN
Aynaya bakma zamanı
Tetikçi yakalandı, hükümet ve...
MEHMET BARLAS
"İktidar olanlar"la "muktedir olanlar"ın karşılaşması...
UMUR TALU
"Soy-adı" peşinde
Bu yazı,...
ERDAL ŞAFAK
Agos'u yaşatmak
Bize ne oldu? Güçlü,...
Tam üyeliğin başka alternatifi yok
Türkiye resmi ziyaretine bugün başlayan İtalya Başbakanı Romano...
Lübnan savaşı 'darbe' yapıyor: Başbakan Livni
İsrail'de yolsuzluklar ve Lübnan savaşının faturası, Olmert'e...
Samba & Tango
Samba & Tango
Kupada çeyrek finale çıkmak için Ankaragücü'nü yenmek zorunda olan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu