kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Refik Durbas @ SABAH
Fax:
0212 354 34 72
SMS:
4122-RD MESAJ
 

İmzalı kitaplar kimindir?

Simurg Kitabevi, geçen hafta Hat ve İmza başlığı altında bir müzayede düzenledi. Müzayedede, sevgili arkadaşım Atilla Özkırımlı'ya bir zamanlar imzaladığım kitaplar da satışa çıkarıldı. İzlemediğim için bu kitapların yeni sahiplerini bilmiyorum. Müzayede nedeniyle "Bir yazarın kitap imzalaması özel bir durumdur. Özel vakit ayırıp, güzel ve yine özel dilekler yazılarak verilir kitap sahibine. Bir yazar olarak imzaladığınız bir kitabın sahaflara verilmesini ve müzayede ile satışa sunulmasını doğru buluyor musunuz?" sorusu bir kez daha gündeme geldi.

'MARJİNAL ŞAİR'
Atilla Özkırımlı, 60'lı yıllarda İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nden arkadaşımdı. Daha sonra Cem Yayınevi ve Cumhuriyet gazetesinde birlikte çalıştık. Başyapıtı Türk Edebiyatı Ansiklopedisi'ne benim de epey bir emeğim geçmiştir. Yeditepe Şiir Armağanı'nı alan Çırak Aranıyor kitabıma şiirimi değerlendiren çok güzel ve anlamlı bir yazı yazmış, daha sonra benimle şiirim üzerine konuşmalar yapmıştır. Erken ölümü edebiyatımız için bir kayıptı. Ona imzalamayacak da kime imzalayacaktım kitaplarımı? Geçmiş zamanda da Melih Cevdet Anday'ın kimi imzalı kitapları eski eşi Yaşar Gedikoğlu tarafından müzayedeye çıkarılmıştı. 'İmzalı kitaplar'ın elbette onları okuyanın olması doğal değil midir? Melih Cevdet, haklı olarak kendisine saygı duyan şair-yazar arkadaşlarının kendisine imzaladığı kitapların müzayedeye çıkma töhmeti altında kalmak istemiyordu. Ama, yıllar önce ayrıldığı eşine bıraktığı kitaplar da belki böylece tavan arası tutsaklığından kurtulup bir kitapseverin dostluğuna sığınmayacak mı? İkinci Yeni şiirinin marjinal şairi Ercüment Uçarı'nın imzalı kitapları da bırakın müzayedeyi, Kadıköy rıhtımında kaldırımlara düşmüştü. Hem de şairin ölümünden az biraz önce... Bence insan sevdiği, değer verdiği eşine dostuna kitaplarını imzalamalı diye düşünüyorum. İki ilginç olay anlatmak istiyorum kitap imzalamak üzerine... Yıllar önce Mehmed Kemal ile İzmir Fuarı'nda bir imza gününde yaşamıştık. Bir genç geldi, Mehmed Kemal'in Pulsuz Tavla kitabını imzalattı.

ABİDİN'İN ETTİĞİ...
Bir süre sonra geldi ve: "Ben tavla öğreten bir kitap arıyordum, bu romana benzer bir şeymiş" dedi. Benim de başımdan buna benzer bir 'imza' macerası geçmiştir. Soyut dergisinde Abidin başlıklı bir şiirim çıkmıştı. O sıralarda müdavimi olduğumuz bir lokantanın garsonunun adı da Abidin... Abidin, şiiri kendisine yazdığımı sanıyor ama, aslında ben "Ayakta uyuyan", biraz salak-avanak anlamına kullanmışım. Bir süre sonra da ilk kitabım Kuş Tufanı yayınlandı. İçinde Abidin şiiri de var ve hemen garson Abidin'e imzalandım. Kitap daha dağıtıma çıkalı birkaç gün olmuş, Sahaflar Çarşısı'ndan geçiyorum. Ak Kitabevi sahibi İbrahim Derbeder önümü kesti, elinde de Kuş Tufanı... "Yahu," dedi, "Kitabın dün çıktı, bugün işportaya düştü. Bu nasıl iş?" Kapağını açıp baktım, garson Abidin'e imzaladığım kitap... Sözün özü, bence asıl önemli olan, şair ya da yazarın bir tükenmez kalemle imzasının üstünü süsleyen "ithafiye" ler değil, yazarın ve şairin kitabın kapağında yer alan imzasıdır. İş, o imzaya halel gelmesin.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Asker Oldum Ana   / 10-09-2006
 Korkun şairlerden ve "kamera"dan da   / 03-09-2006
 Şair eleştirmen: Doğan Hızlan   / 20-08-2006
 İmzalı kitaplar kimindir?   / 09-07-2006
 Çocukluğum bir fotoğrafta   / 02-07-2006
 Ayasofya, masal kitaplarına sığmaz   / 25-06-2006
 Prangalar eski, hasreti taze   / 18-06-2006
 Tokat, 'lezzet' ile şenlendi   / 11-06-2006
 Yesemek'e sır dolu yolculuk   / 28-05-2006
 Sait adında bir balık...   / 07-05-2006
    Pazar Sabah Yazarlar
    Güncel
  » Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
FATİH ALTAYLI
Tatlısu arazi aracı...
Captiva'yı fuarda görmüş ve çok...
GÜNTAY ŞİMŞEK
A380'i bitirecek adım
Geçen yıl Airbus'tan 400 adet daha...
Kadın her zaman seks için hazır mı?
Kadın her zaman seks için hazır mı?
Psikiyatrist Doç. Dr. Doğan Şahin ve Jinekolog Prof. Dr. Faruk Buyru...
'İstifam Terim'i rahatlattı'
İsviçre Milli Takımı'yla yapılan maç sırasında rakip oyuncuya tekme...
'Her ülkenin kendine göre bir cinselliği var'
Prof. Dr. Halim Hattat, örf ve âdetlerin cinselliği etkilediğini...
Masalcı geldi hanıııııııım
Çocukluğunda masal karşılığı öküz güden, harman döven Cemalettin Kavaklıgil...
İskoçya ve İngiltere'nin evliliği çatırdıyor
Geçtiğimiz salı, yani 16 Ocak günü İskoçya-İngiltere Birlik...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.