kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Öğle tatilinde gülüşünüze estetik yaptırın
Öğle tatilinde gülüşünüze estetik yaptırın
Lazerli tedaviyi tercih edin
Ağız kokusuna karşı...

Öğle tatilinde gülüşünüze estetik yaptırın

Harika bir gülümsemenin sırrı; inci gibi sıralanmış dişlerde gizli. Ve günümüzde artık 'öğle tatili operasyonları'nda gülümseyişiniz yeniden tasarlanıyor. Siz de bir saat sonra ofisinize daha mutlu bir insan olarak dönüyorsunuz.

Yeditepe Üniversitesi Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arzu Aykor; diş estetiğiyle ilgili soruları yanıtladı:

* Diş estetiği kaç yaşından itibaren yapılabilir?
Diş estetiği, yüz estetiğini tamamlayan en önemli alan. Çünkü diş estetiği düzgün olmayanlarda sosyal birçok problem ortaya çıkabildiği gibi, aynı zamanda diş ve diş eti sağlığının tam olması da beklenemez. Diş estetiğini bozan en önemli etken; dişlerin düzgün bir sırada dizilmeyişidir. Düzgün olmayan dişleri tedavi eden dal 'ortodonti'dir. Ortodontik tedaviler sayesinde, bugün için yaş faktörü önemli olmadan dişler düzgün bir hale getirilebilir. İdeal olan ortodontik tedavi 9-11 yaş civarında yapılır. Bunun nedeni; süt dişlerinin ağızda kaybedilmesi ve yerine sürekli dişlerin gelmesinin beklenmesidir. Dokuz yaşından önceki diş çarpıklıklarında ailelerin telaş etmemesi gerekir. Çünkü dişlerin çıkmasıyla birlikte bu düzensizlikler normal hale gelecektir. Ancak, 9 ila 11 yaş arasında dişlerde bir çarpıklık varsa, mutlaka bir ortodontiste giderek tedavi yaptırılmalı.

* Dişlekliğin diş estetiği ile düzelmesi mümkün mü?
İyi bir gülüş estetiğinde; gülümseme sırasında üst dudağın alt kenarı, dişlerle diş etlerinin birleştiği seviyede olmalı. Dişlek kişilerde, estetik gülüş kaygısı olur. Eğer diş etleri gülerken görünüyorsa; cerrahi işlemlerle çene kemiği kısaltılır ve yine kısaltılmış olan dişler üzerine estetik kronlar yapılır. Böylece, gülme hattının dişlerle diş eti arasına girmesi sağlanır. Bu operasyon için çene kemikleri bir günde belirli bir oranda 'ostrotomi operasyonu' ile kısaltılabilir. Kaplamalar için ise bir süre beklenir ve sonra porselen veya laminat kaplama yapılabilir. Burada üst dudak kısa ise bir yüz estetisyeni tarafından aşağı doğru uzatılabilir. Bu operasyon genellikle bir aylık bir çalışmayı gerektirir.

GÜLMENİZ TASARLANIYOR
* Bir saat içinde kusursuz gülüş elde etmek mümkün mü?
Araştırmalar gösteriyor ki; artık iş dünyasında güzel bir gülüş tercih edilen referans noktalarından biri oluyor. Bu nedenle, bizlere iş görüşmelerinden hemen önce başvuran hastalarımız oluyor. Onlar için kompozit dolgu maddeleri kullanarak bir saat içinde diş estetiği sağlamamız mümkün oluyor. Özellikle ön diş kırıklarında ve form bozukluklarında bir saat içinde diş estetiği sağlanabiliyor.

* Gülüşü tamamen yeniden tasarlanması mümkün mü?
Mümkün; biz buna 'gülme tasarımı' diyoruz. Sanatçıların yanı sıra artık iş dünyasında ve sosyal hayatta aktif olanların birçoğu bu metodu kullanıyor. Gülme tasarımında, hastanın diş etleri ve dişleri göz önünde bulunduruluyor. Diş eti fazla görünen hastalarda öncelikle diş eti ameliyatlarıyla bu görüntü düzeltiliyor. Bu tür kozmetik ameliyatlar, korkulacak kadar zor operasyonlar değil. İhtiyacı olan insanlar geliyor. Lokal anestezi ile diş etleri kısaltılıyor. Bir saat içinde operasyon bitiyor ve bir saatlik uygulamadan sonra işlerinin başına dönebiliyorlar. 'Öğle tatili operasyonları' da diyoruz bu yönteme. O gün için yumuşak gıdaları seçmelerini istiyoruz. İyileşme süreci 3-n hafta alıyor ama bu sırada hastaya hiçbir kısıtlama vermiyoruz. Bu tip uygulamalar lazerle de yapılabildiği için iyileşme süreci kısaltılabiliyor.

* Öğle tatili operasyonu sonrasında nasıl bir değişim ortaya çıkıyor?
Diş eti görünümü yeniden yapılanan kişiye; yüz ve dudak şekli göz önünde bulundurularak yeni diş şeklindeki geçici restorasyonlar uyguluyoruz. Hastalar bu geçici uygulamaları 2-3 haftalığına kullanıyorlar. Bu sırada konuşmasını etkileyip etkilemediğine bakıyor, görünümünden rahat olup olmadığını kontrol ediyorlar. Eğer hasta bu şekle onay veriyorsa kalıcı porselen laminalar yapılıyor. Bir iki aylık süre içinde tamamen yeni bir gülüş ile hayatına devam ediyor. Yeni görünüm; dudak biçimini ve yüz çizgilerini etkilediği gibi insanların artık içlerinden geldiği gibi gülmesini sağlıyor. Dolayısıyla hastanın psikolojisi üzerine büyük etkisi oluyor. Hatta, güzel bir gülümseme sayesinde hastanın hayata bakışının pozitifleştiği ve özgüveninin de arttığı gözleniyor.

KONUŞMA DA DÜZELİYOR
* Konuşma bozuklukları nasıl düzeltiliyor?
Genellikle kişilerin 's' ve 'f' harflerini çıkartmakta zorlandıklarını görebiliyoruz. Bu durum, üst dişler ile alt dişlerin boyutlarının veya konumlarının uyumsuzluğundan kaynaklanabiliyor. Üst çene ile alt çene dişlerinin pozisyon ve şekilleri; ortodontik tedavi veya kalıcı porselen laminalarla doğru konumlandırıldıklarında, bu ses bozuklukları giderilebiliyor. Ayrıca arka dişlerin aşınması nedeniyle yüz boyutu azalmış kişiler tükürük saçarak konuşabilir. Tükürük saçma sorunu da bu boyutu artırarak ve ön dişleri yeniden planlayarak iyileştirilebilir. Bu tip sorunu olan hastaların bir kısmı cümleri tamamlayamadıklarını ifade ediyorlar. Cümlede bir bölünme meydana geliyor. Tedavi sonrasında sorun tamamen gideriliyor. 'S' harfinin 'ş' olarak çıkmasında ise; bazen ön taraftaki üst iki keser dişin, bazen de alt iki keser dişin sorunlu olduğunu görüyoruz. Burada lamina yerine ışınlı dolgularla bir saat içerisinde bu harf bozuklukları giderilebiliyor. Çocukluğundan itibaren konuşma problemi olan kişi, dişleri düzeltilerek sorundan kurtulabiliyor. Ses bozukluklarının ortodontik tedavi ve porselen veya ışıklı dolgularla tedavi edilmesi mümkün oluyor. 'R' harfinin düzeltilmesi ise diş tedavileri ile ne yazık ki mümkün değil, bunun için konuşma terapistine başvurulması gerekiyor.

* Hangi yüz tipine hangi dişi öneriyorsunuz?
Oval yüzlülerde, dar ve oval dişler daha güzel bir görünüm sağlar. Kare yüzlü veya geniş yüzlü olanlarda ise daha geniş ve kare dişler yapılması estetik bakımdan tercih edilir. Yaşlanmayla birlikte ön dişlerin biraz dışarı doğru yapılması daha genç görünüm kazandırır. Ön iki dişin bir iki milimetre uzatılması hastaları çok daha genç gösterir. Dişlerin dudakları desteklemesiyle ve dudak üzerindeki yaşlanmaya bağlı olarak oluşan çizgilerin bir miktarınının kaybolması ile hasta daha genç görünür.

ESRA TÜZÜN

DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Kanser oldu sanılıyor diş ağrısı çıkıyor
 Depresyondan kurtulmak için şarkı söyleyin!
 Fobisi olanlar artık dişçi koltuğunda uyutuluyor
 Diyet obez de yapar şeker hastası da
 Sararan dişler sadece bir saatte bembeyaz!
 Diyete karar verip sonra da bırakmanın yolunu arıyoruz
 İnce bir bel için karbonhidrat yemeyi unutun
 Dünyayı etkisi altına alan yaşam stili: Diyet
 Öğle tatilinde gülüşünüze estetik yaptırın
 Kuru öksürük deyip geçmeyin
 Kalbin ilacı: Zeytinyağı
 Diş ojesiyle çocuğunuzu 15 yıl çürükten koruyun
 Ihlamur kaliteli uyku sağlar
 Balık yağı için zeki olsun!
 Her anoreksia ölümünde 1 kilo aldım
Hayatımı beyazperdeye taşımayı çok istiyorum
Hayatımı beyazperdeye taşımayı çok istiyorum
Çaldığı klarnetle herkesi coşturan Hüsnü Şenlendirici oyunculuğuyla...
'Pars' ekibi yollarda aksiyon dorukta
'Pars' ekibi yollarda aksiyon dorukta
Yönetmenliğini Osman Sınav'ın yaptığı 'Pars Kiraz Operasyonu' adlı...
Polis peşlerinde!
Polis peşlerinde!
Derin Mermerci ile Mehmet Germiyanlıgil'in eğlenmek için dışarı...
Aman Tilda Hanım görmesin!!!
Aman Tilda Hanım görmesin!!!
Beyoğlu'nda bulunan Garaj İstanbul'u tiyatroya dönüştürmek için...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.