kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gulse Birsel @ SABAH
 

"Magazinsel" sağlık haberleri!

Medya bas bas bağırıyor, "Şarap iç ömrün uzasın, çikolata ye kalbin sağlamlaşsın," diye. Gerçek ise bambaşka. Sonunda sağlık haberleri de şiştikçe şişti ve magazin sayfalarının 'bomba'ları arasına, ön sıradan giriş yaptı

Evet, herkes gibi ben de yaptım. Doktor Mehmet Öz'ün realage. com sitesine girip, vücut yaşımı ölçtüm! Hatta kafayı takıp, hem Türkçe'sinde hem İngilizce'sinde kendimi değerlendirmeye soktum! Ufak tefek farklar var çünkü!

Türk usulü işe yaradı
Mesela Amerika testinde, "Nohut, kurufasulye, mercimek gibi baklagilleri tüketiyorum," gibi bir seçenek var! Oysa Türkiye'de sadece haftada kaç kere yediğinizi soruyorlar, çünkü baklagil tüketmeyen yok! Birçok açıdan Amerikalılardan daha sağlıklı yaşadığımız söylenebilir! Yediğimiz her şey işlemden geçip içine 55 çeşit tatlandırıcı, aroma, kıvam arttırıcı, 'cart curt' katılmamış örneğin! Türk usulü kahvaltıyla günü, zeytinyağlı sebze yemekleriyle hayatımızı kurtarıyoruz!

Sigarada sınıfta kaldık
Bana göre en büyük dezavantajımız, 'ikinci el duman' tabir edilen şey. Amerika'da sigara içmiyorsan, sigara dumanıyla karşı karşıya kalmıyorsun! Burada, sigara içene yan gözle bakmak yasak! En havalı işyerinde bile ortam duman altı! En çok bundan şikayetçiyim! Puanımı düşürüyor! Ayrıca az spor yapmama, bazı mineralleri eksik almama rağmen, vücut yaşım 29.4 çıktı! Mutluyum, gururluyum! Bizim kuşağın kolej ve üniversite sınavlarında hayatını heba etmesiyle ilgili bir psikolojik durum olabilir, ama hırs yaptım! Bu ay, spor ve mineral desteği konusunda performansımı arttırıp testi bir daha yapacağım. 28.5 hedefliyorum mümkünse! Sette de sigara içen arkadaşlara pis pis bakmayı, gerekirse ters davranmayı planlıyorum. Kimse puanımı düşüremez! İşi sınava vurunca gözüm döndü!

Sihir şarapta mı?
Sağlıklı yaşamla ilgili bütün haberleri yakından takip etmeye başladım! En son 'şarabın mucizelerinden' bahsedildi, biliyorsunuz. En azından obez, ama genç ve dinamik görüntüleriyle dikkat çeken farelerin resmini hatırlarsınız basından! Şişman fareleri, normal kilodakilerden bile uzun yaşatan resveratrol maddesi, kırmızı şarapta bulunuyormuş! Ancak kendinizi Güzel Marmara'ya vurmadan önce, şunu öğrenmeniz lazım ki, farelerde gösterdiği etkiyi göstermesi için, yani aynı miktardaki resveratrolü vücuda sokabilmek için günde 750-1500 bardak şarap içmeniz lazım! "İşini kaybetmiş, ailesini dağıtmış, karaciğer bozukluğundan hayatını kaybetmek üzere olan, kırmızı burunlu fakat mükemmel sağlıklı bir insan olmayın," diyorum yani! Bekleyip, doktor kontrolünde resveratrol hapları alacağız.

Karar verin artık
Kısa zaman önce başka bir sağlık haberi daha geldi! Sigara, depresyona iyi geliyormuş! Malum, bütün dünya depresyonda! İletişim, tüketim, eğlence, hiç bu kadar çeşitli olmamıştı, ama bir sıkılıyoruz, bir sıkılıyoruz kii, öfff yani! Şimdiye kadar depresyona eğilimli, problemli insanların daha çok sigara içtiği gözlenirken, meğer bunun bir sebebi varmış! Farkında olmadan vücudun kendisine ilaç bulması! Çünkü tütün, beyin için bir antidepresan görevi görüyormuş!

Her derde deva çikolata
Şimdi beni en çok sevindiren son habere geçiyorum. Bu yeni havadise uyarak 'realage' (biyolojik yaşı bulma) testinde puanlarımı yükseltme amacındayım: Çikolata kalbe iyi geliyormuş! Çikolatanın bir tür aspirin gibi, kanı incelttiği ve dolayısıyla kalbi koruduğu kanıtlanmış. Günde birkaç yemek kaşığı bitter çikolata yiyerek, bu özelliklerden faydalanabilirmişsiniz! Ancak söylenen o ki, bu miktar, birçok kalp hastasına tavsiye edilen bir bebe aspirini kadar bile etkili değilmiş! Bir iki paket yerseniz, aspirinin etkisine ulaşırmışsınız, ancak çikolatanın içindeki yağ ve şekerin zararlarına katlanarak! Doktorlar "Küçük bir fayda ama en azından kalp sorunları yaşayanlara, her şeyi yasak ederken, birkaç parça bitter çikolata izni verebileceğiz," diyorlar! Yani ne şarap, ne çikolata hayat kurtarıyor aslında. Sigara da adamı öldürüyor, ama belki sıkıntıdan değil! Bunlar başlıklarda abartılan, biraz 'magazinsel' sağlık haberleri! Altını okuduğunuzda hayal kırıklığı oluyor, ister istemez. Ama ben yine yarım bardak şarabımı, dörtte bir paket çikolatamı alırım. Fayda faydadır!

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Gaffur'un sırrı ne?   / 07-01-2007
 'Kadın aklı' ne demek?   / 24-12-2006
 2006'nın en 'muhteşem' buluşları!   / 17-12-2006
 Gelecek nasıl gelecek?   / 10-12-2006
 'Emişli Memiş' bize ne yapacak?   / 26-11-2006
 "Magazinsel" sağlık haberleri!   / 19-11-2006
 Deneme, yanılma!   / 12-11-2006
 Hafızanız sizi yanıltıyor!   / 05-11-2006
 Şeker düşüklüğünün kişiliğe etkileri!   / 22-10-2006
 Fransızların bittiği andır!   / 15-10-2006
    Pazar Sabah Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
İkinci kadın aileden sayılmaz
Bir adamın hayatında...
GÜLSE BİRSEL
'Çok hastayız' sendromu!
Amerika'da son zamanların en...
ÖNCEL ÖZİÇER
Neye yarar üzülmek...
Yaşamayı sevmediğimden ya da...
KAZIM KANAT
Gülün solduğu akşam!
Saddam asılırken gözyaşı dökenlerin...
'Aramızda kalsın ama Elvis iyi bir gitarist değildi'
'Aramızda kalsın ama Elvis iyi bir gitarist değildi'
Rock'n roll'un 'baba'larından biri... Sahnedeki ördek yürüyüşü,...
Alman destekli İspanyol aslanı
Alman destekli İspanyol aslanı
Hayatımda ilk kez Seat kullanmak heyecan vericiydi. Heyecanın nedeni...
'Kızım için torunumu doğurdum'
Kod adı: S. K. Hastane kayıtlarında böyle geçiyor. Kızından alınan...
Çocuk seksi bitirir mi?
Jinekolog Doç. Dr. Fatih Güçer ve Ürolog Prof. Dr. Ferruh Şimşek...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.