kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Balcicek Pamir @ SABAH
SMS:
4122-BP MESAJ
 
İkinci kadın aileden sayılmaz
Radikal'e tebrik
Gel vatandaş gel!

İkinci kadın aileden sayılmaz

Bir adamın hayatında ikinci kadın olmayı seçmiş ve onunla 20 yıl yaşamış bir kadına, kim "Sen bu adamın hiçbir şeyisin," diyebilir?

İkilemde kaldım. Bir türlü karar veremiyorum. Aile kavramından bahsediyorum. Hani tartışma yaratan yasa tasarısından. Evde yaşayan kadının resmi nikâhı varsa farklı, yoksa farklı davranılacağı yasa tasarısından. Gerçi Bakan Nimet Çubukçu "Ben hukuka göre davrandım, hukuk aile kavramını resmi nikâh olarak özetliyor," dese de ben duygusal olarak karar veremiyorum. Bir kadın düşünün nikâhsız yaşayan. Yaklaşık 15-20 yıldır aynı adamla aynı evi paylaşıyor. Ya da imam nikâhlı... Hangi kadın istemez beraber olduğu, çocuk yaptığı adam ile resmi nikâh yapmayı. Öncelikle çocuğuyla aynı soyadı taşımak için ister. (Soyadı işi ayrı derttir ya o da başka bir yazı konusu olur!) Türkiye'deki çoğu kadın, kendi maddi bağımsızlığını sağlamış kendi seçimiyle nikâh istememiş marjinaller dışında, resmi nikâhlı olmayı seçer. Neden? Bazen maddi olarak kendini güvene almak, bazen toplum içindeki evli statüsüne sahip olmak, bazen de duygusal sebeplerden birinin nikâhlı karısı olmayı ister. Dolayısıyla imam nikâhıyla oturan, uzun yıllar beraber yaşayan kadın da bir gün beraber yaşadığı adamın resmi karısı olmayı hayal eder. Peki yeni yasaya göre ne olacak? Ya adam evdeki kadına şiddet uyguluyorsa? Önce resmi nikâh var mı yok mu diye bakılacak... Bazılarının abartılı tabiriyle, kadın nikâhsızsa dövülebilecek. Türkiye'de imam nikâhı ile yaşamın yaygın olduğunu ben değil araştırmalar söylüyor zaten. Peki onca kadına ne olacak? Çocuğuna anne, kocasına resmi eş bile olamayan, adama bir şey olduğu takdirde hiçbir güvencesi olmayan bu kadın, dayak yiyince kime başvuracak... Ya da resim nikâh yaptırmayı beceremediği için şikayet hakkı yok mu acaba. Kim 10-15 yıl evde oturup sevdiği adamdan çocuk doğuran bir kadına "Sen bu aileye dahil değilsin," deme hakkında sahip olabilir ki?

***

Gelelim madalyonun öteki yüzüne. Hemen heyecanlanmayın, imam nikâhını falan savunmuyorum. Üstelik nikâhın kerametine inananlardan bile değilim. Kim nasıl hissediyorsa öyle yapar, öyle yaşar. Ben kendimi bir adamın eşi ilan ettiysem bunu devletin onaylamasına hiç gerek yoktur, orası ayrı... Ama yasalar yazılırken benim gibi düşünenlerin genelinden çok herkesin ortak ihtiyaçlarına göre karar alınmalıdır diye düşünüyorum. Hele burası Türkiye ise durun orada biraz. Kadın siyasetçiler, kadın dernekleri, sivil toplum örgütleri ve aklınıza gelen kadın sorunuyla uğraşan herkesin, uzun yıllardır uğruna savaştığı şey özellikle Anadolu kadınını resmi nikâh hakkına sahip olması değil mi? Biz şimdi çıkıp da "İmam nikâhlı, beraber yaşayan kişi de ailedir," dersek ne olacak? İmam nikâhını meşrulaştırmış olmaz mıyız? Kocalarını resmi nikâha ikna etmeye çalışıp, her türlü hak için mücadele eden kadınlara ayıp edilmez mi peki? Nimet Çubukçu "Hukuk aileyi tanımlamış," deyip işin içinden kendince sıyrılıyor. Ama ben onun da ikilemde kaldığına eminim. Aile kavramını yeniden mi yorumlamak gerekiyor. Belki. Beraber yaşayan aile değilse çocuk niye ebeveynlerine "Anne, baba," diyor. Aile edinilen bir hak mı, yoksa doğal bir süreç sonucu mu oluşuyor? İşin içinden çıkamadım. Bir tarafta sürekli şiddet gören kadınlar. nikâhlı-nikâhsız diye ayrılır mı? Bir tarafta bütün gücünü resmi nikâh yapabilmek için harcayan ev kadınları. Hepsi erkek dünyasında. Erkeklerin kurduğu dünyada onların oyunlarını bozmaya çalışıyorlar. Aslında çoktan hakları olanı elde etmek için uğraş veriyorlar. Kendi kendinize sorun. Bir adamın hayatında ikinci kadın olmayı seçmiş ve örneğin 20 yıl öyle yaşamış bir kadına, kim "Sen bu adamın hiçbir şeyisin," diyebilir?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Hayatınızı çalmasına izin vermeyin   / 07-01-2007
 'Hocam ben size Moliere'den bir bölüm canlandırsam?'   / 31-12-2006
 Ölmez de sağ kalırsanız depresyondan kurtulacaksınız   / 24-12-2006
 Yüreğim kürek kürek ateş dolu   / 17-12-2006
 'Hepinize çok çok kızdığım için yazıyorum'   / 10-12-2006
 Yılbaşında ajanda yerine   / 03-12-2006
 Kan grubunuz 0 ise sakın ekmek yemeyin!   / 26-11-2006
 Ben âşığım, darısı sizin başınıza   / 19-11-2006
 Mekik yok dans var   / 12-11-2006
 Şarapla güzellik meselesi   / 05-11-2006
    Pazar Sabah Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
İkinci kadın aileden sayılmaz
Bir adamın hayatında...
GÜLSE BİRSEL
'Çok hastayız' sendromu!
Amerika'da son zamanların en...
ÖNCEL ÖZİÇER
Neye yarar üzülmek...
Yaşamayı sevmediğimden ya da...
KAZIM KANAT
Gülün solduğu akşam!
Saddam asılırken gözyaşı dökenlerin...
'Aramızda kalsın ama Elvis iyi bir gitarist değildi'
'Aramızda kalsın ama Elvis iyi bir gitarist değildi'
Rock'n roll'un 'baba'larından biri... Sahnedeki ördek yürüyüşü,...
Alman destekli İspanyol aslanı
Alman destekli İspanyol aslanı
Hayatımda ilk kez Seat kullanmak heyecan vericiydi. Heyecanın nedeni...
'Kızım için torunumu doğurdum'
Kod adı: S. K. Hastane kayıtlarında böyle geçiyor. Kızından alınan...
Çocuk seksi bitirir mi?
Jinekolog Doç. Dr. Fatih Güçer ve Ürolog Prof. Dr. Ferruh Şimşek...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.