kapat
   
17 Ocak 2007 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
120.000 kişiye 1 ambulans
120.000 kişiye 1 ambulans

İstanbul İl Ambulans Servisi Başhekimi Türkay Esin, İstanbul'da yaklaşık 120 bin kişiye bir ambulans düştüğünü ve bu oranın Türkiye ortalamasının altında olduğunu bildirdi.

Esin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya standartlarına göre 50 bin kişiye 1 ambulans düşmesi gerektiğini ifade ederek, Türkiye'de ise bu sayının 67 bin kişiye 1 ambulans olduğunu söyledi. Türkay Esin, ''İstanbul'da yaklaşık 120 bin kişiye bir ambulans düşüyor. Bu oran, Türkiye ortalamasının altında'' dedi.

Ancak işin sadece sayısal boyutuyla değerlendirilmesinin doğru olmadığını dile getiren Esin, trafiği olmayan küçük bir ilin normalin altında ambulans ile de idare edebileceğini belirterek, ''İstanbul gibi bir metropol ve gün içerisinde insan hareketinin çok olduğu bir şehirde, mesela Eminönü gibi bir ilçede kalıveriyorsunuz. Buraya bir anda yığmanız gereken 3-4 ambulansı getirmek için yollar kapalı olduğundan ulaşım süreniz korkunç uzuyor. Bir anda süre 15-20 dakikaya çıkabiliyor'' diye konuştu.

DAR
SOKAKLAR VE UYGUNSUZ PARK

Yurt dışındaki hesaplamaların belli bir toplum bilinci ve trafik altyapısına göre yapıldığını anlatan Esin, pek çok ülkede emniyet şeridinin daima açık tutulduğunu, vatandaşları bu konuda bilinçli olduğu için de kaza bölgesinde herhangi bir yığılma görülmediğini söyledi. Esin, ''Bizde ise seyreden grup çok fazla. Sırf seyretmek için yolu tıkayanlar var. Ayrıca tek girişli yerlerde kaza olduğu anda emniyet şeridi de açıksa hemen tıkanıyor. Hastayı görüyorsunuz, ama ne sedyeyi götürecek arabaların arasında bir boşluk, ne arabayı götürecek bir boşluk var. Kilitlenip kalıyorsunuz'' dedi.

Toplumda 112'yi arama bilinci oluşmadığını, kaza gören bir kişinin hemen polisi aradığını, polis olay yerine gittikten sonra kendilerinin konuyla ilgili haberdar olduklarını ifade eden Esin, ''Haber alıp ulaşmaya kalkıştığınızda da trafik sıkışıklığı var. Siz trafikte, yaralı da orada bekliyor'' diye konuştu.Esin, geceleri de mahalle aralarında sıkıntı yaşadıklarını belirterek, büyük araçlar olan ambulansların dar sokaklarda sağlı sollu park eden ve yolu tamamen kapatmış halde bırakılan araçlar yüzünden geçemediğini bildirdi.

Ayrıca yer tariflerinin de çok ciddi bir sorun olduğunu, yanlış tarifler nedeniyle adres bulmakta zorlandıklarını vurgulayan Esin, insanların kaza mahallini, hatta evlerini bile tarif etmekte zorlandıklarını, bunun da ambulansın gecikmesine yol açan nedenlerden biri olduğunu kaydetti.

'AMBULANS CENAZE TAŞIMAZ'

Türkay Esin, ambulansların cenaze taşıtmak amacıyla kullanılmasının doğru olmadığını vurgulayarak, ''Bizim görevimiz, canlıyı kurtarmak. Cenaze taşıtmak veya adli rapor için ambulans çağrılması kendi başına cinayettir. Çünkü siz o sırada gerçekten kalp krizi geçiren birisine geç kalabilirsiniz'' dedi.

Ambulansın can kurtarma dışında ve gerçekten ambulans içinde müdahale edilecek vakalar dışında çağrılmamasının önemine işaret eden Esin, sokakta yaşayan, alkollü halde sağa sola saldıran, insanları darp eden kişilere müdahale etmenin de kendi işleri olmadığını vurguladı. Yaşadıkları bir olayı da anlatan Esin, şunları kaydetti:
''İstiklal Caddesi'nde bina yıkımı sırasında 16 tonluk kepçe bir işçinin üzerine düşüyor. Gövde tamamen altında kalmış, sadece kafası görünüyor. Ambulans gitmiş, adam ölü olduğu için geri dönmüş. Ama sonra 'ambulans geç kaldı' deniyor. Bizim burada ne yapmamız isteniyor, Bizimle ilgisi ne?''

KUVÖZLÜ, YOĞUN BAKIM AMBULANSLARIMIZ VAR

Çoğu özel ambulans aracında bulunmayan donanıma sahip olduklarını kaydeden Esin, ''Yeni doğan bebekler için 3 adet kuvözlü ambulans, yeni ameliyatlı hastayı bir yoğun bakımdan diğerine götürebilecek tam donanımlı 18 adet yoğun bakım ambulansımız var. Kimyasal zehirlenmelere karşı, NBC gaz zehirlenmesi için ayrı bir ekip kurduk, bunun kendi özel ambulansı var'' dedi.

Esin, Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü ile yaptıkları anlaşma sonucunda şu anda denizlerde de hizmet verebildiklerini anlatarak, Adalar veya açık denizde bir gemideki hasta veya yaralıya hizmet verebildiklerini söyledi. Deniz görevini yapacak özel bir ekip hazırladıklarını anlatan Esin, ekibin ambulans hücumbotla gidip vakaya baktığını ve ilgili yere taşıdığını bildirdi.Esin, müdahale alanlarının bir taraftan Bulgaristan sınırına, diğer taraftan da Bolu'ya kadar olduğunu vurgulayarak, İstanbul'un bölgenin koordinatörü durumunda bulunduğunu kaydetti.

İzmit'teki tren kazasının yükünü tamamen İstanbul'un kaldırdığını dile getiren Esin, Edirne, Kırklareli veya Tekirdağ'a da büyük bir olay olduğu zaman hemen müdahale ettiklerini anlattı.

İSTANBUL'A 2 HELİKOPTER AMBULANS GETİRİLECEK

İstanbul İl Ambulans Servisi Başhekimi Türkay Esin, şu anda helikopter ambulans anlaşması üzerinde çalıştıklarını ve bunun bitmek üzere olduğunu belirterek, bu hizmeti bahar aylarından itibaren kendi helikopter ambulansları ile yapacaklarını bildirdi. Esin, ''İstanbul'a 2 adet helikopter ambulans geliyor. Alımları yapıldı. Mart sonu gibi, en geç bahar ayında hizmete girecek. Bir tanesi Avrupa Yakası'nda Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları, diğeri de Anadolu Yakası'nda Fatih Sultan Mehmet Hastanesi bahçesinde bekletilecek'' diye konuştu.

Helikopter ambulansların yakın şehirler veya otobanlardaki vakalar için kullanılacağını ifade eden Esin, böylece Adalar'da, açık denizde veya Edirne, Kırklareli gibi uzak yerlerdeki vakalara acil müdahalenin hızlanacağını bildirdi.

AMBULANS ŞOFÖRÜ SIKINTISI VAR

Türkay Esin, eskiden ambulans, doktor, malzeme eksikliği gibi sıkıntılar yaşandığını hatırlatarak, mecburi hizmet kurası ile sırf İstanbul 112'ye 200'e yakın doktor geldiğini, 20 yeni ambulans aracı alındığını, bu konuda sıkıntı bulunmadığını söyledi. Esin, ''Şu anda bizim en kritik eksiğimiz, şoför. Eğer şoförünüz yoksa, aracınız olsun, doktorunuz, hemşireniz olsun, araba yerinden yürümüyor. Bir ambulans istasyonu, 5 doktor ve 5 hemşire ile döner. Ama bir şoförünüz yoksa onun da hiçbir önemi yoktur'' dedi.

Şoför ihtiyacının giderilmesi için İstanbul Valiliği tarafından ilçe belediyelerine yazı yazıldığını ve belediyelerden şoför istendiğini anlatan Esin, İstanbul'da şu an 340 doktor, 340 hemşire ve 235 şoför bulunduğunu, Beyoğlu Belediyesi'nin 10, Gaziosmanpaşa Belediyesi'nin 8, Çatalca Belediyesi'nin 5, Bağcılar ve Kağıthane belediyelerinin 4'er, Bahçelievler ve Güngören belediyelerinin de 3'er şoför vermesine rağmen açığın kapatılmadığını bildirdi. Esin, halen Eminönü, Beşiktaş, Kartal, Avcılar ve Zeytinburnu'nda eksik şoförle çalıştıklarını dile getirdi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Genç kızlara fuhuş tuzağı
 Kenan Doğulu'ya kızgın protesto
 Evli kadının kıskançlık krizi
 2011 Kış Oyunları Erzurum'da
 'Kız meselesi' kavgası: 1 ölü
 İstanbul'da 3 kişi öldü
 Hamile kadına sigara yasağı
 İmam, genç kızları mesajıyla kandırdı
 Savcılık bebeğe sahip çıktı
 Birkaç bilezik için dambılla öldürdüler
 'Sauna' İbrahim Tatlıses'i terletti
 Trafiğe yeni öneriler
 Hastanede kuyruklar bitmedi
 Şüpheli diye uçaktan indirildi, zengin oldu
 Genç dağcı yaşam savaşını kaybetti
 Ahlaksız teklife tazminat davası
 Hamilelere 'koyun' ikazı
 Çeşmeden bal şerbeti ve süt aktı
 Cep telefonu cebinde patladı
 Kocasını uyurken haşladı
 Arabaya kokain servisi yapan çeteye darbe
 Oğlu Kanada'ya okumaya gidiyor
 Kapkaççı saldırdı
 Eski eşi de şikâyet etti: Artık yeter
 Evgin'in torununa 'Erol' adı verildi
 Atlas bebek için orman
 Uzun manken otobüsten indirildi
 Bu eyalette çapkınlığa ömür boyu hapis var
 Köprü altında fuhuş molası
 94 yaşında hâlâ türkü söylüyor
 Acaristanbul'da süre doluyor
 Ayça, gelin çiçeği ve duvağıyla uğurlandı
 Minibüsçülerin isyanı
 İDO sürekli büyüyor
 Sis, deniz ve hava ulaşımını vurdu
 İstihdam Komisyonu öneri bekliyor
 Türkücü Doğan'ın oğlu kaza yaptı
 Alo Sabah'a şikayet çöp sorununu çözdü
EMRE AKÖZ
Atatürk ve Kürt sorunu
Geçtiğimiz hafta sonu...
SAİT GÜRSOY
Olgunluk sınavları ve 100'lük not sistemi
Son yıllarda...
HINCAL ULUÇ
Önce İstanbul'u doğru kullanmak...
Bu kentte yaşamı, en...
Uyarı ve destek
Uyarı ve destek
Beşiktaş camiasının ileri gelenlerinin biraraya geldiği zirvede,...
Arda'yı çok beğendim
Arda'yı çok beğendim
Türk futboluna övgüler yağdıran İtalyan hoca, "Şımarmasınlar diye...
Erdoğan'dan rest: Seyirci kalmayız
Irak ve Kerkük'teki gelişmelere seyirci kalmayacaklarını belirten...
Baykal Irak konusunda hükümete açık çek verdi
Irak'ın toprak bütünlüğünün gerçek olmaktan çıktığını savunun CHP...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu