kapat
   
15 Ocak 2007 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Nihai amaç "Kürdistan devleti"

Irak'taki çeşitli grupların temsilcileri Kerkük için yapılması planlanan referandumun sonuçlarının ülkeyi bir iç savaşa götürebileceği uyarısı yaparken, AK Parti Balıkesir milletvekili Turhan Çömez, Türkiye'nin böyle bir durumda "bu coğrafyaya giderek, huzur ve istikrarı tesis etmek için elinden geleni yapacağını" kaydetti.

Irak'ın içindeki bulunduğu durum ve Kerkük'ün geleceği için bu yıl sonunda yapılması planlanan referandum, Iraklı çeşitli gurupların temsilcileri tarafından Global Strateji Enstitüsü'nün düzenlediği "Kerkük 2007" panelinde ele alındı.

Panel
çerçevesinde öğleden sonra düzenlenen 3 oturumun ardından söz alan Turhan Çömez, kısa bir süre önce bölgeye düzenlediği ziyaretin sonuçlarına ilişkin görüşlerini anlattı.

Irak'a ilişkin küresel güçlerce yazılan senaryonun ilk perdesinin, 1991 Körfez Savaşı ile oynandığını, ikinci perdenin, ABD'nin son işgali olduğunu belirten Çömez, Saddam Hüseyin'in idamı ile birlikte başlayan üçüncü ve son perdenin nihai amacının "Kürdistan devletini" kurmak olduğunu söyledi. Çömez, bu son perdeyi "hasat dönemi" olarak adlandırdığını da ifade ederek, 6 trilyon dolarlık petrol rezervlerine sahip olan bu zengin coğrafyada petrol hesapları yapıldığını kaydetti.

Asıl mesleği olan tıptan örnek vererek, cerrahlar arasında bilinen "Ameliyat çok başarılı idi, ama hasta öldü" sözünü hatırlatan Çömez, ABD işgalinin de bu tür ameliyatlara benzediğini ve ardında binlerce ölü bıraktığını ifade etti. Çömez, "Hangi mazeretlerle orada olurlarsa olsun, Irak'ta ölenlerin hesabını kimse veremez" dedi.

Çömez, Saddam Hüseyin'in Enfal ve Halepçe davaları sonuçlanmadan idam edilmesinin birçok gerçeği onunla birlikte toprağın altına gönderdiğini söyleyerek, bu davalar görülmüş olsaydı Saddam Hüseyin'in kullandığı zehirli gazların nereden temin edildiğinin ortaya çıkabileceğini kaydetti.

"Hasat döneminden beklenen neticenin alınacağını sanmadığını" söyleyen Çömez, ortada bir tek senaryonun olmadığını, Türkiye'nin de bu arada meşgul edildiğini, "koordinatörlük" meselesinin de bu nedenle ortaya atıldığını ifade etti. Çömez, böylelikle Türk insanlarının umutlarının meşgul edildiğini belirterek, "Ben milletvekili olarak koordinatörün ne yaptığını bilmiyorum. Araştırdım ama öğrenemedim" diye konuştu.

ABD'nin terör örgütü PKK ile etkin mücadele etmemesini eleştiren Çömez, Kandil dağına giden yolların kesilmesi, örgüte yapılan gıda ve mühimmat yardımlarının engellenmesi, haberleşme araçlarının çökertilmesi gerektiğini söyledi.

Irak'taki IKDP (Irak Kürdistan Demokrat Partisi) ve IKYB (Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği) bürolarında terör örgütü mensuplarına iş bulunduğunu ifade eden Çömez, ABD'nin aynı şeylerin El Kaide için geçerli olması durumunda nasıl davranacağını sordu. Çömez "Müttefiklik, dostluk böyle mi olur?" sorusunu da yöneltti.

ABD'nin iddia ettiğinin aksine Irak'a ve bölgeye barış ve istikrar getiremeyeceğini belirten Çömez, "Türkiye'nin İran, Suriye, Ürdün ve Suudi Arabistan gibi bölge ülkeleri ile temas içinde olarak bir liderlik üstlenmesi ve iflas etmiş ABD politikalarına alternatif bir politika uygulaması gerektiğini" ifade etti.

Türkiye'yi iç işlerine karışmakla suçlayan Kürt grupları da eleştiren Çömez, Kerkük referandumunun sahte bir referandum olacağını, sonuçlarının kabul edilmesinin mümkün olmadığını bildirdi. Çömez, "Referandum sonucunda bir iç savaş çıkacak olursa, biz de arka bahçemiz olarak kabul ettiğimiz bu coğrafyaya gider, huzur ve istikrarı tesis etmek için elimizden geleni yaparız" diye konuştu.

Çömez, konuşmasının sonunda Arapça sözlerle Irak'taki bütün gruplara barış ve itidal çağrısında bulundu.

ÖYMEN'DEN KÜRT GRUPLARA ELEŞTİRİ

Panelin öğleden sonraki oturumlarını yöneten CHP İstanbul Milletvekili Onur Öymen de IKYB'nin Ankara Temsilcisi Behruz Galili'nin "Irak'ın bütün ülkeyi temsil eden bir anayasası var. Irak halkı Kerkük meselesini anayasanın 140. maddesine göre çözecek. Kürdistan bölgesinin tüm halkı, tüm partileri ve IKYB adına bu toplantıyı bir müdahale olarak görüyor ve tasvip etmiyoruz" şeklindeki açıklamalarını eleştirdi.

Öymen, ABD işgalinden önceki yıllarda kendi aralarındaki çatışmaları engellemesi için Türkiye'den yardım istedikleri sırada Kürt grupların bunu bir müdahale olarak görmediğini hatırlattı.

Onur Öymen, bir ülkenin topraklarında terör örgütleri barınıyorsa ve o ülkenin yetkilileri bunu önlemek için bir şey yapmıyorsa, o zaman bunun bir iç mesele olarak kabul edilemeyeceğini vurgulayarak, Irak'ın da terör örgütü PKK'ya topraklarını kullandırmaması gerektiğini, bunu ya kendisinin engellemesi, bunu yapamıyorsa da yapabilen birinden yardım istemesi gerektiğini bildirdi.

Türkiye'nin kendi güvenlik çıkarlı için görüşlerini açıklamasına kimsenin mani olamayacağını belirten Öymen, "Türkiye tehditlere pabuç bırakacak bir ülke değildir" diye konuştu.

Turhan Çömez ile birlikte Irak'a giden CHP Tokat milletvekili Orhan Ziya Diren de izlenimlerini aktararak, Irak anayasasının tek başına bir şey ifade etmeyeceğini ve anayasayı yorumlayacak bir yargı sisteminin oluşturulması gerektiğini bildirdi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Bakanlar Kurulu'nda Irak değerlendirmesi
 AKP köprüleri attı
 İnternet suçlarının önlenmesi amacıyla hazırlanan tasarının...
 MHP'den seçimmetre
 İsmail Cem hastanede
 CHP'den 29 bin üye çıkarıldı
 Kerkük kararını halk vermeli
 Barzani: Kerkük Kürttür
 Ağar'a İHD'den destek
 "Seçimde Erdoğan'la yarışmak istiyorum"
 ABD'li Ralston'dan kritik randevu
 Süleyman Demirel oy oranını 'şişirmiş'
 Celal Doğan: Anneler barış için bir araya gelsin
 'Hükümet, Meclis'ten harekât yetkisi istesin'
 Abdullah Öcalan için yasa teklifi verdiler
 Türk asıllı vekilden 'Katliam'a onay
 'Cumhuriyet değil CHP elden gidiyor'
 "Seçimlerden önce 301 değişmez"
METEHAN DEMİR
6 sorunda MİT'in kafa karıştıran açıklamasının...
YAVUZ DONAT
Reel siyaset böyle diyor
Gerçi sık...
Hazreti İsa'ya çakılan çiviler Çemberlitaş'ın altında mı gizli?
Katolik dünyası, özellikle de Avrupa, Hazreti İsa ile ilgili hemen...
'İt ürür kervan yürür devri artık bitmiştir'
Osmanoğlu ailesinin mensubu gazeteci-yazar Kenize Murad, SABAH'a...
Tecavüz edilen bebeğe aile bulamıyoruz
Tecavüz edilen bebeğe aile bulamıyoruz
Devlet Bakanı Nimet Çubukçu: "17 aylık bebeği herkes almak istiyor...
Tespit edilen 17 okul arsası satış için hazır
Tespit edilen 17 okul arsası satış için hazır
Milli Eğitim Temel Kanunu'ndaki değişiklik doğrultusunda, satışa...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu