kapat
   
14 Ocak 2007 Pazar
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Zico: Yabancı transferine ihtiyacım yok

Fenerbahçe Teknik Direktörü Zico, 10 günlük Antalya kampını değerlendirirken, her şeyin planlar doğrultusunda olumlu gittiği bir kamp olduğunu söyledi.

Antalya kampının son gününde sarı-lacivertli ekibin kaldığı Belek'teki Limak Arcadia Otel'de basın toplantısı düzenleyen Teknik Direktör Zico, Fenerbahçe'nin 100. yılında taraftarın yıldız bir transfer beklediği bu isimler arasında Roberto Carlos'un geçtiği şeklindeki bir soruyu ''Şu anda 6 yabancı oyuncum var. Hepsinden de çok memnunum. Her şey de normal gittiğine göre bir yabancı transferine ihtiyacım yok. Şu anda bize bir yabancı oyuncu gelme olasılığını bile düşünmüyorum. Yabancı oyuncuya kapılarımız kapalı. Taraftarların takımlarında ünlü futbolcuları takımllarında görmek istediğini biliyorum ama taraftar şampiyonluğu daha fazla ister'' sözleri ile cevapladı.

Zico,
futbolcularının kendi yaratıcılıklarını kullanabilmeleri açısından kendilerini fizik olarak iyi hissetmeleri gerektiğini belirterek, ''Önem verdiğim kısım fizik kondisyon üzerineydi. Bu kısımda ağır çalışmalar oldu. Futbolcuların bu ağır çalışmalara verdiği yanıt olumluydu. Zorlu etaptan sonra futbolcuların tatile gitmeleri onların kondisyonlarını etkiledi. Bizim onları tekrardan ikinci yarıya hazır hale getirmemiz gerekiyordu. Kaliteli ve teknik oyunculardan kurulu bir takıma sahibiz'' dedi.

Sonradan kampa katılan oyuncuların direkt topla değil, arkadaşlarının yaptığı çalışmaları yaparak ekibe dahil olduklarını belirten Sarı-lacivertli ekibin teknik patronu, her oyuncunun hedeflerinin ne olduğunu bildiği için çalışmalarını yaptıklarını ve şikayet etmediklerini, söyledi.

Bundan sonraki dönemde kendilerini önemli maçların beklediğini ifade eden Zico, takımındaki sakatlıkları şu sözlerle değerlendirdi, ''Futbolcularımız psikolojik olarak da yorulacak. Bunlara hazırlık için kampın bu dönemini iyi atlattığımızı düşünüyorum. Bazı futbolcularımızın sakatlıkları geçen dönemden gelen sakatlıklardı. Mesela Alex'in sakatlığı ilk yarıdan beri hissettiği bir sakatlıktı. Tedavisine Brezilya'da devam etti. Dönünce ağrıları yine arttı, bu nedenle onu tedaviye aldık. Önder iki aydan beri şimdiki sakatlığını hissediyordu. Tatilden sonra antrenmanlarda ağrıları sıklaştı. Bu nedenle tedavisini yapmayı uygun gördük. O da ikinci yarının ilk maçında hazır biçimde sahada olacak. Deivid'in de küçük bir sakatlığı vardı. Son hazırlık maçında iyi oynadı, bundan sonrası için de hazır. Edu, ufak tefek sakatlıklar yaşasa da iyileşti. Onu önümüzdeki döneme hazırlıyorum. Lugano'nun Brezilya'dan beri süren bir problemi vardı. Sahada her şeyini veren, savaşan bir futbolcu olduğu için kafası rahat olsun diye tedavisine karar verdik. Ama başka bir sakatlığı çıktı. Ligin ilk maçına olmasa da ikinci ya da üçüncü maçına hazır olacağını düşünüyorum. Beklemediğimiz tek sakatlık Kezman'ın sakatlığıydı. İstanbul'daki antrenmanlarda takımla birlikte çalışmalara başlayacak. 27 Ocak'taki maçta sahaya çıkabileceğini hem doktorlar hem de kendisi söylüyor.''

Bir gazetecinin, kampta kendisinin dikkatini çeken bir futbolcu olup olmadığını sorusuna Zico, ''Futbolcularımı teker teker ayırmayı ve onlara sıfatlar takmayı sevmiyorum. Hepsinin sorumluluğu ayrı ayrıdır, bu sorumluluklar birleşince başarılı bir takım oluruz. Hepsi iyi çalıştılar hepsi sorumluluklarını bildiler. Benim amacım bu kamptan bir yıldız çıkarmak değil, tüm yıldızları birleştirip tek bir yıldız yapmak. Yıldız bir Fenerbahçe ortaya çıkarmak'' diyerek yanıt verdi.

Tümer'in psikolojisini soran bir gazeteciye ise Zico, ''Tümer'i yalnız görmüyorum. Sadece ayrı çalıştığı zaman yalnızdı. Tümer arkadaşları ile birlikte çalıştı. O en fazla şans bulan oyunculardan bir tanesi. Ligin ikinci yarısında da şans bulacaktır'' cevabını verdi.

Takımda eksik gördüğü noktalar olup olmadığı sorusuna da Zico, ''Daha önce Rüştü ve Selçuk'un yerini dolduracak mevkiler için transfer olabileceğini söylemiştim. Fenerbahçe'ye gelecek oyuncu, gelmiş olmak için gelmemeli gerçekten yararlı olacaksa gelmeli. Yine de iki bölgeye oyuncu alarak takımı güçlendirebiliriz'' dedi.

Kampa PAF takımından gelen 6 genç futbolcunun Samandra'da ekibe dahil olup olmayacakları sorusuna Zico, ''Gençler kaliteli oyuncular ama maç oynamaları lazım. Bir futbolcunun yetişebilmesi için en önemli şey maç yapması. Onlar PAF takımında çalışmalarına devam edecekler. Yalnızca Necati bizimle birlikte olacak. Bu toplantıya gelmeden 10 dakika önce onlarla bir görüşme yaptım ve onların PAF takımı için ne kadar önemli olduklarını söyledim. Kaleci Necati bizle çalışacak. Alper kaliteli, ümit milli bir oyuncu. Hepsinden yararlanmak gerekiyor. Onlar Fenerbahçe'nin geleceği'' yanıtını verdi.

Fenerbahçe'nin 100. yılında taraftarın yıldız bir transfer beklediği bu isimler arasında Roberto Carlos'un geçtiği şeklindeki bir sorusunu ise Teknik Direktör Zico, ''Şu anda 6 yabancı oyuncum var. Hepsinden de çok memnunum. Her şey de normal gittiğine göre bir yabancı transferine ihtiyacım yok. Şu anda bize bir yabancı oyuncu gelme olasılığını bile düşünmüyorum. Yabancı oyuncuya kapılarımız kapalı. Taraftarların takımlarında ünlü futbolcuları takımllarında görmek istediğini biliyorum ama taraftar şampiyonluğu daha fazla ister'' sözleri ile cevapladı.

Zico, Alex'in sözlşmesinin sona ermesi ile ilgili soruyu, ''Alex'in sözleşmesi kişisel sorunudur. Benim görüşüm umarım takımda kalır. O kalmazsa başka alternatifler üzerinde dururuz'' dedi.

Geçtiğimiz yıl son maçta kaybedilen şampiyonluğu hatırlatan gazeteciye ise Zico, ''Umarım geçen yılki gibi olmaz. Biz geçmişe bakarak yaşayamayız. Takımımızın kalitesi belli, şampiyonluk için elimizden geleni yapacağız. Geçmişe değil önümüze bakmalıyız'' cevabını verdi.

Appiah'ın mevkisi ile ilgili soruyu, ''Appiah çok kaliteli bir oyuncu onun için mevkinin fark edeceğini sanmıyorum. O ofansif bir oyuncu. Geriye koyunca verimini azaltmış olursunuz. İleriye dönük oynamalı, kaleyi düşünen topu seven bir oyuncu. Afrikalı oyuncular genelde bu tip oluyor. Benim görüşüme göre ofansta gözükmeyi seviyorlar. Afrika'daki futbolun ileri gidememesinin nedeni sürekli ofansı düşünmeleri olsa gerek. Savunmayı düşünmüyorlar'' diye yanıtlayan Zico, galibiyet getiren gollerin ardından takımı geriye yönlendirip yönlendirmediği sorusuna ''Sahada yalnız oynamıyoruz. Bu nedenle her şey bizim istediğimiz gibi gitmez. Rakiplerimiz oyunda geriye düşseler de yeniden dengeyi kurabilecek takımlar. Galip durumdayken biraz daha oyunda pas yapmak rakibini boş bırakacağı alanları görüp yararlanmak normaldir. Ben maçın hiç bir anında geriye çekilip oyunu rölantiye almayı düşünmüyorum. Savunma yapıp top çevirin demiyorum. Düşüncem kazanmak olduğu için, daha fazla gol atılmasını istiyorum'' sözleri ile cevapladı.

Teknik direktörlük mü yoksa futbolculuk mu daha zor sorusuna ise Zico, ''Teknik direktör olmak futbolculuktan daha zor. Futbolcu iken sadece kendimi düşünüyordum kendimi hazırlıyordum. Ama şimdi sorumluluğum çok daha fazla. Belli bir grubun tamamen maçlara hazırlanmasını sağlamalıyım. Sorumluluk çok daha fazla olduğu için, değişik karakterdeki oyuncuları bir karaktere oturtmaya çalışmak gerektiği için, teknik direktörlüklük futbolculuktan çok daha zor diye düşünüyorum. Benim eski futbolcu olmam, teknik direktörlük yaşantımda yardımcı oluyor bana. Futbol oynamayan biri bazı problemleri çözemeyebilir. Futbolculara tecrübelerim ve kanıtlanmış şeyler doğrultusunda öğütler veririm. Futbol gelişse de 30-40 yıl evvel gerekli olan kurallar değişmemiştir. 40 yıllık tecrübemi futbolcularıma aktarıyorum. Beş yıldır teknik direktörlük yapıyorum. Santana örnek aldığım büyük bir teknik direktördür. Onlardan aldıklarımı yansıtmaya çalışıyorum. Teknik direktörlük kariyerimin başında olsam bile futbol tecrübem çok fazla. Bunları yansıtıyorum futbolcularıma'' diyerek yanıtladı.

Lig şampiyonluğu, UEFA kupası ve Türkiye kupasından hangisini daha çok önemsediği sorusu üzerine Zico, ''İçinde bulunduğumuz kupa yarışlarını ayırmayı sevmiyorum. Hepsi de bizim için çok önemli. Bu üç kupada da gidebilecekleri en iye yere varacaklarını biliyor oyuncularımız. En iyi yere gidebilmeyi istiyorum. Birine daha fazla önem verirseniz dengeleri bozarsınız. Bunu futbolcularıma aktarmaya çalışıyorum. Katıldığımız şampiyonalarda sonuna kadar en iyisini yapabilmek önemli. Zorlu bir dönem olacak bizim için. Elimdeki futbolcu grubunun bu yarışmalarda en iyi performansı göstereceğine inanıyorum'' dedi.

Galatasaray'ı mı yoksa Beşiktaşı mı kendileri karşısında daha büyük bir rakip olarak gördüğü sorusunu, ''Beşiktaş ve Galatasaray büyük takımlar. Her zaman şampiyonluklara oynayan takımlar. Onlar da şampiyonluk yarışında olmak isteyecekler. Arada çok puan farkı yok, maçlarını kazanırlarsa ortak olurlar. Ama bizim rakibimiz sadece onlar değil. Diğer rakiplerle oynayacağımız maçların kazanılması da üç puan getirecek'' diye yanıtlayan Zico, ilk yarının sonunda elde edilen 7 puanlık farkı, ''Fark bizim için önemli olsa da biz Brezilya'da şöyle bir deyim kulanırız, (Daha yakacak yağımız var). Dikkat etmemez gereken şeyler var. Fenerbahçe derbilerde yenilgi almadı. Her geçen gün daha güçleniyoruz. Her maçtan üç puanla çıkmak istiyoruz. Ligin sonuna doğru üç derbiyi art arda oynamayı istemezdik. Ama fikstür böyle olmuş, yapacak bir şey yok'' diyerek cevapladı.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SPOR HABERLERİ
 Energie Cottbus: 3 - Fenerbahçe: 4
 İlk kez boş bir stada çıkacağım
 F.Bahçe son saniye 3'lüğüyle yıkıldı
 Emre: Ceza alırsam İngiltere'den ayrılırım
 Gerets: İkinci yarıda daha ofansif oynayacağız
 Hakemler fiziksel yeterlilikten geçti
 Şampiyon olamazsanız dava açarım
 Anlaşamazsam her takımda oynayabilirim
 Suçlu mu? Komplo mu?
 Monaco'dan İliç'e kanca
 Fener hedefi tutturdu
 Kenetlenmeliyiz
 Spor camiası Uysal'a ağlıyor
 Topuz sezon sonunda
 Necati Ateş'e kınama geldi
 Şölen başlıyor
 Operasyon
 Futbolda dijital yayın başlayacak
 Jamel Paşa döndü: 82-79
 Mourinho Real Madrid yolunda
 Ulusoy'a destek için yürüdüler
 Başkan Yıldırım'dan hep destek tam destek
 16 yaşında Ada'ya
 Fener artık mağlup
 Daçka, TED'i heyecanlandırdı
 File derbisi F.Bahçe'nin
 Ziraat 103 dakikada
 Liderlik için kapışacaklar
 Anadolu hattı
 Günün içinden
 İddaa sonuçları
GÜRCAN BİLGİÇ
Plan çomaklanmadan
Bugünkü Fenerbahçe takımı dört yıllık...
İslam'ın Matrix'çi gizli mezhebi Hurufilik
İslam'ın Matrix'çi gizli mezhebi Hurufilik
İran taraflarında, 14. asırda "Hurufilik" denilen yepyeni bir mezhep...
33 torba gönderildi, 32 ceset çıktı
33 torba gönderildi, 32 ceset çıktı
Uçak kazasında ölenlerin cenazeleri karıştı. 33 torbadan 32 ceset...
Kuş tüyünden toka
Kuş tüyünden toka
Fas asıllı Portekizli modacı Fatima Lopes sadece kıyafetleriyle...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu