kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Tatlılarıyla baştan çıkarıyor
Tatlılarıyla baştan çıkarıyor
Beğendiklerim
Beğenmediklerim

Tatlılarıyla baştan çıkarıyor

Başlangıçta Ortadoğu Teknik Üniversitesi mensuplarının lokali olarak açılan Casbah, zengin mönüsü, servis kalitesi ve muhteşem manzarasıyla dikkat çekiyor. Mekânda sadece barda oturup içkinin yanında bir şeyler atıştırmak isteyenler için de ayrı mönü hazırlanmış.

Eşsiz bir şehir İstanbul. Bir köşesinden baktığınızda içinde tek bir yeşillik bulunmayan çirkin binalar denizi sizi rahatsız ediyor, itiyor. Birkaç yüz metre ötede, bir başka açıdan baktığınızda ise, dünyanın en güzel kentlerini görmüş, güzelliklere doymuş birinin bile aklını başından alabilecek bir manzara karşınıza çıkıyor. Üstelik bazen öylesine doğayla iç içe mekanlarla karşılaşıyorsunuz ki, günün her saati kalabalık dev metropolde bu gibi vahaların nasıl gizlenebildiğine akıl erdiremiyorsunuz.

TERASTAN İBARET DEĞİL
Etiler'den Ulus yönüne giderken, Tekfen'in yanından girip siteler arasında birkaç yüz metre ilerledikten sonra önünüzde yol bitiyor. Sağda bir sıra apartman, solda ise tek katlı bir bina görüyorsunuz. Burası, Casbah. Başlangıçta Ortadoğu Teknik Üniversitesi mensuplarının lokali olarak açılmış. Ancak bir süredir herkese hizmet veren bağımsız bir restoran. Hava koşulları elverdiği sürece müşteriler restoranın iki kat terasında ağırlanıyor. Aslında buraya ikinci kez gelişim. Daha ODTÜ lokaliyken burada bir akşam yemek yemiştim. İki yıl sonra bir dostumun davetiyle Casbah'a tekrar gitmek kısmet oldu. Kuşkusuz restoran sadece teraslardan ibaret değil. Tümüyle cam cepheli, ferah bir kapalı bölümü de var. Dolayısıyla dışarıdaki manzara keyfi restoranın kışlık kısmında da aynı düzeyde yaşanabiliyor. Garsondan, uzun süre aynı kalan mönünün geçtiğimiz günlerde yenilendiğini öğreniyorum. Hatta sadece barda oturup içkinin yanında bir şeyler atıştırmak isteyenler için de ayrı bir mönü hazırlanmış. Önce bu mönüye bir göz atıyorum; patates, maydanoz, dereotlu İspanyol omleti, birkaç çeşit salata, sandviçler, dana ve piliç şnitzel, kuzu şiş gibi seçenekler sunulmuş.

SALATA MÖNÜSÜ ZENGİN
Soğuk ve sıcak başlangıçlar oldukça zengin. Zeytinyağlı tabağı "Ege Üçlüsü" başlığıyla mönüye alınmış. Tahin soslu nuar, dana carpaccio, kavun ve pesto sos ile servis edilen somonlu krep, peynir tabağı, fırın domates ve fesleğen sosla sunulan mozzarella peyniri soğuk başlangıçlar içinde dikkati çekenler. Sıcaklarda ise balık köftesi, baharatlarla sote edilmiş iri karidesler, tava kalamar, balık köftesi ve yengeç paneden oluşan deniz mahsulleri dörtlüsü, daha çok etyemezler için düşünülmüş. Son zamanlarda mönülerdeki salata çeşitlerinin ana yemeklerin sayısını geride bıraktığını görüyorum. Casbah da bu yeni akıma uymuş. Tam 14 salata sayıyorum. Makarnalar da bol seçenekli. Bu bölümde de penne arabiatta ila başlayıp deniz mahsulleriyle hazırlanmış tagliatelle ile biten tam 11 değişik makarna çeşidi yer alıyor. Ana yemeklerde ise biberiyeli kuzu incik ve yoğurtlu kebap dışındakiler, ızgarada pişirildikten sonra farklı soslar ve garnitürlerle değişik isimler altında servis edilen et ve tavuk. Tatlılar ise mönünün belki de en baştan çıkarıcı bölümünü oluşturuyor. Bu bölümü, krem brüle, cheese cake, tiramisu gibi klasiklerin yanı sıra, parfeler, sufleler, çikolatalı meyve fondüler, değişik soslarla verilen dondurmalar olarak özetlemek mümkün. Biz, dört kişilik masamızda gerek başlangıçlar, gerekse ana yemekler içinden epey çeşidi aramızda paylaşarak tattık. Tahin soslu nuar, balık köftesi, deniz mahsulleri dörtlüsü başlangıçlar içinde benim en beğendiklerim oldu. Ana yemeklerde ise kuzu incik gayet başarılıydı. Izgara olarak pişirilen etlerin kalitesi iyiydi. Tatlılardan da memnun kaldık. Şarap mönüsünde en hoşuma giden ayrıntı, pek çok restoranda olduğu gibi bir ya da iki büyük firmanın şaraplarıyla yetinilmeyip, birçok üreticinin ürünlerinden seçim yapılmış olmasıydı.

DENİZ ERBİL

DİĞER GURME HABERLERİ
 Adını bilmediğin şeyi yememeli
 Bu İngilizi çok sevdik
 Mazlum bereketiyle diziliyor ciğerler şişe...
 Yeme de büfene koy
 Mönü karanlık
 Suşi polisi devrede...
 Fast food balık lokantası
 Meyhane kokusu başkadır
 Bu kebaplarda kuyruk yağı yok
 Bu 'misina'nın ucunda farklı mezeler var
 Restoranında Ali Baba'nın...
 Tek mekânda hepsi bir arada
 Ay ışığında romantik yemekler
 Şehirdeki son İtalyan
 Manzara ve lezzet bir arada
 Yemek bizden sorulur
 Bu mönüye karşı koymak zor
 Müzede lezzetli eserler de var
 Sanki küçük Japonya
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
  » Gurme
'Babam Milliyet'i, bizi öldürmesinler diye sattı'
'Babam Milliyet'i, bizi öldürmesinler diye sattı'
Dünyanın en ünlü isimleriyle arkadaş olması, sürekli seyahat etmesi...
Bu da başka bir tür taşıyıcı annelik
Bu da başka bir tür taşıyıcı annelik
Her gün bir elinde bilgisayar çantası, diğer elinde beş aylık oğlu...
Gölgeleri suya düşse de anıları silinmedi
Boğaziçi'nin yalıları kadar bu yalılarda yaşayanların hikâyeleri de...
Teyzem, şarkıları ve ben
Ayla Dikmen,1990'da hayata veda etti ama yeğeni Meltem...
Amerikan taşrasında aşk ve cinsellik
Özgün adı 'Küçük Çocuklar' olan bir filme Tutku Oyunlar adı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.