kapat
   
12 Ocak 2007 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bu kış doğalgazımızı Karadeniz'den alacağız
Akçakoca'da 1.5 milyon metreküp doğalgaz üretilecek

Bu kış doğalgazımızı Karadeniz'den alacağız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, ''Karadenizde doğalgaza ulaştık. İnşallah bu kış oradan doğalgazımızı alacağız'' dedi.

TBMM Genel Kurulunda, petrol kaynaklarının hızlı, sürekli ve etkili bir şekilde aranması, geliştirilmesi ve üretilmesini sağlamaya yönelik düzenlemeler içeren kanun tasarısının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

AK Parti Grubu adına söz alan Kütahya Milletvekili Soner Aksoy, tarihte pek çok savaşın petrol nedeniyle çıktığını vurguladı. Enerjiyle ilgili bütün yasaların Hükümet tarafından ele alındığını belirten Aksoy, ''Cumhuriyet tarihinde, Hükümetin enerji politikalarını bütüncül olarak ortaya koyması, takdire şayandır'' dedi.

Aksoy,
2006 yılında 22 petrol kuyusu açıldığını ve 324 arama ruhsatı verildiğini kaydederek, ''Ülkemizde daha fazla üretim yapmak istiyorsak bu yasayı çıkarmamız gerekir'' dedi.

2006 yılında 23.8 milyon ton ham petrol ithal edildiğini bildiren Aksoy, 2020 yılına kadar petrol ithalatına 250 milyar, doğalgaz ithalatı için ise 100 milyar dolar ödenmesinin beklendiğini söyledi.

UÇAK KAZASI

CHP Grubu adına söz alan Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, Irak'ta düşen kargo uçağının 5 trafik kuralına uyması halinde yolcu uçağına çevrildiğini, ancak bu kurallara uymadığını söyledi.

Söz konusu AN26 tipi uçakların piste inişinde 2 kez camlarının kırıldığının Valilik tarafından tespit edildiğini belirten Seyhan, ''Valilik, Sivil Havacılık Kurumuna başvurmasına rağmen herhangi bir tedbir alınmamış. Bunların araştırılmasını istiyoruz. Ömrünü tamamlamış uçakların faaliyetlerinin durdurulmasını bekliyoruz'' diye konuştu.

''ÖZELLEŞTİRME, TÜRKİYE'YE FAYDA SAĞLAMAZ''

Yabancı ülkelerde enerji ve petrol kurumlarının halka arz edildiğine dikkati çeken Seyhan, ''Özelleştirme, Türkiye'ye fayda sağlamaz. Milli menfaatlerin korunmasına ilişkin maddeler yeni kanunda yok. Türkiye'de mülk edinme, arama ve üretim yapabilme izni Bakanlar Kurulunun görevinden çıkarılıp, Petrol İşleri Genel Müdürlüğüne bırakılıyor. Bu yasayla ne tekelleşmenin önüne geçebilir ne de stratejik plan yapabilirsiniz'' diye konuştu.

Arama teşviki adı altında KDV indiriminin yanı sıra işletme safhasında alınacak payın yüzde 12'den yüzde 2'ye indirildiğini bildiren Seyhan, ''Bütün yabancı şirketler bu yasanın çıkması için can atıyor. Yasa çıkınca bayram edecekler'' dedi.

Anavatan Partisi grubu adına söz alan Kars Milletvekili Selami Yiğit, Hükümetin, enerji konusunda ulusal stratejisi olmadığını savundu. Yiğit, elektrik dağıtım ihalelerin ertelenmesini de eleştirdi.

''HİÇ YAPILMAYAN ŞEYLER YAPIYORUZ''

Hükümet adına söz alan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, elektrik, doğalgaz, kömür ve su konusunda iyi durumda olunduğunu söyledi. ''Hiç yapılmayan şeyler yapılıyoruz'' diyen Güler, ''Karadeniz'de petrol aranıyor. Bu, olacak şey değildi daha önce... Ve orada dalga iki direği devirdi diye, 'platform devrildi, facia oldu, battı, gitti' filan gibi bir sürü şeyler söylendi. Çok şükür doğalgaza ulaştık orada. İnşallah bu kış oradan doğalgazımızı alacağız. Biz sonuçların adamıyız. Biz yaptıktan sonra konuşuyoruz. Çok şükür Allah da bizi mahcup etmiyor'' diye konuştu.

Gelecek nesilleri, enerji konusunda dışa bağımlılıktan kurtarmak için çalışmalar ve yatırımlar yaptıklarını anlatan Güler, ''İnşallah hem Karadenizde hem Güneydoğuda hem de birkaç yer daha var, buralarda hem petrol hem doğalgaz ümidimiz var. Matkabın ucu değmedikten sonra, 'var' veya 'yok' demiyoruz. Ama ümitliyiz. Çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu Petrol Kanunu, bunu biraz daha kolaylaştıracak'' diye konuştu.

Yurt dışında da yatırım yaptıklarını anlatan Güler, iktidara geldikleri dönemde 50 bin varil petrol çıkarıldığını, bugün bu rakamın 70 bin varile ulaştığını söyledi.

ENERJİ POLİTİKASI

Güler, enerji stratejileri olmadığı yolundaki eleştirilere yanıt vererek, hem partilerinin hem Hükümetin hem de devletin bir enerji politikası olduğunu kaydetti. Bu politikayı, enerji diplomasisi uygulayarak çok daha etkin hale getirdiklerini belirten Güler, ''Artık Türkiye olmadan enerji konuşulmuyor'' dedi.

Türkiye'de petrol ve doğalgaz olduğuna inandıklarını, belirtilerin bunu gösterdiğini; bunun çıkarılması için yatırımcının gelmesine ihtiyaç olduğunu ifade eden Güler, kanun tasarısıyla getirilen düzenlemenin amacının, yerli ve yabancı yatırımcıyı getirmek olduğunu kaydetti.

İRAN DOĞALGAZI

Milletvekillerinin sorularını cevaplandıran Hilmi Güler, İran doğalgazının kesilmesinin siyasi olmadığını bildirdi.

Gazın bayramdan bir ay önce kesildiğini kaydeden Güler, ''İran gazı, bayramdan önce kesilmesine rağmen aldığımız tedbirler sonucu sizlere hissettirmedik. Türkiye'nin yarısına doğalgaz gelmediği halde arkadaşlar öyle çalışıyor ki bunu hissettirmiyor. Kesinti bayramdan önce de vardı; bugün de hissedilmez değil ama hissettirmiyoruz'' diye konuştu.

''TÜRKİYE, YILDIZ ÜLKE OLACAK''

Türkiye'yi enerji koridoru haline getirdiklerini ifade eden Güler, ''Önceden enerji tüketen ülkeydik. Türkiye, enerji konusunda yıldız ülke olacak. Avrupa, Türkiyesiz enerji düşünemeyecek. Bunun farkındayız. AB ve Balkanların bize ihtiyacı çok arttı. Enerji konusunda AB'den daha ileri noktadayız. Ödevimizin yüzde 90'ını yaptık'' dedi.

Mısır'dan, Ürdün ve Suriye üzerinden gelecek doğalgaz hattının 2008'e kadar tamamlanacağını bildiren Güler, Suriye kısmındaki 350 kilometrelik mesafede kredi sorunu nedeniyle boru hattı yapımının geciktiğini bildirdi. Hilmi Güler, akarsulardan elektrik üretilmesi için türbin konulmaya başlandığını kaydetti.

Temel yasa olarak görüşülen kanun tasarının tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasından sonra, 1. bölümüne geçildi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Erdoğan: Nimet Hanım'a teşekkür ederim
 Meclis'te makale tartışması
 'Başbakan suçüstü yakalanmıştır'
 Washington Times: ABD'nin Irak politikası Türkiye'nin...
 Bahçeli: AKP devşirme partisi
 "TRT'de kadrolaşma var' iddiası
 Bakan Gül hakkında gensoru
 Ata'ya hakaret etti ama hâlâ görevde!
 Bayrak davası açacak
 Sezer, Roma'da trafiği aksatınca çok üzüldü
 Metrese şiddete yasal engel yok
 Gül, MİT Müsteşarı Taner gibi konuştu
 Atina'ya KKTC damgası
 Bakan Şahin: İade yerine tazminat olabilir
 Oy kullanmak için kimlik no şart değil
 Ağar güvenlik garantisi verdi
 'Değersizlik değil beceriksizlik var'
 Meclis'te AKP ile CHP arasında Yayla kavgası çıktı
 'Türkiye'nin güvenliği ABD'ninki kadar önemli'
MAHMUT ÖVÜR
Önce mücahit, sonra müşahit, şimdi müteahhit
Her iktidar...
YAVUZ DONAT
Manifesto
İki kişi bir araya gelince konuştukları ilk...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Ankara sessiz çünkü...
Geçenlerde bir bakanla sohbet...
Kızını zorla gerdeğe soktu
Patnos'ta amca oğlu ile zorla evlendirilen genç kız, düğün sonrası...
Gitar virtüözünü doçent yapmadılar
Dünyaca ünlü gitar virtüözü Ahmet Kanneci, doçentlik sınavında jüriye...
Beleşçi milletvekilleri köşkü mesken tutmuş
Beleşçi milletvekilleri köşkü mesken tutmuş
Florya Atatürk Deniz Köşkü'nde kalan eski milletvekilleri Metin Işık...
Sis değil teknik arızadan düştü
Sis değil teknik arızadan düştü
Irak Ulaştırma Bakanlığı, 34 kişinin yaşamını yitirdiği uçağın...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu