kapat
   
11 Ocak 2007 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Halkbank en kısa sürede özelleşecek

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Halkbank özelleştirmesi ile ilgili yasanın onaylanmasını beklediklerini ifade ederek, onayın ardından Özelleştirme Yüksek Kurulu kararı çıkaracaklarını söyledi. Unakıtan, kararı hızlı bir şekilde alıp, takvimi bir an önce başlatmak istediklerini bildirdi.

Maliye Bakanı Unakıtan, Hilton Otel'de düzenlenen Avrupa Birliği Eşleştirme Projesi toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Unakıtan, Halkbank özelleştirmesi ile ilgili yasanın dün Mecliste yasalaştığına işaret ederek, takvimini netleşip netleşmediğinin sorulması üzerine, yasanın onaylanmasını beklediklerini, onayın ardından hemen Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararı çıkaracaklarını söyledi. Unakıtan, ''Çünkü tekrar prosedüre başlayacağız. Hızlı bir şekilde ÖYK kararını çıkarıp, takvimi bir an önce başlatmak istiyoruz'' dedi.

Halkbank
özelleştirmesi konusunda yüzde 99,9 oranında herhangi bir değişiklik düşünülüp düşünülmediği sorusuna da Unakıtan, ''Zannetmiyorum'' karşılığını verdi. IMF'ye verilen Niyet Mektubu'nda Halkbank özelleştirmesi ile ilgili Mayıs sonunun öngörüldüğüne dikkat çekilerek, özelleştirme sürecinin bu yıl içinde tamamlanıp tamamlanamayacağının sorulması üzerine Unakıtan, ''Benim tahminim bu yıl içinde olur, o şekilde hazırlıklarımızı yapıyoruz'' dedi. Unakıtan, Halkbank özelleştirmesinin öncelikler arasında yer aldığını belirterek, bu konuda prosedürde bir gecikme olmayacağını tahmin ettiğini söyledi.

MUKİMLİK BELGESİNDE BEYAN ZORUNLULUĞU...

''Mukimlik belgesinde beyan zorunluluğunu kaldırdınız, ilgili yönetmelik ne zaman çıkacak'' şeklindeki soru üzerine, konuyla ilgili kişinin Gelir İdaresi Başkan Vekili Osman Arıoğlu olduğunu belirterek, kendisini, yanıt vermesi için yanına çağırdı.

Arıoğlu da konuya ilişkin yılbaşından önce sektörle toplantı yaptıklarını belirterek, hazırlıkları tamamladıklarını, yönetmeliğin bugün internet sitesinde yayımlanabileceğini söyledi.

''Bıyıklıların baskısıyla mı kaldırdınız bunu?'' sorusuna Unakıtan, ''Hangi bıyıklılar, bir bıyıklı ben varım işte. Osman Bey bıyıksız'' şeklinde espriyle yanıt verdi. Bu arada söz alan Arıoğlu, ''Haklı gerekçe söylediler. (Amerika'dan gelen fonlarda da bunu almakta sıkıntı oluyor) dediler. Bunun üzerine biz özellikle fonlarda ilgili kısmının kaldırılmasını, mukimlik belgesi aranmaması konusunda görüş verdik'' dedi. Bakan Unakıtan da ''Fonun mukimlik şartı nasıl olacak, olması imkansız. O şartlara da uygunluk sağlanması icap ediyor'' dedi.

"FİŞ TOPLAMAMAK, FİŞ ALMAYIN ANLAMINA GELMİYOR''

Asgari geçim indirimi ile ilgili yasal düzenlemenin alt komisyona sevk edildiği kaydedilerek, ''Ücretliler fiş toplayalım mı toplamayalım mı diye merak ediyor.

Yasa 2007'de çıkacak mı?'' sorusuna karşılık Unakıtan, ''Fiş toplamalarına gerek yok'' demelerinin, fiş alınmayacak anlamına gelmediğini vurguladı. Unakıtan, ''Bu konu yanlış anlaşılıyor. Biriktirip onu sene sonunda zarfa koyup ilgili idarelerine vermeyecekler. Alışverişlerde her vatandaşın fiş almasını arzu ediyoruz'' dedi. Unakıtan, Maliye olarak bu konuda denetimlerini sürdüreceklerini ve yakında daha geniş çaplı kontrollerin başlatılacağını söyledi.

2006 bütçe uygulama sonuçlarının ne zaman açıklanacağının sorulması üzerine Unakıtan, giderlerin belli olduğunu, gelirler ile ilgili ise halen bazı kanallardan gelen bilgiler bulunduğunu belirtti ve bunlar netleştikten sonra açıklama yapılacağını söyledi.

Unakıtan, başka bir soruyu yanıtlarken de AB'deki müktesebatta ''bir bankayı yerliler alabilir, yabancılar alamaz'' gibi bir hükmün söz konusu olmadığını belirterek, ''Bir bankayı yerli de alabilir, yabancı da. Artık bunlara alışmamız lazım. Siz gideceksiniz istediğiniz yerde, istediğiniz bankayı, evi, fabrikayı alacaksınız, buraya gelecek, biz size satmıyoruz diyeceksiniz. Öyle şey yok, ikili düzenleme katiyen olamaz'' diye konuştu.

Bakan Unakıtan, bankacılık sektörü ile ilgili herhangi bir limit öngörüsü bulunup bulunmadığının sorulması üzerine hiçbir limit öngörüsü olmadığını söyledi. Unakıtan, Türkiye'de sermaye birikiminin az olduğunu, bu nedenle yabancı sermaye gerektiğini kaydetti.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Borsa yükseldi, dolar ve faiz geriledi
 Ek zamlı maaşlar belli oldu...
 2007 iç piyasanın canlanacağı bir yıl olmayacak
 Benzinde indirim
 Şehit ailelerine konut kredisi
 ''Güler yüzlü memurlar'' geliyor
 Yılmaz ile işadamları atıştı!
 Cepte operatör değişimi
 2006'da en çok altın kazandırdı
 Rusya petrol vanalarını yeniden açtı
 Azerbaycan doğalgazı Gürcistan'a akıyor
 Telekom'dan "Tatlıya Bağlayalım" kampanyası
 Turkcell'e ''2006'nın yıldızı'' ödülü
 Fon, Genç Parti'nin alacağı Hazine yardımına el koydu
 Yabancı yatırımcı aba altından sopa gösterdi
 Mısır, Türk yatırımcı için sanayi bölgesi kuruyor
 Akbank, kurucu senetleri geri satın aldı 'Yatırımcı Dostu'...
 Domates fiyatı muzu solladı
 Dubai'de ev alana jet ve Jaguar Bedava!
 'Sesimizi çıkarıyoruz çünkü geçmişte ağzımız çok yandı'
 Balkaner, TMSF'yi 'inşaatçı' yaptı
 TK onaylamayınca Türk Telekom tarifeleri açıklayamadı
 Hazine 1 milyar dolarlık tahvil sattı
 Fiskobirlik fındık kokulu şampuan üretti
 316 bin kişi vergi beyanında sıfır çekti
 Yünsa, Basmacı ile ortak şirket kuruyor
 Kamu bankalarında özelleştirme 10 yıla çıktı
 Yıl sonu TÜFE beklentisi yüzde 6.98'e çıktı
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Akbank-Citigroup işbirliğine Rekabet'ten yeşil ışık...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
100 milyar dolarlık ihracat hedefi niye korkutur...
Kızını zorla gerdeğe soktu
Patnos'ta amca oğlu ile zorla evlendirilen genç kız, düğün sonrası...
Gitar virtüözünü doçent yapmadılar
Dünyaca ünlü gitar virtüözü Ahmet Kanneci, doçentlik sınavında jüriye...
Beleşçi milletvekilleri köşkü mesken tutmuş
Beleşçi milletvekilleri köşkü mesken tutmuş
Florya Atatürk Deniz Köşkü'nde kalan eski milletvekilleri Metin Işık...
Sis değil teknik arızadan düştü
Sis değil teknik arızadan düştü
Irak Ulaştırma Bakanlığı, 34 kişinin yaşamını yitirdiği uçağın...
IMKB
E: 37.640 D:% 2,76
DOLAR
S: 1,440 D:% -0,587
EURO
S: 1,864 D:% -0,640
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu