kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Dikkat! Her bahar doğurganlığınız artar
Dikkat! Her bahar doğurganlığınız artar
Doğum kontrol hapı kullanan daha şanslı
Gebeliğe 6 ay önceden hazırlanmaya başlayın

Dikkat! Her bahar doğurganlığınız artar

Bahar aylarında kadınların daha rahat gebe kalabileceği inanışı meğer doğruymuş! Ancak Prof. Teksen Çamlıbel, anne olmak isteyenleri uyarıyor: Gebeliğinizi mevsim, yıl, burç ve yükselen yıldıza bakarak değil, sağlık durumunuza göre planlayın.

Jinemed Sağlık Merkezleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Teksen Çamlıbel, doğurganlığı artırıcı etkenlerle ilgili sorularımızı yanıtladı:

* Doğurganlığın arttığı özel aylar var mı, yazın mı kışın mı hamileliğe yatkınlık artar?
Genellikle bahar aylarında kadınların daha rahat gebe kalabildikleri söylenir ve bu tespit bazı çalışmalarda da istatistik olarak gösterildi. Ama biz kadınların herhangi bir ayı beklemeden, planlı olarak gebe kalmalarını öneriyoruz. Çünkü hayat sürprizlerle doludur ve bu sürprizler bazen acı olabilir. Bu yüzden gebelik; mevsim, yıl, doğum tarihi ve yükselen yıldız gibi özelliklere bakarak değil, sağlık şartlarına göre planlanmalı.

* Hangi kadınlar fazla doğurgan, hangilerinin üreme kabiliyeti daha azdır?
Normal bir kadın 28 günde bir adet olur ve bu adet 21 ila 35 gün arasında da olsa normal kabul edilir. Ancak çocuk sahibi olma açısından; adetler 28 günde ya da civarı bir süreçte olursa şans artar. Adetleri düzensiz olanlarda yumurtlama düzeni de bozuk olabileceği için doğurganlık şansı daha az diye düşünülebilir. Kadınlarda doğurganlığın en önemli faktörlerinden bir tanesi de yaştır. İdeal yaş 20-25 arası olarak kabul edilir. 30'lu ve özellikle n0'lı yaşlardan sonra çok ciddi şekilde gebelikle ilgili sorunlar başlayabilir. Ayrıca daha önce çocuk sahibi olan kadınların da tekrar gebe kalma şansları artar.

ANNELİĞİ ERTELEMEYİN
* Bir kadının doğurganlığı nasıl anlaşılır?
Bir kadının doğurganlığını anlamak için adetin üçüncü günü bakılan bazı hormon testleri vardır. Bunlar, kadının gebelik şansını ciddi şekilde bize belli eder. Kadının yaşı ve hormonlar dikkate alındığında, bize doğurganlığı ile ilgili bilgiler verilebilir. Kadının kilosunun ideale yakın olması, sigara içmemesi ve ailesinde kısırlık hikayesi bulunmaması gibi faktörler de şansını olumlu yönde etkiler.

* Menopoza girmeden de bir kadının doğurganlığının bitmesi mümkün mü?
Menopoz öncesi yani 'premenopoz' dediğimiz dönem bazı kadınlarda seneler önce başlayabilir; bu dönem 5 ve hatta 10 yıl olabilir. Adetler muntazam olmasına rağmen, yumurtlama olmaz veya kalitesiz yumurta nedeniyle gebe kalınamaz. Bu dönem, gerçek bir tuzaktır. Yaşı n1 olan ve muntazam adet olan bir kadın, her şeyin yolunda olduğunu zannedebilir. Fakat bakılacak olan hormon testlerinde, bazen çocuk sahibi olma şansının hemen hemen sıfıra indiği bile görebilir. Bu yüzden biz doktorlar, kesinlikle kadınlara çocuk sahibi olmayı ertelememelerini öneriyoruz. Ayrıca annenin menopoz yaşı, kız çocuklarına da geçebildiği için önemlidir. Annenin menopoza girme yaşı n0'ın altındaysa, kızlarının da menopoza girme yaşı hemen hemen aynı olur. Dolayısıyla bu yaştan yaklaşık 7-8 yıl önce çocuk sahibi olmayı planlamaları ve doğurmaları uygun olur.

* Menopoz yaşından çok önce genç kızlık döneminde de doğurganlığın bitmesi mümkün mü?
Erken menopoza giren hastaların önemli bir çoğunluğunda genellikle menopoz öncesi düzensiz adetler başlar. Bu nedenle bir genç kızın adet dönemindeki düzensizlik uzunca bir zaman sürüyorsa; mutlaka bir jinekoloğa giderek hormonal bir değerlendirmeden geçmesini öneriyorum. Kadının geçmişinde rahim ve rahim kanalları iltihabı varsa, bu da gebeliği olumsuz etkiler. Böyle durumlar, kanalları tıkayarak gebelik şansını azaltır.

* Kilo faktörü, kadının doğurganlığını etkiler mi?
Şişmanlık da gebelik şansını azaltan faktörler arasında. Kadınlar şişmanladıkça yani ideal kilolarından uzaklaştıkça, yağ dokusu hormon salgılar ve bu da yumurtlamayı bozar. Kilo arttıkça veya azaldıkça, yumurtlama yoldan sapabilir ve gebelik şansı azalır. Kadında hormonal bozukluklar da doğurganlığı azaltır. Bunların en başında tiroit gelir. Tiroidin az veya çok çalışması durumunda kadının doğurganlığı etkilenir. Şeker hastalığı da vücuttaki tüm faaliyetleri olduğu gibi doğurganlığı da etkileyebilir. Şeker hastalarında gebe kalmada güçlük çekilir, doğumlarda ise anomalilerin görülme riski artar.

ESRA TÜZÜN

DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Özürlü çocuğunuzu cüce yapmayı hayal etmeyin
 Vücudunuz çinkosuz kalmasın
 Dişler erken dökülürse dikkat!
 Tüberküloz kısır yapıyor hastalara söylenmiyor
 Soğan suyuyla zinde kalın
 Spora başlamadan testlerinizi yaptırın
 Hapı kestikten 3 ay sonra
 Hamile kalmak için en ideal beden 36-38
 Elbisedeki kokuya dikkat!
 Makarna ye su içmiş gibi ol
 Dikkat! Her bahar doğurganlığınız artar
 Kahvaltıda da meyve yiyin
 İki kadeh içki şekeri önlüyor
 Kırışıklıklara kendi kanınızla veda etme zamanı
 Kardeşten kardeşe yumurta dokusu naklİ
Prof.Dr. Tevfik Özlü
Ashley'in ailesi ile doktorları Tanrıcılık oynadı
Burada...
Dr. Eren Eroğlu
Tansiyonum hep düşük çıkıyor
27 yaşında çalışan bir...
Solaryum merkezi ile herkesi yakacak!
Solaryum merkezi ile herkesi yakacak!
Ticaretin farklı alanlarında adından söz ettiren İbrahim Tatlıses,...
Stresin olumsuz etkileri 'ışık terapisi' ile aşılıyor
Stresin olumsuz etkileri 'ışık terapisi' ile aşılıyor
Kendinizi yorgun ve mutsuz mu hissediyorsunuz? Genç olduğunuz halde...
İç güveysi teklifi nişan attırdı!
İç güveysi teklifi nişan attırdı!
Sosyetede 'Brezilyalı Sevgili Modası'nı başlatan Selim Hamamcıoğlu,...
Yardım meleği 2007'ye buruk girdi
Yardım meleği 2007'ye buruk girdi
Kurduğu TOÇEV (Tuvana Okuma İstekli Çocuk Eğitim Vakfı) ile yaklaşık...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.