kapat
   
09 Ocak 2007 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
''Kan ve Kan Ürünleri Kanunu Tasarısı'' TBMM Sağlık Komisyonunda benimsendi
''Kan ve Kan Ürünleri Kanunu Tasarısı'' TBMM Sağlık Komisyonunda benimsendi

Vatandaşlara yeterli ve güvenli kan teminini gerçekleştirmek, yaşanan sorunlara çözüm bulmak, çağın gereklerine uygun yapılanmayı ve özel sektörün meşru çerçevede bu alanda faaliyet göstermesini sağlamak amacıyla hazırlanan kanun tasarısı, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunda benimsendi.

Adı ''Kan ve Kan Ürünleri Kanunu Tasarısı'' olarak değiştirilen ve kan kök hücresi kapsam dışında tutulan kanun tasarısı, kan, kan bileşenleri ve ürünleri hizmetlerini yürüten kamu kurum ve kuruluşları ile bu alanda faaliyette bulunacak Sağlık Bakanlığından izinli gerçek kişiler ve özel hukuk tüzel kişileri kapsıyor. Sağlık Bakanlığı; kan, kan bileşenleri ve ürünleri kapsamındaki hizmetlerin planlanması, yürütülmesi ve denetlenmesinde yetkili ve sorumlu olacak.

Kan,
kan bileşenleri ve ürünlerinin temininde karşılıksız ve gönüllü bağış esas olacak. Ancak mali karşılık anlamına gelmeyen, bağışçıyı teşvik edici uygulamalar yapılabilecek.

Kan, kan bileşenleri ve ürünlerinin alınmasında ve verilmesinde, bağışçı ve alıcının sağlığının tehlikeye düşürülmemesi; tıbbi risklere karşı korunması, transfüzyonun güvenle yapılması için bağışçı ve alıcı izlenecek.

Bu ürünlerin alınması, kaydı, analizi, işlenmesi, depolanması, kullanılır hale getirilmesi, dağıtım ve kullanımını ilgilendiren kan bağışı, kan bağışçısı, hazırlayan kuruluş, kullanım yeri ve alıcıyla ilgili bütün veriler, yazılı veya elektronik ortamda kaydedilecek. Bu veriler, 30 yıl süreyle kan istek formu ve bağışçı sorgulama formlarının asılları ise 1 yıldan az olmamak kaydıyla bakanlık tarafından belirlenecek süreyle saklanacak.

Kan, kan bileşenleri ve ürünlerinin alınması veya transfüzyonu, hekimin sorumluluğu ve denetiminde yapılacak.

Yurtiçinde toplanan plazmanın ürün üretimi amacıyla yurtiçinde ve dışında değerlendirilmesi, Sağlık Bakanlığının iznine tabi olacak.

KİŞİSEL BİLGİLER AÇIKLANMAYACAK

Hizmet birimi açan ve işletenlerin faaliyetleri, ulusal ve uluslararası kalite güvence programları çerçevesinde yürütülecek.

Kan, kan bileşenleri ve ürünleri hizmetini yürütenler, bağışçıya ilişkin kişisel bilgileri koruyacak, üçüncü kişilere ve basına açıklamayacak. Sağlık Bakanlığı, olağanüstü haller ile sıkıyönetim, seferberlik ve savaş halinde, lüzumlu olan kan, kan ürünleri ve bunlar için gerekli malzemenin temini ve ülke çapında stoklanmasını, bölge kan merkezleri planlaması çerçevesinde organize edecek.

KURUL OLUŞTURULUYOR

Sağlık Bakanlığının kan, kan bileşenleri ve ürünleri konusunda yapacağı çalışmalarda gerekebilecek bilimsel desteği sağlamak üzere ''Kan ve Kan Ürünleri Kurulu'' oluşturulacak.

Kurulda, Bakanlığın ilgili birim amiri başkanlığında kan, kan ürünleri ve kan bankacılığı konusunda yaptığı çalışmalarla alanında tanınmış 7 uzman hekim görev yapacak. Kurulun görev süresi 2 yıl olacak.

ÖZEL VE TÜZEL KİŞİLER

Tasarıya göre, kanın temini ve kullanımı için transfüzyon merkezleri, kan bağışı ve bölge kan merkezleri kurulacak.

Bölge kan merkezi ve kan bağışı merkezini kamu kurum ve kuruluşları ile Türkiye Kızılay Derneği; transfüzyon merkezini ise bu acil müdahale şartlarını taşıyan özel sağlık kuruluşları bünyesinde olmak kaydıyla gerçek kişiler ile özel hukuk tüzel kişileri açıp işletebilecek.

Plazma ürünleri üretim tesisini ise kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek kişiler ve özel hukuk tüzel kişileri açıp işletebilecek.

RUHSATLANDIRMA

Kan, kan bileşenleri ve ürünleri kapsamında faaliyet gösterecek gerçek ve tüzel kişiler, faaliyetlerine başlamadan önce, Sağlık Bakanlığından veya Bakanlığın yetkilendirilmesi halinde valiliklerden ruhsat alacak.

Gerçek ve tüzel kişiler, Bakanlık tarafından belirlenen ruhsat alma, ruhsat yenileme, ruhsat tadili, ruhsat sureti çıkarma ve yıllık ruhsat bedellerini, Maliye Bakanlığınca belirlenecek muhasebe birimine ödeyecek.

Sağlık Bakanlığı, gerçek ve tüzel kişilerin faaliyetlerini denetleyecek.

CEZALAR

Ruhsat şartlarını faaliyetleri sırasında yitirmiş olanların ruhsatları, Sağlık Bakanlığı tarafından geri alınacak.

Saklaması zorunlu olan belge ve örnekleri saklamadığı tespit edenlere valiliklerce faaliyetine son verilecek ve 10 bin YTL idari para cezası verilecek. Yapılan denetimlerde istenilen bilgileri zamanında vermeyenlere 1000 YTL para cezası uygulanacak. Aynı suçun tekrarı halinde ise 5 bin YTL para cezası verilecek. Uygun nitelikte personel çalıştırmayanlar ise 5 bin YTL ile cezalandırılacak.

Kişilerin sağlığını ve sağlığını tehlikeye sokacak biçimde faaliyet gösterenler, derhal faaliyetten men edilecek ve 1 yıldan 5 yıla kadar hapis, 1500 güne kadar da adli para cezasıyla cezalandırılacak. Bu kişilere ayrıca 5 yıl süreyle ruhsat verilmeyecek.

Ruhsatı geri alınan veya faaliyetten men edilen bölge kan merkezleri ile kan bağış merkezlerini ihtiyaç halinde Sağlık Bakanlığı işletecek.

BULAŞICI HASTALIKLA KAN VERENLER

Kan yoluyla bulaşan bir hastalığı veya böyle bir hastalık taşıma riski olduğunu bilip bu durumu saklayarak kan verenlere, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 500 gün adli para cezası verilecek.

Sağlık Bakanlığı, kurulması öngörülen transfüzyon merkezi, kan bağışı merkezi ve bölge kan merkezlerinin cihaz, malzeme ve personel standartlarının belirlenmesini, birbirleriyle ilişkilerini, çalışma usul ve esaslarını yönetmelikle belirleyecek.

Kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar faaliyet gösteren A ve B tipi kan merkezleri, kan istasyonları ile diğer hizmet birimleri, bir yıl içinde eksikliklerini gidererek, faaliyet türlerine uygun şekilde ruhsat alacaklar.

GÖRÜŞMELER

Tasarının tümü üzerine Hükümet adına söz alan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, tasarının kanunlaşmasıyla birlikte kan ve kan ürünleri konusunda Bakanlığın tek başına otorite olacağını söyledi.

Tasarıyla Kızılay ve kamu hastanelerine kan bağış ve bölgesel kan merkezleri kurma yetkisi verildiğini belirterek, böylece Türk Kızılayının daha aktif hale geleceğini bildirdi.

Kızılay'ın bölge merkezlerinde kanı işleyeceğini ifade eden Akdağ, bu sayede hem güvenli kan temini yapılacağını, hem de hastanelerin kan ihtiyacının karşılanacağını bildirdi.

CHP Bursa Milletvekili Ali Arslan'ın, ''Türkiye'de kan ve aşı konusunda ulusal bir sanayi oluşturulmalı'' yönündeki değerlendirmesine de değinen Akdağ, bu görüşe katıldığını söyledi.

Akdağ, ''Ancak kan ürünlerinden ilaç elde etmek için birinci koşul, kaliteli plazma elde etmektir. Türkiye'de 10 bin litre civarında kaliteli plazma elde ediliyor. Böyle bir tesis için 600-700 bin litre kaliteli plazma gerekir. Bizim planladığımız bu rakama ulaşıp, yerli yabancıya 'Gelin Türkiye'de bu yatırımı yapın' demek olacaktır. Buna Kızılay da ortak olabilir'' diye konuştu.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Türk işçileri taşıyan uçak düştü: 32 ölü
 Marslıları öldürmüş olabiliriz!
 Havada fiyasko!
 İnternet hastalıkları!
 Hastanede askerlik önerisi
 Kabahatin 2007 tarifesi
 Kız arkadaşını vurup intihar etti
 "Hibrit otomobil patlar mı" korkusu
 Lokmacı Köprüsü bugün yıkılıyor
 AB müzakereleri ilerletmek istiyor
 ABD, Irak'ta sırtını peşmergelere dayadı
 Turist sayısı genelde düştü İstanbul'da arttı
 12 yıldır işe uğramayan bürokrata suç duyurusu
 Nişana giderken donuyorlardı
 Kızakla hasta taşımaya son
 Mervan Gül için suç duyurusu
 Bacanağa son görev
 Ankara'da 'Kürt sorunu' konferansı
 Sözleşmeliye de asker öğretmenlik
 Göktepe mezarı başında anıldı
 3 yılda 9 bin Kuran kursu
 OKS sınavı kalkıyor dershaneler ayakta
 Beckham Rıdvan'ı sahnede andılar
YILMAZ ÖZDİL
Kapı...
Liman açamadılar.
Kapı açmaya çalışıyorlar.
ERGUN BABAHAN
Vicdanlarda mahkûmsunuz
Demirel'in Hürriyet'e verdiği...
MEHMET BARLAS
Küba'da zamanı donduran Castro hasta...
FATİH ALTAYLI
'Görmedik ama mutlaka yanlıştır'
POAŞ'ın milyar YTL'lik...
UMUR TALU
Yavuz ile "Hack"sız!
"Batı duvar" olunca, bir...
ERDAL ŞAFAK
Bir köprü öyküsü
Lefkoşa'daki Lokmacı üst...
Bir koltukta iki başbakan
Saddam'ın idamı için 'üzücü' diyerek sahneye çıkan Bakan Brown,...
Gaz ihalesinde İsveçli Bakan rüşvet aldı mı?
Dışişleri Bakanı Bildt hakkında eskiden yöneticisi olduğu şirket...
Milan Tuncay'a geliyor
Milan Tuncay'a geliyor
İtalyan devi, sezon sonunda sözleşmesi sona eren F.Bahçeli yıldıza...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu