kapat
   
09 Ocak 2007 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
TÜGİAD ödülleri sahiplerini buldu

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, tarım sektörünün gıda sanayiyle entegre olması gerektiğini belirterek, ''Kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasında sinerji oluşturulması lazım'' dedi.

Türkiye Genç İş Adamları Derneğince (TÜGİAD) düzenlenen ''Türkiye'nin Kalkınma Stratejileri Doğrultusunda ve AB Sürecinde Tarım'' konulu 6. TÜGİAD Bilimsel Eserler Yarışmasının ödül töreni, Bakan Eker'in katılımıyla İstanbul'da gerçekleştirildi.

Birinciliğe, Kırıkkale Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Acar ile öğrencisi Muhsin Doğan'ın ''AB'ye Üyelik Yolunda Türk Tarımı: Sorunlar, Zorluklar ve Fırsatlar'' konulu ortak çalışması layık görüldü.

Tarım
ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin küresel dünyaya entegre olma yolunda büyük adımlar attığını kaydederek, dinamik iş adamları sayesinde ihracatta her yıl yeni rekorlar kırıldığını söyledi. Türkiye ekonomisinin 19 çeyrektir aralıksız olarak büyüdüğüne işaret eden Eker, 2007 yılı ihracat hedefinin 100 milyar dolar olduğunu anımsattı.

Bakan Eker, bu olumlu gelişmelerin tarım sektörüne de yansıdığına dikkati çekerek, 2002'de yaklaşık 4 milyar dolar olan tarım sektörü ihracatının geçen yıl 9 milyar 775 milyon dolar olarak gerçekleştiğini aktardı.

Sektördeki gelişmeler hakkında bilgi de veren Bakan Eker, 2006 yılında tarımsal gayri safi üretim değerinin 40 milyar dolara yakın olduğunu, verimlilik ve kaliteye dönük yeni destekleme politikaları ve bununla ilgili altyapı çalışmaları yapıldığını anlattı.

Bakan Eker, konuşmasında tarım sektörünün gıda sanayiyle entegre olması gerektiğini de vurgulayarak, ''Kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasında sinerji oluşturulması lazım'' dedi.

TARIM İŞLETMELERİ ÖZEL SEKTÖRE AÇILIYOR

Türkiye'nin AB sürecinde tarım sektöründe bir vizyon ve misyon oluşturması gerektiğini dile getiren Bakan Eker, şu görüşleri aktardı:

''Vizyonumuz; bilgi ve teknoloji ile bütünleşmiş, uluslararası standartlara uyumlu, dünya pazarlarıyla entegre bir tarım sektörü yaratmak. Misyonumuz ise; sürdürülebilir, rekabet gücü yüksek, özel sektör ile rekabet eden değil, girişimciliği destekleyen bir ortam oluşturmak. Bunlar sayesinde Türkiye, hem dünyada hem de AB'de tarımsal açıdan müstesna ve avantajlı bir konuma sahip olacaktır.''

Eker, kamunun elinde 38 tane, 2 milyon 800 bin dekarlık tarım işletmesi olduğunu belirterek, bunlardan 14'ünün özel sektöre uzun süreliğine kiralandığını kaydetti.

1-2 yıldır bu işletmeler için 120 milyon dolar civarında yatırım yapıldığını ve 5 bine yakın istihdam sağlandığını anlatan Eker, ''Geri kalanları da özel sektöre açıyoruz. Bunlar proje karşılığı veriliyor. Buralar için yatırımcıları bekliyoruz'' diye konuştu.

Bakan Eker, Türkiye'de tarım ve hayvancılık alanında yatırım yapmak isteyenlere her türlü desteği sağlayacak olan Tarımsal Yatırımcı Danışma Ofisi kurduklarını da bildirerek, ''Birkaç hafta içinde 5 bine yakın yerli yabancı yatırımcı buraya başvurdu'' dedi.

Türkiye tarımının önündeki en önemli problemin verim düşüklüğü olduğunu ifade eden Eker, işletme büyüklüğünün Türkiye'de yaklaşık 55 dekar iken AB'de bu oranın 175 dekar, ABD'de ise bin dekar olduğunu söyledi.

Bakan Eker, konuşmasını ''Arzumuz, kutuptan kutuba, tüm coğrafyada, yeryüzünde havalanan her uçakta bir Türk'ün olmasıdır'' diye tamamladı.

ÖDÜLLER

TÜGİAD Başkanı Murat Saraylı da Tarım ve Köyişleri Bakanlığını iş dünyasıyla daha fazla iç içe görmek istediklerini belirterek, girişimcilik ruhunun önünü açacak bir yapının oluşturulması gerektiğini söyledi.

Konuşmaların ardından Bakan Eker, yarışmada ödül alanlara birer plaket sundu.

Birincilik ödülünü, Kırıkkale Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Acar ve öğrencisi Muhsin Doğan'ın ''AB'ye Üyelik Yolunda Türk Tarımı: Sorunlar, Zorluklar ve Fırsatlar'' adlı ortak çalışması aldı.

İkincilik ödülü ise iki eser tarafından paylaşıldı. Bu ödül, Süleyman Demirel Üniversitesi Öğretim Üyesi Mustafa Yıldıran'ın ''Tarım Bir İnkılap Bekliyor! Rekabetçi Türk Tarım Politikasının İktisadi Temelleri'' adlı eseri ile Uludağ Üniversitesi Tarım Ekonomisi'nden Prof. Dr. Bahattin Çetin ve Trakya Üniversitesi İktisat Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Nural Yıldız'ın ''AB'ye Uyum Sürecinde Türk Tarım Sektörü'' adlı ortak çalışmasının oldu.

Üçüncülük ödülünü ise Işık Sigorta Denetçi Yardımcısı Yunus Emre Gürbüz'ün ''AB'ye Uyum Sürecinde Türkiye'deki Tarım Politikaları, Tarımda İstihdam ve Gelir Dağılımı'' adlı eseri kazandı.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Elektrik belirsizliği borsayı %1,98 düşürdü
 Fiş vermeyene 139 almayana 28 YTL ceza
 Yoksulluk sınırı 1059 YTL
 Elektrik dağıtım özelleştirmeleri ertelendi
 AB petrol stoklarını kullanacak
 Her yıl 1.5 milyon iş vaadi
 Akaryakıta bir yılda % 12.06'ya varan zam
 Bakü, Rusya’ya petrol ihracatını durdurdu
 70'leri devrimcisi IMF'yle çalışacak
 BBC ilanla başkan arıyor!
 Elektrik çarptı Fed korkuttu!
 Çanakkale tarım ile büyüyor ülkenin en büyük çiftliği oluyor
 TEDAŞ Enerji Bakanlığı'na geri dönüyor, enerji...
 'Saatli bomba gibiyiz, eczacılar fonksiyonel gıdayı...
 Başbakan Erdoğan: 10 dünya markası oluşturmayı hedefliyoruz
 Petrol fiyatı 55 dolara çıktı
 Piyasa Fed etkisi ile çalkalanıyor
 'ABD faiz artırmak zorunda kalabilir'
 Sanayi üretimi kasımda % 10.9 arttı
 Bilişim KOBİ'lerin ayağına gidecek
 Finans çağrısı 5.93 YTL'den başladı
 Ticari sır kisvesi altında yolsuzluk tarihe karışıyor
 Motorine % 2.6 indirim
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Bağımsız kurul başkanlarından bazıları bu yıl veda ediyor...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Türkiye'de dolardan sadece devalüasyon yıllarında...
MELİHA OKUR
Diyarbakırlı 'Kaburgacı Selim Usta' Erbil'de şube...
'Arafat eşcinseldi' polemiği alevlendi
ABD'de eski Demokrat Parti liderinin kitabındaki "Arafat masanın...
İşte Muzır Kurulu'nun 'muzır pipo' tarifleri
Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu, Güney Amerika'dan ithal...
Lokmacı Köprüsü bugün yıkılıyor
Lokmacı Köprüsü bugün yıkılıyor
KKTC Cumhurbaşkanlığı, Genelkurmay'ın karşı çıkmasına rağmen Lokmacı...
ABD, Irak'ta sırtını peşmergelere dayadı
ABD, Irak'ta sırtını peşmergelere dayadı
Bush'un Irak'la ilgili yeni stratejisini açıklaması öncesinde,...
IMKB
E: 37.005 D:% -2,19
DOLAR
S: 1,442 D:% -0,173
EURO
S: 1,873 D:% -0,240
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu