kapat
   
09 Ocak 2007 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Prof. Dr. Aydin Ayaydin @ SABAH
 

Bağımsız kurul başkanlarından bazıları bu yıl veda ediyor

AB'nin 'olmazsa olmaz'ı olarak Türk bürokratik yapı içinde yerini alan ve siyasi otoriteden bağımsız karar alabilmek için oluşturulan özerk kurumlar, zaman içinde çok önemli kararların altına imza attı. Siyasi otoriteden bağımsız karar alan bu özerk kurumların aldığı kimi kararlardan iktidarlar memnun kalmadıysa da bunu içlerine sindirmek zorunda kaldıkları da oldu. Kimi zamanlar da bazı sözde özerk kurumlarda hükümetlerin arzuları doğrultusunda alınan kararlara tanık olduk. Tanıklığımız maalesef giderek artıyor. Gelinen noktada sözde özerk kurumların bazıları, eskiden olduğu gibi siyasi otoritenin parçası haline geldi.
Kararlarıyla çok önemli ekonomik sonuçlar ortaya koyabilen Rekabet Kurumu (RK), Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) başkanlarının görev süreleri bu yıl doluyor . SPK Başkanı da geçen yılın sonlarına doğru görev süresini bitirdi ancak o makama da henüz bir atama yapılmadı.
Özerk kurumların aldığı kararların yarattığı bazı etkiler, siyasal iktidarlar lehine kullanılması durumunda iktidarlara önemli siyasi ve ekonomik avantajlar sağlar . Bu nedenle bağımsız otoritelerin başkan ve üye atamaları siyasilerin iştahını her zaman kabartır. Kimi beceriksiz, yeteneksiz ve kişiliksiz bürokrat adayları da her iktidar döneminde siyasilerin bu zaafından yararlanarak bu görevlere atanmaları halinde her türlü emirlerin yerine getirileceğini taahhüt ederek 'güç koltuğu'na oturur ve taahhütlerini yerine getirir.

Birsen'den son dakika manevraları
Görev süresi dolacaklardan biri EPDK Başkanı Yusuf Günay . Günay, bu hükümet tarafından göreve getirilmedi. Uygulamalarına bakılırsa yeniden atanacak gibi görünmüyor . Görevi sona erecek bir başka isim İMKB Başkanı Osman Birsen'e de kulislerde yeniden atanması için fazla şans tanınmıyor. Ama Birsen'in son dakika manevralarını bilen biri olarak sürpriz yaparsa şaşırmam. Başkan Birsen geçen dönem de son dakika manevrası ile koltuğunu koruduğu unutulmamalı . 2002 seçimlerinin hemen arefesinde dönemin atamaya yetkili bakanın doğum yerine ait bir kitap yapımı için 50 bin dolar bağış kararı alarak 'altın gol' ünü atmış, atanmasını sağladıktan sonra da keskin bir virajla 50 bin dolarlık bağış kararını rafa kaldırmıştı. Bürokraside ' Dayan Osman' diye bilinen Osman Birsen'in yeniden atanmak için Rize ve Sivas'a özel ilgi beslemeye başladığı, iktidara yakın isimleri danışman olarak almaya başladığı yüksek sesle konuşulmaya başladı. Dayan Osman bunu da becerir mi? Bekleyip göreceğiz.
Görevini mayısta bırakacak bir başka isim Rekabet Kurumu Başkanı Mustafa Parlak. Başbakan Erdoğan'ın memleketi Rize'nin çay fabrikasının eski müdürü ve Anavatan Partisi'nden eski milletvekili. Bu göreve gelmesine vesile olan Eski Başbakan Mesut Yılmaz da Rizeli. Rekabet Kurumu Başkanı Mustafa Parlak'ın da manevra kabiliyeti oldukça yüksek. Kurumdaki ilk döneminde 'sıkı bir Yılmaz'cı olan Parlak, bu dönem de sıkı bir AK Parti iktidarı yanlısı. İktidarın bir dediği iki edilmiyor. Parlak, yaş haddinden emekli olacağı için arzusu bu kez AK Parti'den milletvekili olmak . İşi şansa da bırakmak istemiyor. AK Parti ile sürdürdüğü ilişkilerinin yanında İstanbul ziyaretlerinde ne olur ne olmaz diye muhtemel yeni bir oluşumda şansını arttırmak için de eski Başbakan Yılmaz'ın Beykoz Konakları'ndaki konutunu da ziyaret etmeyi ihtimal etmediği dilden dile dolaşıyor. Hatta bu ziyaretlerle ile ilgili gün, saat ve araç plakası da veriliyor. Bakalım Parlak'ın bu girişimleri tutar mı? SPK Başkanlığı'na Kurul 2. Başkanı Doç.Dr. Turan Erol vekâlet ediyor. Anlaşılan bu koltuğa asaleten atama ile Rekabet, EPDK ve İMKB Başkanı kararnameleri yeni Cumhurbaşkanını bekleyecek.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Türkiye, Avrupa'nın en yakın, en ucuz enerji koridoru   / 30-12-2006
 Yuvacık Barajı ile ilgili davalar ve Sefa Sirmen'in dokunulmazlığı    / 29-12-2006
 Yuvacık Barajı'nda ortada dolaşan maliyetlerin hangisi doğru?   / 28-12-2006
 Yuvacık Barajı (2)   / 27-12-2006
 Yuvacık Barajı gerçeği   / 26-12-2006
 Baykal kriz istemiyor   / 23-12-2006
 Akbank-Citigroup stratejik ortaklığı Rekabet bürokrasisine takıldı   / 22-12-2006
 Akbank-Citibank ortaklığı için Rekabet Kurulu'ndan ilginç karar   / 21-12-2006
 Kanuna karşı hileye izin verilmesin   / 19-12-2006
 İmar bonozedeleri perişan sorumlular ise keyif çatıyor   / 18-12-2006
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Bağımsız kurul başkanlarından bazıları bu yıl veda ediyor...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Türkiye'de dolardan sadece devalüasyon yıllarında...
MELİHA OKUR
Diyarbakırlı 'Kaburgacı Selim Usta' Erbil'de şube...
'Arafat eşcinseldi' polemiği alevlendi
ABD'de eski Demokrat Parti liderinin kitabındaki "Arafat masanın...
İşte Muzır Kurulu'nun 'muzır pipo' tarifleri
Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu, Güney Amerika'dan ithal...
Lokmacı Köprüsü bugün yıkılıyor
Lokmacı Köprüsü bugün yıkılıyor
KKTC Cumhurbaşkanlığı, Genelkurmay'ın karşı çıkmasına rağmen Lokmacı...
ABD, Irak'ta sırtını peşmergelere dayadı
ABD, Irak'ta sırtını peşmergelere dayadı
Bush'un Irak'la ilgili yeni stratejisini açıklaması öncesinde,...
IMKB
E: 37.832 D:% -1,57
DOLAR
S: 1,444 D:% -0,790
EURO
S: 1,877 D:% -0,793
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu