kapat
   
08 Ocak 2007 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Okan Muderrisoglu @ SABAH
 

BOTAŞ spot piyasadan yüzde 11 pahalıya gaz alıyor

İran'ın vanayı kısması ile başlayan doğalgaz krizi, Ankara'da "Yeni Enerji Senaryoları" nı gündeme getirdi. Enerji Bakanı Hilmi Güler ile Müsteşar Sami Demirbilek'in planları, yerliyabancı kaynak dengesini kurmayı ve elektrik arzı açığı kabusunu aşmayı hedefliyor.
Bakanlık kurmayları, İran'ın siyasi manevra çektiği görüşünde değil. Gaz sancısı İran tarafının Türkiye'ye verdiği gaz için alternatif boru hattı inşasında gecikmesine bağlanıyor. Ancak anlaşmanın iptali gündemde değil. Bu durumda Rusya'ya mutlak bağımlılık tablosu ortaya çıkıyor. Bu arada İran'la tahkimde hesaplaşma dönemi de başlıyor.

Botaş spota yöneldi
Peki, kış ortasında doğalgaz ve elektrik kesintisi olmaması için ne yapılıyor?
İlk olarak BOTAŞ, risk alarak spot piyasadan pahalı da olsa gaz temin etmek için karar aldı. 330 dolar/bin metreküp fiyat, Türkiye'nin ortalama faturasından yüzde 11 daha fazla. Lakin başka çare yok. Spot piyasadan alınacak gaz Türkiye'yi 11-12 gün idare edecek.
İkinci nokta Egegaz Terminali'nin kiralanması. Enerji Bakanı Güler, doğrudan sorumluluğu üstüne alarak imzayı bastı. İzmir ve çevresindeki sanayi tesisleri bu sayede elektriksiz kalmadı. Yakında bir kanun değişikliğiyle özel sektöre gaz ithal izni verilebilir.
Üçüncü atak ise Silivri'deki Doğalgaz Depolama Tesisi'nde test çalışmalarının başlatılması ve müteahhit firmanın dava yolunu tercih etmesine rağmen deponun hizmete alınması olacak. Enerji Bakanı Güler'in bu hafta nükleer santral için özel sektör temsilcileri ile bir araya gelmesi bekleniyor. Model, yüzde 30 kamu, yüzde 70 özel sektör ortaklığı ile yatırıma başlanması, Nükleer AŞ'nin hemen lisanslanması, 15 yıllık elektrik alım garantisi verilmesi ve firmaların uzun vadeli kredi temin etmesi üzerine kuruluyor.

Nükleer plan
Kömür rezervlerinin etkin kullanılması için "Rehabilite Et-Yap İşlet Devret" seçeneği de olgunlaşıyor. Ayrıca, Türkiye'nin rüzgâr haritasını çıkaran bakanlık "Hibrit Santraller" inşasını öngörüyor. Rüzgâr verimi yeterli görülen Batı Anadolu'da, barajlara su basılması ve istikrarlı enerji üretimi formüller arasında.
Özellikle Ege ve Kuzey Marmara'da 75-100 dereceyi bulan jeotermal kaynakların ısınma ve elektrik üretimi amaçlı tahsisine de başlandı. 3 megavattan 500 megavata kadar enerji üretecek su kaynakları özel sektöre açılıyor.
Sözün özü.. Bakan Güler'in yerli imkânlara dayanan planı işlerse 2010'da başlayacak elektrik enerjisi açığı sorunu da kökten çözülecek.

Yerele hibe dönemi
"Türkiye bölgesel kalkınmada başarılı olamadı." Bu sözler, DPT Müsteşar Yardımcısı Lütfü Elvan'a ait. Elvan, DPT Müsteşarı Ahmet Tıktık ile birlikte yeni geliştirilen kalkınma modelinin mimarı. "Kalkınma Ajansları" Türkiye'de yerel gelişmenin motoru olacak. Geçen yıl yapılan yasal düzenlemeden sonra ilk ajans Adana'da açıldı. Yakında İzmir var. Ajansları, Kalkınma Kurulları çalıştıracak. Kurul'da 40'ı kamudan 60'ı özel sektörden 100 temsilci bulunacak. 26 bölgede, 81 ili kapsayacak şekilde örgütlenme tamamlanacak. Ajanslar, öncelikle yerel gelişme odaklarını belirleyecek. Daha sonra bütçesini, harcama alanlarına göre tahsis edip, proje teklifleri için ilana çıkacak. Ajans uzmanları, proje hazırlamak isteyenleri eğitecek. Projeler, istihdam, kapasite artışı vb kriterlerle puanlandırılacak. Bu amaçla "ulusal uzman" havuzu oluşturulacak. Her bir projeye iki ayrı uzman tarafından not verilecek.
Ortalama notlara göre, hibe alacak projeler belirlenecek. Ajanslar ortalama 30 milyon YTL bütçe ile çalışacak. İlk etapta 150 bin YTL'ye kadar proje bazında hibe verecek. Yeni iş kurmak isteyenlere ajans bünyesinde Yatırım Destek Ofisi kanalıyla hizmet verilecek. Tüm belgelerini sunan girişimcinin bürokratik işlemleri bu ofislerde sonuçlandırılacak. Bütün bunlar kulağa hoş geliyor. Bakalım, Başbakan Yardımcısı Şener'in deyişi ile "Tabutu kadar adam olmayan isyan edenler" yerel kalkınmayı bu kez başarabilecek mi?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Piyasa 'hasar görmesin' planı işleyecek   / 01-01-2007
 Doğalgazda büyük hesaplaşma   / 18-12-2006
 7 adımda ekonomiyi soğutma planı   / 27-11-2006
 2.5 Milyar YTL'lik Sorgulama   / 20-11-2006
 Merkez ile Babacan soğuk mu?   / 13-11-2006
 Lipsky'nin 'mali sektör markajı'   / 06-11-2006
 100 bin kaçak yabancıyla savaş   / 30-10-2006
 AB ve IMF çıpası zayıflıyor!   / 23-10-2006
 Babacan'ın AB karnesi   / 16-10-2006
 Sıkıntılı Bütçe Denklemi   / 09-10-2006
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Türkiye'de kriz sonrası asıl parayı yabancı kazandı
Son...
OKAN MÜDERRİSOĞLU
BOTAŞ spot piyasadan yüzde 11 pahalıya gaz...
UFUK SANDIK
İhraç ettiğimiz araç sayısı ithalatı solladı
Türkiye'nin...
Erotik ithal pipolara 'müstehcen' davası
Antalyalı 2 işadamının getirttiği erotik figürlü pipolara...
"İstanbul'da uyuşturucu kullanılmayan okul yok"
Ankara'da TED Koleji öğrencilerinin okulda uyuşturucu kullanırken...
Üst geçit yıkılacak mı bugün belli oluyor
Üst geçit yıkılacak mı bugün belli oluyor
KKTC Cumhurbaşkanı Talat'ın Lokmacı Üst Geçidi'nin kaldırılması...
Prostat kontrolü ikinci bir ceza vermek içindi
Prostat kontrolü ikinci bir ceza vermek içindi
Adnan Menderes'in avukatı Hüsamettin Cindoruk idamdan önce prostat...
IMKB
E: 38.435 D:% -1,46
DOLAR
S: 1,440 D:% 1,089
EURO
S: 1,875 D:% 0,563
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu