kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Odunpazarı evlerine hayat geldi
Odunpazarı evlerine hayat geldi
Türkler ciğer bozulmayınca yerleşti

Odunpazarı evlerine hayat geldi

Eskişehir'in Odunpazarı ilçesindeki tarihi Osmanlı evlerinin yenilenmesiyle yöreyi yılda 250 bin turistin ziyaret etmesi bekleniyor. Bölgede ayrıca türbeler de restore edilecek.

Safranbolu ve Beypazarı'ndan sonra, Eskişehir'in Odunpazarı ilçesinde bulunan tarihi Osmanlı evlerinin restorasyonu için bir yıldır yoğun bir çalışma sürdürülüyor. Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, amaçlarının hem bölgenin tanıtılması hem de kaybolmaya yüz tutan lüle taşı ve gümüş işlemeciliği sanatlarının yeniden ekonomiye kazandırılması olduğunu belirtiyor. Eskişehir-Ankara Karayolu'nda üç yıl önce geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden Denizli eski Valisi Recep Yazıcıoğlu'nun hayatını anlatan Köprü dizisiyle gündeme gelen, Odunpazarı semtindeki yaklaşık 100 evin restorasyon çalışmalarını kapsayan ilk etap önümüzdeki günlerde tamamlanacak. Bölgede yaklaşık bin evin iyileştirme çalışmalarının sona ermesiyle hem ev pansiyonculuğu ve küçük çapta işletmelerin sayılarının artması hem de Eskişehir ile özdeşleşen lüle taşı ve gümüş işlemeciliğinin ekonomiye katkı sağlaması bekleniyor. Projenin sona ermesiyle yılda 250 bin turist, 5 bin kişiye iş imkânı ve 50 milyon YTL'lik ekonomik girdi hedefleniyor.

'BU BİR VEFA BORCU'
Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı'nın başlattığı ve Devlet Planlama Teşkilatı tarafından 2005 yılı yatırım programına dahil edilen Odunpazarı Evleri'ni Yaşatma Projesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün yanı sıra İl Özel İdaresi, Anadolu Üniversitesi ve sivil toplum örgütleri tarafından da destekleniyor. Odunpazarı'nda doğup büyüyen Belediye Başkanı Sakallı, her adımını takip ettiği projeyle ilgili olarak "Bir belediye başkanı olarak hem doğduğum hem de ilk gençlik yıllarımın geçtiği bu coğrafyanın tanıtımı benim için bir vefa borcuydu," yorumunu yapıyor. Belediye Başkanı Sakallı, yaklaşık bin yıllık bir Türk yerleşimi olan Odunpazarı'nın Osmanlı'nın ilk parasının basıldığı ve hutbe okutulduğu yer olduğunu kaydederek, bölgedeki evlerin sivil Türk mimarisinin en güzel örneklerini yansıttığını söylüyor: "Temel amacımız, sahip olduğumuz bu kültürel mirasın günyüzüne çıkarılması ve gelecek kuşaklara aktarılması. Projede sadece ev ve sokakların restorasyonu değil, aynı zamanda girişimcilere verilecek destek ile bölgede sosyalleşmeyi sağlamayı da amaçlıyoruz."

KARŞILIKSIZ KREDİ
Odunpazarı Evleri'ni Yaşatma Projesi kapsamında bölgedeki girişimciler, KOSGEP (Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi) ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafından karşılıksız olarak destelenecek. Buna göre ev pansiyonculuğu yapacak ya da küçük bir işletme kuracak bölge sakinlerine KOSGEP, 5 bin YTL değerinde hibe kredisi, Sosyal Yardımlaşma Vakfı ise malzeme desteği sağlayacak. Beypazarı ve Safranbolu evlerinden farklı olarak, Osmanlı sivil mimarisinin altı farklı örneğinin bir arada olduğu projenin tamamlanmasıyla lüle taşı ve gümüş işlemeciliğinin de ekonomiye kazandırılması amaçlanıyor. Taş döşenen yollarda bitişik nizamlı olarak uzanan Osmanlı evlerinin her birinin ayrı bir hikâyesi var. Bölgede Eskişehir'e yaptığı ziyaret sırasında Atatürk'ü evinde ağırlayan Cumhuriyet döneminin ilk milletvekillerinden Yeşil İbrahim Efendi'ye ait ev ile Arif Nihat Asya ve Said-i Nursi'ye ait evler de bulunuyor. Bölgede bakımsızlık nedeniyle kullanılamayan yaklaşık üç asırlık dönemin ticaret merkezi Atlıhan'ın yanı sıra Mevlevilik'e ait eserler de restore ediliyor. Din turizmine de katkı sağlayacak tarihi eserler arasında; 1525'te yapılan Kurşunlu Cami ve Külliyesi, Tiryakizade Hasan Paşa Cami, Mevlevilik tarikatının Kadiri kolundan Kutup Şeyh Nusreddin ile Şeyh Şehabettin Türbeleri de restore edilecek.

Canan YILMAZ / MERKEZ

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 'Tarih Türkiye'de moda olduysa sayemdedir'
 'Geçmişi yazarken otosansüre mecbursunuz'
 'Maymun iştahlıyım, sanayici de olmak istiyorum'
 'Hayat beni tasarımcı olmaya itti'
 'Bizim aile genetiksever'
 Türk-Yunan dostluk konserleri
 Rujum olmadan asla
 Yeni sahibi olun
 Bulana ödül verilecek
 Kırmızıda durup yeşilde geçiyor
 Gözünü oyun bürümüş
 'Yaşar Kemal beni cezalandırdı'
 Simsiyah bir yılbaşı
 En tatlı renkler
 'Bebeğimi taşır mısın?'
 İpek eşarpta devrim
 Hoşgeldin 2007 partileri
 Sırlar su yüzüne çıkıyor
 'Erkeği yoldan çıkaracak kadını içeri almamak lazım'
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
REFİK DURBAŞ
İstanbul ressamı Civanyan
Babası Hovhannes Ağa, Sultan...
SUNAY AKIN
O hokka... O kalem!..
İSTANBUL'UN kültür yaşamına...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.