kapat
   
07 Ocak 2007 Pazar
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"Erdoğan C.Başkanı olmamalı"

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bekar da olsa, eşinin başı açık da olsa, anlayışı, zihniyeti, uygulamaları, kişiliği, bulunduğu nokta dolayısıyla Cumhurbaşkanı olmaması gerektiğine inanıyoruz'' dedi.

Baykal, Erdoğan'ın ''Başbakan olarak partisinin başında kalarak seçime girmesinden büyük mutluluk duyacağını'' söyledi.

ATV'de yayınlanan ''Doğruya Doğru'' programında soruları yanıtlayan Baykal, eşi Olcay Baykal ile ilgili tartışmaları değerlendirirken, eşler üzerinden siyaset yapılmasının hoş karşılanmayacağını belirtti.
Son
zamanlarda eş tartışması ile gündemin değiştirilmek istendiğini ifade eden Baykal, ''Bunun altında gerçek bir konuyu, sorunu maskeleme çabası yatıyor. Türkiye, bir Cumhurbaşkanlığı tartışmasının içinden geçiyor. Cumhurbaşkanlığı tartışmasını, bir eş tartışmasına indirgeme çabası seziyoruz'' dedi. Konunun hiç bir şekilde kendilerine ihale edilemeyeceğini söyleyen Baykal, hiç bir zaman aile ve eş konusunu siyasi tartışma zeminine çekmediğini ifade etti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Konya'da yaptığı bir açıklama ile tartışmaları kendi eşinin üzerine çekmek istediğini savunan Baykal, ''Biz Sayın Başbakan bekar da olsa, eşinin başı açık da olsa, anlayışı, zihniyeti, uygulamaları, kişiliği, bulunduğu nokta dolayısıyla Cumhurbaşkanı olmaması gerektiğine inanıyoruz'' dedi.Başbakan Erdoğan'ın eşinin başörtüsüyle değil, kendisinin başının içiyle ilgilendiklerini söyleyen Baykal, Erdoğan'ın, konuyu o zemine çekmek istediğini savundu.

'OLCAY'IN 33 YILLIK TERCİHİ'

TBMM Bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olmaması için 30 madde saydığını belirten Baykal, ''Eşlerinin başının örtüsü kocalarının ayıbını örtmez, o nedenle sen eşinin arkasına saklanma, kendi hesabını kendin ver demek istedim. Bunu eşine yönelik saygısızlık gibi algılamak istediler'' diye konuştu.
Baykal, şimdi de eşi Olcay Baykal'ın siyasi tartışma konusu haline dönüştürülmek istendiğini belirterek, şunları söyledi:
''Olcay, benim bütün siyasi yaşamım boyunca hep siyasetin bir parçası olmamaya bilinçli olarak özen göstermiştir. Bu, kendi tercihidir, bu 33 yıllık tercihidir. Hiç bir zaman bir siyasetçi eşi havalarına girmemiştir. Siyasetçi eşi gibi herkese akıl, fikir verme rollerine kesinlikle kalkışmamıştır ya da benim siyasetimin bir aksesuarı haline bilinçli olarak dönüşmemiştir. Olcay'ın kendi yaşam çizgisi var.''

'EŞİM HİÇ BAKAN KARISI HAVASINA GİRMEDİ'

Eşi Olcay Baykal'ın, meslek hayatını saygın şekilde sürdürdüğünü, 32 yıl önce Maliye Bakanı olduğunda da eşinin hiç bir zaman ''bakan karısı havasına girmediğini'' anlatan Baykal, şu anda da aileyi temel alan bir anlayış içinde beraberliklerini sürdürdüklerini kaydetti.
Baykal, iki çocuklarını kimse farkına varmadan yetiştirdiklerini, devlet okullarında okuttuklarını, şu anda ikisinin de devlete hizmet ettiğini belirterek, ''Ne medyatik ne sosyetik hiç bir haberin konusu olmadık. Normal bir Türk ailesiyiz. Sosyetik, medyatik olma gibi merakımız, şöhret arayışımız yok. Biz görevimizi yapıyoruz. Ama görevimizi yaparken ben, onun tadını çıkarma, çalımını yapma anlayışında değilim'' diye konuştu.
Evinin önünde polis kulübesi olmadığını, alışverişe kendisinin çıktığını belirten Baykal, bunun yıllardan beri böyle sürdüğünü kaydetti. Baykal, eşinin ve kendisinin yaşamına saygı gösterilmesini istedi.

'CUMHURBAŞKANI OLMASI SAKINCALI'

Deniz Baykal, ''Şöhreti ve parayı taşımak kolay değildir. Biz parayla insan olmadık. Kimsenin ailesine, eşine yönelik bir suçlama yapmadık, bundan sonra da yapmayız. Olayın esası, Başbakanın Cumhurbaşkanı olma arayışının toplumda tartışılamaya başlanmasıdır ve bizim burada toplum adına bir görev yapmamızdır'' dedi.
Başbakan'ın, Cumhurbaşkanı olmasında sakınca olduğunu, bunun Türkiye'de gerilimi artıracağını düşündüklerini ifade eden Baykal, Başbakan Erdoğan ile bir husumeti olmadığını vurguladı.
''Baykal'ın, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olmasını gizliden gizliye istediği'' iddialarının hatırlatılması üzerine Baykal, ''Bunlar dedikodu, böyle bir şey olur mu? Demokrasi, hukuk, Anayasa, meşruiyet içinde yanlış olduğuna inandığımız bir konuyla ilgili ne yapmam gerekiyorsa onu yapıyorum. Başbakan olarak partisinin başında kalarak seçime girmesinden büyük mutluluk duyarım'' dedi.

'SEZER'İN SİYASETE GİRMESİNDEN SEVİNÇ DUYARIM'

Cumhurbaşkanlığı seçiminin sağlam hukuki zemine oturması gerektiğine işaret eden Baykal, Cumhurbaşkanı arayışı konusunda uzlaşı olması gerektiğini vurguladı.

Baykal, ''Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i partinizde siyaset yapmaya davet ettiniz mi, etmediniz mi?'' sorusuna, ''Hayır böyle bir davet yapmadık. Bu, sayın Cumhurbaşkanının konumuna saygısızlık olur. Bağımsız ve tarafsız kimliğine saygılıyım'' yanıtını verdi. Baykal, ''Cumhurbaşkanının, siyasete girme kararı alması halinde bundan onur duyacağını'' daha önce de söylediğini hatırlatarak, böyle bir kararını öğrenmesi halinde büyük sevinç duyacağını söyledi.

Başbakan Erdoğan'ın, ''kadrolaşmanın en kaşarlısını CHP yapmıştır'' şeklindeki sözlerinin hatırlatılması üzerine de Baykal, ''O söylemi Başbakana bırakıyorum. Sayın Erdoğan niçin Cumhurbaşkanı olmamalıdır, bir nedeni de bu işte. Böyle konuşan bir insan Cumhurbaşkanı olmamalıdır. Ona 'kaşarlı', buna 'ananı da al git', diğerine 'yan gelip yatma', 'git ulemaya sor' diyen bir anlayış, Cumhurbaşkanı olur mu? Olmaması lazım'' diye konuştu.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Demokrat Parti'nin 61. Kuruluş Yıl Dönümü
 100 bin Peşmerge katliam için bekliyor
 Kapı kavgası sürüyor
 AKP'li vekiller Baykal'ı korudu
 Başer: İstifa etmeyeceğim
 Erdoğan, Yıldırım'ı yalnız bırakmadı
 Milletvekili ebesiyle buluştu
 Çelik'ten hasta müdüre vefa
 Hikmet Çetin'in ilginç şapkası
 MİT televizyondaki ajanların peşinde!
 Çok dilli yönetim savunması
 AKP'liler MİT'i eleştirdi
ERDAL ŞAFAK
Kanlı sınırlar
Milli İstihbarat Teşkilatı...
MUHARREM SARIKAYA
"Çarşıda Olcay'ı kıskandım..."
Sabah alışverişe...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
MİT'in yeni doktrini
MİT Müsteşarı'nın 80'inci yıl...
YAVUZ DONAT
Son nokta... 10 nokta
Bir haftadır Güneydoğu'yu...
Kaçtığı töreyle yine tehdit edilince katil oldu
Mardinli B.D. berdelden kaçtığı İstanbul'da 70 yaşındaki Suhendam...
'Beni makamında elle taciz etti'
Aksaray Vali Yardımcısı'yla yasak aşk yaşadığı iddia edilen A.K. "Ona...
Büyüsün, belki bir gün düzelir
Büyüsün, belki bir gün düzelir
ABD'li özürlü kızın büyümesinin durdurulması büyük bir tartışma...
"Allah'ın bana uyarısı"
Üniversite öğrencisi Ulutaş'ın 3'üncü kattan düştüğü manken Dinç'e...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu