kapat
   
06 Ocak 2007 Cumartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kemal Unakıtan, dün Birleşmiş Milletler Türkiye Koordinatörü Ayupun (solda) kabulü sırasında gazetecilerin konu ile ilgili soruları üzerine, Bakanlar Kurulundan sonra Başbakanımız bizi talimatlandıracak. Şu anda iptal yok dedi.
Başbakan 'elektrikte fişi çekti'
'Çok ağlarsınız' demişti
'Tahkim maddesi yoktu, bence daha hayırlı oldu'
Dağıtım ihalelerini bekleyen gruplar

Başbakan 'elektrikte fişi çekti'

Başbakan Erdoğan'ın Lübnan dönüşü uçakta gazetecilere yaptığı, 'Elektriği şimdi özelleştirmeyiz' açıklaması, enerji sektörüne bomba gibi düştü..



Başbakan 'elektrikte fişi çekti'

Erdoğan, 'Zam yaparlar faturası bize çıkar, elektriği şimdi özelleştirmeyiz' deyince 19 Ocak'ta 3 dağıtım bölgesi için yarışmayı bekleyen ve 82 teklif veren şirketlerin gözü Ankara'ya çevrildi. Unakıtan, "Bilgim yok" dedi Dağıtımda özelleştirme sürecinde yer almak üzere bekleyen şirketlerin yöneticileri, Erdoğan'ın açıklamasının 3 dağıtım bölgesini etkilememesini ümit ederek, "Yabancı ortaklara bunu açıklamamız zor olacak" diyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Lübnan dönüşü uçakta gazetecilere yaptığı, 'Zam yaparlar faturası bize çıkar, elektriği şimdi özelleştirmeyiz' açıklaması, enerji sektörüne bomba gibi düştü. Bu sözlerle birlikte Sakarya, Ayedaş ve Başkent Elektrik için 19 Ocak'ta yapılacak olan özelleştirme ihalesinin geleceği de belirsiz hale geldi. İhalede yarışmak için bekleyen ve üç bölge için 82 teklif veren özel sektör için ihale 'muammaya' dönüşürken, Başbakan'ın 'elektrikte özelleştirme yapmayız' görüşünden Maliye Bakanlığı'nın da Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖİB) da haberdar olmadığı ortaya çıktı. Başbakan'ın açıklamaları ilk anda İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem gören enerji şirketleri hisselerinin fiyatları üzerinde kendisini gösterdi. Borsa'da işlem gören Ak Enerji, Park, Aksu, Zorlu ve Ayen Enerji hisseleri değer kaybetti. Bu arada yerli ve yabancı şirket yöneticilerinin Erdoğan'ın açıklamalarıyla ilgili bilgi almak üzere başta Başbakanlık olmak üzere, Maliye Bakanlığı, Enerji Bakanlığı ve ÖİB'den bilgi almak için telefonlara sarıldığı ifade edildi. Piyasada dağıtım özelleştirmelerinin seçim sonrasına kaldığı konuşulmaya başlandı.

KRİTİK
PAZARTESİ
Bu gelişmeler üzerine ilk resmi açıklama Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'dan geldi. Unakıtan, Birleşmiş Milletler Türkiye Koordinatörü Mahmut Ayup'un kabulü sırasında gazetecilerin konuyla ilgili soruları üzerine, "Kesin olarak da bilgiye sahip olamadım. Pazartesi, Bakanlar Kurulu toplantısından önce, toplantı sırasında veya sonrasında ümit ediyorum Sayın Başbakanımız bizi de bu konuda bilgilendirecek, talimatlandıracak'' derken, bugün itibariyle bir iptal kararının olmadığını söyledi. Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz dağıtım özelleştirme sürecinde yer almak isteyen ve ihaleyi bekleyen gruplardan biri olan Zorlu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Başbakan'ın sözlerinin 'doğru veya yanlış' gibi değerlendirilemeyeceğini belirterek, "Bugüne kadar hükümet çok güzel özelleştirmeler yaptı, hakkını vermek lazım. Bunda da değerlendirme onların takdirlerine kalmış. Ancak bir an önce özelleştirmelerin sonuçlanması gerektiğini düşünüyorum. Bu tür olaylar yabancı yatırımcının kafasında soru işareti yaratıyor" dedi. "Niye özelleştirme yapılmıyor diye feryad edecek halimiz yok" diyen Zorlu, 'Peki özel sektör olarak ihaleyi aldığınızda zammı gündeme getirir miydiniz?' sorumuza şu yanıtı verdi: "Dört yıldır hükümet elektriğe zam yapmadı. Oysa bunun hammaddesine zam geldi. Hesap kaçınılmaz. Ancak zam gelecek diye bugünkü yatırımları engellemek ne kadar doğru; bu da tartışmaya açık." Öte yandan isminin açıklanmasını istemeyen bir başka şirket yöneticisi de elektrikte özelleştirme sürecinin durması kararının 3 bölgenin özelleştirme sürecini etkilemeyeceğini belirterek, "Zaten bu bölgeler özelleştirilse bile devir işlemi 2007 sonundan önce olmaz. Bu nedenle Başbakan'ın dediği gibi zam konusunun gündeme gelmesi mümkün değil. Üstelik şartnameye göre dört yıl boyunca elektrikte tarifeleri devlet belirleyecek. Yani özel sektörün ben zam yaptım diye ortaya çıkması doğrusu beklemiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

82 TEKLİF VERİLMİŞTİ
Elektrik dağıtım bölgelerinden Başkent, Sakarya ve İstanbul Anadolu yakası için çıkılan ihaleye katılacak yatırımcılar için ön yeterlilik başvuru süresi 4 Ekim 2006'da sona ermişti. Dağıtım ihaleleri için özelleştirmede, ön yeterlilik alan 82 firma ekim ayı sonunda belli olmuştu. Başkent Elektrik Dağıtım AŞ, Ankara, Kırıkkale, Zonguldak, Bartın, Karabük, Çankırı ve Kastamonu illerini kapsıyor. Sakarya Elektrik Dağıtım AŞ kapsamında ise Sakarya, Bolu, Düzce ve Kocaeli bulunuyor. Son teklif süresi 19 Ocak 2007 olarak belirlenmişti.

Enerji şirketleri değer kaybetti

Hisse Günlük kayıp(%)
Ak Enerji 5.16
Aksu Enerji 2.91
Ayen Enerji 3.69
Zorlu Enerji 3.83
Park Elektrik 5.07

Hacer GEMİCİ/EKONOMİ


1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Vatandaş kira ve gıdada enflasyona mağlup oldu
 Son 1 yılda bir depo benzin 2 $ zamlandı
 TOKİ, dar gelirlinin ödemesini evi teslim ettiğinde...
 27 Aralık'ta elektriğe en pahalı fiyatı ödedik
 Asgari ücretlinin son vergi iade tutarı 397 YTL olacak
 Bakan Tüzmen: Gümrüklere 2 bin kişi daha alınacak
 Memura % 2.01 işçi emeklisine % 1.5 fark ödenecek
 Geçen sene 'kıyak emekli' başkanların altın yılı oldu
 Merkez'in döviz rezervi 60.8 milyar dolarla rekor kırdı
 Amazon.com'un sahibi uzaya gidiyor
 2007'den mali piyasa da reel sektör de umutlu
 'İran gazı gelmezse sanayide kesinti yapılması kaçınılmaz'
 Tüketici kredileri 2006'da yüzde 62.1 oranında arttı
 TEB'den GS'lilere özel B tipi likit fon
 Lojistik devi Reysaş, şimdi kahve kokusunu yayacak
 Dalgalanma Renault'un satışını yüzde 21 düşürdü
 Mısır yolcusu Doğuş'a yeni temsilcilik yolu
 Şirketlerden
MELİHA OKUR
Türkiye, Irak pazarını kaybediyor mu?
2007 yılı zor bir...
'Sigara içen hastayı ameliyat etmeyelim'
Göğüs hastalıkları uzmanı profesörün makalesi tıp dünyasında tartışma...
"Pencereyi kapı sanıp çıkmaya kalkmış"
Üniversiteli Gülşen Ulutaş'ın pencereden düşmesiyle ilgili sorgulanan...
Taşar'ın cenazesinde küskünler de buluştu
Taşar'ın cenazesinde küskünler de buluştu
Mustafa Taşar'ın cenazesi eski yeni pekçok siyasetçiyi ve bazı küskün...
Metin'in büyümesine asla mani olmazdım
Metin'in büyümesine asla mani olmazdım
Türkan Sabancı'ya, "ABD'li Ashley gibi, oğlunuzun büyümesini durdurur...
IMKB
E: 38.435 D:% -1,46
DOLAR
S: 1,440 D:% 1,089
EURO
S: 1,875 D:% 0,563
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu