kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Yaşar Kemal beni cezalandırdı'
'Yaşar Kemal beni cezalandırdı'
'Roman yazacağım'

Çok okudu kazandı

Bir internet sitesinin roman bilgi yarışmasında, 58 sorudan 57'sini bilerek büyük ödül olan arabanın sahibi oldu. Şimdiki hedefi ise bir roman yazmak.


'Yaşar Kemal beni cezalandırdı'

İdeefixe.com'un düzenlediği Roman Bilgi Yarışması'nda birinci olarak araba kazanan Onursal Apaydın sadece Yaşar Kemal'in Yer Demir Gök Bakıradlı romanını bilemedi. Apaydın şimdiye kadar hiç kitabını okumadığı için Kemal'in kendisini cezalandırdığını düşünüyor.

Sanal âlemde Türkiye'nin en büyük kültür ürünleri mağazası İdeefixe.com'da bir ay süren Roman Bilgi Yarışması'nın birincisi belli oldu. Ahmet Hamdi Tanpınar'dan Gabriel Garcia Marquez'e kadar 58 farklı yazarın eserlerinden alıntılar yapılarak hazırlanan yarışmada amaç, alıntıların hangi kitaba ait olduğunu bulmaktı. Bursa'da yaşayan 39 yaşındaki ekonomist Onursal Apaydın, 58 sorudan 57'sini bilerek büyük ödül Grande Punto'yu kazandı. Apaydın, iyi bir kitap okuyucusu olmakla yetinmeyip kendi romanına imza atmaya hazırlanıyor.

TATİLLERDE OKURUM
-
Size bir kitap kurdu diyebilir miyiz ?
- Bir zamanlar kitap kurduydum, her gün farklı bir kitap okuduğum dönemler oldu. Üniversite yıllarımda son paramla yemek yemek yerine kuru ekmek ve kitap kombinasyonunu tercih ettiğim zamanlar da olmuştur. Son dört beş yıldır ise sadece boş zamanlarımda, yolculuklarda ve tatillerde okuyabiliyorum. Ama okumak düşüncesi her zaman aklımdadır. Bu yüzden yeni çıkan kitapları ve eleştirilerini yakından takip ederim ve ilk fırsatta alacağım kitapların bir listesi hep zihnimde dolaşır.

- Kitapları bir paragrafından hatırlamak konusunda kendinize güvenir misiniz?
- Aslında hiç güvenmem, yarışmada hatırladığım kitapları bile kontrol etmem gerekti bu yüzden. Alıntıyı görür görmez hatırladığım roman sayısı sadece altı. Ancak eğer olayların geçtiği belirgin bir yer, unutulmayacak karakterler veya yazarın belirgin bir tarzı varsa ve daha da önemlisi o kitap bir şekilde beni etkileyerek hafızama kazınmışsa durum farklı. Boyalı Kuş' tan yapılan alıntı örneğin... O kadar beğenmişim ki, aradan geçen 20 yıl unutmama yetmemiş. Oysa Uçuş Korkusu hafızamdan neredeyse tamamen silinmiş 20 yılda.

- Okumayla aranız nasıldır?
- Okumak benim için başka bir dünyaya geçiş kapısı. Kapıdan bir kez geçince hemen geri dönmek istemiyorum. Dolayısıyla yatmadan önce 50 kitap sayfası okuyacak türde birisi değilim. Kesintisiz bir boş zaman gerekiyor. Tatillerde günde bir kitap okurum ve bu da ortalama günde altı saattir. Diğer zamanlarda ise ayda bir roman ancak okuyabiliyorum.

- Bu alıntıların yer aldığı kitapların kaçını okumuştunuz? Her alıntı size bir şeyler çağrıştırdı mı?
- 17'sini okudum. Okumadığım kitaplardan da altısının filmini seyrettim. Okuduğum ya da filmini izlediğim kitapların hepsini bir çırpıda hatırlayamasam da çağrışımları oldu ve dolayısıyla bulmak da daha kolay oldu. Okumadığım kitaplardan sadece birinde yazarın tarzı ve geçtiği mekân dolayısıyla doğru çağrışım oluştu. Ancak diğer çağrışımlar daha çok, yanıltıcı idi. Örneğin kesinlikle Türk bir yazardan olduğunu düşündüğüm bir alıntı yabancı çıktı. Latin edebiyatından olduğunu düşündüğüm bir alıntı ise bir Türk yazara ait çıktı.

'İNTERNETTE ARAŞTIRDIM'
- Kitapları nasıl buldunuz? Kitapçılarda, kütüphanede uzun zaman geçirdiniz mi?
- Çok zor bulabildim, ki aslında bulmuş sayılmam, tahmin edebildiğim üç kitap vardı. Bu kitapları arayarak beş saatimi kitapçılarda geçirdim ama bu samanlıkta iğne aramaktan farksızdı. Sadece şüphelendiğim seçenekleri elememe yaradı. Evdeki kitaplığı ve bir arkadaşımın kitaplığını gözden geçirdim, bu da yaklaşık üç saatimi aldı ve sadece okuduğum kitapların bir kısmını doğrulamamı sağladı. İnternet aramaları bunun on katı zaman aldı. Neredeyse bütün kitapları internetten buldum ya da doğrulattım. Sadece Yer Demir Gök Bakır'ı bilemedim, alıntı aslında Ortadirek'e aitti. Yaşar Kemal'i hiç okumamış olmamın hak edilen fakat hafif kalan cezasıydı bu. "Yaşar Kemal onu hiç okumamış olmamın intikamını alıyor benden," dedim eşime.

- Evinizdeki kütüphanenizde kaç kitap var?
- 200 civarında kitap var. İkinci kez okuma ihtiyacı duyduğum kitap sayısı çok azdır ve bu yüzden arkadaşlarıma verdiğim kitapların geri dönmesi için geçmişte pek de üstelememişimdir. Bugüne kadar kaç kitap okuduğumu sorarsanız da bin gibi bir tahminde bulunabilirim.

EYLEM BİLGİÇ

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Gözünü oyun bürümüş
 Simsiyah bir yılbaşı
 En tatlı renkler
 'Bebeğimi taşır mısın?'
 İpek eşarpta devrim
 Hoşgeldin 2007 partileri
 Sırlar su yüzüne çıkıyor
 'Erkeği yoldan çıkaracak kadını içeri almamak lazım'
 'Herkes hastaneye çiçek götürür, ben hemen pijama dikip...
 Bırakın yağmur yağsın
 Bu dergiye arşivinizde yer açın
 Saati 10 dolara çalış, gez ama rehin kalma
 Basketçiler centilmenliği öğreniyor
 'Hidayet Türkoğlu gibi eee, hımm... demesinler'
 Evdeki gibi rahat olsun
 İletişimde çıplak devrim
 Hayatı kolaylaştıran tavşancık
 İnekten tuvaller
 O zamanlar her şey farklıydı, aşklar da...
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
REFİK DURBAŞ
Üç arkadaşın üç yılbaşı hikâyesi
Postacı, Profesör...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.