kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Küresel ısınmanın tadını çıkaralım!
Küresel ısınmanın tadını çıkaralım!
Rolling Stones grubun, Rolling Stone derginin adı
Geçen haftadan notlar:

Küresel ısınmanın tadını çıkaralım!


Havalar böyle giderse güneyde sezon hiç bitmeyecek gibi... Betonlaşmış koylarımızda günlüğü 15 dolara tam pansiyon kalıp, saunalarda masaj yaptıracak, akşamları Serdar Ortaç'la coşacağız
Küresel ısınmaya çözüm olabilecek son popüler teori şu: Amerikalı bilim adamları uçaklarla kutup bölgelerine bazı partiküller içeren gazlar salınca buzların erimesi engellenecek. Yani kutuplara klima takmaktan söz ediyorlar bir bakıma. Bir tür iklim bombası olarak da düşünebileceğiniz bu uygulamayı öneren de meşhur Yıldız Savaşları projesinin mimarlarından Edward Teller'ın en sevdiği öğrencisi Lowell Wood. Teller, Kubrick'in meşhur Dr. Stangelove filminde Peter Sellers'ın canlandırdığı karakterin, yani Strangelove'ın esin kaynağı. Yıldız Savaşları projesi Reagan'dan sonra ilgi görmediğinden ve Sovyetler çökünce çöpe atıldığından Teller, yeni meşgaleler bulmuş. Biri, ay yüzeyinin altında dev bir nükleer patlama yaratarak dipteki suyu açığa çıkarmak. Böylece ayda bir atmosfer oluşacağına inanmış. Ama son anda bütçe çıkmadığından bu da iptal olmuş. Herhalde aylı şarkılar çöpe giderdi. Zira aydede kırmızı bir radyasyon topu olurdu, ama olsun. Teller ve Wood gibi Pentagon'a proje üretip generallere ve senato üyelerine sokuşturarak bütçe alan bilim adamları için bunlar sıradan işler ve sıradan sonuçlar.

DENGELER ALT ÜST OLACAK
Lafı daha uzatmadan sadede geleyim. Wood Bey, tarihteki dev yanardağ patlamalarının ardından dünya sıcaklığının birkaç derece düştüğü tespitinden hareketle buna benzer bir etkiyi sadece kutuplar üzerinde yaratıp kontrol edebileceğine inanıyor. Bazı başka bilim adamları ise bunun tüm dengeleri alt üst edip zincirleme olarak farklı doğa olaylarına yol açacağını söylüyor. Onlara göre iklim çok karmaşık bir yapı ve bir değişiklik her şeyi altüst edip hesap edilemeyen sonuçlar çıkarabilir. Biri şöyle diyor: "Dalgalı bir denizde bir sandalın içinde iki kişi düşünün. Zaten sallanan sandalda biri kalkıp sandalı iyice sallamaya başlıyor. Sonra diğeri dengelemek için ters yönde sallıyor ki sandal yine eskisi gibi normale dönsün. Doğru olan bu mu? Yoksa yerinden kalkanın tekrar oturması mı?" Lowell'ın teorisi sandaldaki ikinci adam. Ama bunları dinlemektense Kongre'den bütçe çıkarmak ve generalleri ikna etmek önemli. Bundan sonra böyle bir uygulama için bizden izin alacaklarını sanmıyorum. En önemlisi ise bu projenin klorofloro karbon salınımını durdurmanın ekonomiye yaratacağı maliyetin binde biri olması. Hani şu Amerika'nın imzalamadığı Kyoto Anlaşması var ya. İşte Amerika, onu bundan sonra da imzalamamanın yolunu bulmuş görünüyor. Wood'a göre eğer kutuplara klima takılırsa istediğiniz kadar karbon salın dünya ısısı sabit kalacak.

DALYAN'A ÖZEL TUR
Bu yazdıklarım eğer size hayal ürünü ya da bilimkurgu filmi senaryosu gibi geliyorsa yanılıyorsunuz. ABD'de bir iki yıl içinde bu uygulamaya geçilmesi ciddi olarak düşünülüyor. Kim durduracak, Birleşmiş Milletler mi? AB mi? Benim tek yapabildiğim güneşin tadını çıkarmak. Size de tavsiye ederim. Hem güneyde sezon hiç bitmeyecek artık düşünsenize. Bizim zeki Anadolu insanımız küresel ısınma turları bile yapabilir. Bugün okudum, Dalyan'da sular 30 metre çekilmiş. Görmeye gitmek isteyebilir insanlar. Hem beton koylarda günlüğü 15 dolara tam pansiyon istediğimiz kadar kalıp, saunalarda masaj yaptıracak, akşamları Serdar Ortaç'la coşacağız. Gerisini sonra düşünürüz.
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 İçinizi ısıtacak kupalar
 Empire sunar
 Etiketi tak, arkadaşını tut
 Teknolojiye kadınsı dokunuş
 Fotoğraf dünyasına bir yolculuk
 Güler Sabancı'nın bayram hediyesi
 Evlenme teklifinin Kare As'ı
 İstanbul Hazineleri ortaya çıkıyor!
 Uluç'un üç boyutlu maceraları
 Tempolu ve kavgalı geçen konferansın ardından
 Lezzet durağı
 Haydi parti başlasın
 Yıka, kurut, giy ve çık...
 Çöp tenekesinden doğan kitap
 Güne çocuklarıyla eşini uğurlayıp başlıyor
 Çekici bir kadın oluverdi
 Empire Sunar
 dvd ekranı
 Likörünüzü nasıl alırdınız?
    Yazarlar
    Alışveriş
    Yaşam
    Ajanda
  » Güncel
    Gezi
ATİLLA DORSAY
Dünya artık öylesine küçüldü ki...
Kızılay'ın iki yıl...
MEHMET TEZ
İstanbul'un ellerinden öptük bu bayram
Yılbaşı ve bayram...
Ashley için hayat altı yaşında durdu
Ashley için hayat altı yaşında durdu
Beyin hastalığı yüzünden yarı ölü haldeki ABD'li Ashley'nin ailesi,...
CIA yöneticileri bile Türkiye'ye ava geliyor
CIA yöneticileri bile Türkiye'ye ava geliyor
Pepe, av tutkunu yabancıların Türkiye'de tanesi 50 bin dolara yaban...
Çankaya'da kritik göreve sürpriz atama
CUMHURBAŞKANI Ahmet Necdet Sezer görev süresinin bitimine...
Samanyolu TV'nin dizisine inceleme
SABAH'IN, "Testis haberine diziyle misilleme" başlığıyla...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.