kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Annelik için büyük şans 14. gün
Annelik için büyük şans 14. gün
Düzensiz adet kısırlık sinyali
Hamilelik için nasıl sevişmeli?
Ünlü uzmanlardan anne olma kılavuzu

Annelik için büyük şans 14. gün

Kadınların doğurganlığının dorukta olduğu en ideal zaman yumurtlama arttığı için kanamanın ertesindeki 14'üncü gündür. Spermlerin 48 saat yaşadığı göz önüne alınırsa, 10'uncu günden itibaren iki günde bir ilişkiye girmek, hamilelik için yeterlidir.

Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aydın Arıcı, doğurganlığı artırma yöntemleriyle ilgili soruları yanıtladı:

* Kadınlar, doğurgan olup olmadıklarını hamilelikten önce de öğrenebilirler mi? Detaylı bir inceleme ile tüplerin açık olup olmadığı kontrol edilebilir ama evli olmayan bir kadında bunun yapılmasını tavsiye etmiyorum. Bu test, çocuk yapmaya karar veren çiftlerde hamilelik olmamışsa yapılmalı. 35 yaşın altındaki kadınlarda bir yıl denemenin ardından, 35 yaşın üstündeki kadınlarda ise biraz daha kısa tutulabilecek sürede hamilelik olmamışsa, bu teste başvurulabilir. Kadınlarda yapılması gereken bir başka test ise yumurtlama düzeninin ve hormonların dengeli olup olmadığının araştırılması. Bunun için iki basit kan testi var. Birincisi, adetin üçüncü günü yapılacak yumurtalık ve yumurtalığı idare eden hormonların ölçülmesi. Diğeri de, adetin 21'inci günü yapılabilen ve yumurtlamanın olup olmadığının kontrol edildiği kan testi. Bu testler sayesinde; bir kadının hormonal düzensizliği ve yumurtlamada sorunları var mı, çok genel bir şekilde anlaşılabiliyor.

* Kadınlarda anne olma şansı ne zaman düşer? 35 yaşına kadar kadınların doğurganlığında pek bir değişiklik yoktur. Ama 20-30 yaş arası bir kadının en doğurgan çağlarıdır ve bu durum 3n'e kadar bu devam eder, ancak 35 yaşından sonra azalır. Rakam vermek gerekirse; eğer kadının düzenli bir ilişkisi varsa, tüpleri açıksa, eşinin sperminde hiçbir sorun yoksa ve kadın 35 yaşından gençse, hamile kalma şansı her ay yüzde 30-35 kadardır. 35 yaşından sonra bu oran giderek azalır. Önce yüzde 20'ye, sonra yüzde 10'a iner. Kadın n0 yaşına geldiğinde ise tedavi olmadan hamile kalma şansı her ay yüzde 10'dur. Günümüzde de doğumun ileri yaşlara atılması nedeniyle, kadınların doğurganlığı giderek azalıyor.

20-35 YAŞ ARASI İDEAL


* Doğurganlık için en uygun yaş ile annelik ve doğum için en ideal yaş aynı mı? Birbirine çok yakındır aslında bu yaşlar. Bir kadının gerek vücut yapısı, gerek yumurtalık üretimi ve gerek ruhsal olarak en sağlıklı olduğu yaşlar 20-35 yaş arasıdır.

* Bir çift tüp bebek tedavisine ne zaman başvurmalı? 35 yaşından genç çiftlerin en azından bir yıl doğal yollardan hamile kalmayı denemesi lazım. Ama elbette ki hemen görülen sorunlar varsa bir yıl beklemeye gerek yok. Örneğin bir kadın 3 ayda bir adet görüyorsa, bir yıl bekleyip sonra test yapalım demek anlamsız olur. Yani belirgin bir problem varsa, bunların tedavi edilmesi gerekir. Ama saat gibi işleyen bir durumda, bir yıl beklenmesi uygundur. 35'inden sonra bir yılın beklenmesi doğru olmayabilir. Daha erken; 6-9 ay gibi denemeden sonra sperm tahlili gibi testler yapılabilir. n0 yaşında çocuk sahibi olmak isteyen bir kişiye ise fazla vakit kaybetmeden test yaptırmasını ve bir sorun varsa üzerine gidilmesini tavsiye ediyorum.

* Kadınların bir yıl içindeki hamilelik şansı en fazla ne zamandır? Özel gün hesaplanabilir mi? Bir yılda hamilelik şansı, kabaca 35 yaşından genç kadınlarda yüzde 80'dir. O nedenle 35 yaşından genç çiftlerde 1 yıldan önce hamilelik oluşmamışsa paniğe kapılmamalarını tavsiye ediyoruz; çünkü yüzde 80'i hamile kalır. Ancak hamile kalamayan yüzde 20'sinde, testler yapılarak bir sorun var mı yok mu tespit edilir ve tedaviye geçilir. Adetin ilk gününden sonra 1n'üncü gün en çok beklenen yumurtlama günüdür. Sperm de n8 saat yaşadığına göre; biz kabaca 10'uncu günden itibaren gün aşırı ilişkiyle hamilelik şansının en yüksek seviyeye ulaşacağını tahmin ediyoruz.

ERKEKLERE SINIR YOK

* Erkekler için böyle bir zaman var mı? Sperm üretimi sürekli devam ettiğinden erkeklerde pek fazla kısıtlama yok. Ama spermin içinde sıvı kısmın da oluşması gerektiğinden; standart olarak gün aşırı yapılacak ilişki, hamilelik açısından en uygunudur. Sperm sayısı zaten çok iyi olan bir erkekte bu sürenin bir önemi yok. Bu sıklıkla ilişki gerçekleştirilmesi, sperm sayısı sınırda olan erkekler için geçerli.

* Kadınlar için de gün aşırı olmasının önemi var mı? İlişki sadece çocuk için gerçekleştirilen bir şey değil. İlişkinin en güzeli spontan bir şekilde olanıdır. O yüzden bir çifte ne sıklıkla ilişkiye gireceğini bir hekim söyleyemez, söylememelidir de zaten. Yumurta zaten ayda bir tek gün ortaya çıktığına ve sadece 2n saat yaşadığına göre; kadınlar açısından bir önemi yoktur bu ilişki sıklığının. Yeter ki yumurta olduğunda orada sperm de olsun. Kabaca; bir kadın için adetten sonraki 10, 12, 1n ve 16'ncı günler, hamilelik açısından en uygun günler. Ama çok önemli bir nokta var; bu konunun çiftler arasında stres yaratmaması gerekir. Eğer karşılıklı olarak bu konuda arzu ve istekleri varsa, bunun her zaman bir önceliği vardır. Tavsiye ettiğimiz bu ritmin çiftin doğal yaşantısını etkilememesi gerekir, yoksa bu durum strese neden oluyor.

* Süprizler nasıl olur? Bir ay boyunca sadece bir kez korunmadan ilişkiye girilirse zaten 7'de 1 hamilelik beklenir. O yüzden bunu sürpriz kabul etmiyorum. Ancak korunulmasına rağmen hamile kalınıyorsa, bu sürpriz olur.

ESRA TÜZÜN

DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Hamile kalmak için en ideal beden 36-38
 Elbisedeki kokuya dikkat!
 Makarna ye su içmiş gibi ol
 Dikkat! Her bahar doğurganlığınız artar
 Kahvaltıda da meyve yiyin
 İki kadeh içki şekeri önlüyor
 Kırışıklıklara kendi kanınızla veda etme zamanı
 Kardeşten kardeşe yumurta dokusu naklİ
 Sarmısağı yağlayıp saklayın
 Her yaşta yumurta yiyin
 Annelik için büyük şans 14. gün
 Hayatınıza hareket katın
 Açık hava anti-aging ilacı
 Vücudu baştan yaratmanın en yeni formülü: Lazerlipoliz
 Alışverişe botoks molası
Dr. Eren Eroğlu
Akciğer hastalığı gebeliğe engel mi?
Ben 24 yaşında...
Sosyetikler güzelliklerini doğal yöntemlere borçlu
Sosyetikler güzelliklerini doğal yöntemlere borçlu
Birçok kadın güzelleşmek için kozmetiklere büyük paralar yatırırken,...
Şöhret hiç korkutmuyor
Şöhret hiç korkutmuyor
atv'nin sevilen dizisi 'Avrupa Yakası'nda Gaffur'un kardeşi 'Zeynep'i...
"Kanseri yeneceğim"
Lenf kanseri teşhisi konan Siren Çarmıklı yakalandığı amansız...
Kıtalararası aşk
Kıtalararası aşk
Boyner Holding'in patronu Cem Boyner'in eski eşi Bilgün Dereli'den...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.