kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Saati 10 dolara çalış, gez ama rehin kalma
Saati 10 dolara çalış, gez ama rehin kalma
'Hiç pişman olmadık'
'24 saat hizmet veriyoruz'

Macera dolu Amerika

Yazın Amerika'ya gitmek isteyen öğrenciler, Work&Travel (WAT) programına başvuruyor. Saati 10 dolara çalışıp binlerce dolar kazanırken Alaska'daki balık tesislerinde rehin kalabiliyorlar.


Saati 10 dolara çalış, gez ama rehin kalma

İngilizce bilen ve yaz tatillerini hem çalışıp hem de para kazanarak değerlendirmek isteyen gençler, soluğu Amerika'da alıyor. Ama Alaska'ya gidenler, fabrikada 'rehin kalmak' gibi sürprizlerle karşılaşabiliyor.

Üniversite öğrencilerine yaz tatilleri süresince sezonluk bir işte çalışarak, ABD'de yaşamı ve kültürü tanıma fırsatı veren Work&Travel (WAT) programına her yıl dünyadan 100 bin genç katılıyor. Türkiye'den de geçen yıl bu programla 6 bin 500 üniversiteli ABD'ye gitti. Gençlerin Alaska'daki balık tesislerinde çalışmalarına rağmen, paralarını alamama ve rehin kalmaları gibi sorunlarla karşılaşmalarına rağmen, bu bölge hâlâ çok para kazanma hayali kuranların tercihleri arasında yer alıyor. Orta derecede İngilizce bilen, not ortalaması 2.00'nin üzerinde olan 18-26 yaş arasındaki binlerce üniversiteli genç, her yıl Amerikan kuruluşu CIEE'ın (Council of International Educational Exchange) sunduğu Work&Travel programına başvuruyor. Yaz tatillerini kapsayan bu program için öğrencilerin 2007 yılı başvuruları başladı bile. Yaklaşık 5.5 ile 10 dolar arasında değişen saat ücreti ile haftada 40 saat restoran, kafe, bar, eğlence parkı, fast food restoranlarda çalışan öğrenciler, dört ay boyunca ABD'de kalıyor. Son bir aylarını ABD'yi gezerek geçiren öğrenciler hem çalışıp hem de dillerini geliştirme olanağı buluyor. Programa katılan öğrencilerin büyük kısmı memnun geri dönüyor olsa da geçen yıl Alaska'da Egegik'teki Woodbine Balık Fabrikası'nda 60 Türk öğrencinin başına gelen ve 'kâbus' diye nitelendirdikleri olayları yaşama riski de bulunuyor. Geçen yıl 60 üniversiteli hem kötü muamele gördü hem de karşılıksız çek alarak, fabrikada rehin kaldı. Öğrenciler, Türk Dışişleri'nin devreye girmesi ile kurtulabilmişti. Bu kötü örneği hatırlatan şirket yetkilileri programa katılacak öğrencilere, aracı şirketin CIEE sertifikasına sahip olup olmadığının sorulması gerektiğinin altını çiziyor.

'10
BİN DOLAR KAZANDIM'
Geçen yıl Alaska'da balık fabrikasında çalışan ve üç ayda 10 bin dolar kazanan İTÜ öğrencisi Nedim Levi, bu bölgeyi tercih edecek öğrencilere "Çok çalışmaya hazır olmaları," uyarısında bulunuyor. Levi, Alaska'nın dünyanın en soğuk bölgelerinden biri olduğunu ve çalışma şartlarının da ağır olduğunu anlatıyor: "Ben çok şanslıydım. Çalıştığım fabrikanın yöneticilerinden biri Türk olduğu için beni yönetici olarak çalıştırdı. Kendime ait bir ofisim bile vardı. Ancak çalışma koşulları çok ağırdır. Ayakta ve inanılmaz bir balık kokusu ile gürültüde çalışılır. Kulak tıkacı olmadan çalışmak olanaksızdır. İki saatte bir sadece 10 dakikalık molalarda oturma şansınız olur. Sabah 06.00'dan gece 12.00'ye kadar çalışabilirsiniz. Balık olduğu sürece çalışılır. Benim gibi iyi para da kazanabilirsiniz. Balık olmazsa da her gün sizden 15 dolar yemek ve yatacak parası aldıklarından, para kaybederek de dönebilirsiniz. Ama bütün olay, kişinin kendi girişkenliği ile ilgili. Bir fabrikada iş bitince diğerine geçip iş bulabilirsiniz. Para kazananlar bu girişkenliktekiler. Aksi halde olan paranızı da kaybedersiniz. Ben bu yıl yeniden aynı bölgeye gidip, çalışmayı düşünüyorum. Üç ayda 10 bin dolar kazanıp, bir ayda da ABD'yi dolaştım."

Pervin KAPLAN

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Gözünü oyun bürümüş
 'Yaşar Kemal beni cezalandırdı'
 Simsiyah bir yılbaşı
 En tatlı renkler
 'Bebeğimi taşır mısın?'
 İpek eşarpta devrim
 Hoşgeldin 2007 partileri
 Sırlar su yüzüne çıkıyor
 'Erkeği yoldan çıkaracak kadını içeri almamak lazım'
 'Herkes hastaneye çiçek götürür, ben hemen pijama dikip...
 Bırakın yağmur yağsın
 Bu dergiye arşivinizde yer açın
 Basketçiler centilmenliği öğreniyor
 'Hidayet Türkoğlu gibi eee, hımm... demesinler'
 Evdeki gibi rahat olsun
 İletişimde çıplak devrim
 Hayatı kolaylaştıran tavşancık
 İnekten tuvaller
 O zamanlar her şey farklıydı, aşklar da...
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
REFİK DURBAŞ
Üç arkadaşın üç yılbaşı hikâyesi
Postacı, Profesör...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.