kapat
   
01 Ocak 2007 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Ağar’ın bürosunda Bayar Menderes’in fotoğrafları baş köşede asılı.
'Cumhurbaşka-nının bir kadın olmasını isteriz'
"Arda'ya sahip çıkılsın"
'En büyük üzüntüm'

Kadın olsun

Çankaya Köşkü'nde doğan Ağar'dan öneri: Cumhurbaşkanlığı'na kadın adayı destekleriz.

Polis babasının görevi nedeniyle Çankaya Köşkü'nde doğan DYP Lideri Mehmet Ağar, Çankaya tartışmalarına yeni boyut getirdi: "Sayısal gücümüz izin verse kesinlikle bir kadın cumhurbaşkanı belirlenmesi için çalışırız."

Modernleşme hızlanır
Kadınların güçlü olduğu ülkelerde modernleşmenin daha hızlı olduğuna dikkat çeken Ağar "Türkiye kadınların seçme seçilme hakkı konusundaki süreci, birçok modern devletten önde aşmıştır" diye konuştu.


'Cumhurbaşka-nının bir kadın olmasını isteriz'

Türkiye'nin başında bir kadın cumhurbaşkanı bulunmasını destekleyeceklerini belirten DYP lideri Mehmet Ağar, "Sayısal çoğunluğumuzun gerçekleşmesi durumunda bunun için harekete geçmekten kesinlikle çekinmeyiz" dedi.

DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, kısa bayram tatiline çıkmadan önce SABAH ekibini, partisine ait Bayar Köşkü'nde ağırladı. Partiyi daha önceki dönemlerde tek başına iktidara getiren liderlerin fotoğraflarının bulunduğu ünlü odasında sorularını yanıtladı. Ağar, sıradan bir politikacı değil. Çankaya Köşkü'nde doğmuş biri. Polis olan babası Zülfü Bey'in görevi nedeniyle Köşk'te doğan Ağar'ın göbeği annesi tarafından Köşk'ün bahçesine atılmış. Ağar, bu durumu şöyle yorumluyor: "O zamanki düşünceler öyle. Kimi çocuklarının göbeğini üniversitelere atardı, kimi askeri birliklere. Oğlunu ne görmek istiyorsa oraya. O zaman lojmanda da doğduğumuz için oraya atmakta bir zorluk çekmemiş. Ben Köşk'ü çok hayal meyal hatırlıyorum. Çünkü 2 yaşındayken ayrıldık."

SEÇİM
TAHMİNİ

Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçimine kilitlendi. Ancak Ağar genel seçimlerin de fazla uzakta olmadığını düşünüyor: "Ben en geç haziran ayının sonunda seçim bekliyorum. Çünkü Türkiye ekonomisinin bir yılda iki seçimi kaldırması çok zor. Keşke siyasi basiret hâkim olsa da ilkbaharda bu seçim gerçekleşse. Bu Meclis'in tâkati bitti. Cumhurbaşkanlığı seçimine kadar AKP grubu çeke çeke götürmek istiyor. Sorunları çözemiyorlar, ilerleme yok. Ondan öteye de gidecek bir tâkati kalmayacaktır." AKP'li bir cumhurbaşkanı istemeyenler, özellikle de Başbakan Tayyip Erdoğan'ın adaylığına karşı çıkanlar muhalefeti sertleştirirken, Ağar daha rahat. Siyasette 24 saatin bile çok uzun olduğunu ve 3 ay sonrasına çok şeyin değişeceğini düşünen Ağar, "Sayın Tayyip Erdoğan aday olsa oy verir misiniz?" sorumuza şu yanıtı veriyor: "Benim ölçüm Türkiye'nin en az yüzde 50'sine güven vermesidir. Bu güvenin olup olmadığını da bir erken genel seçim ortaya koyar ama görülüyor ki seçimden kaçılıyor. Tek kriterim bu."

KADINA DESTEK
Cumhurbaşkanlığı konusunda DYP lideri Ağar'dan ilginç bir çıkış da geliyor: "Bir kadın cumhurbaşkanı neden olmasın?" diyerek, konuşmasını şöyle sürdürüyor: "Türkiye kadınların seçme seçilme hakkı konusunda bir çok modern devletten önde süreci aşmıştır. Kadınların güçlü olduğu ülkelerde modernleşme daha hızlı olmaktadır. Bizim sayısal gücümüz ona imkan verse kesinlikle bir kadın cumhurbaşkanı belirlenmesi için çalışırız. Türkiye buna hazır bir ülkedir." Cumhurbaşkanlığı seçiminin başörtüsü odaklı tartışılmasının iktidarın işine yaradığını düşünen Ağar, "Sanki başbakanlık çok büyük bir başarıyla yapılmış, Türkiye'nin bütün meseleleri çözülmüş de cumhurbaşkanlığına geçiş tartışılıyor. Önce 4 yıllık dönemin milletin karşısında bir hesabının verilmesi lazım. İrtifa kaybetmiş olan iktidarı, ana muhalefet bu gerilimle ayakta tutuyor" diye konuşuyor.

GERGİNLİK ELEŞTİRİSİ

Türkiye'de iktidar ile anamuhalefet partisi arasında bir gerginlik siyaseti güdüldüğünü belirten Ağar, Cumhurbaşkanlığı seçimine de uzanan bu anlayışı ise eleştiriyor. AKP ve CHP'nin "değerler üzerinden" tartışarak yanlışa düştüğünü belirten Ağar, "Bunun Türkiye'ye bir faydası yoktur. Türkiye uzlaşmayı kendi şuurunda var etmiştir. Laiklik, inançların karşısında değildir, güçlendiricisidir" diyor. Ağar, merkez sağda birleşme konusundaki ise şöyle yanıt veriyor: "Suni birleşmeler tutmamıştır. Tabii anlamda bütünleşme sağlanırsa çok ciddi sonuçlar çıkar. Buna rağmen biz kimsenin onurunu rencide edici bir söz sarf etmemeyi tercih ediyorum."

Uğur BECERİKLİ / ANKARA


1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 "Irak AB'den öncelikli oldu"
 'Tek taraflı ithamla idam barış getirmez'
 Şener: Irak'ın bütünlüğü zarar görmesin
 Gül'ün endişesi idamın kan davası olması
METEHAN DEMİR
Erdoğan'ın gezisinde merak edilen akreditasyon...
YAVUZ DONAT
Mardin... Bir dünya markası
Taşlar sanki dile gelmiş,...
'Cezanı çekmişsin' deyip beraat ettirdi
Kazada eşi, oğlu ve kayınvalidesi öldüğü için yargılanan sürücü...
Apronda deve kesme dünyada yılın olayı
Reuters ajansı "2006'nın tuhaf olayları"nı derlediği haberinde ilk...
Dedem Enver Paşa bir hain değil kahramandı
Dedem Enver Paşa bir hain değil kahramandı
Enver Paşa ve Naciye Sultan'ın torunu Arzu Enver Sadıkoğlu:...
Uyarılar kâr etmedi ortalık yine kan gölü
Uyarılar kâr etmedi ortalık yine kan gölü
Kurban Bayramı'nda yine bilinen görüntüler sahnelendi. Tüm uyarılara...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu