kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gözünü oyun bürümüş
Gözünü oyun bürümüş
Alman oyunlarında savaş yok
Yüzlerce oyun çıkıyor

250 kutu, 15 bin YTL

Kazandığı her kuruşu 2001'den beri koleksiyon yaptığı masa üstü oyunlarına yatırıyor ve hiç ara vermeden sabahlara kadar oyun oynuyor.


Gözünü oyun bürümüş

Tam 250 tane masa üstü oyunu olan senarist Haluk Özenç, "Türkiye'nin en büyük koleksiyonu bende!" diyor. Her pazartesi dört kişilik grubuyla sabahlara kadar oyun oynayan Özenç, 2001'den beri, çoğunu yurtdışından getirttiği oyunlara yaklaşık 15 bin YTL harcamış.

İsmini ilk anda hatırlayamasanız da belki Fasulye filminden anımsarsınız Haluk Özenç'i. Hani şu hiç konuşmayan sefer taslı adamın başrol oynadığı, bol mafyalı komedi filmi... Özenç Fasulye'nin hem senaristi hem de oyuncusuydu. Aslında Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümü mezunu. Ama daha üniversite yıllarında Kandemir Konduk'un yanında oyunculuk yaparak girdiği medya dünyasından bir daha çıkamamış. "Oyunculuk işinde belli bir yere geldikten sonra tıkandım, insan hayatta en iyi yaptığı işi yapmalı bence," diyen Özenç, şimdilerde ekmeğini dizi senaristliğinden çıkarıyor. Bugüne kadar Tatlı
Hayat
, Aslı ile Kerem, Sayın Bakanım, Çat Kapı gibi dizilere imza atmış. Şu an Yalancı Yarim ile Acemi Cadı'yı yazıyor. Yakın zamanda, Sadettin Saran'ın yeni şirketi Saran Prodüksiyon'un da genel müdürü olmuş.

MERAKI AİLEDEN GELİYOR
Gelelim esas konumuz olan ve kendisinin "Bu benim hastalığım," dediği masa üstü oyunlarına. Özenç'in eşe dosta verdikleri hariç, şu an tam 250 tane oyunu var. Türkiye'ye getiren firma olmadığı için oyunlarının çoğunu yurtdışından, internetten satın alıyor. Kutu oyunlarıyla ilgili dünyadaki hemen her internet sitesine üye. Her ay en az yedi - sekiz kutu oyun satın alıyor. Koleksiyon yapmaya başladığı 2001 yılından beri oyunlara yaklaşık 15 bin YTL harcadığını söylüyor. Özenç'in oyun merakı aileden geliyor. Anneannesi, annesi, babası hep çeşitli iskambil oyunları, tavla ve briç oynarlarmış. O da daha yedi - sekiz yaşlarından itibaren, iki kuzeniyle birlikte Monopoly, İpucu, Gizli Hedef gibi oyunlar oynuyormuş. "Ekip zihniyeti önemli bu işte, ben şanslıydım, üç kişiydik. Şimdi de şanslıyım aslında, çünkü etrafımda, farklı kategorilerde oyunlar oynayabildiğim yaklaşık 15 kişilik bir arkadaş grubum var," diyor Özenç. Örneğin ağır strateji oyunlarını oynadığı dört kişilik bir grubu var ki, onlarla her pazartesi toplanıp, akşam 20:00'de masaya oturuyor, sabaha karşı 04:00 sularında masadan kalkıyorlar.

KAFE PROJESİ VAR
1980 sonrası Türkiye'de masa üstü oyunlarına ilginin çok azalmasıyla, o da ortaokul yıllarından itibaren bir süre oyunlardan kopmuş. Derken 1994'ten sonra dünyada patlayan masa üstü oyunları sektörü, ucundan kıyısından Türkiye'ye de sirayet etmeye başlayınca Özenç'in ilgisi de artarak geri dönmüş. Şimdilerde dünyada çok satıp, Türkiye'ye ise hiçbir firmanın getirmediği birtakım oyunları kendisi getirip satışını yapmayı planlıyor. Ayrıca bir kafe projesi de var. Kendi medya şirketinin bulunduğu Cihangir'deki üç katlı binayı bir fırsatını bulduğu anda 'oyun kafe' yapacak. Getireceği oyunları da orada hem insanlara tanıtıp hem de satacak. Türkiye'de bu oyunlara olan ilgisizliğin; insanların oyunları tam olarak anlayamamaları olduğunu düşünüyor. "İnsanların bazı oyunları ilk gördüklerinde aval aval baktıkları bir dönem var. Baştan karmaşık göründüğü için korkuyorlar. Oysa bütün oyunların çok basit bir mantığı vardır. Benim en iyi yaptığım iş oyun anlatmaktır. Hikayesini öyle bir anlatacaksın ki, bir film gibi ilgisini çekecek karşı tarafın," diyor Özenç.

Melis D. ÇALAPKULU

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 'Yaşar Kemal beni cezalandırdı'
 Simsiyah bir yılbaşı
 En tatlı renkler
 'Bebeğimi taşır mısın?'
 İpek eşarpta devrim
 Hoşgeldin 2007 partileri
 Sırlar su yüzüne çıkıyor
 'Erkeği yoldan çıkaracak kadını içeri almamak lazım'
 'Herkes hastaneye çiçek götürür, ben hemen pijama dikip...
 Bırakın yağmur yağsın
 Bu dergiye arşivinizde yer açın
 Saati 10 dolara çalış, gez ama rehin kalma
 Basketçiler centilmenliği öğreniyor
 'Hidayet Türkoğlu gibi eee, hımm... demesinler'
 Evdeki gibi rahat olsun
 İletişimde çıplak devrim
 Hayatı kolaylaştıran tavşancık
 İnekten tuvaller
 O zamanlar her şey farklıydı, aşklar da...
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
REFİK DURBAŞ
Üç arkadaşın üç yılbaşı hikâyesi
Postacı, Profesör...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.