kapat
   
30 Aralık 2006 Cumartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Jet infaz pazarlığı
37 yıl önce koyduğu kurala göre asıldı
İdam kararı 5 Kasım'da alındı
Kurşuna dizilerek ölmek istiyordu
Mahkemeye başvurdular
Kardeşlerinden helallik istedi
İdam nerede yapılsın tartışması

İpi boynuna geçirdiler

İdam kararı kesinleşen Saddam'ın infaz pazarlığı sabaha kadar sürdü. Çelişkili açıklamalar belirsizlik yarattı. İdam kararı kesinleşen Saddam'ın infaz pazarlığı sabaha kadar sürdü Çelişkili açıklamalar belirsizlik yarattı.

Amerikalı ve Iraklı yetkililerin çelişkili açıklamaları devrik liderin infazını tam bir skandal haline getirdi. Iraklı yetkililer dün akşam saatlerinde "Saddam'ı teslim aldık, şafaktan önce asacağız" derken, ABD Dışişleri "Hayır, Saddam gözetimimizde" açıklaması yaptı.

İNFAZ SAATİ 06.00
Geceyarısından sonra Iraklı bir yetkili ise "Zaman konusunda anlaşmaya varıldı, 06:00'dan önce Saddam'ın infazı gerçekleşecek" dedi. İdam için hazırlanan Saddam Hüseyin, son saatlerinde iki üvey kardeşiyle biraraya gelerek vedalaştı ve ailesine özel mesajlar gönderdi.

DÜNYA AYAKTA: SADDAM'I ASMAYIN
Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in infazına dünyadan tepki yağdı. Birleşmiş Milletler, idam için acele edilmemesini istedi. Vatikan da infaz kararını kınadı. Irak'ta ise Saddam'ın idam edilmemesi için gösteriler yapıldı.


Jet infaz pazarlığı

Saddam'ın idamı için pazarlıklar sabaha kadar sürdü. ABD ve Iraklı yetkililerin çelişkili açıklamaları infazı skandala dönüştürdü. Son açıklamada ise infaz saati 06.00 olarak belirtildi.

Yargılandığı Duceil katliamı davasında hakkında alınan idam kararı 26 Aralık'ta kesinleşen devrik Irak lideri Saddam Hüseyin'in cezasının infazı için geri sayım başladı... Amerikalı yetkililer dün akşam saatlerinde Irak'ın devrik lideri Hüseyin'i Irak gözetimine teslim ettiklerini açıkladı. Reuters haber ajansına konuşan Saddam'ın baş avukatı Halil el Duleymi devrik liderin Amerikan gözetiminde bulunduğu Camp Crooper'dan Irak gözetimine teslim edildiğini açıkladı. El Duleymi açıklamasında, "Amerikan tarafı Başkan'ı Iraklı yetkililere teslim ettiğinden haberdar etti" dedi. El Duleymi, dün sabah saatlerinde Amerikalı yetkililerin kendisinden Saddam'a ait özel eşyaları almasını istediğini söyledi.

KİŞİSEL EŞYA TALİMATI
Bu açıklamanın ardından Saddam'ın isminin açıklanmasını istemeyen bir avukatı İsam Gazavi, Saddam'ın bugün sabaha karşı idam edileceğini söyledi. Iraklı üst düzey bir yetkili de Saddam'ın birkaç saat içinde idam edileceğini söyledi. İsminin açıklanmasını istemeyen yetkili, "Son 3 saat içinde değişiklikler oldu. Bazı ayrıntılar çözüm buldu. Saddam, bu akşam (dün) idam edilebilir" diye konuştu. Yetkili, infaz tarihinin, Kurban Bayramı'nın başlayacak olması nedeniyle 1SON SAATLERİ UZUN SÜRDÜ Dün gün boyunca infazın zamanı konusunda belirsizlikler yaşandı. Irak yasalarına göre dini bayramlarda idam cezaları uygulanmıyor. Dün gece geç saatlerde Irak hükümeti ile Amerikalı yetkililerin idam cezasının ne zaman uygulanacağına yönelik görüşmeler yürüttüğü açıklandı. hafta kadar ertelenme olasılığı üzerine açık bir bilgi vermedi. Saddam'ın idamında bulunma hakkına sahip olan temyiz mahkemesi hakimi Münir Haddad da devrik liderin Amerikan gözetiminden Irak gözetimine verilmiş olmasının idam öncesi atılacak son adım olduğunu söyledi. Ve Saddam'ın idamının bugün olduğunu kaydetti. Ancak ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, "Saddam gözetimimizde bulunuyor" açıklaması yaparak, avukatları yalanladı.

İNFAZ SAATİ: 06.00
Gece ilerleyen saatlerde Amerikalı Iraklı yetkililerin toplantıları sürerken ve resmi bir açıklama yapılmazken, adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir Iraklı yetkili Saddam Hüseyin'in cezasının, bugün yerel saatle 06.00'dan (TSİ 05.00) önce infaz edileceği bildirdi. Iraklı yetkili, ABD ve Iraklı yetkililer arasında yapılan görüşmede, idam saati konusunda anlaşmaya varıldığını söyledi. Yetkili, ''Zaman konusunda anlaşmaya varıldı. Bugün saat 06.00'ya kadar idam yapılmış olacak'' diye konuştu. Yasal olarak infazı izlemekle yükümlü olan Iraklı bir hakim, Reuters haber ajansına hükümetin kendisinden infazı izlemek üzere hazırlanmasının istediğini söyledi. Gazetemiz baskıya girdiği saatlerde ise infazın gerçekleşip gerçekleşmediği bilinmiyordu.

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Çeyrek asıra üç savaş sığdırdı
 BM'den karara tepki: 'Sakın acele etmeyin'
 'İdam yayınlansın mı?' tartışması
Marko Babiç Florya'da
Marko Babiç Florya'da
Galatasaray'ın yıllardır gündeminden düşmeyen Hırvat futbolcu dün...
Kan, gözyaşı ve ölüm!
Kan, gözyaşı ve ölüm!
Beşiktaş'a kara bir tablo çizen Fikret Orman, kurtuluş formülü için...
Baykal: 10 dakika sonra dava açarım
Baykal: 10 dakika sonra dava açarım
Baykal, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunun Arınç'ın belirttiği...
Valilik teknesinde fuhuş
Malatya'da İl Özel İdaresi'ne ait teknede fuhuş yapıldığı ihbarını...
Erdoğan çifti ilk torununu kucağına aldı
Başbakan Erdoğan, Kurban Bayramı'na ilk torun sevinciyle giriyor.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu