kapat
   
30 Aralık 2006 Cumartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Saddam Hüseyin idam edildi
Doğumundan idamına Saddam Hüseyin
Devrik liderin son sözleri
Kızları babalarının darağacındaki cesaretinden gurur duyuyor
Üvey kardeşi de idam edildi
''Pan-Arabizm'' kahramanlığından idam sehpasına
Saddam rejimine yüklenen suçlar
İran işgalini kim cesaretlendirdi?
Başlangıcından idama Saddam Hüseyin'in dava süreci
Barzani: Idamın Irak'ta yeni bir sayfa açacağını umuyoruz

Saddam Hüseyin idam edildi

Irak'ı 24 yıl boyunca demir yumrukla yöneten devrik lider Saddam Hüseyin, bir yıl süren Duceyl davasında aldığı ölüm cezasının temyiz makamı Yüksek Mahkeme tarafından da onaylanmasından sonra bu sabah asılarak idam edildi.

ABD tarafından desteklenen Irak televizyon kanalı El Hurra, Saddam
Hüseyin'in cezasının yerel saatle 06.00'dan (TSİ 05.00) az önce infaz edildiğini duyurdu.

SADDAM'IN İDAMIYLA İLGİLİ VİDEOYU İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

Irak Dışişleri Bakan Yardımcısı Lebid Abbavi, Irak'ın, idam mahkum edilen devrik lideri Saddam Hüseyin'in asılarak idam edildiğinin resmen açıklandığını söyledi.

El Arabiye Televizyonu, Saddam Hüseyin'in asılmasının ardından, Saddam'ın kardeşi Barzan El Tikriti ile eski yargıç Avad El Bender'in de asılarak idam edildiklerini duyurdu.

Saddam Hüseyin, 2003 yılı nisan ayında, ABD öncülüğündeki koalisyon
güçlerince devrilmiş ve bu yılın kasım ayında, 1982'de kendisine karşı düzenlenen bir suikast girişiminin Duceyl'de 148 Şii köylüyü öldürerek insanlığa karşı suçlu bulunmuştu.

İNFAZ HIZLA YAPILDI

İnsanlığa karşı suç işlemekten yargılanan ve suçlu bulunarak idam edilen devrik lider Saddam Hüseyin'in infazının hızla yapıldığı ve hemen öldüğü belirtildi.

KISA BİR DUA OKUDU

Iraklı görgü tanıkları, idam sırasında eski liderin yüzünün örtülmediğini,
sakin göründüğünü ve Iraklı polisler onu darağacına götürürken ve ilmiği boynuna geçirirken kısa bir dua okuduğunu belirtti.

ÖLÜME GİDERKEN TİTREMEDİ

Görgü tanıkları, idamın çok hızlı olduğunu, Saddam Hüseyin'in hemen öldüğünü söyledi. Görgü tanıkları 69 yaşındaki Saddam'ın ölüme giderken ''titremediğini'' ifade etti.

Ulusal Güvenlik Danışmanı Muaffak el-Rubai ise devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, Saddam Hüseyin'in darağacında 'çökmüş bir adam'' olarak göründüğünü iddia etti.

SADDAM'IN CENAZESİ YEMEN'E GÖTÜRÜLDÜ İDDİASI

İdam cezası infaz edilen Saddam Hüseyin'in cenazesinin Yemen'e götürüldüğü açıklandı.

Açıklama, Saddam Hüseyin'in İtalyan avukatlarından Giovanni Di Stefano
tarafından yapıldı.

Di Stefano, Petrella Tifernina beldesinde bugün yaptığı açıklamada, Saddam Hüseyin'in kızlarının konuyu kendisine bir SMS aracılığıyla bildirdiğini duyurdu.

Avukat Di Stefano, Saddam Hüseyin'in cenazesinin uçakla Yemen'e
götürüldüğünü belirterek, şunları söyledi:

"Cenaze, Yemen'de toprağa verilecek. Çatışmalar dindikten sonra ise ebedi istirahati için en uygun yer konumundaki Irak'a nakledilecek."

HAYATI FİLM SENARYOSU GİBİYDİ

Bugün idam edilen Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in hayatı bir film senaryosu gibiydi, işte babasız geçen bir çocukluktan insanları babasız bırakan bir yönetime Saddam Hüseyin'in hayat hikayesi.

Saddam Hüseyin 1937 yılında Irak'ın Sunni üçgeni içinde ger alan Tikrit kentine 13 kilometre uzaklıktaki El-Avya köyünde çobanlıkla geçinen bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Annesi Subha Tulfah El Musallat, oğluna "karşı duran, göğüs geren kişi" anlamına gelen Saddam adını koydu.

BABASINI HİÇ TANIMADI


Saddam Hüseyin, babasını hiç tanımadı. Hüseyin'in biyolojik babası Hüseyin Abd-El Macid, Saddam'ın doğumundan 6 ay önce ortadan kayboldu. kısa bir süre sonra da 13 yaşındaki abisi kanser nedeniyle yaşamını yitirdi. Böylece Saddam'ın annesi, hamileliğinin son aylarını oldukça sıkıntılı geçirdi.

Doğumundan kısa bir süre sonra amcası Khairallah Talfah'ın yanına gönderilen Saddam, üç yaşına kadar amcasının elinde büyüdü. Saddam, annesinin İbrahim-El Hassan ile evlenmesinin üzerine anne ocağına geri döndü.

Üç üvey kardeşi olan Saddam Hüseyin, üvey babasının elinden şiddet görmeye başladı. Bunun üzerine Saddam 10 yaşına geldiğinde Bağdat'a, oldukça dindar bir sunni olan amcasının evine döndü.

Takvimler 1958 yılını gösterdiğinde Saddam Hüseyin'in hayatı, belki de ileride hiç tahmin edemeyeceği şekilde değişti. Saddam, Baas partisine üye olurken, ileride bu partinin başında ülkesini yöneteceğini bilmiyordu.

CIA KAMPINDA EĞİTİLDİ

1959 yılında Saddam'ın adı General Abdul Kerim Kassım suikastine karıştı. Bu tarihte Saddam ayağından vuruldu ancak CIA ve Mısır istihbaratının desteğiyle Tikrit'e kaçtı. Saddam ardından önce Suriye'ye daha sonra da Beyrut'a kaçtı. Saddam Beyrut'ta CIA tarafından eğitildi. Son olarak Mısır'a giden Hüseyin burada sık sık Amerikan Büyükelçiliği'ni ziyaret etti. Saddam, sürgünde olduğu dönemde Kahire Üniversitesi'nde Hukuk okudu.
1963 yılında, yanında büyüdüğü amcasının kızı Sacide Talfah ile evlenen Saddam'ın bu düğünü Hüseyin henüz 5 yaşındayken ayarlanmıştı.

Saddam'ın bu evliliğinden Rana, Raghad ve Hala isimli üç kızı ve Uday ve Kusay adında iki oğlu oldu. Saddam ülke yönetimini eline aldığında Uday basını kontrol ederken, Kusay da Cumhuriyet Muhafızlarının başına geçti.
Saddam Hüsiyen daha sonra iki kez daha Samira Şahbandar ve Nidal el Hamdani ile evlendi. Hüseyin'in eşi Samira'dan Ali adında bir oğlu daha oldu.

1964 yılında Irak'a dönen Saddam hapse atıldı ancak 1967 yılında hapisten çıkarak kısa sürede Baas partisinin başına geçti. 1968 yılındaki darbede rol aldı.

İRAN'I İŞGAL ETTİ

1979'da iktidar olan Saddam, 1980 yılında İran'ı işgal ederek 8 yıl sürecek İran-Irak savaşını başlatmış oldu. 16 Nisan 1988'de de tarihe Halepçe Katliamı olarak geçecek Kürtlere karşı kimyasal silah kullanımına izin verdi. Aynı yıl İran savaşı sona erdi.

İran savaşından 2 yıl sonra Saddam bu kez 2 Ağustos 1990'da Kuveyt'i işgal ederek tekrar gündeme oturdu. ABD'nin buna yanıtı sert oldu 1991 yılında Birinci Körfez Savaşı başladı.

11 Eylül 2001 tarihinde ABD'de yaşanan terör eylemleri ardından Saddam tekrar Amerika'nın hedefi oldu. George Bush yönetimi, 20 Mart 2003'te Irak'ta Kitle İmha silahları olduğu gerekçesiyle Irak'ı işgal etti ancak Irak'ta kitle imha silahları asla bulunamadı.

2003'TE YAKALANDI

13 Aralık 2003'te Saddam Hüseyin doğduğu ve büyüdüğü yer alan Tikrit'te bir sığınakta saklanırken ABD askerleri tarafından yakalandı.
2003 yılı Aralık ayında Irak Hükümeti, Savaş Suçları Mahkemesi kurdu, bundan bir yıl sonra 2004 yılı Haziran ayında Saddam yasal olarak Iraklı yetkililere devredildi böylece devrik lider Irak yasalarına göre yargılanma statüsüne geçmiş oldu.

2005 yılı Ekim ayında Saddam Hüseyin davası Irak'ta başladı. Hemen hemen bütün duruşmalar olaylı geçti. Devrik lider birçok kez mahkemenin meşruiyeti sorguladı. Saddam, 5 Kasım 2006'da, insanlığa karşı suç işlediği gerekçesiyle idam cezasına çarptırıldı. Saddam Hüseyin'in asılarak idam edilmesine karar verildi.

3 Aralık 2006'te temyize giden Saddam 26 Aralık'ta olumsuz yanıt aldı. Bunun üzerine Saddam Hüseyin 30 Aralık 2006'da, Türkiye saati ile 05.00 sularında Bağdat'ta asılarak idam edildi.

Böylece babasız başlayan ve pek çok kişinin babasız kalmasına neden olan bir hayat sona ermiş oldu. Geride çok tartışılacak bir tarih ve çok tartışılacak bir ölüm bıraktı.

AJANSLAR

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Saddam'ın cesedinin görüntüleri
 Bush:Adil yargılandı
 İnfaza dünyada tepkiler
 Dünya basınında idamın yankıları
 Irak'ta saldırılar:79 ölü
 Madrid Havalimanı'nda patlama
 Otobüs Ganj'a uçtu
 Jet infaz pazarlığı
 Çeyrek asıra üç savaş sığdırdı
 BM'den karara tepki: 'Sakın acele etmeyin'
 'İdam yayınlansın mı?' tartışması
Marko Babiç Florya'da
Marko Babiç Florya'da
Galatasaray'ın yıllardır gündeminden düşmeyen Hırvat futbolcu dün...
Kan, gözyaşı ve ölüm!
Kan, gözyaşı ve ölüm!
Beşiktaş'a kara bir tablo çizen Fikret Orman, kurtuluş formülü için...
Baykal: 10 dakika sonra dava açarım
Baykal: 10 dakika sonra dava açarım
Baykal, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunun Arınç'ın belirttiği...
Valilik teknesinde fuhuş
Malatya'da İl Özel İdaresi'ne ait teknede fuhuş yapıldığı ihbarını...
Erdoğan çifti ilk torununu kucağına aldı
Başbakan Erdoğan, Kurban Bayramı'na ilk torun sevinciyle giriyor.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu