kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Postmodern bit pazarları
Postmodern bit pazarları
10 YTL'ye kazak, 25 YTL'ye ayakkabı
Polis denetimi ilgiyi azalttı
Avrupa'da korunuyorlar

Postmodern bit pazarları

Topkapı'dan Yenibosna'ya taşınan Bit Pazarı artık eski eşyadan çok, ucuz eşyaya rağbet edenlerin ihtiyaçlarını karşılıyor. Pazarda beyaz eşyadan play station'a birçok şey neredeyse yarı fiyatına satılıyor.

Sararmış kitaplar, tıkırdayan saatler, tozlu gramofonlar veya gün görmüş kıyafetler... Bit pazarı denilince ilk akla gelen bunlar olsa da, Yenibosna'daki Eskidji Bit Pazarı'ndaki yüzlerce dükkân arasında, yalnızca birkaçı bu naftalinli geleneği yaşatmaya çalışıyor. Topkapı surlarının yanında 20 yıldan bu yana kurulan İstanbul'un en ünlü bit pazarı, yol çalışmaları nedeniyle geçtiğimiz yıl tarihe karıştı. Buradaki onlarca esnaftan pek çoğu işi bıraktı, bazıları da farklı yerlerde tezgâh açmaya başladı. Adı 'Eskidji Bit Pazarı' olarak değiştirilen eski Bit Pazarı'nın yerinde ise şu anda, beyaz eşyadan ofis mobilyalarına, kıyafetlerden iç çamaşırına kadar her türlü ürünün bulunduğu mağazalar var. Bunlar arasında hayatta kalma savaşı veren, kendi deyimleriyle 'gerçek bit pazarı' esnafı ise hayli dertli. İki katlı, 27 bin metrekarelik bir alandan oluşan Eskidji Bit Pazarı'nda, buraya ismini veren eski eşya satan dükkânlar, üst katta yer alıyor. Bunlardan biri eski avizeci Mahmut Tek'in dükkânı. Kayserili olduğu için ticarette uyanık olmasıyla övünen Tek: "Burada çoğunluk Çin malı satıyor. Ama bende özel eşyalar var. 'Satışlar kötü,' diyenler suçu kendisinde aramalı. İşinizi iyi yapıyorsanız, iyi de satarsınız. Avrupa ve Amerika'dan gelenler oluyor. Örneğin, Washington'dan Bill diye bir müşterim var; her gelişinde çok büyük alışveriş yapar." Mahmut Tek'in bazı kuralları da var. Örneğin yaşlılardan ve çocuklardan kesinlikle eşya almıyor. "Çünkü yaşlılar veya çocuklardan bir mal alırsanız, ertesi gün çocuğu veya annesi gelir o malı geri ister. Haklıdır da..."

ANTİKAYA İLGİ YOK
Kenan Atay da Topkapı'daki eski bit pazarının esnaflarından. Yenibosna'ya eski müşterilerin gelmediğine dikkat çekiyor. Tek sorunu, pahalı eşyaların veya antika değeri olan malların, burada satılamıyor olması. "Bir gün 600 dolarlık gramofon getirdim ama satılmadı. İnsanlar buraya ucuz mallar almaya geliyor," diyor. 'Dergah Sahaf' ise Eskidji Bit Pazarı'nın farklı dükkânlarından biri. İlk bakışta tavana kadar dizilmiş eski kitaplar dikkati çekiyor. Daha sonra içerdeki 'gerçek bit pazarı' tabelası karşılıyor sizi. Eskiden Kadıköy'de antikacılık yapan Ercan Çetin, "Burası ilk açıldığında antika getirdik ama çok pahalı geldi. Bu nedenle pek çok esnaf taşınmak zorunda kaldı. Buraya antika getirdiğimiz zaman, müşterilerle birbirimize giriyoruz. Örneğin bir tane terazimiz var. 150 yıl öncesinin kuyumcu terazilerinden. Her gelen ona bir kez dokunmak istiyor. Halbuki her dokunuş bu terazinin ayarını bozuyor; değerini düşürüyor," diyor. Dergah Sahaf'ta eski kitaplar ve belgeler de bulunuyor. Örneğin, 1919 tarihli İstiklal Gazetesi'nin 121 baskısının sonradan ciltlenmiş hali satılıyor. Yenibosna'daki Eskidji Bit Pazarı, pazar dahil, her gün 10.00-20.00 saatleri arasında hizmet veriyor. Cumartesi günleri ise 22.00'a kadar açık.

ECE KOÇAL

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Garantili cin kovulur, online tarot bakılır
 'Taksi şoförü de işadamı da aynı stresi yaşıyor'
 ABD'yi fetheden tasarımcı: Max Azria
 İki merhaba bir elveda
 'Hamsili pilavı tadan bağımlısı olur'
 Sanatçılar hayvanlar için poz verdi
 2006 moda ödülleri
 Sanat Müziği'nden özel yorumlar
 Rakıseverlere sürpriz hediyeler
 Müzik dünyasının yıl sonu karnesi
 Şarkılar AB'yi söyler
 Mutfaktan gelen gül kokusu
 Kelepir fiyata ünlü markalar
 'Biz fast food kıyafet üretmiyoruz'
 'İşim, tasarımın sınırlarını zorlamak' Modanın asi çocuğu...
 Her yaşın bir takısı var
 Mücevheri seviyoruz
 Sahalardan sokağa bir asırlık öykü
 Ayrıcalıklı olmak isteyenlere
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
FİLİZ AKIN
Nasıl geçti habersiz bir yıl daha...
Ne çabuk geçiyor...
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ
Çocuk pornografisi ve pedofili savunulamaz
Önce bir...
ALİ POYRAZOĞLU
Melekler ve şeytanlar
Yarın akşam vur patlasın çal...
METİN KALKAVAN
Devlet motosiklete darbe vurdu
Koskoca bir seneyi daha...
Gözünü oyun bürümüş
Tam 250 tane masa üstü oyunu olan senarist Haluk Özenç, "Türkiye'nin en büyük...
'Yaşar Kemal beni cezalandırdı'
İdeefixe.com'un düzenlediği Roman Bilgi Yarışması'nda birinci olarak araba...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.