kapat
   
28 Aralık 2006 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Cumhurbaşkanını halk seçsin

9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel cumhurbaşkanını iki turlu bir seçimle halkın seçmesi gerektiğini söyledi. Demirel, cumhurbaşkanlığının "hak değil, görev" olduğunu belirterek, "Arkanızda sizi cumhurbaşkanı seçtirecek kadar oyunuzun olması sizi cumhurbaşkanı olma hakkı vermez. Devlet makamlarına, 'burası benim hakkım' deyip şu veya bu biçimde oturamazsınız. Bu bir görevdir" dedi. "Seçimler Kasım'da yapılmalıydı" diyen Demirel, hükümete seslendi: "Hukuken doğru olmak siyaseten yetmez. Gereklidir, kafi değildir."

Muğla Üniversitesi öğrencilerinin sorularını yanıtlayan Demirel, programda cumhurbaşkanlığı seçimi ve erken seçim konusunda düşüncelerini açıkladı ve kendi yaşamından örnekler verdi.

16
SEÇİMDEN SADECE BİRİ


Demirel, milletvekili genel seçimlerinin 5 yıl aradan sonra yapılacak olmasını eleştirdi. "Niye 2002 seçimleri 5 senede yapılsın, 4 senede yapılmalıydı. Çok partiye geçtiğimiz dönemden beri ilk defa olarak bu yapılıyor" diyen Demirel şunları söyledi:

"Kamu Yönetimi okuyan gençler bilirler ki yönetim ilminde bir kural vardır. Eğer orta yerde bir sürtüşme bir ihtilaf bir çatışma varsa mutlaka kural hatası vardır. Onun için, çatışma olmaması için kurala bakmak lazımdır.
Şimdi bakınız Türkiye'de seçimler 4 senede bir defa yapılageldi. Çok partiye geçtiğimiz 1946'da 2002 yılına kadar seçimler 4 senede bir defa yapıldı. Bu seçimlerden üç tanesi dört seneden az zamanda yapıldı, bir tanesi de, 1995 seçimleri, 4 seneden birkaç ay fazla zamanda yapıldı. 1982 Anayasası seçimlerin 5 senede yapılabilmesine amirdir, yalnız 5 senede seçim yapılması diye bir şey yok, 5 seneden öteye geçemezsiniz, öncesinde yapabilirsiniz."

Demirel, mevcut Meclis'in görevini 4'üncü yılın sonunda tamamladığını, seçimlerin geçtiğimiz Kasım ayında yapılmış olması gerektiğini savundu.

İSTİKRAR DEĞİL DEMOKRATİK İSTİKRAR ESASTIR

Demirel, erken seçim olması durumunda ekonominin etkileneceği, istikrarın sürmesi gerektiği yönündeki görüşü de şöyle eleştirdi:

"Seçim yapılınca ekonomi nasılsa bozulacaksa, seçim bir gün mutlaka yapılacak. Yani seçim altı ay sekiz ay sonra yapılmazsa ne zaman yapılacak ki? Eğer 'seçim yapılırsa istikrar bozuluyor' gibi bir anlam çıkarılıyorsa bu çok yanlıştır. Yani hadise sadece istikrardan ibaret değildir. Ülkenin yönetiminde halkın arzuları, halkın iradesinin ülkenin yönetimine hakim olması istikrardan önce gelir. Diğer bir istikrar aslında diktatörlüklerde de vardır. Esas olan mesele demokratik istikrardır. İstikrar tek başına bir şey vaadetmez önemli olan demokratik istikrardır mühim olan o

Ne zaman halkın temayülleri, halkın başında bulunan siyasi iktidara olan meyli, onu değerlendirmesi 'artık bu iktidardan kurtulmak lazımdır' noktasına geldiğinde eğer orada seçime gitmeyip halkın rızasına gitmeyip de meseleyi uzatırsanız daha büyük sıkıntılar çıkar. Ondan sonra, o çıkan sıkıntılar onların istikrardan beklediği şeyi alır götürür."

HUKUKEN DOĞRU OLMAK SİYASETEN GEREKLİDİR, KAFİ DEĞİLDİR

Demirel, Meclis'in 5 yılın sonunda yenilenmesinin ve cumhurbaşkanlığı seçimini mevcut milletvekillerinin yapmasının hukuken doğru olduğunu ancak bunun yeterli olmadığını söyledi. Demirel, "Hukuken doğru olmak siyaseten yetmez. Gereklidir, kafi değildir" diye konuştu.

Demirel, Cumhurbaşkanı'nın devlet kurumları arasındaki koordinasyonla görevli olduğunu belirterek "buna dair inancı olmalıdır" dedi.

Demirel, cumhurbaşkanlığı seçiminin milletvekilleri eliyle yapılmasını "esas büyük hata" olarak değerlendirdi. Avrupa'nın 17 ülkesinde cumhurbaşkanını halkın seçtiğine değinen Demirel, Türkiye'de de cumhurbaşkanının iki turlu bir seçimle halk tarafından belirlenmesi gerektiğini savundu.

Demirel, "Cumhurbaşkanlığı halka ait bir yer" diyerek cumhurbaşkanının halkın "hiç olmazsa" yüzde 52'sinin oyunu alması gerektiğini kaydetti.

Demirel, çoğunluk seçiminin meşru olacağını belirterek, "Halkın yarıdan fazlası 'bizim cumhurbaşkanımız' derken diğerleri 'bizim cumhurbaşkanımız değil' diyemez, halkın kararına da kimse bir şey diyemez" ifadelerini kullandı. Demirel, halk seçmediği durumda cumhurbaşkanlığı makamının tartışmalara hedef olacağını, bunun da devleti eskiteceğini savundu.
Demirel cumhurbaşkanını halkın seçmesi için yapılacak değişikliğin iki satırlık bir Anayasa değişikliğinden ibaret olduğunu dile getirdi.
Demirel, "Siz neden Anayasayı değiştirmediniz" sorusuna "Önceki hükümetlerin hiçbirinin Anayasa değiştirecek gücü olmadı, ikincisi şimdi vakti geldi bunun" diye yanıt verdi.

BİZ SELİN ÖNÜNDEN KÜTÜK KAPTIK

Demirel, kendi döneminde anayasa değişikliği yapacak gücü olmadığı gibi farklı sorumlulukları olduğunu da söyledi. Anayasa değişikliğiyle ilgili olarak "Bizim yapmamış olmamız, bugün yapılmamasına haklılık vermez" dedi.

YÜZDE 53 OY ALDIĞINDA NEDEN CUMHURBAŞKANI OLMADI?

Demirel, 1965 seçimlerine Adalet Partisi'nin lideri olarak girdiğini belirtti. 1965'te yüzde 53.2 oyla galip geldiğini anımsatan Demirel, parti başkanı olarak "pekala cumhurbaşkanı olabileceğini" ancak olmadığını söyledi. Demirel bunun nedenini açıklamak için şu cümleleri kullandı:

"Siyaset, bir takım kişilere bir takım yetkileri hazırlama sanatı değildir. Siyaset ülkenin bir takım sorunlarını, büyük sorunlarını çözmeye bir takım kişileri hazırlama sanatıdır. Kişilerin, o işleri yaparken bir mevkiye bir titre ihtiyaçları vardır, o ayrı bir meseledir ama sorun çözmeyi bir kenara bırakıp sırf titr için, sırf unvan için, sırf şöhret için o işin iç içine girerseniz o yanlıştır
"Ben Türkiye'yi birleştirmek için ortaya çıkmıştım" diyen Demirel, 1960 ihtilali sonrası bölünmüş bir toplum olduğunu belirterek o dönemdeki görevini nasıl yorumladığını şöyle anlattı:

İÇ YARALARI KAPATMAK

"İç yaralar kadar bir ülkeyi tehlikeye sokan bir şey yoktur. Bakın, dış tehditlere karşı millet müttefiktir, birliktedir, yumruk gibi olursunuz ama birbirinizle kavga halindeyseniz en büyük zaaf odur. Dışardan bakanlar size 'hasta' diye bakar. Yani karnınızda ur vardır eğer içiniz bozuksa. Onun içindir ki ben o uru ortadan kaldırmaya giriştim

Halkı birbirine yaklaştırdık, tekrar kucaklaştırdık. Siyaset o zaman rayına oturuyor. Siyaset siyasi partilerin birbiriyle dövüşmesi değildir. Ahenk içinde birbirini dinlemesi ve işlerini yolunda götürmesi sanatıdır. O yüzden cumhurbaşkanlığına heves etmedim.

CEVDET SUNAY'A KENDİM GİTTİM


O gün o işleri toparlayabilecek olan merhum Cevdet Sunay, Genelkurmay Başkanı idi. Kendim gittim dedim ki 'Sayın Genelkurmay Başkanı, siz benim emrimdesiniz, şimdi ben sizin emrinize gireceğim. Sizi Cumhurbaşkanı yapmak istiyoruz. Bakın Türkiye'nin durumu bu. Türkiye'nin bu durum içinden çıkması için bize yardımcı olacaksınız, Türkiye'ye yardımcı olacaksınız çünkü sizin birikiminiz buna müsaittir.'"

DEVLET KİMSENİN BABASININ ÇİFTLİĞİ DEĞİLDİR

Demirel, Sunay'la konuşmasının ardından zorunlu olmadığı halde diğer siyasi partilerle anlaştıklarını ve Sunay'ın Cumhurbaşkanı seçildiğini anlattı. Demirel şöyle konuştu:

"Cumhurbaşkanı olmak kimsenin hakkı değil. Arkanızda sizi cumhurbaşkanı seçtirecek kadar oyunuzun olması sizi cumhurbaşkanı olma hakkı vermez. Devlet Makamlarına, 'burası benim hakkım' deyip şu veya bu biçimde oturamazsınız. Bu bir görevdir bu bir misyondur. Yani size bu, bir görev verir, hak vermez. 'Burası benim hakkım' diyemezsiniz, 'buraya beni seçerseniz ben hizmet görürüm' diyebilirsiniz. 'Burası benim hakkımdır bu hakkı kimse benim elimden alamaz' diyemezsiniz çünkü devlet kimsenin babasının çiftliği değildir."

Demirel bu sözler üzerine salondan bir süre alkış aldı. Demirel, gençlerin geçmişten ders alarak yarına bakması gerektiğini de ünlü sözüne bir ek yaparak ifade etti: "Dün dündür, bugün bugündür, yarın da yarındır."

(ANKA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Türkiye AB'ye üyelik hedefine bağlılığını korumaktadır
 Kanadoğlu - Arınç polemiği
 İşte 9 siyasi senaryo
 Ağca'nın davası Yargıtay'da
 Arınç: 184 milletvekili yeter
 ''YİBO'lar araştırılsın''
 Baykal: Erdoğan aday olursa yokuz
 Anayasa Mahkemesi de Sezer de 367 istiyor
 53 gündür evden çıkmadı
 Barış Yürüyüşü, DTP'de kavgaya neden oldu...
 Gül: ABD'ye Kandil taahhüdü vermedik
 Ağar: Cumhurbaşkanı tüm kesimlere güven vermeli
 Mumcu: CHP, Erdoğan'ı Köşk'e çıkarmak istiyor
 YSK yeni yılda listeye DTP'yi alacak
 KKTC'den Yaşar Öz'e şaşırtan sınırdışı
 Tan: Irak Türkiye'yi ilgilendirir
MAHMUT ÖVÜR
'Barış için bir şeyler yapılmalı'
Türkiye, yeni bir yıla...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Noel gecesi baskını
İki gün önce, yani Noel gecesi,...
YAVUZ DONAT
Son gündem
Ankara'da "gündem" çok.
İşte "nur...
Ekranda keçi sağma rezaleti
Acun Ilıcalı'nın sunduğu 'Fear Factor' adlı programda yarışmacıların...
Boşandılar ama ikisi de yara aldı
Karşılıklı açtıkları boşanma davalarında birbirlerinin özel...
F-16 ihalesi Lockheed'in
F-16 ihalesi Lockheed'in
ABD'nin PKK ile mücadele koordinatörü Ralston'ın yönetim kurulu üyesi...
Denizcilik Fakültesi'nde yönetmelik terörü
Denizcilik Fakültesi'nde yönetmelik terörü
Yönetmeliğe göre, disiplin suçuna yol açacak her eylemin bir puanı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu