kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Müzik dünyasının yıl sonu karnesi
2006'da müzikte sınıfı geçenler

2006'da albüm satışları çok düştü. Madonna, Billboard listesinde birinciliği kaptırmazken Türkiye'de herkes Kenan Doğulu'nun Çakkıdı'sıyla coştu. Tarkan sınıfta kaldı.


Müzik dünyasının yıl sonu karnesi

2006'da albüm satışları çok düştü. Madonna, Billboard listesinde birinciliği kaptırmazken Türkiye'de herkes Kenan Doğulu'nun Çakkıdı'sıyla coştu. Tarkan sınıfta kaldı.

Bir süredir korsan satışlardan dolayı büyük darbe alan albüm satışları, 2006'da MP3 paylaşımının en üst seviyeye gelmesiyle eski seviyesinin yüzde 70 kadar altına düştü. Birçok önemli isim "Nasıl olsa satmayacak,'' diye düşünerek albümlerini ertelerken, birçoğu da albümünü piyasaya sürdü ama sonuç boşuna. Eskiden bir albümün 750 bin satması "İyi sattı,'' dedirtirken şimdilerde 50 bini geçmesi için atılmadık takla kalmıyor. Bu durum sadece ülkemizde böyle değil tabii ki. Satıştan yana hiç derdi olmayan Madonna bile durumun farkında. Son albümünün şarkıları herkes tarafından bilinirken bunun ona satış olarak geri dönmemesinden uyanan şarkıcı, ani bir atakla Confessions turnesini başlattı ve bilet fiyatlarına yaptığı müthiş zamla beraber 'Yılın Kazananı' oldu... Toplam 1 milyon 208 bin 957 kişinin izlediği turnesiyle 200 milyon dolar kazanan Madonna, Billboard'un
yayımladığı yıl sonu listesinde tam altı kategoride birinci olarak, yılı kendine layık biçimde kapadı. Ülkemizde de bütün bir yaz dinlenen Kenan Doğulu'nun Çakkıdı'sı ve Demet Akalın'ın Afedersin'ini en çok beğenilen şarkılar oldu. Ama bu onlara satış getirdi mi, koca bir 'hayır' tabii ki!

YILIN KAYBEDENİ TARKAN
'Yılın Kaybedeni' kategorisinin başında ise albümü hiç satılmayan megastarımız Tarkan yer alıyor. Yıllardır üzerine titrediği İngilizce albümü Bounce büyük bir gürültüyle piyasaya sürüldü, ama kimse rağbet etmedi. Tarkan, baktı olmuyor Sibel Can kıvamında nerede bir kamera görse "Canlarım, ciğerlerim,'' başlıklı konuşmalar yaptı. Hatta bir ara da kendini Oprah Winfrey'ye katılmış Michael Jackson gibi hissedip "Babam beni dövüyordu,'' gibisinden ne işe yarayacağını bir türlü anlayamadığımız konuşmalar yaptı, ama nafile. Aslında içinde güzel şarkılar olmasına rağmen sanırım bu sahteliği kimse yemedi ve albümü almadı.

ROCK YERE YIĞILDI
Rock müzikte de işler farklı değil. Geçen sene "Rock patladı,'' söylentileri üzerine birer ikişer albüm hazırlayan rock neferleri, bu sene tam manasıyla yere yığıldı. Büyük ümitle albümlerini piyasaya süren Redd, Mor ve Ötesi, Yüksek Sadakat albümlerine kimse rağbet etmedi. Yurtdışındaki rock'ta son birkaç senedir olduğu gibi Brit etkisi sürdü. Bu kötü dönemde John Lennon'ın 'İngiltere tarihinin en hızlı satan albümü' rekorunu elinden alan Artic Monkeys, yılın en çok konuşulan grubu oldu. Günümüzün modası internet bloglarından starlığa terfi klişesini sonuna kadar kullanan grup, ilk hafta da 363 bin 735 satarak rekor kırdı. Büyük yükseliş gösteren The Killers ve Snow Petrol'ü de unutmamak lazım. Ha bir de Thom Yorke'u tabii... Albümü The Eraser'la herkesi etkisi altına alan aykırı müzik adamı, ilk solo albümüyle uzun süre CD çalarımızı meşgul etti. Dans müziğinde Portecho, ilk akla gelen isimlerden biri. Grup, özellikle Sympathy'le beraber aldı yürüdü. Albümlerinin sonuna bir iki şarkı remiks koymaktan sıkılan Hande Yener, sonunda tamamen remiks kıvamında şarkılardan oluşan bir maxisingle çıkarttı ve herkesi mest etti. Biraz Özgürlük, bizi dans ettirmeyi bildi. Yaptığı müzik tarzı, kıyafetleri ve klipleri nedeniyle pop dünyasında 'yılın cesuru' diye bir ödül verilse, bu kesin Hande'nin olur! Yurtdışında ise ani bir atakla karizma kazanan Justin Timberlake dans alanının en önemli ismi oldu.

OBEN BUDAK

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Şarkılar AB'yi söyler
 Mutfaktan gelen gül kokusu
 Kelepir fiyata ünlü markalar
 'Biz fast food kıyafet üretmiyoruz'
 'İşim, tasarımın sınırlarını zorlamak' Modanın asi çocuğu...
 Her yaşın bir takısı var
 Mücevheri seviyoruz
 Sahalardan sokağa bir asırlık öykü
 Ayrıcalıklı olmak isteyenlere
 Lüksü seviyoruz
 Tasarımlarında ilham kaynağı İstanbul
 Kilim dokudum ayakkabıya, monta
 Kadınlar romantik, erkekler rahat
 İlyada'nın yazarı kim?
 Beypazarı'nın büyüsü var
 Ablaların düğününde kardeşe sünnet
 Kazalara karşı bilinçleniyorlar
 Rock cephesinde son durum!
 'Erkekler bize çok şaşırıyor'
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
REFİK DURBAŞ
İcmal, icmalen, icmaliyye...
Genç okurlar yukarıdaki...
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ
Her şeyin bir zamanı var
Bir süredir Simens küçük ev...
Bir zamanlar bir büyük savaş vardı
Bir zamanlar bir büyük savaş vardı
Son zamanlarda Türk filmlerinin çoğunun dağıtımcılığını yüklenen Özen...
Luc Besson bir masal dünyasına dalıyor
Luc Besson bir masal dünyasına dalıyor
Luc Besson'un karakterini oluşturan temel öğe artık iyice belirmiş...
Adını bilmediğin şeyi yememeli
Keyifle yediğiniz yiyeceklerin adlarını, duyduğumuz bazı mutfak...
Bu İngilizi çok sevdik
İngiliz toplum yaşamının vazgeçilmezlerinden olan pub'lar, 1990...
'Erkeği yoldan çıkaracak kadını içeri almamak lazım'
Hadi eller havaya! Haftanın konuğu gece hayatının kralı İzzet Çapa. Aslında o,...
'Herkes hastaneye çiçek götürür, ben hemen pijama dikip götürürüm'
En büyük hobisi arkadaşlarına kendi diktiklerini hediye etmek olan elektrik...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.