kapat
   
23 Aralık 2006 Cumartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kubilay anıldı
Kubilay anıldı

Şehit Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay, katledilişinin 76. yıldönümünde Menemen'de anıldı.

57. Topçu Tugay Komutan Yardımcılığı Kışlası'nda bulunan Yıldıztepe'deki
tören öncesi, İstasyonaltı mevkisinde toplanan vatandaşlar, ellerinde Türk bayraklarıyla törenlerin yapılacağı Kubilay Anıtı'na yürüdü.

''Türkiye laiktir, laik kalacak'' sloganları atan grupta, Menemen Belediye
Başkanı Tahir Şahin, CHP Milletvekili Muharrem Toprak ve Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül kol kola girerek yürüdüler. Yıldıztepe'deki tören alanına, 16 CHP milletvekili, 1 SHP milletvekiliyle İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal, Garnizon Komutan vekili Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Alev Gümüşoğlu, eski Genelkurmay Başkanı Organeral Hilmi Özkök, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Yusuf Ali Karaman, Kubilay'ın yakınları, davetliler ve vatandaşlar da katıldı.

Saygı
duruşunda bulunulup İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Silahlı
Kuvvetler adına konuşma yapan Topçu Binbaşı Tamer Akpınar, 76 yıl önce Menemen'de genç Cumhuriyeti hedef alan gerici ve yobazların, Cumhuriyetin bütün erdemlerini gönüllerinde taşıyan ve inançlı yürekleriyle karşı koyan Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay ile bekçiler Hasan ve Şevki beyleri ''hunharca katlettiklerini'' hatırlattı.

Cumhuriyete karşı çıkıp şeriat ve hilafet isteyenlerin, asıl istediklerinin
kaybettikleri menfaatlere, inançlarını sömürdükleri cemaatlere yeniden kavuşmak olduğunu belirten Binbaşı Akpınar, halkı sokağa dökmek isteyenlerin iç ve dış mihraklarca maşa olarak kullanıldığını, kandırıldıklarını ve zavallı insanlar olduklarını söyledi.

''BİRKAÇ MECZUBUN İŞİ DEĞİL CUMHURİYETE SUİKASTTIR''

Aydınlığı sindiremeyen gerici ve yobazların, Menemen'de de devlete ve
inkılaba kafa tutuklarını ve baş kaldırdıklarını bildiren Binbaşı Akpınar,
şunları söyledi:

''Mehdi olduğunu iddia eden Derviş Mehmet ve yanındaki caniler, Asteğmen Kubilay'ın kesik başını Menemen sokaklarında hayasızca dolaştırdılar. Bu barbarlar, sevgi, rahmet dini olan İslamiyete kan ve şiddet bulaştırdılar. Kubilay olayı, Cumhuriyete karşı örgütlü planlı gerici bir ayaklanmadır. Şeriat özlemi duyanların, o gün ve bugün, konunun ciddiyetini, yaşanan vahşeti hafife almak için ileri sürdükleri gibi olay birkaç meczubun işi değildir. Asıl olay, Cumhuriyete yönelmiş bir suikasttır. Kubilay olayı hiç de abartılmamaktadır. Zira
burada yaşananlar, dinin siyasete alet edildiğinde neler olduğunu, neler
olabileceğini gösteren, ibret verici tarihi bir örnek, alınması gereken anlamlı bir derstir. ''

''GERÇEK DİN ANLAYIŞIYLA ASLA BAĞDAŞMAYAN...''

Kubilay anma törenlerinde maksadın, tehlikeli irtica olaylarını hafızalarda
tutmak, genç nesillerin Cumhuriyet rejimine, Atatürk ilke ve inkılaplarına sahip çıkmalarını sağlamak olduğunu belirten Binbaşı Akpınar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Dün de bugün de gericilik hareketlerinin nedenleri ve görüntüsü değişmiş
sayılmaz. Dinsel kökenli, fakat gerçek din anlayışıyla asla bağdaşmayan,
temelinde kişisel ve politik çıkarlar bulunan bu tür olaylar günümüzde de açık seçik gözler önünde cereyan etmektedir. Unutulmamalıdır ki, geçmişten ders alınırsa tarih geleceği aydınlatır, millete yol gösterir. Ancak bu olaydan gereken dersi çıkartamayanlar için tarih, bir tekerrürden ibarettir. Halkın tamamına yakını Müslüman olan Türkiye, demokrasi içerisinde kalkındıkça, toplumun refah düzeyi yükseldikçe, dini siyasete alet edenlerinin din bezirganlığı yaparak saltanatlarını sürdürenlerin ve şeriat özlemi taşıyanların ümitleri yok
olacaktır.''

Binbaşı Tamer Akpınar, ''mukaddes emanete'' yönelen ve yönelecek olan dahili ve harici bütün tecavüzlerin, ülkenin aydınlık insanları, gençleri ve Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının, iman, inanç ve azim dolu göğüslerine çarparak yok olacağını sözlerine ekledi.

''GÜN, ANKARA'YI TESLİM ETMEME GÜNÜDÜR''

Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin ise Kubilay olayının genç Cumhuriyet rejiminin, 1925'deki Şeyh Sait isyanından sonra tanık olduğu ikinci irtica olayı olduğunu söyledi.

Atatürkçüler ve onun ilke ve devrimlerinin yılmaz
savunucularının birer birer yok edildiğini belirten Şahin, şöyle konuştu.
''Yerel değerlere yabancılaşanlar, ne ulusal ne de evrensel değerlere
ulaşabilirler. Atatürk ilke ve devrimleri hiçe sayılıyor. Atatürk ilke ve
devrimlerinin tüm ulusu kavrayan aydınlatıcı etkisini, toplumda yaşanan hızlı değişimi içine sindiremeyen karanlık güçler, ulusu yeniden ortaçağın
karanlıklarına geri götürmek için ellerinden geleni gözümüzün içine baka baka yaşama geçiriyor. Gün, artık laik Cumhuriyete, devrimlerine ve değerlerine sahip çıkma günüdür. Gün artık Ankara'yı teslim etmeme günüdür.''

Törende sık sık, ''Çankaya yolu, şeriata kapalı'', ''Türkiye laiktir, laik
kalacak'' sloganları atıldı.Kubilay'ın torunu Mustafa Kubilay da anıta çelenk koydu. Muhabere Binbaşı Ayhan Artunç'un okuduğu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın mesajı ayakta alkışlandı.

Tören, Kubilay ailesi ve protokolün, anıtın önünde fotoğraf çektirmesiyle
son buldu.

ANIT ŞEREF DEFTERİ

İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal ile Garnizon Komutan Vekili Koramiral Alev
Gümüşoğlu, Anıt Şeref Defteri'ni imzaladı.

Vali Köksal, Ulu Önder Atatürk ve en büyük eseri olan Cumhuriyetin temel
değerlerini hedef alarak, ülkeyi karanlığa sürüklemek isteyen yobazlarca şehit edilen Kubilay'ın, 76. yıldönümünde törenlerde bulunduklarını belirtti. Kubilay ve arkadaşlarının canları pahasına savunduğu laik demokratik Cumhuriyeti hiçbir gücün yıkamayacağını belirten Vali Köksal, deftere şunları yazdı:
''Verdiğiniz mücadele, laik Cumhuriyetin gönlünde yer tutmuştur ve
kahramanlık destanınız kuşaktan kuşağa bir kutsal emanet olarak devredecektir.

Şehit Kubilay ve arkadaşları; sizler Cumhuriyetimize kasteden hainlerin karşısına kahramanca çıkarak, bu vatan için şehit oldunuz. Yine milletimizin her ferdi gerektiğinde Cumhuriyetimizi ve onun temel değerlerini korumak için sizler gibi şehit olmaya hazırdır. Yüce Türk ulusu, Ulu Önder Atatürk'ün emaneti, laik ve demokratik Cumhuriyetimizi hiçbir zaman ödün vermeden sonsuza kadar yaşatma karar ve azmini sürdürürken, Atatürk ilke ve inkılaplarını kendisine rehber edinerek yoluna devam edecektir. Aziz şehitlerimiz, sizlere minnettarız.''
Koramiral Alev Gümüşoğlu ise irticayla mücadelenin sönmez meşalesini yakan şehitlerin, Cumhuriyetin bütün erdemlerini gönüllerinde taşıyarak inançlarıyla abideleştiklerini bildirdi.

Koramiral Gümüşoğlu, anı defterine şunları yazdı:
''Türk ulusu küçük bir toplumsal olay olmanın çok ötesinde özellikler içeren ve kendi iradesine yönelik yapılan bu planlı başkaldırıyı hiçbir zaman unutmamıştır. Bu olaylar sayesinde Türk ulusu birtakım kutsal değerlerin kullanılarak kendini yanıltmaya ve tahrik etmeye çalışan karanlık güçlerin gerçek yüzlerini görme fırsatı bulmuştur. Aziz şehitlerimiz; sizlerin şehadeti, yüce Atatürk'ün belirttiği gibi, Cumhuriyetin hayatiyetini tazeleyen ve kuvvetlendiren bir simge olarak Türk ulusunun gönlünde ölümsüzleşmiştir. Laik demokratik ve çağdaş Türkiye Cumhuriyeti'nin, temel niteliklerinden ödün verilmeden sonsuza kadar yaşatma konusundaki kararlılığımızı, huzurlarınızda bir kez daha belirtiyoruz. Sizler görevlerinizi yapmanın gururuyla rahat ve iyi uyuyun, ruhunuz şad olsun.''

MUSTAFA SARIGÜL

Törenin ardından Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, gazetecilere
yaptığı açıklamada, Cumhuriyetin laik değerlerine, çağdaş Türkiye'ye ve Atatürk ilkelerine önem verme açısından bu törenlerin son derece önemli olduğunu belirterek, ''Kubilaylar hep var olacak'' dedi.

Kubilay anma törenlerinin politika malzemesi yapılmaması gerektiğini dile
getiren Sarıgül, Kubilayların bütün ulusa mal edilmesi gerektiğini, Kubilay
hareketinin laik çağdaş Türkiye hareketi, Cumhuriyetin değerlerinin bütün ulusun değerleri olduğunu söyledi.

Bir gazetecinin, CHP Genel Başkanı Baykal'ın törene katılmamasıyla ilgili
görüşlerini sorması üzerine Sarıgül, şunları söyledi:

''Sayın Deniz Baykal, şahıs, kişi olarak buraya gelmeyebilirdi. Bu onun
kişisel tercihidir. Ancak CHP Genel Başkanı olarak gelmeme lüksü yoktur. En üst düzeyde CHP'nin temsil edilmesi lazımdı. Laiklik, CHP'nin, çağdaş Türkiye'nin vazgeçilmez en önemli prensibidir. Sayın Baykal'ın İzmir'de bulunup da buraya gelmemesini üzüntüyle karşılıyorum. Gelseydi, Genel Başkana gereken saygıyı gösterirdik.''

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol da Cumhuriyete sahip çıkmak için çalışan CHP ve Genel Başkanı Baykal'ın, Kubilayı anma törenlerine en fazla katılan genel başkan olduğunu bildirdi.

Yıldıztepe'de bulunan şehit mezarlarına, eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Vali Oğuz Kağan Köksal ile Koramiral Alev Gümüşoğlu karanfiller bıraktı.

AA

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Öğrenciye ''not'' yerine ''puan''
 YÖK, ÖSYM, YURTKUR ve 68 üniversitenin bütçeleri kabul edildi
 Hac yolunda kaza:9 ölü
 "Ankara'nın 200 günlük suyu kaldı"
 Yollarda trafik faciası:14 ölü
 Genç avukatın hazin sonu
 12 kilo patlayıcı ele geçirildi
 Beyoğlu'nda yılbaşı ışıltısı
 Kurbanları strese sokmayın
 ''Hacca gençleri bekliyoruz''
 Yat alev alev yandı
 Sevgilim beni örgüte teslim etti
 İki bakkalın katil zanlıları Kurban Bayramı için ölüm...
 Kürt Ahmet'in oğlu yine kazayla mı vurdu?
 Türban şikâyeti yok ama kadına şiddet patladı
 Öğretim üyesi eşi de zikirde
 Saddam'ın ahlaksız teklifine anında ret
 'Kolon'dan 'Vurgun' çıktı
 Erzurum ve Ardahan kara teslim oldu
 12 öğrenci tutuklandı
 Çalıntı otoda radyasyon paniği
 Orhan Pamuk'a fahri doktora
 Çukurca'ya AB desteği: 52 bin Euro
 Kadın vaizler töre cinayetine karşı kampanya başlattı
 Müftü de "Haydi Kızlar Okula" dedi
 Düzce'deki piyeste üzerine basılan başörtüsü kriz yarattı
 Marmaris'te 3 bilgisayardan 5 bin porno fotoğraf çıktı
 İzmir Arkeoloji Müzesi'nde skandal
YILMAZ ÖZDİL
Köstebek...
Dün , "silin o...
MEHMET BARLAS
İktidar da, muhalefet de Çankaya da kulak...
FATİH ALTAYLI
İddia değil belge meselesi
Yuvacık Barajı'nı ve Sefa...
ERDAL ŞAFAK
Başımızda üç bulut
"Avrupa'nın zor ekonomik...
Statta KKTC bayrağı kriz yarattı
KKTC'li bir işadamı, İngiliz Arsenal takımının maçında KKTC bayrağı...
Müslüman kurula terör soruşturması
Belçika'da Müslüman toplumla diyalogda muhatap olarak görülen...
Miras değil alınteri
Miras değil alınteri
1- Şeffaflık + Denetim = Güven
Premier Lig'deki 20...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu