kapat
   
23 Aralık 2006 Cumartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gelir İdaresi Başkan Vekili Osman Arıoğlu
1.2 milyar YTL

Bir kamu şirketini satın alan firma kredilerin kur farkını yasalara aykırı olarak zarar yazınca Maliye'ye yakalandı. Devletin kaybı ilk yıl için 1.2 milyar YTL. Toplam ise 3 milyar YTL.

RAPOR GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI'NDA
Büyük bir kamu şirketini satın alan grup, kullandığı kredilerin 300 milyon YTL'lik kur farkını 2001 yılında zarar olarak yazdı. Şirketin defterlerini inceleyen Gelirler Kontrolörleri hem bu işlemde, hem şirketin gerçekleştirdiği birleşmede Kurumlar Vergisi Kanunu'na aykırılıkları 2006-891/8-9 sayılı raporla belgeledi. 2001 yılı için kaçak miktarı 1.2 milyar YTL. Son 5 yılın kaçaklar toplamı 3 milyar YTL'yi buluyor.

Zaman aşımına 8 gün
Gelir İdaresi Başkanlığı'nın, raporu tahsilat amacıyla vergi dairelerine yollaması için 8 gün süre kaldı. Aksi halde dosya zaman aşımına girerek 1.2 milyar YTL'lik ceza ve bağlı cezalar tahsil edilemeyecek.


1.2 milyar YTL'lik tarihi vergi kaçağı

Gelir İdaresi Başkanlığı, Cumhuriyet tarihinin en büyük vergi kaçağını tespit etti. Bir süre önce özelleştirilen kamu devinin birleşme operasyonu ile 1.2 milyar YTL'yi aşkın vergiyi ödemediği tespit edildi İki Gelirler kontrolörünün hazırladığı raporla tespit edilen vergi kaçağının tahsil edilmesi için top Gelir İdaresi Başkanlığı'nda. Ancak rapor 8 gün içinde işleme konmazsa kaçak tarih olacak!.

Maliye Bakanlığı'na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı, Cumhuriyet tarihinin en yüksek vergi kaybını tespit etti: 1.2 milyar YTL. Bir süre önce özelleştirilen büyük bir kamu şirketini satın alan grup, milyar doları aşan bu alım için çeşitli bankalardan yüksek miktarda kredi kullandı. Daha sonra yapılan devalüasyonlar nedeniyle oluşan yaklaşık 300 milyon TL'lik (300 trilyon TL) kur farkı, şirket tarafından "gider" olarak deftere kaydedilip zarar hanesine eklendi.

SATIN ALAN ŞİRKET, ALDIĞI KAMU DEVİ İLE BİRLEŞTİRİLDİ
Kamu şirketini satın alan şirketle, satın alınan şirket daha sonra birleştirildi. Satın almada kullanılan kredinin kur farkından oluşan fark da bu şirketin bilançosuna 1.2 milyar YTL(1.2 katrilyon TL) zarar olarak aktarıldı. Bu zarar 2003, 2004 ve 2005 yılı bilançolarına da büyüyerek aktarıldı. Şirket defterlerinde 2006 yılında inceleme yapmaya başlayan Gelirler Kontrolörleri Aykut Doğan ve Mehmet Ali Soyalp bu durumu tespit ettiler ve yapılan işlemlerin Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 8/1 maddesine aykırı olduğunu görerek durumu bir tutanakla tespit ettiler. Daha sonra yapılan incelemelerde, bu yolla devletin uğradığı vergi kaybının sadece ilk yıl için 1.2 milyar YTL'ye ulaştığını ortaya çıkardılar. Gelirler kontrolörleri Doğan ve Soyalp durumu "GKR-2006/891-8 ve GKR-2006/891-9 sayılı raporla Gelir İdaresi Başkanlığı'na bildirdiler. Raporda şirketin yaptığı işlemin bir "peçeleme" operasyonu olduğu ve "vergi kaçırmaya amaçlı bir hareket" olduğu açıkça yer alırken, yargı kararlarına ve içtihadlara aykırı bir durum olarak geliştiği de belirtiliyor. Yine rapora göre, zarardaki bir şirketi satın alan bir şirketin satın aldığı şirketteki zararı kendi defterlerine zarar olarak geçiremeyeceği belirtiliyor. İki kontrolörün yazdığı rapor Ağustos ayında Gelirler Kontrolörleri İstanbul Grup Başkanlığı Rapor Okuma Komisyonu'na geldi.

VERGİ
KAÇAĞI FAİZİYLE 3 MİLYAR YTL'Yİ AŞIYOR

Burada okunup eksiksiz hale getirilen rapor 29 Kasım 2006 günü Ankara'ya Gelir İdaresi Başkanlığı'na yollandı. Ankara'da Gelir İdaresi Başkanlığı'nda son kez gözden geçirilen rapor, tahsilat için ilgili vergi dairesine gönderilmeye hazır hale geldi. Raporun bu hafta içinde ilgili vergi dairesine yollanarak tahsilat aşamasına geçilmesi planlanıyor. Gelirler Kontrolörleri Aykut Doğan ve Mehmet Ali Soyalp'ın hazırladıkları raporlarda öngörülen vergi kaçağı 1.2 milyar YTL ile sınırlı değil. 2003, 2004 ve 2005 yıllarını kapsayan raporlar da devreye girince toplam vergi kaçağı yaklaşık 3 milyar YTL'yi buluyor. Uygulanacak cezalarla bu miktarın katlanarak artması da olasılıklar arasında. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın söz konusu raporları işleme koyup tahsilat için vergi dairelerine yollaması için önünde 8 günlük bir süre kaldı.

5 YILLIK ZAMAN AŞIMI SÜRESİ DOLUYOR

Bu süre içinde tahsilat için tebligatın yapılmaması halinde dosya 5 yıllık zaman aşımı süresine gireceği için, 1.2 milyar YTL'lik cezayı tahsil etmek mümkün olamayacak. Buna bağlı olarak 2003, 2004 ve 2005 yıllarına kapsayan yaklaşık 2 milyar YTL'lik raporlar da işleme koyulamayacak. Ve bu durumda Maliye bu yüzden 3 milyar YTL'yi aşkın tutarda bir vergi kaybına uğratılacak.

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Patronlar 'erken seçime hayır' dedi
 ''Acarlar'ın Sarıyer'deki sitesi de kaçak'
 'Yabancı sermayeyi tedirgin etmeyin'
 Gül: Atatürk sonrası Köşk seçimi hep sıkıntılı oldu
 Gazprom 20 milyar $'lık projede kontrolü ele aldı
 TAV, Goldman Sachs ve B&B'ye 315 milyon dolarlık hisse sattı
 Erdoğan'ın makam otosunun tamiri için DaimlerChrysler'in...
 İskenderun Limanı'nın satışına Danıştay'dan izin çıkmadı
 Bayramdan önce ödeme müjdesi
 '2007'de çalkantı var ekonomik kriz yok'
 Sosyal güvenliği tek çatıda birleştirecek reforma 6 ay...
 İSO'nun çevre ödülleri sahiplerini buldu
 LNG şirketleri zam istedi, indirim geldi
 'Enerji arz güvenliğinde alarm zilleri çalıyor, önlem...
 İstanbul'a taşınan Ziraat de Likör Fabrikası'na talip
 Bankalar 24 ilde 33 hastaneye yardım edecek
 Pekarun: Hedef 3 yılda 1.2 milyar dolar ciro
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Baykal kriz istemiyor
Cumhurbaşkanı seçimi ile ilgili...
MELİHA OKUR
Hamsi yağı zeytinyağına rakip oluyor
Balıkçılar demir...
Âmâ mendilciye kaldırım cezası
Kaldırımların arabalarla dolup taştığı İstanbul'da, mendil satarak...
Grip aşısı felç etti
Ankara'da sağlık teknisyeni olarak çalışan Hamit Öztürk grip...
İki bakkalın katil zanlıları Kurban Bayramı için ölüm listesi hazırlamış
İki bakkalın katil zanlıları Kurban Bayramı için ölüm listesi hazırlamış
Ankara'da bir bakkal ile bir market sahibini öldürmekle suçlanan 4...
Kürt Ahmet'in oğlu yine kazayla mı vurdu?
Kürt Ahmet'in oğlu yine kazayla mı vurdu?
Dedeman'ın oğlu Umut Önal'ı öldürdüğü iddiasıyla yargılanan ama...
IMKB
E: 39.180 D:% 0,25
DOLAR
S: 1,426 D:% -0,245
EURO
S: 1,878 D:% -0,186
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu