kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
2007'nin en önemli sağlık sorunu: Çocuk obezitesi
2007'nin sağlık ve fitness trendleri

*Yaşlılara özel programlar
*Pratik egzersizler
*Hastane yerine spor salonu
*Hastane yerine spor salonu
*İşyerinde sağlık
*İşyerinde sağlık
*Eğitimli egzersiz uzmanı Ve diğerleri...

Dünyadaki en büyük spor ve egzersiz kuruluşu olarak bilinen American College of Sports Medicine (Amerikan Spor Sağlığı Yüksekokulu) uzmanlara hazırlattığı anketi her ülkenin fitness meraklılarına göndererek 2007 yılının sağlık ve egzersiz trendlerini belirledi. Görünüşe göre önümüzdeki yıl dünyanın en önemli sağlık sorunu çocuk obezitesi olacak.



2007'nin en önemli sağlık sorunu: Çocuk obezitesi

American College of Sports Medicine, dünyanın dört bir yanından katılımcıların yardımıyla 2007 sağlık ve egzersiz trendlerini belirledi. Dünyadaki en önemli sağlık sorunlarının başında, çocuklarda da sıklıkla rastlanan obezite geliyor.

20 binin üzerinde üyesiyle dünyadaki en büyük spor ve egzersiz kuruluşu olarak bilinen American College of Sports Medicine -ACSM- (Amerikan Spor Sağlığı Yüksekokulu), 2007 yılının sağlık ve egzersiz trendlerini belirledi. Spor sağlığı ile ilgili bilimsel araştırmalar yapan, eğitimler veren ve uygulamalı çalışmalarıyla bilinen ACSM'nin 2007 trendleri spor salonları, tedavi amaçlı spor merkezleri gibi yerlerden seçilen çalıştırıcılar ve akademisylenler öncülüğünde belirlendi. 27 ana başlıktan oluşan bu trendler daha sonra bir anket haline dönüştürülerek dünyanın dört bir yanındaki fitness meraklılarına gönderildi. Katılımcıların verdikleri bilgiler doğrultusunda ortaya çıkan eğilimler doktorlar, sağlık uzmanları ve araştırmacıların yaptığı analizler sonucunda 20 kaleme indirildi. Geçtiğimiz ay ACSM'nin yayını Health & Fitness Journal'da yayımlanan raporda, sağlık ve egzersiz dünyasını meşgul edecek konuların başını obezite ve çocuk obezitesinin çekmesi hayli dikkat çekiciydi. Son yıllarda gittikçe artan obezitenin çocuklar arasında önemsenmemesi, çocuklardaki kilo fazlasının daha sonra giderilebileceğinin düşünülmesi, obezitenin neden olduğu kronik hastalıkların da göz ardı edilmesine sebep oluyor. Önüne geçilemeyen 'fast food' tüketiminin okullara girmesi ve hareketsizlik, 2007 yılında da çocuklarımızı bekleyen en önemli sorunların başını çekiyor. İşte sırasıyla 2007'nin egzersiz ve sağlık trendleri:

1- Çocuklar ve obezite:
Çocuklar arasında da hızla büyüyen bir sorun olan obezite, 2007 yılında dünyanın en çok ilgileneceği sağlık konusu olacak. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde çocuklarda görülen kilo problemi neredeyse salgın hastalık halini aldı. Çok ciddi bir sağlık problemi olan obeziteyle ilgili hem sağlık sektörünün, hem de spor merkezlerinin konuyla ilgili önlemleri bu yıl alması bekleniyor. Bu konuda okullara da büyük iş düşüyor. Çocukların obeziteyle ilgili bilinçlendirilmesinin yanı sıra, fiziksel aktivitelerin de artırılması uzmanlara göre şart. Ancak halihazırdaki eğitim sisteminin başarı odaklı olması, bunu pek mümkün kılmıyor. Bu nedenle sağlık ve spor merkezlerinin çocuk obezitesiyle ilgili boşluğu doldurması öngörülüyor.

2- Yaşlılara özel egzersiz programları:
Dünya nüfusunun hızla yaşlanması ve ortalama ömrün 77'nin üzerine çıkması nedeniyle bu yıl, sağlık ve egzersiz dünyasının 60 yaş üzeri kişileri hedef alması bekleniyor. İlaç sektöründeki gelişmeler sayesinde yaşam süreleri ve kaliteleri uzayan bu kişilerin, ekonomik olarak da egzersiz ve sağlık uygulamalarına daha rahat para ayırabilecekleri düşünülüyor. Doktorların da 'hareket ve spor' tavsiyeleri doğrultusunda, göreceli yaşlı nüfus için açılan özel sağlık ve spor merkezlerinin sayısı gün geçtikçe artıyor.

3- Eğitimli ve tecrübeli egzersiz uzmanları:
Sağlık ve egzersiz uzmanlarına özel sertifika programlarının sayısı gün geçtikçe artıyor. Sektör iyi eğitimli uzmanlara daha çok önem veriyor.

4- Pratik egzersizler:
Gündelik hayatta denge, koordinasyon ve dayanıklılığı artırmaya yönelik egzersizlerin sayısı ve bu tür egzersizleri yapanların sayısı 2007'de daha da artacak. Gün içinde yaşanan stresi ortadan kaldırmayı amaçlayan bu tür egzersizler, kişinin günlük alışkanlıklarına dayalı hareketlerden oluşacak. Geleneksel egzersiz hareketlerinin yerini, kişinin ihtiyaç duyduğu ve sıklıkla kullandığı kaslarının gelişimine yönelik hareketler alacak.

5- 'Öz' çalışmalar:
Karın ve sırttaki kasların oluşturulması ve güçlendirilmesine dayanan egzersizler, 2007 yılında hayli revaçta olacak. Büyük denge topları ve denge tahtaları ile yapılan hareketler bel, sırt, kalça ve karındaki kasların aynı anda çalıştırılarak tüm omurganın güçlendirilmesini hedef alıyor. Bu trendin nedeniyse, güç kullanımının vücudun orta bölümlerinden uzuvlara, yani kol ve bacaklara doğru kayması.

6- Güç egzersizleri:
Hem kadın hem de erkekler arasında yaygın olan bu egzersizler, 2007 yılında daha da önem kazanacak. En bilinen egzersiz yöntemlerinden olan ağırlık çalışmaları ve vücut geliştirme hareketleri artık kalp rahatsızlıkları olan hatta kalp ameliyatı geçirmiş kişilere bile tavsiye ediliyor.

7- Kişisel egzersiz hocaları:
Kişiye özel egzersiz dersleri veren çalıştırıcıların önemi artmaya devam ediyor. Kendilerine yönelik programların artmasıyla konularında daha da uzmanlaşan çalıştırıcılar, sağlık ve egzersiz çevrelerince daha çok kabul görecek ve hızla daha da profesyonelleşecek.

8- Zihin ve beden egzersizleri:
Binlerce yıldır var olmalarına rağmen son yıllarda popülariteleri hayli artan yoga, tai chi ve pilates gibi egzersizler aralarına yeni egzersiz şekillerinin katılmasıyla daha da çok kişi tarafından benimsenecek. Dış görünüşten daha çok benliğe dayalı olan bu çalışmalar aslında esnekliğin yanı sıra kasları güçlendiriyor ve denge sağlıyor.

9- Egzersiz ve kilo verme:
Tüm kilo verme programlarını bir araya getirmeyi amaçlayan trend bu yıl daha da yaygınlaşacak. İdeal kiloya kavuşmak için egzersiz yapanların, aynı zamanda çeşitli diyetlerlere başvurmasına veya diyet ilaçları kullanmasına da rastlanacak. Atkins ve benzeri şok diyet programlarının ortaya çıkması durumunda çeşitli egzersizlerle vücudun enerji dengesi sabit tutulmaya çalışılacak. Sağlık ve egzersiz uzmanları ise egzersizlerin diyetleri belirleyeceği günleri hayal etmeye devam ediyor!

10- Sonuç ölçümleri:
Egzersiz programlarının sonuçları değerlendirilerek kötü hayat tarzları ve alışkanlıklarla ilgili önemli sonuçlar elde edilecek. Böylece çalıştırıcılar ve hastalar birbirlerine karşı daha sorumlu olacak. Hastanın ne kadar kilo 'verebileceği' değil, hedeflenen kiloya inip inemediği tartışılacak. Hasta belirlenen ağırlığa ulaşamamışsa bundan çalıştırıcısı kadar kendisi de sorumlu tutulacak.

DİĞER TRENDLER:

11- Spora dayalı egzersizler:

Bilhassa gençler arasında yaygınlaşacak bu trend ile sporcular, sezon dışında da çeşitli spor merkezlerine devam ederek güç ve dayanıklılıklarını koruyacaklar.

12- Kolay egzersizler:
Basit egzersiz türleri günlük hayata daha sıklıkla entegre edilecek. 'Günde 10 bin adım' gibi kolay uygulanabilir programlar tercih edilecek.

13- İşyerinde sağlık ön planda:
Çalışanların sağlığını ön planda tutan programlar uygulanarak iş yerlerindeki sağlık harcamaları azaltılacak ve üretim arttırılmaya çalışılacak.

14- Doktordan spor salonuna:
Sağlık sektörüyle olan işbirlikleri ve anlaşmalara ağırlık verilecek. Doktorlar kişileri sağlık ve egzersiz merkezlerine sık havale edecek.

15- Kısa ama planlı egzersizler:
Daha planlı, hedefe yönelik ancak kısa süren egzersizlere yönelinecek. 30 dakikalık egzersizler veya 20 dakikalık vücut geliştirme çalışmaları tercih edilecek.

16- Yeni pazarlar:
Sağlık ve egzersiz sektöründe yeni pazar arayışları devam edecek. Amerikalıların yüzde 80'inin bile egzersiz yapacağı bir yer veya belirli bir çalışma rutini olmadığı düşünülürse, yeni programlarla bu büyük boşluğun kapatmasına çalışılacağı aşikar.

17- Çalışanları teşvik eden programlar:
İş yerlerinde sağlıkla ilgili alışkanlık ve davranışların iyileştirilmesine yönelik uygulamalar ve programlar artırılacak.

18- Wellness koçluğu:
Davranış bilimleri, sağlık programlarına entegre edilecek. Koçlar birebir çalıştırdıkları hastalarını hem yönlendirecek hem de onlara destek olacak.

19- Küçük gruplara özel dersler:
Kişisel çalıştırıcılar, tek kişi yerine 2- 3'er kişilik küçük gruplara ders verecek. Böylece hem derslerin 'özelliği' korunacak hem de grup indirimleri uygulanacak.

20- Aile programlaması:
Bir ailenin tüm fertlerini ilgilendiren egzersiz ve sağlık programları tercih edilecek.

YAPRAK ARAS

DİĞER İYİ YAŞA HABERLERİ
 Çok seks bebek getirir mi?
 Sekse başlama yaşı...
 Sevgilin için iste
 Cinselliğin ideal yaşı var
 Genç sevgiliyle gençleşilir mi?
 Dayaksız bir dünya için: 3071
 İyi ilişki için iyi seks şart mı?
 İnsan tekeşli mi, çokeşli mi?
 100 bin kişiden 'biri'
 İyi bir seks mi, uyku mu?
 Mehmet Öz'ün kızından diyet kitabı
 Sağlık ve gençlik iksiri
 60'ından sonra anne olmak
 Ali tüp'ü tut
 Leylekler mi getirse acaba?
 Ona karanfil ve canlı renkler çok yakışıyor
 Tarih, deniz, güneş, seks klişesi ve Bodrum
 Vitaminler, mineraller ve sağlıklı yaşam
 Beyazlatma yöntemleriyle rahatça gülün
    Pazar Sabah Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
  » İyi Yaşa
'Kadir'le ip cambazları gibiyiz...'
'Kadir'le ip cambazları gibiyiz...'
Kadir İnanır'ın geçirdiği anjiyonun ardından çekinmeden birlikte...
'Kocam Müslüman bir işadamıydı, şimdi ise rahip'
'Kocam Müslüman bir işadamıydı, şimdi ise rahip'
Altı ay önce İzmir Yeni Doğuş Kilisesi'ne rahip olarak atanan Hasan...
Dolandırıcıları bulmak için çareyi medyumda arıyor
Galerici iki kardeş tarafından dolandırılan emekli SAT komandosu...
'Estetik yaptırdım, mecliste bir çığır açtım'
AKP Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün, her şeyi seçmene daha genç ve...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.