kapat
   
22 Aralık 2006 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Barlas @ SABAH
 

Cemaat dışında yaşamak kolay değildir...

Orhan Pamuk, Sabancı Üniversitesi'ndeki "Orhan Pamuk ve Edebiyatı" konulu sempozyumda "Cemaat dışına çıkmak" olgusu üzerindeki düşüncelerini de açıklamış. Pamuk yazarlıkta yetenek, araştırma, yaratıcılık, zeka gibi kavramların da bulunduğunu, ancak cemaat dışına çıkmanın ve sabırla araştırmanın yazarlığın önemli bir parçası olduğunu vurgularken, Montaigne'yi örnek olarak göstermiş.
Mealen şöyle demiş:
- Montaigne kitaplarıyla bir odaya kapanıp tek başına karar verme cesaretine sahipti. İnsanlığın geçmiş birikiminden, cemaatten de koparak o dünyayı yeniden değerlendirdi. Aydınlanma dediğimiz şey budur da. Aydınlanma birtakım siyasi programlara göre insanları değerlendirmek değil, insan aklının özgürlüğüne, o insanın aklının kurallara bağlı olmamasına da saygılı olmak da demektir. O insanın özgürlüğünün sağlanmasıdır da aydınlanma.
Herkesin içinde yaratıcılık olduğuna inandığını, ancak cemaatin insanların içindeki değişik kişiliği öldürdüğünü vurgulayan Pamuk, şu gözlemlerini de seslendirmiş.
- Her şeyi sorgulayan, tehlikeleri göze alan ya da en azından edebi yeni duyma, anlatma biçimleri getiren insanlar daha yeni, daha değişik kitaplar yazarlar elbette. Ama illa ki iyi sanat yapmak için muhalif olmak gerekir demiyorum. İçimizde her zaman muhalefet duyarlılığı zaten vardır. Her zaman 'bir odaya gideyim, bu kalabalıktan kurtulayım, kafamdaki düşünceleri dinleyeyim, bunlar daha ilginç' diyen bir ses vardır. O sese saygı duyan, o sesi takip eden insanlar sonunda yazar olur.

CEMAAT KURTLARI
"Cemaat dışına çıkabilmek", "Tek başına kalabilmek", "Bir ideolojik programa bağımlı olmamak", "Bazen devleti, bazen çoğunluğu kızdırmak"... Bu olguların varlığı sade yazar olmak için gerekli değil. Toplumda bunların bilincine varmış düşünce odaklarının sayısı arttığı ve bunlar toplum tarafından özenle gözetildiği zaman, o toplumlar gerçekten çağ atlıyor.
Hiç unutmayalım ki "Cemaat" sade dini anlamdaki toplulukları ifade etmez. Bu geniş anlamıyla cemaat, bireylerin düşünce ve karar verme yeteneklerini bir merkeze teslim ettikleri, dini, siyasi, doktriner, etnik veya benzer kökenli bir topluluk da olabilir.
İçinde bulunduğumuz coğrafya bu tür oluşumlar için çok elverişlidir. Çünkü burada bireycilik, farklı olmak, sürüden ayrılmak, her çeşit cemaatçi kurtların sürüden kopanları kapmak için beklemelerinin nedenidir. Bu coğrafyada aklar ve karalar vardır. Burada uzlaşıp faydayı paylaşmak yerine "Ya hep ya hiç" diyenler çoğunluktadır. Bu coğrafyanın siyasetinde kendisi iktidar olmayacaksa ülkenin krize düşmesini "Ya devlet başa ya kuzgun leşe" gibi veciz ifadelere bağlamak daha doğru bulunur.

ÖNEMLİ BİR KONUŞMA
"Bölük dur, Kandıralı sen de dur"daki Kandıralı, aslında edebiyattaki Nazım Hikmet'tir, Sabahattin Ali'dir, Kemal Tahir'dir, Aziz Nesin'dir, Orhan Kemal'dir, Yaşar Kemal'dir, Orhan Pamuk'tur, Elif Şafak'tır.
Kurtlar Sofrası Amerika'da bir Türk, mesela Ahmet Ertegün başarılı olup sofrada baş köşeye oturabilince, buna kızanlar ve "Başardı da bunun bana faydası ne" diyenler çoğunluğu oluşturur. Bir Prof. Atilla Yayla siyasal sistem hakkında eleştirel düşüncesini açıklayınca, onun meslektaşları "Düşünce açıklamak tehlikelidir" diye burada bildiri yayınlar.
Kendi siyasi cemaatinin hatalarını bu coğrafyada görmezden gelmeye "İlkelilik" denilir. Kendi dini cemaatinin inançlarını siyasete veya ticarete istismar aracı olarak sokanlar, bu coğrafyada "Kol kırılır, yen içinde kalır" diye görmezden gelinir.
Kısacası Orhan Pamuk, Stockholm'de yaptığı Nobel konuşmasındaki kadar önemli ve değerli şeyler söylemiş Sabancı Üniversitesi'nde. Onu dinleyen öğrenciler dileriz cemaatlerin dışında da başarılı olunabileceğine inanmış olsunlar.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Kültürler arası diyalog önce bize lazım...   / 21-12-2006
 Ortadoğulu olmanın dayanılmaz ağırlığı...   / 20-12-2006
 Artık dünyada bir Türk diasporası da var...   / 19-12-2006
 Smokin giymeyen Erdoğan frak giymeye razı olur mu?   / 18-12-2006
 Ertegün New York'ta bile başarabilmiş bir Türk'tü...   / 17-12-2006
 Herkesin kendi kuralı olursa bundan kavga çıkar...   / 16-12-2006
 Ankara'nın koltuk hesapları Türkiye'nin çenesini yorar   / 15-12-2006
 THY yeni Borat filmi için senaryo mu hazırlıyor?   / 14-12-2006
 Ankaralılar, yurdu ve dünyayı tribünden mi izliyor?   / 13-12-2006
 Sosyal demokrat değil muhafazakâr cumhuriyetçi...   / 12-12-2006
ERGUN BABAHAN
Gerçek sorunları unutmamak gerek
Türkiye,...
MEHMET BARLAS
Cemaat dışında yaşamak kolay değildir...
Orhan Pamuk,...
UMUR TALU
N'apalım yani!
Başbakan ABD'de demiş ki:
"Irak'ta...
FATİH ALTAYLI
Yuvacık'ın hesabını sorun
Sefa Sirmen'in Yuvacık...
ERDAL ŞAFAK
Türkmenbaşı
Yazık. Ay ve gün...
Kalbine yenik düştü
Altın heykelini diktirdi, kitabını anayasa kabul ettirdi, halka...
İran liderine 'domuz' şakası
Danimarka, Müslüman dünyayı ayağa kaldıran karikatür krizinden sonra...
Para yok disiplin yok
Para yok disiplin yok
Beşiktaş'ın hocası Tigana, "20 maçtır para alamayan bir takımda oyun...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu