kapat
   
22 Aralık 2006 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Selale Kadak @ SABAH
 

Türkmenbaşı'nın ölümü Çalık'ı ve diğer işadamlarını etkiler mi?

Niyazov SaparmuratDün sabah cep telefonuma gelen Türkmenistan Devlet Başkanı Niyazov'un kalp krizinden öldüğü haberi beni bir anda 2005 yılının şubat ayında ziyaret ettiğim Türkmenistan'a götürdü.
Türkmen halkının adeta bir kutsal kitap gibi düzenli olarak okuduğu 'ruhname' isimli kitabı da yazan liderleri Türkmenbaşı ani bir şekilde vefat etmişti.
Sanıyorum, Türkmenbaşı'nın ölümü o bölge halkı ve Türkmenistan'da iş yapan Türk işadamları için büyük bir şok. Ülkede artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı aşikar.
İşte bu noktada ben; bu olayın, başta bugün dev şirketleriyle büyük bir isim haline gelen ve bu durumlarını Türkmenbaşı'na ve Türkmenistan'da hayata geçirdiği işlere borçlu olan Çalık Grubu'nun patronu Ahmet Çalık'ı ve diğer Türk işadamlarını; örneğin ülkedeki neredeyse bütün anıt binalara imzasını atan Erol Tabanca'yı nasıl etkileyeceğini merak ediyorum.
Gelen haberlere bakılırsa, sürgündeki Türkmen muhalefet lideri Nurmuhammet Hamanov da ülkeye dönmek için harekete geçmiş bile.
Başta başkent Aşkabat olmak üzere Türkmenistan'ın her bölgesine yeni yatırımlarla hizmet götürmeye çalışan Türkmenbaşı'nın ölümüyle, yatırım projelerinin bir dönem askıya alınması söz konusu olabilir. Ülkede olası bir kaosun Türk işadamları için sonuçlarına dikkat etmek gerekir diye düşüyorum.
Yorumlarımı bir anekdotla daha anlamlı hale getirebilir miyim bilmiyorum ama Çalık Grubu'nun yaptığı çimento fabrikasının açılışı nedeniyle gittiğim Aşkabat'ta bir açılış töreninden kesitler aktarmak istiyorum.
Türkmenbaşı'nın bir işadamına güvenmesi demek, o işadamına sorgusuz sualsiz istediği projeleri de vermesi demekti sanki. Öyle ki, Türkmenbaşı, Çalık Grubu'nun bitirdiği inşaat projelerinden öylesine memnun kalmıştı ki, birbiri ardına Çalık'a yeni yatırım projeleri vermişti.
O gün de 160 milyon dolara mal olan çimento fabrikasının açılış töreninde konuşma yaparken Türkmenbaşı, Ahmet Çalık'a dönmüş ve "Bu çimento fabrikasının aynısından bir tane daha yapmanı istiyorum" demişti. O an Çalık Grubu'nda çalışanlar hiç hesapta olmayan fabrika siparişiyle müthiş heyecan yaşamıştı.

Anıt binalarda Türk imzası
Aşkabat'ta akşam otomobille şehir turu yaparsanız çok aydınlık bir kent görürsünüz. Elektriğin bedava olması şehri ışıl ışıl yapmaya yetmiş Türkmenistan'da. Özellikle kentin üzerindeki köprülerde yapılan ışık oyunları pek bir ilgi çekiyor. Bizler o seyahatte kentin hangi tarafına baksak Çalık Grubu'nun inşaat şirketi GAP'ın yaptığı yüksek binalara, köprülere ve yollara rastlayıp durmuştuk.
Türkmenistan'da bir o kadar ilgi çeken diğer yapılar ise kenti kaplayan parklar ve bu parklardaki anıtlardı. İşte bu anıtlardaki imza da daha önce söylediğim gibi Erol Tabanca ve ortaklarının olan Polimeks'e aitti. Tabanca bugüne kadar Türkmenistan'da 300 milyon doların üzerinde iş yapmıştı. Kukla Tiyatrosu ve Tarafsızlık Anıtı bunlardan sadece ikisi.
Özetle söylemek istediğim, Türkmenistan Türk işadamları için müthiş bir pazar olma özelliği taşıdı ve hâlâ taşıyor. Türkiye krizle sarsılırken, bu bölgede yatırım yapan işadamları krizin etkisini en alt seviyelerde hissetmiş ve kendilerini koruyabilmişti. Türkmenbaşı, dürüstlüğüne güvendiği işadamlarının ülkeyi yeni baştan inşa etmesi için her türlü kolaylığı sağlamıştı. Şimdi çok ani ve beklenmeyen ölümüyle bakalım Türkmenistan'da karışıklıklar yaşanacak mı? Yoksa iyi bir geçiş dönemi yaşarak, yeni bir başkanla yola kalındığı yerden devam edilecek mi?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Bir CEO'nun atanma öyküsü ve Şerif Kaynar   / 20-12-2006
 TÜSİAD'ın Pekin ofisi genç işadamlarını ihya edecek!   / 15-12-2006
 Feyyaz Bey'in gözyaşları   / 13-12-2006
 Yavaşlamaya inat, gönüllü kuruluşlar lobiye hız veriyor   / 01-12-2006
 'Genç Türkiye'ye ihtiyacımız var' söyleminden bıktık!   / 29-11-2006
 Enerjide 2025 senaryoları!   / 21-11-2006
 Teknolojide 'Mükemmellik Merkezi' Türkiye oldu bile!   / 17-11-2006
 Zeytinyağını dünyaya kim tanıtacak?   / 15-11-2006
 Bank Pozitif içinde cafe köşesi olan şubeler açıyor!   / 10-11-2006
 Rusya'daki potansiyel ikinci fabrikayı kurduruyor   / 08-11-2006
YILMAZ ÖZDİL
Silin o ismi oradan...
Dün İstanbul'da bir tören...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Ülker'in gizli kalmış şehzadesi ve yeni patronun...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Akbank-Citigroup stratejik ortaklığı Rekabet bürokrasisine...
ŞELALE KADAK
Türkmenbaşı'nın ölümü Çalık'ı ve diğer işadamlarını etkiler...
Hâkimden babaya acı suçlama
Eroin komasına girerek ölen lise öğrencisi Melis'in davasında sanığa...
Doğulu geri adım attı
Eurovision'da Türkiye'yi temsil edecek olan Kenan Doğulu "Türkçe...
'Enfal olayları'nda Türkiye'nin de rolü var
'Enfal olayları'nda Türkiye'nin de rolü var
Saddam'ın 180 bin Kürt'ü öldürdüğü 'Enfal olayları'yla ilgili davada...
Erdoğan: Kuzey Irak'ta sabrımızın bir sınırı var
Erdoğan: Kuzey Irak'ta sabrımızın bir sınırı var
Kuzey Irak konusunda ABD'yi uyaran Başbakan, "PKK'ya yönelik...
IMKB
E: 39.083 D:% 0,22
DOLAR
S: 1,430 D:% 0,105
EURO
S: 1,883 D:% -0,133
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu