kapat
22 Aralık 2006 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bankacılık sektörü büyümesini sürdürdü
Bankacılık sektörü büyümesini sürdürdü

BDDK tarafından hazırlanan Finansal Piyasalar Raporuna göre, finansal sektörde 2006 yılı Mayıs ve Haziran aylarında yaşanan dalgalanmanın olumsuz etkilerine rağmen, bankacılık sektörü büyümesini sürdürdü.

Eylül sonu itibarıyla Türk finans sektörünün toplam aktif büyüklüğü, geçen yılın sonuna göre yüzde 14,2 artarak 537 milyar YTL seviyesine ulaştı. Bu arada sektörde aktif büyüklüğe göre en büyük 5 bankanın payı 2006 eylül döneminde yüzde 60,3 , ilk 10 bankanın payı ise yüzde 84,1 olarak gerçekleşti.

Raporda, ''mali disiplin, borç yönetimindeki ihtiyatlı yaklaşım ve siyasi istikrarın sürdürülmesi, sıkı para politikasına devam edilmesi, ekonomi için stratejik önemi haiz sektörlerdeki rekabetin ve denetimin artırılması, yatırım ortamının iyileştirilmesi, özelleştirme çalışmalarına ve diğer yapısal reformlara hız verilmesinin'', kritik önemini devam ettirdiği de vurgulandı.

BDDK
tarafından hazırlanan ''Finansal Piyasalar Raporunda'', Türkiye ekonomisinin 2002 yılından bu yana sergilediği olumlu görünümünü 2006 yılının üçüncü çeyreğinde de sürdürürken, büyüme hızında büyük ölçüde tüketim harcamalarına bağlı, beklentilerin de üzerinde bir yavaşlama gerçekleştiği, buna mukabil cari işlemler açığının büyümeye devam ettiği belirtildi.

YABANCI SERMAYE GİRİŞİ VE DIŞ BORÇLAR

Yüksek büyüme performansının istihdam ve işsizlik verilerine ancak kısıtlı ölçüde yansırken, gelişmekte olan ekonomilere yönelik beklentilerin olumluya dönmesine ve ülkedeki güven verici olumlu ortama bağlı yabancı yatırımcıların Türkiye'ye yeniden yöneldikleri, yılın 10 aylık döneminde yabancı sermaye girişinin yarısına yakınının doğrudan yatırımlardan oluştuğunun görüldüğü ifade edilen raporda, 2006 yılında gözlenen dikkat çekici bir gelişmenin de 2005 yılı sonuna kadar gerileme eğilimi gösteren toplam dış borçların milli gelire oranında görülenen 'artış eğilimi' olduğu kaydedildi.

KAMU MALİYESİ VE ENFLASYON

Rapora göre, kamu maliyesi alanında ise harcamalarda görülen artışa rağmen özelleştirme gelirlerinin ve bir defalık gelirlerin etkisiyle genel devlet dengesinin yıl sonunda fazla vereceği tahmin edildi. Ancak önümüzdeki yılda bu gelirlerde düşüş ve harcamalardaki artış olması durumunda genel devlet fazlasının açığa dönüşebileceği öngörüldü.

Enflasyonun 2007 yılının yılın ikinci çeyreğine kadar nispeten yüksek seyredeceği, ardından kademeli bir düşüş göstereceği tahmin edilen raporda, şöyle denildi:

''Ulusal ekonomik ortamdaki olumlu görünümünün pekiştirilmesi ve yüksek cari açık ile işsizlik gibi sorunların ekonomi ve finans sektörü için önemli riskler oluşturmasının önlenmesi açısından, mali disiplinin, borç yönetimindeki ihtiyatlı yaklaşımın ve siyasi istikrarın sürdürülmesi, sıkı para politikasına devam edilmesi, ekonomi için stratejik önemi haiz sektörlerdeki rekabetin ve denetimin artırılması, yatırım ortamının iyileştirilmesi, özelleştirme çalışmalarına ve diğer yapısal reformlara hız verilmesi kritik önemini devam ettirmektedir.''

BANKACILIK SEKTÖRÜ

Rapora göre Türk finansal sektöründe 2006 yılının Mayıs ve Haziran aylarında yaşanan dalgalanmanın olumsuz etkilerine rağmen, bankacılık sektörü büyümesini sürdürdü. Eylül ayı itibarıyla, Türk finans sektörü toplam aktif büyüklüğü bir önceki yılsonuna göre yüzde 14,2 oranında artarak 537 milyar YTL seviyesine ulaştı.

Finans sektör aktif büyüklüğünün gayrisafi yurtiçi hasılaya (GSYİH) oranı yüzde yüzde 97,8 düzeyinde iken, bankacılık sektörü aktiflerinin GSYİH'ye oranı yüzde 88,2 seviyesinde.

Büyüme hızının yüksekliği, şube başına nüfus ve toplam aktif tutarı gibi gibi göstergelerin gelişmiş ülke ortalamalarının gerisinde olması, yabancı sermaye ilgisinin yoğunluğu gibi faktörler Türk bankacılık sektörü halen doygunluk seviyesine ulaşmadığına ve gelecek için yüksek büyüme potansiyeli taşıdığına dair işaretler olarak değerlendirildi.

BANKA SAYISI 50

Türk bankacılık sektöründe Eylül 2006 itibarıyla 4'ü katılım bankası olmak üzere toplam 51 banka faaliyet göstermekte iken, özel sermayeli iki bankanın birleşmesiyle banka sayısı 50'ye geriledi

Bankacılık sektöründe aktif büyüklüğündeki gelişmeye bağlı, personel ve şube sayısında da artış görüldü. Eylül 2006 itibarıyla toplam şube sayısı 6.704 olurken, sektördeki istihdam 141.579 kişiye ulaştı. Sektörde aktif büyüklüğe göre en büyük 5 bankanın payı 2006 Eylül döneminde yüzde 60,3 olarak, ilk 10 bankanın payı ise yüzde 84,1 olarak gerçekleşti.

Türk bankacılık sektöründe son yıllarda belirginleşen uluslararası entegrasyon eğilimi gerek yurt dışından sağlanan finansman kaynaklarındaki artış, gerekse doğrudan yabancı sermaye girişi anlamında 2006 yılının ikinci yarısında da devam etti.

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 İşçiye bayram müjdesi
 TÜSİAD erken seçim istemiyor
 İskenderun Liman özelleştirmesi iptal
 Telekom mahkum oldu
 Dolar 1,4280 YTL'ye geriledi
 Türkmen gazı nereye akacak?
 EPDK elektrik fiyatını belirledi
 Babacan: 'Reform'a erteleme muhtemel
 Turkcell'den ihale teklifi
 Tüketicinin güveni arttı
 Reforma, Bakan'dan erteleme sinyali
 'Yeşil sermaye olarak bir tek doları tanırım'
 Mydonose çadırı yerine fuar alanı inşa edilecek
 'Elektriğe garanti versek torunlarınız bile yanar'
 Hükümetten patronlara 'Erken seçim yok' mesajı
 İngiliz şirketinden mücbir sebep dilekçesi
 Coca-Cola'da en büyük coğrafya Ahmet Bozer'in oldu
 İmarzedelerden SPK ve BDDK'ya haciz yağıyor!
 Altın Borsası Başkanı Vahdettin Ertaş SPK üyeliğine atandı
 Merkez Bankası faiz oranlarını değiştirmedi
 'Marmaray adım adım gerçeğe dönüşüyor'
 'Tek çatıdan vazgeçilmemeli'
 'Reform adil olmalı'
 Gelecek yıl sonu için dolar tahmini 1.57 YTL oldu
 MTV için yıl sonu mesaisi
 Vakıfbank'ın matrah farkı talebi
 'Protokol yapsaydık İstanbul da susuzdu'
 Turkcell, Suudi Arabistan'da GSM ihalesine girecek
 İZODER'den muhabirimize ödül
 Şirketlerden
YILMAZ ÖZDİL
Silin o ismi oradan...
Dün İstanbul'da bir tören...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Ülker'in gizli kalmış şehzadesi ve yeni patronun...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Akbank-Citigroup stratejik ortaklığı Rekabet bürokrasisine...
ŞELALE KADAK
Türkmenbaşı'nın ölümü Çalık'ı ve diğer işadamlarını etkiler...
Hâkimden babaya acı suçlama
Eroin komasına girerek ölen lise öğrencisi Melis'in davasında sanığa...
Doğulu geri adım attı
Eurovision'da Türkiye'yi temsil edecek olan Kenan Doğulu "Türkçe...
'Enfal olayları'nda Türkiye'nin de rolü var
'Enfal olayları'nda Türkiye'nin de rolü var
Saddam'ın 180 bin Kürt'ü öldürdüğü 'Enfal olayları'yla ilgili davada...
Erdoğan: Kuzey Irak'ta sabrımızın bir sınırı var
Erdoğan: Kuzey Irak'ta sabrımızın bir sınırı var
Kuzey Irak konusunda ABD'yi uyaran Başbakan, "PKK'ya yönelik...
IMKB
E: 39.180 D:% 0,25
DOLAR
S: 1,426 D:% -0,245
EURO
S: 1,878 D:% -0,186
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu