kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Azgın tekelerin seks bilgisi zayıf
Azgın tekelerin seks bilgisi zayıf
Azgın teke sendromu sizi etkilerse?
Cinselliğin yaşı olur mu?

Azgın tekelerin seks bilgisi zayıf

40'ını geçtikten sonra eşlerini terk edip genç bir sevgiliyle birliktelik yaşayan erkekler; yalnızca magazin değil, tıp dünyasının da gündeminde. Ürologlar, psikologlar ve seksologlar da 'azgın teke sendromu'nu çözmeye çalışıyor.

Prof. Dr. Halim Hattat; yalnızca Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı Başkanı değil... Aynı zamanda Aile Sağlığı Araştırma Derneği Başkanlığı'nı da yürütüyor ve Türkiye'deki cinsel sorunların çözümü için de çalışıyor. Ve kızı İrem Hattat da bu yıl Avrupa Cinsel Fonksiyon Bozuklukları Birliği ESDA'nın başkan yardımcılığı görevine seçildi. Avrupa'daki cinsel sorunların çözümü için çalışan İrem Hattat, gelecek yıl derneğin başkanı olacak. Baba-kız; dünyanın son dönemde ortak sorunu olan n0 yaş sonrasında en fazla görülen ve Türkiye'yi de etkisi altına alan 'azgın teke sendromu'na karşı orta yaş seksi konusundaki soruları yanıtladılar:

*
Azgın teke sendromu moda yüzünden mi yayılıyor, yoksa erkek cinsel gücünü artıran ilaçların etkisi mi var?
*
PROF. DR. HALİM HATTAT
: Andoropozla birlikte yeni bir aşk ve yeni bir ilişki, erkeklerin hayatında her zaman önem kazanır. Bu yeni bir moda değil. Son zamanda yalnızca daha açık açık yaşanmaya başlandı. Fonksiyonu etkilemek anlamında tabii ki ilaçların da getirdiği bir güven artışı oluyor. Ama bunu aile yapısı da körüklüyor. Kendisini güçsüz hisseden erkek, birden kendisini prensler gibi gören bir kişi ile çok iyi bir ilişki içinde olunca, 'dünyalar benim oldu' düşüncesine kapılıyor.
* İREM HATTAT: Bu durum eskiden de vardı ama ilaçların hakikaten artırıcı etkisi oldu. Kullanımları kolay. Partnere çok fazla yansıtmadan, ilişkilerdeki organik sorunları hemen halledebiliyor.

* Bizim 'azgın teke' dediğimiz orta yaşın ardından seks hayatı bir anda değişen erkeklerin cinsel bilgileri nasıl?
*
İ.H.:
n0'lı yaşlarda işinde belli bir noktaya gelmiş, belli kültürel birikimi olan insanların bile cinsel bilgileri kulaktan dolma. Sorunları olduğunda ilaç kullanmaya tamamen kulaktan dolma bilgilerle karar veriyorlar. Ama doktora gitmeyi düşünen yok mesela.
* H.H.: Cinsel gücü artırıcı ilaçların yüzde 86'sı eczaneden reçetesiz alınıyor. Üç tane ilacı alıp karıştırarak performansı artırmaya çalışıyorlar. Bizde gidip eczaneden alabilecekleri ilaçlar varken; yurtdışından gelen kaçak ilaçlar veya Mısır Çarşısı modeli hala devam ediyor. Hiç ilgisiz bir vitamin olsa bile bunu içince her şeyin mükemmel olacağı söylentisiyle bir plasebo (etkisiz ilaç) etkisi oluşuyor. Herkes birbirine tavsiye ediyor ya da veriyor. Ve n0 yaşını geçince erkeklerin yüzde 65'i cinsel sorun yaşıyor. Bu oran Avrupalı erkeklerde daha az, yüzde 50 dolayında.

* Andropoza girmiş erkek ile menopozdaki kadının ilişkisi nasıl olacak, kadının cinsel gücünü artıran ilaç ne zaman çıkacak?
*
H.H.:
Kadının menopoza girmesi cinselliğini yok eden bir durum değil. Eğer kadında hormonlara bağlı isteksizlik oluşuyorsa, bu hemen hormon tekviyesiyle çözülebiliyor. Kadın ve erkek arasında ilişki iyiyse andropoz ve menopoz cinsel sorun çıkartmaz.
* İ.H.: Erkeklerde cinsellik bir düğme şeklinde iken kadınlarda birçok düğme var. Diğer faktörler o kadar önemli ki, kadında tek ilaçla sorunu çözmek mümkün olmuyor.

* Orta yaştan sonra cinsel sorunları daha az yaşanması için çiftler arasında kaç yaş fark olabilir?
*
H.H.:
Kadın erkek yaş farkının çok aşırı olması; hayatın keyfi ve yaşam kalitesi bakımından sorunlar yaratıyor. Kadın genç, eşi yaşlıysa ilişki bir süre sonra hasta ve bakıcısı durumuna dönüşüyor. En ideali 5-10 yaş farkı, hatta erkek daha büyük olmalı.
* İ.H.: Bence bunda kesin bir kural yok. Kişilerin tamamen psikolojik ve sosyokültürel durumlarına bağlı. Hanımlarda da günümüzde moda olduğu gibi '5-10 yaş küçük olsun' gibi bir sınırlama getirmek yanlış. İki kişi kafaca bir uyum içine giriyorsa zaten başarılı bir cinsel hayat da beraberinde geliyor. Önemli olan önce fikirlerin uyuşması. Ancak yaş farkı bu uyumu çok zorlaştırabilir. Ben öncelikle psikolojik ve beyinsel uyumun gerektiğine inanıyorum. Çok anormal yaş farklarında cinsel zekanın iki kişi arasında düzgün sağlanmayacağını düşünüyorum.

* Azgın teke sendromu yaşayan hastalara neler öneriyorsunuz?
*
H.H.:
Anadolu'da büyük yaş farklı evlilikler hala var. Yaşam kalitesini çok iyi muhafaza eden çok bakımlı kişiler için yaş grupları sınır değil. Bana birisi eşini kaybettiğini ve kendinden kaç yaş küçük biriyle evlenebileceğini sorduğunda, ben onun kendi fizyolojisine uygun olarak öneride bulunurum.
* İ.H.: Biz Halim Beyle ilk çalışmaya başladığımızda e-mail falan yoktu. İnsanlar mektup yazıyordu. Bize hep Erzurum ve Erzincan taraflarından 'Ben 70 yaşındayım, köyden 15 yaşlarında genç bir hanım aldık ne yapmalıyım' şeklinde sorular olan mektuplar geliyordu. O tip şeylerin hala Türkiye'de devam ettiğini düşünüyorum.

ESRA TÜZÜN

DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 İlacı gizli içiyorum eşim beni Superman sanıyor
 Menopoz ve andropoz özgür seks demektir
 Kozmetikte kalite sağlığınız için şart
 Hamilelik göbeğine Tummy Tuck *
 Susma! Sustukça seks sorunun büyür!
 Göze ilk yardımı doğru yapın
 Fast food değil Türk yemeği
 Azgın tekelerin seks bilgisi zayıf
 Stres saçın da ömrünü yiyor!
 Doğal diş macunu: Çay
 Şeker çıktı gençlik bozuldu
 Cinsel zeka her yaşta geliştirilebilir
 Tıraş sonrası hemen dışarı çıkmayın
 Anne baba olmak için deneme rekoru kırdılar
 Bebek banyosu sevgiyi güçlendirir
Dr. Eren Eroğlu
Menüsküsün tek çaresi ameliyat mı?
* 45 yaşında bir...
Aramızda aşktan güçlü bir bağ var
Aramızda aşktan güçlü bir bağ var
Hülya Avşar, dört aydır birlikte olduğu Sadettin Saran ile ilişkisi...
Sanatçılar da tarih yazmalı!
Sanatçılar da tarih yazmalı!
Yönetmenliğini Semir Aslanyürek'in üstlendiği 'Eve Giden Yol 1914'ün...
Göçük altında kalmış gibiydim
Göçük altında kalmış gibiydim
Dokuz ay önce eşi Kudret Sabancı'nın oyuncu Sanem Çelik'le ilişkisi...
Mirkelam martılarıyla geliyor!
Mirkelam martılarıyla geliyor!
Müzik hayatındaki onuncu yılını tamamlayan Mirkelam'ın beşinci stüdyo...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.