<<<<<<< .mine SABAH - Alışveriş merkezlerinin yarışamadığı çarşı!
kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Alışveriş merkezlerinin yarışamadığı çarşı!
Alışveriş merkezlerinin yarışamadığı çarşı!
Truva'nın kostümleri Kapalıçarşı'dan

Alışveriş merkezlerinin yarışamadığı çarşı!

Orhan Veli'nin 'kapalı kutu' dediği Kapalıçarşı, yaz aylarında yaklaşık yarım milyon kişinin uğrak yeri. Emlakçılara iş düşmeyen çarşıda bir yer satın almak istiyorsanız esnafla iyi geçinmelisiniz
Türkiye'nin kültür başkenti olan ve bu yıl 5.5 milyon turisti ağırlamaya hazırlanan İstanbul'da arka arkaya alışveriş merkezleri açılıyor. Birbirine neredeyse yürüme mesafesinde olan bu alışveriş merkezlerinin müşteri kapamadığı, kapsa da sayıda yarışamadığı nokta ise meşhur Grand Bazaar, yani Kapalıçarşı. En ölü gününde yaklaşık 200 bin kişiyi ağırlayan, nisan ile eylül ayları arasında günlük ziyaretçi sayısı 500 bini bulan Kapalıçarşı, ünlü şair Orhan Veli Kanık'ın dediği gibi, adeta bir "kapalı kutu." İşte büyüleyici havası nedeniyle filmcilerin, gurmelerin vazgeçemediği, İstanbul'u her ziyaret edenin görmesi farz olan Kapalıçarşı'nın kapalı kutusunu biraz aralamak için oradaydık. Hafta içinde öğlen saatlerinde hatrı sayılır bir kalabalık vardı. Bu yıl İstanbul'a gelen turist sayısı geçen yıla göre yüzde 8 ile 10 arasında arttığından olsa gerek esnaf bir dönem olduğu gibi kan ağlamıyor. Ama yine de bir çırpıda 'otopark ve ulaşım sorunu" sıralanıyor. Nuri Osmaniye, Beyazid Cami ile Mahmutpaşa arasında üzeri kubbelerle örtülü olan yaklaşık 3 bin 500 dükkanın bulunduğu Kapalıçarşı 30-32 bin metrekare kapalı alana sahip. Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'u aldıktan sonra şehrin içinde çarşılar, dükkanlar, hanlar, hamamlar, evler ve camiler yapılmasını emreder. İşte Kapalıçarşı'nın başlangıcı bu tarihlerde olur. İlk çekirdek yapı ise bugün Eski Bedesten denilen Bizans çağından kalan bir yapı. Daha sonra Kanuni Sultan Süleyman döneminde ahşap olarak çarşı büyütülür. Bugün ise 61 sokak, 4 çeşme, 2 cami ve 3 bin 500 dükkanı ile dev bir alışveriş merkezi durumunda. Yaz aylarında yarım milyon insanın uğradığı ve halen 'turistik çarşı' kimliğini koruyan Kapalıçarşı'da esnaf ile onları temsil eden Kapalıçarşı Esnafları Derneği ile bugünleri konuştuk. Dernek Genel Sekreteri Dr. Süleyman Ertaş, aslında Kapalıçarşı'nın daha çok kişiyi ağırlayabilecek iken 'gece ve pazar günü çalışan Kapalıçarşı' projesinin hayat bulamadığını ifade ediyor.

Esnaf gece çalışmaya yanaşmadı
Nedeni ise esnafın yarısından fazlasının buna yanaşmaması. Ertaş, "Yılda 52 hafta demek 52 iş günü demek. Yani yaklaşık 2 aylık kiranın bedavaya gelmesi demek. Bir anket yaptırdık ve ne yazık ki esnafımızın şimdilik buna yanaşmadığını gördük. Kapalıçarşı'nın kapıları sabah saat 08.30'da açılıyor, akşam 19.30'da kapanıyor. Oysa gece de çalışsa Kapalıçarşı kendi rekorlarını kırar" diyor. Tabii, olaya emlak açısından baktığımızda buradaki dükkanların satılık ve kiralıklarının ne olduğu önem kazanıyor. Ertaş, "Burada satılık ve kiralık dükkanlar İstiklal Caddesi veya Bağdat Caddesi'nden daha pahalı değil" dedikten sonra çarşının ana caddesi olarak ifade edilen Kalpakçılar'da satılık dükkanların fiyatlarının 1 milyon doları bulabileceğini ifade ederek, "İçeriye doğru bu rakam 300-500 bin YTL arasında değişiyor. Ana caddede 4-5 bin dolar olan kiralar ise iç kısımlarda 700 bin dolar gibi rakamlara inebiliyor"diyor. Peki, Kapalıçarşı'da bir dükkan satın almak veya kiralamak için nereye gitmeli, hangi emlakçıya bakmalı? Öğrendiğimize göre Kapalıçarşı emlakçıların çalışamadığı bir bölge. Bir dükkanın satılık olduğu ya da kiralanacağı kulaktan kulağa duyuluyor ve geçmiş yıllarda olduğu gibi daha boşalmadan tutuluyor. Bir dönem 'kirası altınla ölçülen' Kapalıçarşı'da zaman zaman yine bu örneklere rastlandığı kaydediliyor.

Divan da çarşılı oldu
Kapalıçarşı'da son yıllarda güzel kafeler de açılmaya başladı. Bunlardan biri Cevahir Bedesten'deki Divan Cafe.

Her marka mallarla dolu
Kapalıçarşı'da dolaşırken ünlü markaların ürünlerinden başınız dönebilir. Gucci'ler, Louis Vitton'lar, Prada'lar adeta havada uçuşuyor. Birçoğu taklit ama, işçilik kalitesi açısından gerçeğinden ayırmak zor görünüyor. Taklit ürün fazla olunca, esnaf da ani baskınlara karşı değişik tedbirler alıyor. Bir esnaf, "Önceden baskın olduğunu gören camına 'cenazem var' kağıdını koyup dükkanı birkaç saatliğine kapatıyor" diyerek ilginç bir örnek veriyor

Modacılar onun dostu
Danimarka Kraliyet Operası'na bile kostüm hazırlayan Ertaş, Yıldırım Mayruk, Faruk Saraç, Cemil İpekçi ve Rıfat Özbek gibi modacıların da sık sık başta kendisi olmak üzere Kapalıçarşı'dan ilham aldıklarını söylüyor.

HACER GEMİCİ

DİĞER HABERLERİ
 Galeriler de resimler için umutlarını ev teslimine bağladı
 İç tasarımda dekoratif folyo dönemi!
 Şimdi de ev alana Maldivler'de yılbaşı
 Soyak, Olympiakent'te erken teslim yapıyor
 1 milyon dolara nerede, ne alınır?
 Sokakta alışveriş kiraları patlattı
 Projelerle birlikte, 180 dönümlük çarşı geliyor
 Ay'da hayat 2024 yılında başlayacak
 Orta gelirliler için 272 dairelik proje
 Kurtköy'de 140 stüdyoluk Atlantis
 2 kentin çehresi değişiyor
 'Sektör yüzde 25 kâra bile az diyor'
 Türkiye'de 200 binin üzerinde müteahhit var
 Marriot, Anadolu yakasının ilk uluslararası oteli olacak
 Ekpaş, 450 ürünle boruları birbirine bağlıyor
 Ataşehir, Adalar'ı Polaris'ten görecek
 Alemdağ'a 20 dairelik butik proje
 Patrikhane'nin 676 yıllık 'ev'i
 Beylikdüzü, 60 milyon dolarlık Avalon'la büyüyecek
Sanat Güneşi anılıyor
Türk sanat müziğinin büyük sesi, ''Sanat Güneşi'' olarak anılan Zeki Müren doğumunun 75. yılında...
Gözleri yeni dev proje için çalışıyor
Çalışan Türk kadınının sembol ismi olan Koç Holding İdare Meclisi Başkan Vekili Suna Kıraç, sağlığı...
Haçsız sefer
Papa 16'ncı Benedict, Türkiye'ye ayak basarken ve Anıtkabir'e çıkarken haçını sakladı, İslam'la barışma...
Tak bir kırmızı kurdele!
HIV+ dans ederken, beraber yemek yerken, gülerken, dertleşirken, yardımlaşırken geçmez!

HIV+...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
   
=======