kapat
   
19 Aralık 2006 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bahçeli:Erken seçim kararı alınsın

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Türkiye'nin temel siyasi sorunlarının "demokrasi" içinde çözmesi gerektiğini belirtirken, Cumhurbaşkanı seçimi öncesinde mutlaka bir erken genel seçim yapılmasını istedi.

Bahçeli, Cumhurbaşkanlığı seçiminin olası "ara rejim" tartışmalarının gölgesinde kalmaması için, TBMM'nin erken seçim kararı almasını istedi. Bahçeli, Başbakan Erdoğan'ı da Köşk'e çıkması durumunda, demokrasi kuralları içerisinde Köşk'ten indirmenin yollarını arayacaklarını söylerken, gerekirse "vatana ihanet" suçunun tanımlamasının ise yeniden değerlendirilebileceğini ifade etti.

Bahçeli,
19 Kasım'da yapılan MHP Kongresi'nin ardından Ankara'da, gazetecilerle sohbet toplantısında bir araya geldi. Ankara Sheraton Otel'inde düzenlenen toplantıda Bahçeli, Türkiye'nin siyasi ve güncel sorunlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve hükümete de sert eleştirilerde bulundu.

Türkiye'nin 11'inci Cumhurbaşkanı'nın 23. Dönem Milletvekili seçimlerinden çok az bir süre önce yapılacağını anımsatan Bahçeli, "Öyleyse seçimi erkene almak suretiyle yeni oluşacak TBMM tarafından Cumhurbaşkanlığı seçimi gerçekleşirse gündemimizi meşgul eden bazı tartışmalara da son verilir. MHP açısından doğru olan da budur" dedi.

AKP'nin "gerilim" stratejisi üzerinden Türkiye'yi yönetmeyi ilke edindiğini ileri süren Bahçeli, Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda da aynı tavrın sergilendiğini belirtti. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin hep tartışma içinde geçtiğini anımsatan Bahçeli, bu sürein "normalleştirilmesi" için herkesin üzerine düşen görevi yapması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı seçiminin şu an için tartışılır hale geldiğini ifade eden Bahçeli, "Bunun bir çok sebepleri vardır. Cumhurbaşkanlığı seçimi üzerinde yorum yapmak, çok da sağlıklı olmamaktadır. Bir bütün halinde bakmak lazım. Hal böyle olunca Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin siyasi istikrarsızlığın sebebi veya bir rejim krizinin doğuşuna vesile olabilecek tarzda davranışlar içerisinde bulunmak kritik bir süreçte ülkemiz için çok doğru olmayacaktır" dedi. Bahçeli şöyle dedi:

ARA REJİM KORKUSUNDA OLMASIN

"İktidar bugün ki Meclis yapısı içinde, sahip olduğu çoğunluğu göz önüne alarak eğer sayın Başbakan arzu ederse veya AKP içerisinden herhangi birisini işaret ederse, bugün ki Meclis'in bunu seçmemesi için hiçbir sebep yoktur. Bu seçim yapılabilir. Cumhurbaşkanı seçilebilir. Ancak Türkiye'deki tartışma son bulur mu? Burası şüphelidir. Onun için Cumhurbaşkanlığı makamını Türkiye'de tartışma ortamına çekmeden akılcı bir yol ne olabilir. Makul olanı erken seçimi yaparak, oluşacak yeni TBMM'de Anayasa ve içtüzük çerçevesinde bir Cumhurbaşkanlığı seçimi yaparak bu makamın tekrar doldurulması yani 11'inci Cumhurbaşkanının seçilmesi gerekmektedir. Cumhurbaşkanı makamını tartışmadan uzaklaştırmak, Türkiye'yi bir siyasi istikrarsızlığa sürüklememek, bir ara rejim korkusu içerisinde, gölgesi altında bir seçimin yapılmasını önlemek için seçimlerin erkene alınarak oluşacak olan yeni Meclis'ten bir Cumhurbaşkanı seçmenin daha doğru olacağını, ülkemize de yakışanın bu olacağını inanmaktayız."

Bahçeli, erken seçim sonrasında AKP'nin yine güçlü bir şekilde Meclis'e gelmesi durumunda o zaman seçilecek Cumhurbaşkanı'nın daha az tartışılacağını söylerken, o zaman oluşacak Millet iradesine de herkesin saygı duyması gerektiğini kaydetti. Bahçeli, TBMM'nin aralık ayı sonu itibariyle erken seçim kararı alması gerektiğini belirtirken, "Sayın Başbakan'ın bu durumdan kaçmaması gerekir. Ülkesini seven her insan açısından bir ülkede doğabilecek olan rejim veya siyasi krizleri önlemenin bir tek yolu demokrasi içerisinde, demokrasinin kurum ve kuralları arasıyla gerçekleştirilmesi geleneğini Türk Milleti'ne yakışır bir gelenek olarak kabul etmeliyiz. Bunalımları aşmanın yolunu Millet iradesine başvurma şeklinde görmeliyiz."

(ANKA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Sine-i millete dönüyor
 Sine-i millet tartışması
 Genel Kurul'da harem tartışması
 Gül: AB'nin kafası karışık
 Rehn: Müzakereler Ocak'ta tekrar başlar
 Müslüman-sol parti kuruluyor
 'Ben Türk'üm, eşim ise Arap. Geçinip gidiyoruz'
 Meclis'te misafirin gözü önünde kavga
 'AB, Türkiye arasında metres ilişkisi var...'
 Askerler bırakılmasaydı neler yapılacaktı?
 Erdoğan'ı tehdit eden imam oğlu
MUHARREM SARIKAYA
Millet sinesine bekliyor mu?
CHP, ...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
CHP erken seçim istemiyor
Dün ilginç bir şey oldu.
YAVUZ DONAT
Siyasi zevzeklik
Abuk sabuk bir şey... Üstünde durulmaya...
Türkiye'ye hizmet ödülünü göremedi
Ahmet Ertegün'ün cenazesine katılan Dışişleri Bakanı Gül, eşi Mica'ya...
Çelik'ten 'Dönercilik yapmayın' uyarısı
Yurtdışına giden burslu öğrencilerin dönercilik yaptığına tanık...
Türk kadını siyasete hazır...
Türk kadını siyasete hazır...
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın araştırmasına göre, Türk...
TOKİ, 2007 için 250 bin konutluk program yaptı
TOKİ, 2007 için 250 bin konutluk program yaptı
2003-2006 yılları arasında toplam 215 bin konuta ulaşan TOKİ, gelecek...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu