kapat
   
17 Aralık 2006 Pazar
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Genç kuşakların tatlı tercihinin değiştiğini söyleyen Faruk Güllü, Çocukların ve gençlerin baklava ile ilişkisi kesilmesin diye mağazadaki farklı ürünlerle baklavayı destekliyorum diyor.
135 yıllık baklavacı çikolataya sardı
'Şubeleşmek istedim'
Günde 600 tepsi baklava üretiyorlar
Rüştünü ispat etmeyen üretime geçemiyor

135 yıllık baklavacı çikolataya sardı

Ailesi beş kuşaktır baklavacı olan Faruk Güllü, Lalin markalı helva ve reçelleri, Belçika usulü FG çikolatası ile perakendeci oldu. Güllü, "Bu markalar yalnız bana ait. Kendimi garantiye aldım" dedi.

Geleneksek Osmanlı tatlısı baklavaya bugünkü tadını ve şeklini veren Güllüoğlu ailesi, 90'lı yılların başında saflara ayrıldığından beri Güllüoğlu şubelerinin sayısı da çoğaldı. Abisi Nejat Güllü'nün Karaköy'den çıkıp Kağıthane'de kendi üretim tesisini kurmasından sonra 1993'te baklavayı Azerbeycan'a taşıyan Faruk Güllü, tatlısını 'dünya için açmaya' karar verdi. 135 yıl önce Gaziantep'te Türkler'e ilk baklavayı yediren Mehmet Çelebi Güllü'nün beşinci kuşak torunu olan Faruk Güllü, baklavayı her ülkeye daha kolay ihraç edebilmek için helva, reçel ve lokum üretimine girerek bir de perakendeci oldu. Şu anda 'Güllüoğlu' markasının kullanım hakkına sahip 14 kişiden biri olan Güllü, kendi markasını yaratmak istemesinin en önemli sebebini de şöyle açıkladı: Lalin'le kendimi garantiye aldım. Fizik mühendisi olmak yerine baklavacılığı seçen Farul Güllü'nün üretim hamleleri bununla da sınırlı değil. Güllü, isminin baş harflerinden oluşan FG markalı belçika tarzı çikolata üretimine de el attı. Piyasadaki çikolataların onu mutlu etmeye yetmediğini söyleyen Güllü, gelecek planlarını SABAH'la paylaştı.

LALİN
DÜNYADA BÜYÜYECEK


* İstanbul'a ilk gelen babam: 1871 ulaşılabilen tarih, daha eskisi de var. Ben beşinci kuşağım. İlk baklavacılığı o zamanki kültürü ile Mehmet Çelebi dedemiz getirmiş, geliştirmiş. Önceleri bal ve cevizle yapılan baklavayı 11 kat üst üste açıp, fıstık ve şeker kullanmayı düşünüyorlar. Daha ince hamurla kibarlaştırmışız baklavayı. Ve hala hiçbir makine el işi sanatkarlık boyutunuı yakalayamadı. 1949'da Antep dışına çıkan ilk kişi babam Mustafa Güllü oluyor. Baklavayı İstanbul'a tanıtmak için sinemalarda reklam filmleri döndürüyor. 11 yıl çok ciddi bir para kazanmıyor. Tüm gayret tanıtım ve gerçek Osmanlı kültürü olan baklavayı sevdirmek. Babamın o çabasını hepimiz gördük. Sonraları Amerika'dan kutumuzun kapağını koparıp adresi bulup gelen müşteri hatırlıyorum.

* 2007'de 3 milyon dolar ihracat hedefi: Ben babamlardan ayrılıp şubeler açtıktan sonra bu yıl da 2 milyon YTL yatırımla Lalin markalı helva, lokum ve reçel üretimine başladık. Günlük üretim kapasitemiz helvada 24, reçelde 12 ve lokumda 5 ton. Şu anki günlük üretimimiz ise ortalama olarak 8-10 ton helva, 4 ton reçel ve 1 ton lokum. Yurt içinde ve yurt dışında zincir marketlere, süper marketlere, büyük bakkallara dağıtım yapıyoruz. Lokumu ise yurt içi pazarına henüz sunmadık. Bir de yine yurtdışında satılan Milon markalı ezme çeşitlerimiz var. Şimdi, günde 1 ton krokan üretmek için çalışıyoruz. Baklavada hala çok büyük ölçekli ihracat yapamıyoruz. Toplam ihracatımızın yüzde 25'ini oluşturuyor. Asya ve Avrupa'da 14-15 ülkeye ihracatımız var ve potansiyel çok yüksek. Ancak nazlı bir ürün baklava. Raf ömrü kısa. Sıcak dağıtım sağlanamazsa almak istemiyorlar. Lalin, baklava ihracatını da kolaylaştırdı. 2 milyon dolar yatırım yaptık. Hedefimiz pazardaki ciro payımızı yükseltmek. Bu yıl sonunda 1 milyon doları geçeceğini tahmin ettiğimiz toplam ihracatımız 2007'de 3 milyon doları bulur. Moskova, Ukrayna, Japonya, İspanya, Almanya, Fransa, Kıbrıs ve Kuzey Irak'a ihracatımız var; seneye ABD ve İngiltere'ye de olacak. Ama Lalin her şeyden önce Faruk Güllü'nün kendi markası. Ürünle ilgili sorun aileye mal olmayacak. Lalin benim garantim. Dünyada ilgi yoğun, büyümemiz sürecek.

ÇİKOLATA HERKESE HİTAP EDER

* Çikolata masraflı iş: FG çikolatalarının Ar-ge'si iki yıl sürdü. Almanya'dan Falco isimli bir usta getirip Belçika usulü çikolata ürettik. Şu anda mağazamıza gelemeyen kesimler, ürün konsepti olarak ulaşamadığımız yerler var. Herkese hitap edebilmek için çikolataya da başladım. Şu anda dev firmalar var, onları takdir ediyoruz ama üretim fabrikasyon olunca lezzet ayarı zor. Biz elde, butik üretim yapıyoruz. Tadı, lezzeti kendi içinde ve bize ait bir çikolata istedik. Yalnız mağazalarımızda satıyoruz, marketlere vermeyeceğiz. Şu anda günlük üretim 80 kilo civarında. 150'ye de çıkar, 40'a da düşer. Ayrıca içinde katkı maddesi olmadığından dayanıklılığı az. Raf ömrü bir ay. 200 bin dolar yatırım ile çikolatanın da nazlısını yaptık. Altyapısı çok zor ve masraflı bir iş. Bu çikolatayı isteyen mağazaya gelecek.

MENEKŞE ATASELİM


1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Bor üretiminde ABD'yi geride bıraktık
 Memur %31 daha yoksul
 'Çatı çöktü, hükümet yasayı geri çeksin!'
 Bakan önce 'Zam yok' dedi, şimdi yakından takip ediyor
 Intel ilk kez bir Türk şirketine ortak olacak
 Yerli tasarım uydumuz Rasat 2008'de uzayda
 'Teknoparklarda araştırmacıların vergi yükü düşecek'
 Sabancı ortaklığı Avusturya basınında
 Merinos'un babası Erdemoğlu vefat etti
 'Adaletsiz bir durum oluştu'
 İGDAŞ ve EGO'nun tarife artış talebine onay yok
 Balkaner ailesinin yeni işgal davası
 Sigortada yabancı payı yüzde 27'ye çıktı
 Reformla esnafın kızına çeyiz parası da verilecek
 Esnafın aidat borcuna kısmi af geliyor
 40 milyon dolarlık rekor bonusu kaptı
 Dalga konut kredilerinde vadeyi 7'den 4 yıla düşürdü
 Çin'e 'çuval'la yatırım yaptık
 'Balıkçılık desteklensin küresel payımız artsın'
 Sıcak para kasımda 60.8 milyar $'a çıktı
 THY yöneticilerine yolcudan rötar fırçası
CEM KILIÇ
Yasa büyük bir yara aldı
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet...
ŞÜKRÜ BİNAY
Irezillik olmadan sitires atamıyoz
Dünyanın en büyük...
NURAN YILDIZ
Sezer'in hakkı Sezer'e
Çoğu köşe yazarının...
Tacizci öğretmenden kız öğrencilere yurt
Kız öğrencilere taciz suçundan, 30 yıl 6 ay hapis cezasına...
Doktorun peşinden adliyeye akın ettiler
İstanbul polisi tarafından düzenlenen operasyonla, çocuk pornosu...
20 YTL'lik camın bedeli Ayşenur...
20 YTL'lik camın bedeli Ayşenur...
Cevahir Alışveriş Merkezi'nde ölen Ayşenur'un merdiven ile korkuluk...
Opera polis korumasında
Opera polis korumasında
Almanya'nın başkenti Berlin'de Hz. Muhammed'in kafası kesik...
IMKB
E: 40.052 D:% 1,15
DOLAR
S: 1,421 D:% -0,246
EURO
S: 1,868 D:% -0,400
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu