kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Vizyondaki şarkılar
Vizyondaki şarkılar
Albümleri yok ama...

Vizyondaki şarkılar

Albüm şatışlarının pek de parlak olmadığı şu günlerde bir süredir hem Türk Sineması, hem de film müziği sektöründe hareketlilik yaşanıyor


Vizyondaki şarkılar

Albüm şatışlarının pek de parlak olmadığı şu günlerde bir süredir hem Türk Sineması, hem de film müziği sektöründe hareketlilik yaşanıyor.

Dünyanın birçok ülkesinde önemli bir sektör haline gelen film müziği hadisesi ağır adımlarla ülkemizde de ilerliyor. Melih Kibar'ın Hababam Sınıfı, Cahit Berkay'ın da Selvi Boylum Al Yazmalım filmlerine yaptıkları müziklerin uzantısı olan prodüksiyonlar günümüzde daha şaşaalı bir şekilde piyasaya sürülüyor. Filmlerin olmazsa olmazı müzikleri de albüm halinde vizyon tarihiyle beraber bizlerle buluşuyor. Bu şekilde filmlerin de daha iyi reklamının yapıldığını fark eden prodüktörler, daha profesyonel çalışmalarla filmleri piyasaya sürüyor. Özellikle Ağır Roman ve Asansör filmleri için yapılan müzikler hâlâ tekrar tekrar dinlenirken son dönemde piyasaya sürülen film müziklerine de göz atmamak olmaz! Çok yakında vizyona girecek olan Dünyayı Kurtaran Adam'ın müzikleri de ünlü usta Garo Mafyan'ın elinden çıkarak bu yarışa katılacak. Böylece genel albüm satışlarının çok parlak olmadığı bu dönemde belki de yeni heyecan film müzikleriyle sağlanabilecek.

Sınav
Popüler anlamda şimdiye kadar bir film için yapılan en iyi müzikler Sınav'ın film müziği CD'sinde buluşmuş. Şarkıların çoğu sanatçılarının zaten piyasada olan albümlerinden alınmış belki ama o kadar başarılı bir seçki yapılmış ki, farklı kişiler söylemesine rağmen sanki bir kişinin albümünü dinliyormuşsunuz gibi geliyor. Bu başarılı şarkılar filmde de öyle kilit noktalara koyulmuş ki, filmin tadı iki katına çıkmış. Ogün Sanlısoy'un bu film için yaptığı Sınav adlı şarkıyla açılan albüm, Nil Karaibrahimgil'in günlerdir dinlemeye doyamadığım şarkısı 18'le davam ediyor. Şarkının tarzı bence Nil'in kayması gereken yönde ve bu şarkı uzun zamandır tekrara giren genç şarkıcının yaratıcı şarkılarından olmuş. Özlem Tekin ise albüme ağırlığını koyan isimlerden. Genelde hüznün denizinde seyreden albüme enerjik gitar reef'leriyle hareket katan A) Şık, Özlem Tekin'in bir an önce yeni albümle bizi selamlaması gerektiğini hatırlatıyor. Duman ise bu albüme en güzel şarkılarında biri olan Yanıbaşımdan'ı vermiş. Filmin orijinal müziklerine imza atan Ozan Çolakoğlu da yine usta bir iş çıkartmış. Film müziği ismi altında kısıtlanmaması gereken bir çalışma.

Dondurmam Gaymak

Kendi albümlerinin yanı sıra çeşitli kısa/uzun metrajlı filmlere ve tiyatro oyunlarına müzikler yapan, son olarak da Fatih Akın'ın İstanbul Hatırası filminde teknedeki performansları ile bizi büyüleyen grup, şimdi de Dondurmam Gaymak filminin müzikleriyle gündemde. Dondurmam Gaymak film müzikleri yine bildiğimiz Baba Zula tarzı 23 adet kısa parçadan oluşuyor. Bu albümde de oryantal bir ritm üzerinde, geleneksel ve modern enstrümanları başarıyla harmanlayan grup doğaçlama bir Anadolu müziği oluşturmuş. İstanbullu olmaları bu duruma engel olmamış. Albümün kaydında 'Ula Mahalli Sanatçıları' da gruba eşlik edince, ortaya filme benzer sıcaklıkta ve gerçeklikte bir albüm ortaya çıkmış. Yüksel Aksu'nun yönettiği ve tamamen Muğla halkının oynadığı film yurtiçi ve yurtdışında pek çok ödül aldı ve almaya devam ediyor. Bu başarıda özgün müziklerinin de rolü olduğu bir gerçek. Filmde diyalog olmayan, sadece müziğin yerel dokuyu oluşturduğu çok sahne var.

Maruf- İki genç kız
Yurtdışında da bazı kesimler tarafından büyük ilgi gören Replikas, 2001 yılında yaptıkları Maruf filminin müziklerini ve 2005'teki çekilen İki Genç Kız filmi için yaptıkları müzikleri Film Müzikleri adlı albümlerinde topladılar. Kutluğ Ataman'ın İki Genç Kız'ına yaptıkları müzikle SİYAD'ın En İyi Film Müziği dalında ödülünü alan albüm, her zamanki Replikas şarkıları tadında. Daha önceki albümlerinde her zaman benzetildikleri Sonic Youth, Dinasour Jr gibi grupların prodüktörü Wharton Tiers ile çalışan ve Türk rock müziğine farklı bir pencereden bakan Replikas önceki albümlerinin depresyonunu film müziklerine de yansıtmış. Karanlık yapıları yüzünden çok fazla içine giremediğim grup bu albümle sevenlerini memnun edecektir ama kendilerine yeni dinleyiciler eklerler mi, orası meçhul. Sound'ları, enstrüman sesleri çok güzel ama melodileri yok. Şarkılardaki tekrarlardan bir süre sonra canınız sıkıyor.

OBEN BUDAK

DİĞER SİNEMA HABERLERİ
 İstemeden kült olan filmin devamı
 Osmanlı'da iktidar ve sanatçı çatışması
 Bir zekâ ve yaratıcılık başyapıtı
 Bursa'da festival heyecanı
 76 yaşındaki usta, savaşa ve kahramanlık mitosuna bakıyor
 Sermaye geldi, halkın ahlakı bozuldu
 Hintli gözüyle bir İngiliz klasiği
 Rüyalar ve gerçekler âlemi arasında...
 Altın kalpli 'kötü adam'
 Zıpır Kazak'ın Amerika macerası
 Grangé büyüsü sinemada bir türlü tutmuyor
 Çocuk seslerinin çınlamadığı bir dünya
 Bir aşka adanmış ömrün hikâyesi
 Muğla köylüleri Oscar kapısında
 Sinemanın imparatoru
 Diyarbakır filme doyacak
 Yasallık çizgisinin tam üzerinde
 TV dizisi tadında sıcak bir Ege hikâyesi
 Bu filmde kristalin sadece soğukluğu var
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
  » Sinema
    Gurme
ATİLLA DORSAY
İstemeden kült olan filmin devamı
Çetin İnanç'ın...
O zamanlar her şey farklıydı, aşklar da...
atv'nin, Adnan Menderes dönemini bir aşk hikâyesiyle anlatan dizisi...
Avrupa'da okumuş yazmış yakışıklı çocuk
Ahmet (Cansel Elçin)
Sosyalist bir savcının oğlu olan...
Lüksü seviyoruz
Lüks nedir? Timsah derisi bir çanta mı, yoksa spa'da kendinize ayıracağınız bir...
Tasarımlarında ilham kaynağı İstanbul
Lüks Konferansı için gelen tasarımcı Nicole Farhi'nin yeni koleksiyonu Harvey...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.