kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bitlis'te 96 fırça
Bitlis'te 96 fırça
Cansel Akkoyun (19)
Sevgi Taşkaya (14)
Adem Taşkaya (19)
Burhan Gündoğdu (19)

Bitlis'te 96 fırça

Şehirlerine sahip çıkan Bitlisli 40 genç, hayallerini tuvallere aktardı. Ortaya 96 resimden oluşan pano ile barışın ve kardeşliğin yeni yüzü çıktı....

Bitlis Gençlik Meclisi'nden birkaç arkadaş bir gün kahvede otururken, İpek Yolu üzerinde diye övündükleri şehirlerinin, tam da bu yol üzerinde bulunan bir duvarının büyük bir görüntü kirliliği oluşturduğunu fark ederler. "Bu duvarı nasıl rehabilite ederiz?" diye düşünürken akıllarına onu Bitlis'in tahini, kültürünü ve doğal güzelliklerini anlatacak resimlerle süslemek gelir. Gerekli kaynak için de Hayata Artı Gençlik Fonu'na başvururlar. Hayata Artı seçici kurulunun onay verdiği proje için yetkililer, ünlü ressam İsmail Acar'ın da bu projeye danışman olmasına aracı olurlar. Sonra bürokratik sorunlar nedeniyle duvarın yeri değişir. Bu kez yapılacak resimlerin, İhlasiye Medresesi'nin duvarının önüne dev bir pano şeklinde yerleştirilmesine karar verilir... İşte, Hayata Artı Gençlik Fonu'nun Bitlis-İpek Yolu Şehrinde Barışa Uzanan Duvar projesi bu şekilde ortaya çıktı. Ve resim tutkunu 40 genç, şehirleri ve en önemlisi kendileri için tasarladıkları bu barış duvarını, geceli gündüzlü iki gün süren bir çalışmayla ortaya çıkardılar. 21 Kasım'da atölyeye giren gençler, öyle büyük bir enerjiyle kendilerini resme kaptırmışlardı ki, gece saat 03:30'da ustaları İsmail Acar'ın 'Haydi artık evinize gidin, yarın gelirsiniz,' uyarılarına rağmen kalıp devam etmeye çalışıyorlardı. Ertesi gün de süren çalışmanın sonunda, hepsi elleri yüzleri boyalı olarak dışarı çıktıklarında, birbirinden çarpıcı tam 96 tablo ortaya çıkmıştı. O sırada görüştüğümüz İsmail Acar, "Bu çocuklardaki resim tutkusunu görmesem inanamazdım, içlerinde en az üç-dört tane ciddi ressam adayı var," diyordu. Çalışma tamamlandığında artık hava kararmaya başlamıştı ve biten resimler minibüslerle İhlasiye Medresesi'nin önüne taşındı. İsmail Acar, anlamlı bir bütün oluşturmak için doğru yerleştirme sırasını oluşturdu. Resimleri elleriyle yapan gençler yine kendi elleriyle dev panoya yerleştirmek için ustalara yardım ettiler. Her bir resimde ayrı ayrı işlenen dostluk, barış, sevgi, özgürlük ve kadın temaları, dev panoda bütünleşmiş bir ifadeye büründü. Bu projeyle kendisi de pek çok şey öğrendiğini belirten İsmail Acar, şunları söylüyor: "Anadolu'nun uzak köşeleri, şehirde yaşayan biri olarak hep ilgimi çekti. Bitlis'te inanılmaz derecede resme ilgili insanlar var. Bu çoğunluk ve enerji beni şaşırttı açıkçası. Yemek bile yemeden çalışıyorlardı. İşte o zaman doğru bir projede yer aldığıma inandım." Acar, hevesle öğrenmeye çalışan gençlere, resmi tek boyutlu görmemelerini sağlamak için olabildiğince farklı malzemeler kullandırmaya çalışmış. Sprey boya, desen kağıtları, hatta bir boya kutusu kapağı gibi farklı malzemelerle farklı işler yapılabileceğini göstermiş.

HERKES BAŞVURABİLİR
Hayata Artı Gençlik Fonu, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ile Coca- Cola Türkiye tarafından oluşturulan ve Habitat İçin Gençlik Derneği tarafından uygulanan toplam 1.5 milyon dolarlık bir fon. Ayrıca kamu, sivil toplum ve özel sektör işbirliğiyle gerçekleştirilen uluslararası düzeydeki en büyük gençlik fonu olma özelliğine sahip. Mayıs 2005'te başlatılan fon kapsamında, beş yıl süreyle çok sayıda gençlik projesinin desteklenmesi hedefleniyor. Fondan geçen yıl ülke çapında toplam 10, bu yıl da 12 proje faydalanmış. Önümüzdeki yılın başvuruları da Ocak ayında başlıyor. Bu çalışmanın en önemli özelliklerinden biri gençlerin kendi işlerini kendilerinin yapmasının, yani ellerini taşın altına koymalarının sağlanması. Ayrıca gençlere sadece para değil danışmanlık ve eğitim desteği de veriliyor.

Melis D. ÇALAPKULU

DİĞER HOBİ HABERLERİ
 Güneşin doğuşu Endonezya'da izlenir
 Bıçak gibi otomobil
 İşkencenin resmini yaptı
 Pusula yön değiştirdi
 Hiç büyümeyenlere...
 Kim 500 bin ister?
 Bilgisayar insanı yendi: 4-2!
 Kızımın en sevdiği otomobil: Alfa Romeo Brera
 Bu gemi özür kabul etmiyor
 Her şirkete bir mikrojet
 'Şarkılara nefes veriyoruz'
 Terbiyecinin başına çuvalı geçirdiler
 'Her bebek dinsiz doğar'
 Havada küresel yarış
 Kasparov: 'Oğlum beni kazanırken gördü, yeter'
 Türk işi Rollswagen...
 İşadamlarını şaşırtacak jet
 Dünyanın gözü bizde, biz göremiyoruz
 Toyota'nın arazi geleneğini bozmuyor
    Pazar Sabah Yazarlar
    Güncel
  » Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
GÜLSE BİRSEL
Gelecek nasıl gelecek?
Artık geçer akçe bu: Fütürist...
FATİH ALTAYLI
Bıçak gibi otomobil
Citroen C6, atası DS gibi bir...
TURGAY NOYAN
İtiraf ediyorum! O adam benim
Hafta arasında İstanbul...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Star THY'yi nereye uçurur?
Türk Hava Yolları (THY), dün...
2007'nin en önemli sağlık sorunu: Çocuk obezitesi
2007'nin en önemli sağlık sorunu: Çocuk obezitesi
American College of Sports Medicine, dünyanın dört bir yanından...
Sekse başlama yaşı...
Sekse başlama yaşı...
Jinekolog Prof. Dr. Engin Oral kadınların, ürolog Prof. Dr. Emre...
13 yıla 20 trilyon az mı, çok mu?
42 yaşındaki kocasının kendisini 62 yaşındaki Seyhan Sapmaz'la...
Kasparov (3): Türkiye'de hükümet satrancı destekliyor'
Bu hafta Garry Kasparov söyleşisinin üçüncü bölümünü...
'Altı kuşaktır Berdel ile evleniyoruz'
Güneydoğu'daki Mendan aşiretinin berdelle evlenmiş çiftleriyle, ağalarından...
Yalana gelme boynuzu yeme
Eşinize, sevgilinize söylediklerinize dikkat! Çünkü teknoloji çağının âşıkları...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.