kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Her bebek dinsiz doğar'
Bebelere fotoğraf

Doğum anında çektiği fotoğraflarla Türkiye'yi yeni bir konseptle tanıştıran Mehtap Us Terzi, şimdi de yeni projesiyle dikkat çekiyor. Ülkemizde yaşayan Müslüman, Hıristiyan ve Musevi ailelerin doğum geleneklerini ve çocuklar için yaptıkları törenleri görüntüleyen Terzi, "Hepsinin amacı bebeği koruyup kutsamak. Doğumla ilgili hissedilen tüm duygular aynı, aslında hepimiz aynıyız," diyor.


'Her bebek dinsiz doğar'

Adını 'doğum fotoğrafçısı' olarak duyuran Mehtap Us Terzi, şimdi de üç büyük dine özgü doğum geleneklerini resimliyor. Terzi, bu projesiyle "Farklı din ve ırka sahip olsak da hepimiz biriz ve aynı heyecanları paylaşıyoruz," diyor.

Türkiye'de 10 yıldır bebeklerin doğum anını görüntüleyen Mehtap Us Terzi, artık Müslümanlık, Hıristiyanlık ve Musevilik'te doğum sonrasında çocuklara ilişkin ritüellerin de fotoğraflarını çekiyor. Terzi, mevlit ve sünnet fotoğraflarından vaftiz törenine, Museviler'de doğumun 31. gününde ailenin ilk erkek bebeğine yapılan 'pidyon' adlı törenden kız bebeğine isim verilen 'vijola' törenine kadar birbirinden farklı anları ölümsüzleştiriyor. Kendisi de anne olan 36 yaşındaki fotoğrafçı, "Farklı dinlerde ve geleneklerde olsak da aslında törenler birbirini andırıyor. Hepsinin amacı çocuğu kutsamak, korumak. Doğumla ilgili hep aynı şeyler hissediliyor. Hepimiz doğduğumuzda dinsizdik, bebekler dinsiz doğar. Aslında aynıyız ve birbirimizi anlamaya çalışırsak, önyargıları kırarız," diyor.

İlginç gelenekler
İstanbul Üniversitesi Kimya Mühendisliği'nin bitirdikten sonra, Yıldız Teknik Üniversitesi Fotoğraf ve Video Bölümü'nden birincilikle mezun olan Terzi, bu proje sayesinde ilginç geleneklerle tanışmış. Müslümanlarda sünnet ve mevlüt okutmanın dışında, kulağa isim okuma, yatağının altına buğday ve ot serpiştirme, annenin çocuğunu korumak için başına kırmızı kurdele takması gibi adetler bunlardan bazıları... Museviler'de ise 'faşadura' denilen bez kesme adeti olduğunu anlatan Terzi, bunun anlamını ve diğer gelenekleri şöyle anlatıyor: "Hamileliğin yedinci ayında, kadınlar bir araya gelip patiskaya benzer bir bez kesiyor ve bebeğin ilk kıyafetini dikiyorlar. Bebeği koruyacağına inandıkları bu giysi, doğar doğmaz giydiriliyor. Kız bebeğe 'vijola' denilen törenle isim konuyor. Ailenin ilk erkek bebeğine de doğumun 31. gününde 'pidyon' denen tören yapılıyor. Ancak, çocuğun mutlaka normal doğumla dünyaya gelmesi gerekiyor." Sergide, fotoğrafların altına açıklama yazısı koymayacağını belirten Terzi, nedenini ise şöyle açıklıyor: "Kimi fotoğraflarda hangisinin Müslüman, Musevi ya da Hıristiyan olduğu anlaşılmıyor. Özellikle, bu ayrımı yapmak istemedim. Birbirimizi ne kadar iyi tanırsak, önyargılarımızdan o kadar çok sıyrılırız. Çatışmanın bu kadar yoğun olduğu bir dönemde, sanatçı olarak böyle bir çalışmaya imza atmaya mecbur hissettim kendimi."

Keyifli ama zor
Çalışma alanları; tanıtım fotoğrafçılığı, gezi-doğa, belgesel, deneysel, portre ve stil-life olan sanatçı, 2004 Ocak ayında Doğumdan Ölüme adlı fotoğraf albümüyle ismini duyurmuştu. Bu sergiyi şimdi beş yaşında olan kızı Melissa'nın üç ve 10 aylık dönemlerinde çektiği fotoğraflarla açan Terzi, bu son projesinde yer alan fotoğraflarla da ileride bir sergi açacak. Yaptığı işten büyük bir mutluluk duyduğunu belirten fotoğraf sanatçısı, "Doğum anında o odadaki heyecanı yaşamamak mümkün değil. Öyle bir hava esiyor, öyle mutlu anlar yaşanıyor ki her defasında iliklerime kadar hissediyorum. Daha önce hiç tanımadığım insanların, hayatlarındaki en önemli anlarını paylaşıyorum. Taburcu olduklarında, evlerinde ya da kendi stüdyomda çekimler de yapıyorum. Doğum fotoğrafçılığı yapmak keyifli olduğu kadar zor. Doğumhanede hem çok kısa vaktiniz var, hem de o karmaşa arasında insanları yönlendirmek zorundasınız. Herkesi memnun edecek fotoğraflar olmalı. Çünkü en önemli anlarını ölümsüzleştiriyorsunuz. Çektiğim tüm bu fotoğrafları hem albüm olarak veriyorum hem de www.dogumfotografi. com adını verdiğim sitede de yayınlıyorum."

PERVİN METİN-MERKEZ / İSTANBUL

DİĞER HOBİ HABERLERİ
 Güneşin doğuşu Endonezya'da izlenir
 Bıçak gibi otomobil
 İşkencenin resmini yaptı
 Pusula yön değiştirdi
 Hiç büyümeyenlere...
 Kim 500 bin ister?
 Bilgisayar insanı yendi: 4-2!
 Kızımın en sevdiği otomobil: Alfa Romeo Brera
 Bu gemi özür kabul etmiyor
 Her şirkete bir mikrojet
 'Şarkılara nefes veriyoruz'
 Bitlis'te 96 fırça
 Terbiyecinin başına çuvalı geçirdiler
 Havada küresel yarış
 Kasparov: 'Oğlum beni kazanırken gördü, yeter'
 Türk işi Rollswagen...
 İşadamlarını şaşırtacak jet
 Dünyanın gözü bizde, biz göremiyoruz
 Toyota'nın arazi geleneğini bozmuyor
    Pazar Sabah Yazarlar
    Güncel
  » Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
GÜLSE BİRSEL
Gelecek nasıl gelecek?
Artık geçer akçe bu: Fütürist...
FATİH ALTAYLI
Bıçak gibi otomobil
Citroen C6, atası DS gibi bir...
TURGAY NOYAN
İtiraf ediyorum! O adam benim
Hafta arasında İstanbul...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Star THY'yi nereye uçurur?
Türk Hava Yolları (THY), dün...
2007'nin en önemli sağlık sorunu: Çocuk obezitesi
2007'nin en önemli sağlık sorunu: Çocuk obezitesi
American College of Sports Medicine, dünyanın dört bir yanından...
Sekse başlama yaşı...
Sekse başlama yaşı...
Jinekolog Prof. Dr. Engin Oral kadınların, ürolog Prof. Dr. Emre...
13 yıla 20 trilyon az mı, çok mu?
42 yaşındaki kocasının kendisini 62 yaşındaki Seyhan Sapmaz'la...
Kasparov (3): Türkiye'de hükümet satrancı destekliyor'
Bu hafta Garry Kasparov söyleşisinin üçüncü bölümünü...
'Altı kuşaktır Berdel ile evleniyoruz'
Güneydoğu'daki Mendan aşiretinin berdelle evlenmiş çiftleriyle, ağalarından...
Yalana gelme boynuzu yeme
Eşinize, sevgilinize söylediklerinize dikkat! Çünkü teknoloji çağının âşıkları...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.