kapat
   
15 Aralık 2006 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İmar yoksa su ve elektrik de yok
İmar yoksa su ve elektrik de yok

Şanlıurfa'da 600 kişinin yaşadığı yeni bir yerleşim alanına belediye imarsız olduğu gerekçesiyle su vermiyor, TEDAŞ ise elektrik bağlamıyor.

Sırın Mahallesi yakınında kurulan 600 nüfuslu Gürcütepe yerleşkesi önce susuzlukla mücadele etti. 9 ay boyunca atlarla civar mahallelerden bidonlarla su taşıyan vatandaşların şimdi de elektriği kesildi.

Hayalet şehir görünümünü alan mahallede vatandaşlar susuzluk nedeni ile temizlik ihtiyaçlarını karşılayamamaktan, öğrencilerse karanlıkta ders çalışamamaktan yakınıyor. Şanlıurfa Belediye Başkan Vekili Fevzi Yücetepe, Gürcütepe yerleşim biriminin imara açık alan olmaması sebebi ile su verilmediğini açıkladı.

Bu
bölgenin tarım arazisi statüsünde olduğunu açıklayan Yücetepe, konuyu valilikle paylaştıklarını ve çözüm için çabalarının devam ettiğini kaydetti. Yücetepe, daha önce belediyenin su dağıtım şebekesinin Gürcütepe yerleşkesinde bulunduğunu hatırlatarak, buradaki vatandaşların bir kısmının kaçak yollarla bir kısmının da belediyeye abone olarak su ihtiyacını karşıladığını söyledi.

Gürcütepelilerin su problemi, Şanlıurfa Belediyesi'nin Mart 2007'de kentin Esentepe semtine kurduğu yeni arıtma tesisi projesinin faaliyete geçmesi ile başladı. Daha önceleri Gürcütepe yerleşkesinde bulunan ve şehrin su ihtiyacını karşılayan şebeke Esentepe semtine kurulan su arıtma tesisinin ardından iptal edildi. Belediye burada bulunan bütün demirbaşları açık artırma usulü ile sattı.

Gürcütepe'de oturan vatandaşların tamamı elektriğini buradaki su dağıtım şebekesindeki trafodan kaçak olarak karşılıyordu. Belediyenin trafoları satmasının ardından burada oturan vatandaşlar elektriksiz kaldı. Bunun üzerine vatandaşlar kendi aralarında para toplayarak yeni bir trafo aldı.

Elektrik bağlanması için TEDAŞ'a başvuruda bulunanlargerekirse aldıkları trafoyu TEDAŞ'a hibe edebileceklerini bildirdi. TEDAŞ yetkilileri buranın imar planına alınmadığı için evlere elektrik verilemeyeceğini bildirdi. Bunun üzerine karanlıkta kalan vatandaşlar kendi imkânları ile aldıkları trafoyu devreye sokarak yeniden elektrik almaya başladı.

TEDAŞ, 2 gün önce 7 polis otosu kontrolünde gelerek bölgenin elektriğini kesti. Susuz ve elektriksiz kalan yerleşkede aileler çocuklarının temizlik ihtiyacını yeterince karşılayamadıkları gerekçesi ile okula göndermeme kararı verdi.

Her gün at sırtında su taşımaktan usandığını söyleyen Veysi Kök, çözüm için ne gerekiyorsa Gürcütepe sakinleri olarak yapmaya hazır olduklarını dile getirdi. Gürcütepe'de ikamet eden ev kadını Fatma Oğuzlu, Susuzluk sebebi ile 1 haftadan bu yana bulaşıklarını yıkayamadığını kaydetti.

Öte yandan Belediyenin imar planı olmadığı gerekçesi ile su ve elektriğini kestiği bölgede bazı vatandaşların su aboneliklerinin yapılmış olması dikkat çekti. Suyu kesilen Veysi Gök, belediyeye her dönem su faturası ödediğini söyledi. İmara açık olmayan bölgede 3 evin de tapu kaydının bulunduğu iddia edildi.

İbrahim Kan isimli ikamet sahibi tapusunu göstererek "Bizim tapumuz var neden burayı tarla olarak gösteriyorlar." diye sordu. Gürcütepe sakinlerinden Şükrü Gizligöl olayı şöyle anlattı: "Belediyenin su dağıtım şebekelerinden şehre su aktarmak için kurulan trafolardan elektrik çekip daha sonra TEDAŞ'a başvurduk. Ev için buradan elektrik alıyoruz, elektriğin ücretini ödemek istiyoruz ne yapılabilir dedik. Yetkililer, malzeme belediyenin o yetki bizde değil deyip bizi gönderdi. Belediyeni arıtma tesisini faaliyete geçirdikten sonra Gürcütepedeki tesis iptal etti. Belediye, tesisteki bütün demir başları sattı. Bunun üzerine elektriksiz kalanlar para toplayıp trafo aldı. TEDAŞ'a şimdiye kadar belediyenin trafosu olduğu için elektrik verilmiyordu şimdi biz kendi imkânlarımızla trafo aldık, gerekirse bunu hibe etmek istiyoruz hem aboneliğimiz yapılsın hem de trafoyu hibe etmek istiyoruz dedik. Hibe için 5 Bin YTL istendi. Bunu da kabul ettik ancak elektriği kestiler."

(CHA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Sosyal Güvenlik Yasası'na kısmi iptal
 Elektriğe yüzde 8 zam
 5 yıllık sigortalının hak sahibine aylık
 Borsa 40 bin puanın üstünde
 İlaç miktarında kısıtlama
 Türk genci ırkçılık kurbanı
 Asgari ücrette 605 YTL gerçekçi değil
 ''Bu bütçe, seçim bütçesi değildir''
 Hayalleri gerçek oldu
 Meslek çok ama..
 Kapasite kullanımı 2 yılın en yüksek seviyesinde
 Öğrenciler sendika kurmayı tartışıyor
 Fischer, 5 yıl sonra 2001 krizinin günahını çıkardı
 İşsiz kalanın kirasını sigorta ödeyecek
 Vestel'in devrim pilinin satışı şubatta başlıyor
 Ya Gökkafes yaparlarsa
 'Koç'ta damatları bloke ettik'
 900 milyon $'lık Bolu Tüneli bahara kaldı
 Doğan, Sat.1 ihalesini kazanamadı
 'TÜSİAD hiçbir üyesinin şahsi işiyle ya da çıkarıyla...
 Zorlu, Deva'nın yerine 44 katlı rezidans dikecek
 "15 yaşındaki Worldcard'dan 2007'de sürprizler bekleyin"
 Koçfinans'a 100 milyon dolar kredi
 "Sanayicilerimiz Ankara'ya somut önerilerle gelsin"
 'Sosyal güvenlikte münferit değişiklik dengeleri bozar'
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Döviz hesabı rekor kırıyor namus elden gidiyor...
ŞÜKRÜ BİNAY
5. gözden geçirme ve niyet mektubu
Gazetelerin ekonomi...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
SPK Başkanı'ndan cevap var
SPK üst yönetimindeki...
ŞELALE KADAK
TÜSİAD'ın Pekin ofisi genç işadamlarını ihya edecek!
Bir...
Doçentin eşi kendini peygamber ilan etti
Kütahya'da eşi öğretim üyesi olan Hatice Benlioğlu'nun kendini...
Deve kesilirken böyle fotoğraf çektirmişler
Filosundaki 11 adet RJ modeli uçağın iadesini kutlamak için deve...
Vekilden TBMM antetli fuhuş ihbarı
Vekilden TBMM antetli fuhuş ihbarı
AK Parti'li vekilin, görevden alınmasını istediği bayan memur için...
Blair son dakikada Kıbrıs atağına kalktı
Blair son dakikada Kıbrıs atağına kalktı
Bugün Türkiye'ye gelecek olan İngiltere Başbakanı Tony Blair, Kıbrıs...
IMKB
E: 40.052 D:% 1,15
DOLAR
S: 1,421 D:% -0,246
EURO
S: 1,868 D:% -0,400
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu