kapat
   
15 Aralık 2006 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
''Bu bütçe, seçim bütçesi değildir''
''Bu bütçe, seçim bütçesi değildir''
İşsizlik oranında düşüş olmuştur

''Bu bütçe, seçim bütçesi değildir''

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 2007 bütçesinin seçim bütçesi değil, mali disipline uyan ve popülizme meydan vermeyen bir bütçe olduğunu söyledi.

TBMM Genel Kurulunda, 2007 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısının görüşmelerine başlandı. Unakıtan, bütçeyi sunarken yaptığı konuşmada, 2007 bütçesinin, Hükümetin hazırladığı 5. bütçe olduğuna işaret ederek, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez 5. yıl bütçesi yapıldığını bildirdi.

Bütçelerin mali yönleri yanında ekonomik ve sosyal yönlerinin de olduğunu ifade eden Unakıtan, geleceğe ilişkin öngörüleri içeren bütçelerin, ekonomide geleceğe yönelik beklentilerin de izlerini taşıdığını söyledi. Güçlü bütçelerin, güçlü ülkelerin işi olduğunu, bir bütçe ne kadar sağlam, öngörülebilir ve güvenilir ise ülkenin küresel ekonomi içindeki yerinin de o derece güçlü ve sağlam olduğunu vurgulayan Unakıtan, ''Küresel rekabet yarışında ülkemizin layık olduğu yere gelebilmesi, etkin kaynak kullanımı ve mali disipline bağlıdır. Çünkü rekabet gücü, insan kaynakları da dahil olmak üzere etkin bir kaynak kullanımı anlamına gelir'' diye konuştu.

''BÜTÇE,
MİLLETİN SIRTINDA YÜKTÜ''


Unakıtan, bütçelerin iyi idare edilmesi zorunluluğuna dikkati çekerek, aksi halde bu durumun, ülke riskinin artmasına neden olacağını kaydetti.

''Kendilerinden önce iyi hazırlanmayan ve idare edilmeyen bütçeler yüzünden'' Türkiye'nin krizlere girdiğini, bedelini yüksek faiz olarak ödediğini ve ödemeye de devam ettiğini belirten Unakıtan, ''Yüksek bütçe açıkları ve kamu borç yükü, milletimize sıkıntılar yaşattı ve çok çile çektirdi. Toplanan vergiler, faizlere bile yetmedi'' dedi. Unakıtan, iktidarlarından önce bütçenin, milletin sırtında ağır bir yük olduğunu da ifade etti.

''FAKİRE, FUKARAYA SAHİP ÇIKAN BÜTÇE''

Göreve geldiklerinde yüzde 14,6 düzeyinde olan bütçe açığının GSMH'ye oranının, bugün yüzde 1'lerin altına düştüğünü anımsatan Unakıtan, borç dinamiklerinde çok süratli iyileşmeler sağlandığını belirtti.

Unakıtan, Hükümetlerinden önce bütçe giderlerinin, daima hedeflenenin üstünde, bütçe gelirlerinin ise hedeflenenin altında gerçekleştiğini, bütçe açığı hedeflerinin tutmadığını söyledi. Hükümetleri döneminde ise bütçe açıklarının daima öngörülerinden daha iyi gerçekleştiğini dile getiren Unakıtan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu bütçe de daha önce hazırladığımız bütçeler gibi istikrarın devamı, güvenilirliğin artırılması ve Türkiye'nin kalkınması için hazırlanmış bir bütçedir. Bu bütçe milletimizin refah düzeyinin daha da artırılması anlayışı üzerine hazırlanmış bir bütçedir. Fakire, fukaraya ve özürlüye sahip çıkan bir bütçedir. Ancak, seçim bütçesi asla değildir.''

''NE ÇEKTİYSE, BU ZİHNİYETTEN ÇEKTİ''

Bakan Unakıtan, hedeflerinin, gelişmiş ve güçlü bir Türkiye olduğunu ifade ederek, güçlü Türkiye'nin de güçlü bütçeye sahip olması gerektiğini söyledi.''Bu bütçe, mali disipline riayet eden, popülizme meydan vermeyen bir bütçedir'' diyen Unakıtan, ''Türkiye bugüne kadar ne çektiyse, 'O ne verdiyse ben daha fazlasını veririm' diyen zihniyetten çekmiştir. Bu anlayışa kesinlikle geçit vermeyen bir bütçedir'' dedi. Unakıtan, 2007 bütçesinin, mali disiplin anlayışı içinde hazırlandığını belirtti.

''PETROL FİYATLARININ ARTMASI...''

Unakıtan, dünya ekonomisinde görülen büyüme eğilimi sonucunda uluslar arası likidite koşullarının, yükselen piyasalar lehine geliştiğini, yatırımcıların bu piyasalardaki yatırım araçlarına olan ilgisinin arttığını anlattı.

Dünyada petrol fiyatlarının, büyük ölçüde petrol ihraç eden ülkelerin alacakları arz yönlü kararlara bağlı olduğunu belirten Unakıtan, ''Elimizde olmayan sebeplerden dolayı petrol fiyatlarının artmasının, ekonomimizi de menfi olarak etkilemesi kaçınılmazdır'' dedi.

Unakıtan, dünya genelinde emtia fiyatlarındaki yükseliş eğilimi sonrasında enflasyonist baskıların, kendini göstermeye başladığını kaydetti. Dünya piyasalarına yayılan aşırı likiditenin çekilmeye başlamasının etkisiyle, Mayıs ayının ortalarında yükselen piyasalardaki menkul kıymet fiyatlarında ve borsa fiyat endekslerinde ani düşüşler yaşandığını bildiren Unakıtan, şöyle devam etti:

''2007 yılı için, küresel ekonomide 2006'daki olumlu görünümün bir miktar tersine döneceğine dair işaretler vardır. Bundan sonraki dönemde küresel likidite koşullarının nasıl bir seyir izleyeceği konusu bütünüyle küresel büyüme sürecine bağlıdır. AB, Japonya ve Çin gibi ülkelerden gelmesi muhtemel yüksek büyüme hızları bu süreci doğrudan etkiler niteliktedir. Böyle bir gelişme, belli başlı ekonomilerin enflasyon ile mücadele amacıyla sıkı para politikası uygulamasına neden olabilecektir.''

KÜRESEL EKONOMİDEKİ GELİŞMELER...

Küresel piyasaların algılamaları ve risk öngörüsünün çok çabuk değişebildiğine işaret eden Unakıtan, küresel ekonomideki gelişmeleri çok yakından takip etmeleri gerektiğini belirtti. Unakıtan, 2007'de ekonomik büyümenin, gelişmiş ekonomiler için yüzde 2,7, yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ekonomiler için yüzde 7,2 ve dünya ekonomisi için yüzde 4,9 seviyelerinde gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini bildirdi.

''TAVİZ VERMEYECEĞİZ''

Türkiye'nin, sürekli istikrarın sağlandığı örnek bir ülke konumuna gelmesinin son derece elzem olduğunu dile getiren Unakıtan, toplumsal hayatın her alanında gerçekleştirdikleri yapısal reformların, istikrarın kalıcı hale getirilmesi doğrultusunda atılan önemli adımlar olduğunu belirtti.

İstikrarı, ''içindeyken değerinin çok fazla bilinmediği, ancak kaybedilince değeri anlaşılan bir kavram'' olarak tanımlayan Unakıtan, ''Onun için son 4 yıldır yaşadığımız istikrarın kıymetini bilelim ve onu gözümüz gibi koruyalım'' dedi.

ENFLASYON

Unakıtan, enflasyonun, tavizsiz sürdürülen mali disiplin sonucunda, 2002 yılı başındaki yüzde 73,2 seviyesinden tek haneli rakamlara indiğini anımsattı. Unakıtan, enflasyonda 2006 yılının ilk yedi ayında arz yönlü unsurlar ve dışsal koşullardan kaynaklanan bir artış eğilimi gözlendiğine işaret ederek, bu dönemde enflasyonu olumsuz yönde etkileyen diğer bir unsurun da ham petrol fiyatlarında, yılın ilk çeyreğinden itibaren gerçekleşen artışlar olduğunu söyledi.


Unakıtan, enflasyona karşı yürütülen kararlı politikaların devam edeceğini ifade ederek, ''Bunun, uzun ve zorlu bir süreç olduğu unutulmamalıdır. Alınan tedbirler ve son dönemde uluslararası likidite koşullarındaki olumlu seyir nedeniyle 2007 yılında enflasyondaki düşüş sürecinin devam etmesi beklenmektedir'' dedi.

(CHA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Sosyal Güvenlik Yasası'na kısmi iptal
 Elektriğe yüzde 8 zam
 5 yıllık sigortalının hak sahibine aylık
 Borsa 40 bin puanın üstünde
 İlaç miktarında kısıtlama
 Türk genci ırkçılık kurbanı
 Asgari ücrette 605 YTL gerçekçi değil
 İmar yoksa su ve elektrik de yok
 Hayalleri gerçek oldu
 Meslek çok ama..
 Kapasite kullanımı 2 yılın en yüksek seviyesinde
 Öğrenciler sendika kurmayı tartışıyor
 Fischer, 5 yıl sonra 2001 krizinin günahını çıkardı
 İşsiz kalanın kirasını sigorta ödeyecek
 Vestel'in devrim pilinin satışı şubatta başlıyor
 Ya Gökkafes yaparlarsa
 'Koç'ta damatları bloke ettik'
 900 milyon $'lık Bolu Tüneli bahara kaldı
 Doğan, Sat.1 ihalesini kazanamadı
 'TÜSİAD hiçbir üyesinin şahsi işiyle ya da çıkarıyla...
 Zorlu, Deva'nın yerine 44 katlı rezidans dikecek
 "15 yaşındaki Worldcard'dan 2007'de sürprizler bekleyin"
 Koçfinans'a 100 milyon dolar kredi
 "Sanayicilerimiz Ankara'ya somut önerilerle gelsin"
 'Sosyal güvenlikte münferit değişiklik dengeleri bozar'
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Döviz hesabı rekor kırıyor namus elden gidiyor...
ŞÜKRÜ BİNAY
5. gözden geçirme ve niyet mektubu
Gazetelerin ekonomi...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
SPK Başkanı'ndan cevap var
SPK üst yönetimindeki...
ŞELALE KADAK
TÜSİAD'ın Pekin ofisi genç işadamlarını ihya edecek!
Bir...
Doçentin eşi kendini peygamber ilan etti
Kütahya'da eşi öğretim üyesi olan Hatice Benlioğlu'nun kendini...
Deve kesilirken böyle fotoğraf çektirmişler
Filosundaki 11 adet RJ modeli uçağın iadesini kutlamak için deve...
Vekilden TBMM antetli fuhuş ihbarı
Vekilden TBMM antetli fuhuş ihbarı
AK Parti'li vekilin, görevden alınmasını istediği bayan memur için...
Blair son dakikada Kıbrıs atağına kalktı
Blair son dakikada Kıbrıs atağına kalktı
Bugün Türkiye'ye gelecek olan İngiltere Başbakanı Tony Blair, Kıbrıs...
IMKB
E: 40.052 D:% 1,15
DOLAR
S: 1,421 D:% -0,246
EURO
S: 1,868 D:% -0,400
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu