kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Onlar giysi değil dostlarımız'
'Onlar giysi değil dostlarımız'
Sevimli panda
Star'lar belli oldu
Sokaktan kurtarın

'Onlar giysi değil dostlarımız'

Yahoo'da hayvan hakları kategorisinde birinci olan Dünya Yalnız Bizim Değil Platformu'nun kurucusu Yalçın Ergündoğan, hayvanlara saygıya çağırıyor.

Dünya Yalnız Bizim Değil (DYBD) Platformu'nun üye sayısı her geçen gün artıyor. Birgün gazetesi köşe yazarı, www.sesonline.net haber portalının Genel Yayın Yönetmeni, DYBD Platformu'nun kurucusu ve sözcüsü Yalçın Ergündoğan, diğer gruplardan farklarını şöyle özetliyor: "Biz doğaya, hayvanların tümüne yönelik hak arayışı faaliyetine giriştik. Doğanın ve hayvanların ne kendini savunacak 'avukatları' ne çıkarlarını koruyacak 'sendikaları' ne de 'oy hakları' var. Bu bilinçte hareket etmeye çalışıyoruz. İnsan merkezci saplantılarımızı, kibrimizi terk etmeye çalışıyoruz. Kavgadan gürültüden uzak, fikriyatı ön plana çıkaran çalışmalar yürütüyoruz."

-
Hayvanlara ilginiz nereden geliyor?
"Küçük yaşlardan beri hayvanlarla iletişimim iyi oldu. Bunda küçüklüğümde aile bireylerim arasında hayvan ve doğaya sevgi besleyenlerin olması belirleyici oldu tabii. İlerleyen yıllarımda bağımsız bir yaşam sürmeye başladığımda da evimizde kedi, köpeğim hep oldu. O yıllarda ilişkilerim tabii hep sevgi boyutundaydı."

- Evde kaç minik dostunuz var?
"Şu anda eşimle birlikte, yaşamı paylaştığımız evimizin bireyleri olan, Şila adında 17 yaşında kaniş-terrier ve 12 yaşında Sindi adlı bir Dalmaçyalı köpeğim var. Her ikisiyle de doğdukları andan itibaren birlikte yaşıyoruz. Bir de Jaco cinsi Barni adlı bir papağanım var. Onunla da her zaman konuşuyoruz. Hem biz hem de Şila ve Sindi.

- Dünya Yalnız Bizim Değil Platformu nasıl kuruldu?
"Hayvanların da hakları olduğu, herkesin hayvanları sevmesinin beklenmemesi ama haklarına saygı duymalarının zorunlu olduğu bilinci bende o kadar eskilere dayanmıyor. Çocukluk ve ilk gençlik yıllarımda hayvanları sevmeme rağmen, gıda olarak tükettim ben de tabii. Deri giysi, ayakkabı kullandım. Şimdi bunların hiçbirini yapmıyorum doğrusu. Doğaya, hayvanlara ve tüm canlılara olan sevgim beni, dünyada bu yönde gelişmekte olan felsefi çalışmaları ve hareketleri izlemeye itti. Bu konuda sürekli okuyorum, araştırıyorum. Bu arada Birgün gazetesinde Dünya Yalnız Bizim Değil başlığıyla doğa ve hayvan sayfası hazırlamaya başladım. Bu yayın faaliyetine paralel olarak da aynı adla platformu 8 Temmuz 2004'te kurdum."

- Üye sayınız ne kadar oldu?
"Yahoo üzerinden yayın yapan iletişim grubumuz Dünya Yalnız Bizim Değil (DYBD) Platformu (The World Does Not Belong to Us Alone) Yahoo'da Animal Right / Hayvan Hakları kategorisindeki 733 grup, platform arasında birinciliğe yükseldi. Çoğalıyoruz yani. 2 bini aştı üye sayımız. Platformumuzda çok farklı fikir ve düşüncede üyemiz var. Hayvan Hakları ana temasına bağlı olarak her türlü fikir ve görüş platformumuzda özgürce tartışılabiliyor. DYBD Platformu iletişim grubunda yayınlanan bir çağrı, anında dünyanın dört bir yanına ulaşıyor ve yankısını buluyor artık. Buradan, emek veren tüm üyelerimize destekçilerimize teşekkür ediyorum. Bizler türcülüğü aşan bir noktadan, tüm canlıların yaşam haklarını savunmaya yönelik yaklaşımların içselleştirilmesine çalışıyoruz. Yani, biz baskı ve sömürüye karşı çıkıyoruz!"

- Vermek istediğiniz mesajlar var mı?
"Hayvan haklarını savunanlar, hayvanları 'yiyecek' ya da 'giyim malzemesi', eğlence ya da deney aracı olarak kullanmanın çok yanlış olduğuna inanır; bütün hayvanların çıkarlarının en iyi şekilde gözetilmesi gerektiğini ve bir hayvanın çıkarlarının gözetilmesi için mutlaka 'şirin', 'insanlara yararlı' ya da 'soyu tükenme tehlikesi içinde' olmasının ya da herhangi bir insanın onları sevmesinin gerekmediğini savunur. Kendinizi 'dünya vatandaşı' olarak görme noktasında, tam bir paylaşımcı olarak tanımlasanız da insan türü dışındaki türlere karşı mesafeliyseniz, inanın bir eksikliğiniz var. Çünkü yaşam; tüm türlerin, tüm canlıların birlikte yaşama ve bu dengeyi koruma temeli üzerinde kurulu... Kendinize, kendi türünüze saygınız da bunu gerektiriyor aslında.

NESLİHAN TUNÇ

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 'Erkekler bize çok şaşırıyor'
 'Türk kadını budur diyorlar'
 Bu programda her şey 'Sıfır Kilometre'
 Eğitim şart
 Robbie dansa çağırıyor
 Hemen şimdi doğal yaşam
 Zeki bitkiler
 Moda dünyasının sihirbazı
 Moda dünyasına hoş geldiniz
 Dünyanın ilk iPod uyumlu jean'i çıktı
 Rakı kebap 'out', Chanel türban 'in'
 Dünya AIDS günü elbisesi
 Tak takıştır yap yakıştır
 Beğendik
 Cümlemizi 'vintage' götürecek
 Her ayakkabının bir hikâyesi var
 'Pink'e mama kaşığı hediye ettik, meğer hamile değilmiş'
 Motosiklette son moda
 Klasiklerin şovuna hazırlanın
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ
Çocuklara cinsel taciz yeni...
SUNAY AKIN
Şair ve denizanaları!..
Sultan II. Mahmut, Osmanlı...
76 yaşındaki usta, savaşa ve kahramanlık mitosuna bakıyor
76 yaşındaki usta, savaşa ve kahramanlık mitosuna bakıyor
Yaşlı aslan yorulmuyor, bıkmıyor, pes etmiyor. 76 yaşındaki Clint...
Sermaye geldi, halkın ahlakı bozuldu
Sermaye geldi, halkın ahlakı bozuldu
Aslında Çinliler'in geliş haberi bir bahanedir. Gerçi çok yakın...
Suşi polisi devrede...
Yemeklerinin deforme olduğunu gören Japonlar, çözümü dünyaya...
Fast food balık lokantası
Kozmopolit bir müşteri portföyü olan, içki servisi bulunmayan,...
Türk kadını seksi görünmek istiyor
İç çamaşırı modellerinin ülkeden ülkeye farklılık gösterdiğini biliyor...
'Karar verdim korse diye şarkı yazacağım'
Disiplinsiz ve kaprisli ilan edilen, son dönemin magazin kraliçesi Deniz Seki,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.