kapat
   
15 Aralık 2006 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sukru Binay @ SABAH
 

5. gözden geçirme ve niyet mektubu

Gazetelerin ekonomi servisleri sanırım bu kadar yoğun bir toplantı gündemiyle böyle bir bilgi bombardımanıyla hiç karşı karşıya kalmadı. 13-14 Aralık'ta İstanbul'da Lütfü Kırdar salonlarında 4. Kobi Zirvesi yapıldı. Bu yılın konusu "Kobi'lerde Sürdürülebilir Rekabet Gücü ve İnovasyon" idi. Toplantı programına ve katılımcılara bakıldığında mutlaka takibi gerekir diye düşünebilirsiniz.
14-15 Aralık'ta yine İstanbul'da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın 75. kuruluş yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen uluslararası "Dolarizasyon" konferansı var. Yaklaşık 40 ülkeden dinleyici çağrılmış. Stanley Fischer, Carmen Reinhart gibi ekonomi literatürüne katkıda bulunmuş konuşmacılar "dolarizasyonun sonuçları ve politika seçeneklerini" tartışıyor.
13 Aralık sabahı TCMB Başkanı Durmuş Yılmaz "2007 Yılı Para ve Kur Politikasını" açıkladı. Akşamına IMF'den standby düzenlemesinin 5. Gözden Geçirmesinin tamamlandığına ilişkin basın duyurusu geldi. Hazine Müsteşarlığı'nın sitesinden "Niyet Mektubu" nu mutlaka indirip okumak lazım.
Çetrefilli AB işlerinde askıların geleceği belirleyici nihai aşaması çok yaklaşıyor onu da atlamak olmaz.
Siyasette erken seçim gündemde. Piyasalar, piyasa oyuncuları ne diyor? Ekonomi sayfalarında mutlaka yerini bulmalı. Pek çok "mikro" konuyu da okur ilgisi nedeniyle işlemek gerekiyor.
Böyle yoğun bir gündeme ne muhabir yeter ne de sayfa editörü.
Gündemin hakkını vermek için gazeteleri sırf ekonomi sayfaları olarak çıkarmalı.
Ben tercihimi kendimce en güncelden IMF'ye sunulan niyet mektubundan yana kullanıyorum.
Niyet mektubuna geçmeden önce IMF yönetim kurulunun Türkiye toplantısı sonrasında IMF Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky'nin açıklamaları önem arz ediyor.
John Lipsky ilk defa " kutsal rakam" faiz dışı fazlanın tutturulmasının önemi yerine bütçenin kalitesinin artırılması ihtiyacını vurgulamış. Bütçenin kalitesinden anlamamız gereken bütçenin gelir yapısının, orta vadede, ekonomide çarpıklık yaratan dolaylı vergiler yerine ağırlıklı olarak gelir ve kurumlar vergilerine dayandırılacak olması. Ayrıca yine orta vadede kamunun yatırım harcamalarının artılması da dile getirdikleri arasında. Yatırım konusu ilginç.

Hoş bir mektup
Önceki niyet mektubunda verdiğimiz sözlerden üç tanesini yerine getirememişiz. Merkezi Hükümetin faiz dışı harcamalarında koyduğumuz sınırı aşmışız . Gelirler de yüksek olduğu için bir sorun çıkmamış. Ancak bundan sonra vergi gelirleri öngörülenin üzerinde gerçekleşirse fazla parayı Banka ve Sigorta Muamele Vergisi'nin azaltılmasında ya da sosyal güvenlik katkı paylarının düşürülmesinde kullanmanın yollarını araştıracakmışız. Yine de artarsa kalan kısmı 2007'nin ikinci yarısında öncelikli ve verimli yatırım harcamalarına tahsis etmeyi düşünmekteymişiz.
Şaka yapmıyorum. Niyet mektubunun Türkçe çevirisinin 13. paragrafından aynen alıntıladım.
İkinci konu gelir vergisi reformu. Küçük işletmeleri daha çok ilgilendiren reformun ikinci aşamasının TBMM'ye sunuluşunu geciktirmişiz. Gerekçemiz ilgili taraflarla daha kapsamlı görüş alışverişinde bulunulması ihtiyacı. Vergi kanununda vergi tabanının genişletilmesine ilişkin ve idari nitelikteki önlemleri 1 Ocak 2007 yılından geçerli olacak şekilde Şubat 2007 sonuna kadar Meclisce onaylamasını beklediğimizi söylüyoruz.
Yukarıdaki cümlenin anlaşılmazlığı bu sefer benim kabahatim değil. Mektubun 17. paragrafından aldım. Bazen tercüme sorunları olabiliyor. Keşke Türkçe ve İngilizcesi birlikte yayınlansa.
KİT verileri henüz hazır olmadığı için KİT'ler dahil konsolide kamu sektörü faiz dışı fazlasının eylül sonu itibari ile hesabını da verememişiz. Ancak hedefin tutturulmasını bekliyormuşuz.
Meşhur elektrik zammı hikâyesi. Enerji ile ilgili KİT'lerin bilançolarını görmeden zam konuşmayalım diyorduk ya anlaşılıyor ki KİT'lerin muhasebe dairesi başkanları tembellik ediyor. Hesapları dökmüyor. Geçmişte kamunun ekonomideki payı çok daha fazlayken kuruşuna kadar çıkan hesaplara ne olmuş?
Hesaplar ortaya çıkınca zam olmayacak diye peşinen sevinmeyin. Bir sonraki bölümde "ihtiyaç duyulması halinde hedeflere ulaşılması için uygun olabilecek diğer tedbirlerde alınacaktır" sözünü veriyoruz.
Artık siz anlayın.
Şeffaflık açısından olumlu gelişmelerde var. Mahalli idarelerin 2006 bütçe gerçekleşme rakamlarının Şubat 2007 sonuna kadar derlenerek Mart 2007 sonuna kadar yayımlanması öngörülmüş. Bundan sonra da mahalli idareler bütçe gerçekleşmeleri üç ayda bir yayınlanacakmış.
Ankara'nın doğalgaz borcu kimden kaldı? Hangi belediye vergilerden ne kadar taktı, ödemediği sosyal güvenlik primlerini nerede kullandı? Nasipse hepsini tek tek görebileceğiz.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Yanlış yerden büyüyoruz   / 13-12-2006
 Türkiye'nin gündemi oynak   / 08-12-2006
 Dolar, Euro karşısında son 20 ayın en düşük seviyesine geriledi   / 06-12-2006
 Bundan sonra neler olur?   / 03-12-2006
 Hüsran yine hüsran olmasın   / 01-12-2006
 Hoşgörü mü şefkat mi?   / 29-11-2006
 Tarıma verdiğimizden çok tarımdan alıyoruz   / 26-11-2006
 Net getiri "0"   / 24-11-2006
 İlkelerden vazgeçiliyor   / 22-11-2006
 Dövize müdahalede görüş ayrılığı   / 19-11-2006
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Döviz hesabı rekor kırıyor namus elden gidiyor...
ŞÜKRÜ BİNAY
5. gözden geçirme ve niyet mektubu
Gazetelerin ekonomi...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
SPK Başkanı'ndan cevap var
SPK üst yönetimindeki...
ŞELALE KADAK
TÜSİAD'ın Pekin ofisi genç işadamlarını ihya edecek!
Bir...
Doçentin eşi kendini peygamber ilan etti
Kütahya'da eşi öğretim üyesi olan Hatice Benlioğlu'nun kendini...
Deve kesilirken böyle fotoğraf çektirmişler
Filosundaki 11 adet RJ modeli uçağın iadesini kutlamak için deve...
Vekilden TBMM antetli fuhuş ihbarı
Vekilden TBMM antetli fuhuş ihbarı
AK Parti'li vekilin, görevden alınmasını istediği bayan memur için...
Blair son dakikada Kıbrıs atağına kalktı
Blair son dakikada Kıbrıs atağına kalktı
Bugün Türkiye'ye gelecek olan İngiltere Başbakanı Tony Blair, Kıbrıs...
IMKB
E: 39.595 D:% 1,85
DOLAR
S: 1,422 D:% -0,594
EURO
S: 1,877 D:% -0,714
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu